Zijn eieren gezond?
22

Zijn eieren gezond?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 23 maart 2015

Ik wil gaan kijken of het fijn werkt om weer eens thema’s aan mijn berichten per week te geven. Ik merk dat het de laatste tijd wat lastiger is om onderwerpen te bedenken nu ik niet lekker in mijn vel zit en hopelijk geeft dit wat houvast. Het is bijna Pasen, en het eerste waar ik dan denk is: eieren! Dus ik ga mijn best doen om die in het zonnetje te zetten deze week. Dit zonnetje kunnen ze ook wel gebruiken, want de laatste jaren hebben ze in een nogal slecht daglicht gestaan.

Voedingscentrum
Eventjes spieken op de site van het Voedingscentrum, zij adviseren maximaal 3 eieren per week. Ja, ze passen in een gezond eetpatroon, want ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen als vitamines, mineralen en eiwitten. Maar, zeggen ze, in eidooier zit ook cholesterol wat de kans op hart- en vaatziekten iets kan verhogen.(1) Helaas geven ze geen bron naar het onderzoek dat dit toont.

Welke voedingsstoffen bevatten eieren?
Eieren zijn bijna een multivitaminepil. Ze bevatten:


 • vitamine B12: een vitamine die alleen in dierlijke producten zit
 • vitamine D: vooral in de winter krijgen we hier te weinig van binnen doordat ons lichaam dit door zonlicht op onze huid aanmaakt
 • fosfor: na calcium het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Deze 2 mineralen werken samen voor gezonde botten en tanden (2)
 • selenium: belangrijk voor het immuunsysteem, mooi haar en een goede schildklierwerking. Ook zijn er onderzoeken waar uit blijkt dat het lichaam minder zware metalen opneemt en zelfs meer kwik uitscheid als je meer selenium binnen krijgt! (3)
 • calcium: volgens het Voedingscentrum bevat 100 gr eieren 58 mg calcium en heeft een volwassen vrouw 1 gram calcium nodig.(4) Een gemiddeld ei van 60 gram bevat dus afgerond 3,5% van de dagelijkse calciumbehoefte.
 • zink: 100 gr eieren bevat 1,8 mg zink. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor een volwassen vrouw is 7 mg (5), dus 1 ei van 60 gr is afgerond 30% van de ADH! Zink is onder andere extra belangrijk bij schildklieraandoeningen
 • jodium: nog zo’n leuke verrassing, 1 ei van gemiddeld 60 gr bevat afgerond 13% van de ADH van iedereen ouder dan 9 jaar die niet zwanger is of borstvoeding geeft. (6) De schildklier heeft jodium nodig om te functioneren
 • verder bevatten eieren nog kalium, magnesium, vitamine A, andere B-vitamines, ijzer en veel meer

Naast vitaminen en mineralen zijn eieren ook nog een goede bron van eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Cholesterol
Hoeveel weten we eigenlijk van cholesterol af? Er wordt in reclames veel over cholesterol geschreeuwd en de halve bevolking is er doodsbenauwd voor. Ik ben er echter niet van overtuigd dat cholesterol in voeding problematisch is. Er zijn al hele boeken geschreven over het gebrek aan bewijs dat er een direct verband is tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterol komt vaak voor bij hart- en vaatziekten, maar dat is nog geen bewijs dat hart- en vaatziekten een gevolg zijn van een hoog cholesterol. In wetenschappelijke termen hebben we het dan over het verschil tussen correlatie en causatie. In Jip&Janneke-taal: alleen maar omdat hanen kraaien als de zon opkomt, betekent dat nog niet dat de zon opkomt omdat de haan kraait. Goed, in dit artikel wil ik hier niet dieper op ingaan, misschien dat ik hier ooit nog een eigen artikel over schrijf (hoewel ik Kiwi&zo liever simpel en praktisch hou in plaats van wetenschappelijk en theoretisch).

Cholesterol en eieren
Terug naar eieren. Er zit cholesterol in eieren. Om precies te zijn, 200 mg cholesterol. (7) Waar echter maar weinig over gesproken wordt, is dat het lichaam zelf cholesterol aanmaakt. Dit doet de lever. En dit doet de lever in veel grotere hoeveelheden dan dat je via voeding binnenkrijgt. (8) Waar ook weinig over gesproken wordt, is dat cholesterol heel belangrijk is voor ons lichaam. Je kunt het zo zien: dagelijks ontstaan er ontstekingen in ons lichaam. Bijvoorbeeld als je in je vinger snijdt, dan zorgt de ontsteking dat het geneest. Dit gebeurt ook in bloedvaten. Dan wordt er cholesterol naar toe gestuurd om het wondje af te dichten, een soort pleister. Zou dit niet gebeuren, kan de bloedvat scheuren bijvoorbeeld. Dan kun je een hersenbloeding of iets dergelijks krijgen. Dus, cholesterol=fijn. Cholesterol kan echter ook zoveel ophopen op zo’n ontstekingsplekje dat het hele bloedvat afgesloten wordt.

3 eieren per dag
Hier lees je over een onderzoek dat 3 eieren per dag geen invloed heeft op het cholesterol bij 70% van de bevolking. (9) En zelfs bij die overige 30%, zogenaamde hyperresponders, zijn er aanwijzingen dat dit niet een verslechtering is van het cholesterol, slechts een verandering. Lees bron 9 maar als je het volledige verhaal wilt, die diepgang in de grootte van LDL-deeltjes is te groot voor dit artikel.

Wat betekent dit voor mij (Lisette)?
Ik eet eieren. En meer dan 3 per week. Ik kom eerder aan 3 eieren per dag gemiddeld. Wel biologische eieren, daar zit minder omega 6 in dan in scharreleieren. (10) Aangezien omega 6 de ontstekingswaarden verhogen (waar je lichaam dan weer cholesterol voor nodig heeft om die wondjes te dichten), probeer ik in verhouding zoveel mogelijk omega 3 binnen te krijgen en minder omega 6. Ik denk dat die ontstekingswaarden een groter probleem zijn dan cholesterol. Nog naast dat ik absoluut niet in de doelgroep zit voor een hoog cholesterol en ik een lage bloeddruk heb, denk ik liever aan wat ik aan voedingsstoffen binnenkrijg dan aan cholesterol.

Wat betekent dit voor jou?
Jij zou bij die 30% kunnen horen waarvan het cholesterol wel verhoogt door voeding. Ik vind het onnodig om dus iedereen te adviseren weinig eieren te eten. Alleen maar omdat sommige mensen allergisch zijn voor noten, hoeft nog niet iedereen geen noten te eten, alleen die groep die allergisch is. Hetzelfde met eieren. Zit je in de risicogroep voor hart- en vaatziekten: 50 plus, hoge bloeddruk, overgewicht? Overleg dan met je huisarts. En dan bedoel ik niet overleggen of hij/zij vindt dat je eieren moet eten, dan krijg je het standaard advies. Nee, vraag voor meewerking aan een experiment. Nu bloed prikken voor een beginpunt qua cholesterol. Dan 2 weken of een maand 3 eieren per dag eten (of op z’n minst aanzienlijk meer dan anders) en dan weer bloedprikken. Verandert er niks? Dan zit jij niet bij die 30%. Dit is naar mijn mening de enige manier om het zeker te weten.

Waarom het risico lopen?
Ik ben dol op eieren. Reden nummer 1 waarom ik niet uit voorzorg eieren schrap. Maar de getallen die ik eerder noemde: 3,5% ADH calcium per ei, 13% jodium als voorbeeld. Met 3 eieren per week doet dit weinig. Maar 3 eieren per dag zorgt ineens voor 10% van je calcium en een derde van de jodiumbehoefte. Dan begint ineens de noodzaak die we allemaal ingeprent krijgen van veel melk voor calcium, brood om toegevoegde jodium in bakkerszout en een multivitaminepil voor de zekerheid een stuk minder groot te worden. En dát is wat ik graag doe, alles binnenkrijgen uit échte voeding, wat mijn lichaam ook nog eens goed verdraagt. Dus, eieren 😉

Dus je moet eieren eten?
Om sommige mensen alvast voor te zijn, nee, je moet niet per se van mij eieren eten. Wat ik graag wil laten zien is dat geen enkel voedingsmiddel noodzakelijk is in een eetpatroon. Allergisch voor melkproducten? Dan haal je je calcium toch gewoon uit bottenbouillon, eieren, sardientjes met graat, broccoli, spinazie, amandelen en/of heel veel andere voedingsmiddelen? Wil je graag minder brood eten? Dan haal je vezels bijvoorbeeld uit groente, fruit, noten, zaden, andere volkoren granen en/of aardappels. Lust je geen broccoli? Dan eet je toch boerenkool of 1 van de vele andere soorten groente? Lees je dan wel goed in zodat je zelf een expert wordt, of overleg met een natuurdiëtist.

Er is niet 1 perfect voedingspatroon
Als je kijkt naar de Nederlandse voedingsadviezen, dan zijn die best beperkt. Een basis van tarwe, koemelk, aardappels, 2 ons groente en 2 stuks fruit. Wil je wat anders? Oei! Maar kijk eens de wereld rond. In Azië is de basis compleet anders (rijst en vis in de hoofdrol), Zuid-Amerika (maïs, pompoen, bonen, rijst) net zo. Zelfs tussen regio’s in continenten kan het nog compleet verschillen. En toch werkt het. Geweldig, het menselijk lichaam, hoe die zich kan aanpassen! Sorry, ik dwaal al weer af 😉

Eieren in de praktijk
Mocht je beslissen meer eieren te gaan eten, haal dan de beste kwaliteit die jouw portemonnee toelaat. Ik heb nog steeds een droom om zelf kippen te houden en die zoveel mogelijk groenvoer en bijvoorbeeld lijnzaad te geven zodat het echte omega 3 eieren worden, bomvol vitaminen en mineralen. Demeter eieren (biologisch-dynamisch) zijn mijns inziens het beste alternatief. Dit is biologisch met een plus, de kippen krijgen een zo natuurlijk mogelijk eetpatroon. Biologisch is ook geweldig als dit in het budget past. Dit kan je tegenwoordig in elke supermarkt vinden. Lukt dat niet? Dan is vrije uitloop super! Moet je elk dubbeltje omdraaien, dan zijn scharreleieren nog steeds een gezond voedingsmiddel die een plaatsje in jouw eetpatroon verdienen. Doe gewoon het beste wat in jouw situatie mogelijk is 🙂 O, en er zijn natuurlijk meer eieren dan kippeneieren hè? Kwarteleieren, eendeneieren, struisvogeleieren, chocolade-eieren:  kijk wat je in jouw omgeving kunt halen!

Kom maar op met dat stof!
Ik vermoed dat dit artikel bij nogal wat mensen stof doet opwaaien, omdat het zo indruist tegen alles wat we op school en op tv leren. Heb je vragen, zorgen, opmerkingen of anderszins? Laat dan hieronder een reactie achter, als ik bepaalde thema’s zie terugkomen kan ik er misschien een toekomstig artikel aan wijden. Ik weet dat dit artikel verre van compleet is. Het is nu al 1 van mijn langere artikelen met ruim 1500 woorden en het moet ook leuk blijven voor de lezer. Ook weet ik dat ik geen dokter of diëtiste ben: ‘slechts’ iemand met een grote interesse in voeding en gezondheid die er voltijd mee bezig is.

Dit artikel is bedoelt als algemene informatie en niet als vervanging van professioneel advies. Twijfel je? Maak een afspraak met een natuurdiëtiste. Ik zeg bewust natuurdiëtiste, want bij een ‘gewone’ diëtiste kom je niet verder dan de Schijf van 5 heb ik gemerkt

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

22 reacties op “Zijn eieren gezond?

Plaats een reactie
 • tamar

  Wederom een interessant artikel Lisette.
  Het spreekt mij erg aan dat je jouw opgedane kennis deelt door de bronnen er bij te vermelden.
  Juist nog wat meer de diepte in mag van mij wel 😉 ik snap ook dat je Kiwienzo praktisch wilt houden. Toen ik dat las, dacht ik gelijk: komt er dan nog een blog er bij waar je dit wel doet? Ik zou dat heel tof vinden. Maar je hebt, terecht, genoeg om je bezig te houden nu!
  Heel veel sterkte en succes!


  23 maart 2015 om 18:44 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik wil inderdaad expres geen beloftes doen die ik niet na kan komen 🙂


   27 maart 2015 om 14:37 | Beantwoorden
   • tamar

    haha, snap ik 😉 geniet maar lekker van wat er de komende periode allemaal gaat gebeuren! Dat is het aller belangrijkste.


    27 maart 2015 om 15:39 | Beantwoorden
 • Marlijn

  Goed artikel en ik ben het helemaal met je eens. Absoluut niet bang voor cholesterol waarvan je inderdaad ook nog eens twee soorten hebben wat nooit benoemd wordt trouwens. Ik eet ook dagelijks ongeveer 2 eieren. Heerlijk! Mijn droom is ook eigen kippen! Thuis hadden we ook altijd kippen, vond het toen al erg leuk.


  23 maart 2015 om 20:41 | Beantwoorden
 • Lucia G

  Nou, wat een stof waait hier op het scherm 🙂
  Ik vind dat je een duidelijk verhaal neerzet. Had al gelezen dat 6 eieren per week geen probleem is, en het wordt nu zelfs aangeraden volgens de nieuwe richtlijnen bij diabetes, wist je dat? Mijn collega’s die met diabetespatiënten werken zijn op cursus geweest en kwamen met zo’n interessant verhaal op de praktijk: het nieuwe voedingsadvies is zo ongeveer als jij eet kreeg ik te horen… Ik viel bijna van mijn stoel. Ze hebben we altijd een beetje uitgelachen met m’n handje nootjes en salade of omelet tussen de middag, en zij maar aan de kleffe supermarktboterhammen!
  Nu vertelden ze dat het nieuwe advies koolhydraatarm voorschrijft, dus veel minder brood, meer groente, fruit nog steeds een beetje beperkt omdat het de suikerspiegel omhoog laat gaan, maar dus ook 6 eieren per week. En een handje noten als tussendoortje.
  Wij hebben eigen kippen, zo leuk. Zelfs in een stadstuintje kun je kippen houden. Kies wel voor een rustig soort, die niet heel hard kakelt…
  We hebben er 2, en ze leggen nu ongeveer elke dag een ei. Wat nieuw voor me was is dat ik ze lijnzaad kan geven en zo omega 3- eieren krijg! Dat ga ik zeker doen.
  Laat nog maar meer stof opwaaien hoor, je schrijft hele nuttige, leuke en onderbouwde artikelen!


  24 maart 2015 om 08:52 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wat een geweldig nieuws voor diabetespatiënten! Ik kon me daar al zo over opwinden… Ik wil ook erg graag kippen! Door de zwangerschap is dat nu een jaartje uit gesteld helaas. Volgend jaar hopelijk 😀 En van het lijnzaad, zo simpel en zo effectief!


   27 maart 2015 om 14:37 | Beantwoorden
 • Sanne

  Fantastisch verhaal heb je geschreven! Ik ben het met je eens, we kunnen nu eenmaal niet iedereen over 1 kam scheren. Ze (de overheid en de voedingsindustrie) willen ons graag een beetje dom houden volgens mij. Ik ben blij dat we tegenwoordig zelf weer nadenken en ook onze mening durven te geven. Van mij mag je verder uitbreiden op het onderwerp, Jip en Janneketaal is heel fijn, hihi 😉
  Ik ben dol op eieren! Inmiddels ook gekookte eitjes, maar gebakken en het liefst nog een roerei is favoriet. Ook maak ik graag een grote quiche zonder meel. Dus enkel groenten en ei, soms nog wat spekjes erdoor. Dan in stukken snijden en per portie invriezen, heerlijk ontbijtje. We hebben zelf 5 kipjes in de tuin rondlopen. Ze zitten nu nog in een ren van 9×5 meter, maar straks willen we ze los laten lopen. Ze eten lekker veel gras en groente- en fruitrestjes, maar ze krijgen ook korrels van de dierenwinkel. Niet bio, we vinden het goed genoeg zo. We hebben dagelijks 3-5 verse eitjes in het hok en ze zijn heerlijk 🙂


  24 maart 2015 om 13:46 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   o wat geweldig! Dit jaar zouden hier ook kippen komen, maar met de bevalling hebben we dat nu een jaartje uitgesteld. Even genoeg levende haven om dan in leven te houden 😉


   27 maart 2015 om 14:33 | Beantwoorden
   • Sanne

    Ze zijn zo ontzettend leuk! Ze ontsnappen alleen telkens uit hun ren. Doe je ’s ochtends de gordijnen open, staat er ineens een kip voor je neus, hihi. Gelukkig kan het eigenlijk geen kwaad bij ons, dus vind ik het niet zo erg. Ik vind het wel schattig, ze lopen zo leuk over het erf. Lekker nieuwsgierig zijn ze 🙂


    27 maart 2015 om 14:59 | Beantwoorden
 • VeggieMo

  Ik heb een tijdje terug gelezen dat biologische eieren en vrije uitloopeieren meer dioxine bevatten dan ‘gewone, maar dieronvriendelijke’ eieren.
  Ik zou best biologische eieren willen kopen en heb dit ook gedaan, maar ik ben er nu toch wat huiverig voor.


  24 maart 2015 om 19:12 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat heb ik ook wel eens gehoord inderdaad. Moet zeggen dat ik niet heb onderzocht hoe schadelijk dioxine in welke hoeveelheden is, maar ik weet wel dat het dus dioxine bevat doordat ze buiten lopen en dat dan in de lucht zit. Ik ga in de zomer ook niet binnen zitten omdat ik anders misschien dioxine of andere afvalstoffen binnen zou kunnen krijgen. Niet meer zelf groente kweken omdat de regen zuur kan zijn… Volgens mij was er toen maar 1 of 2 Duitse boerderijen waar er teveel dioxine inzaten, en kwam dat door het voer. Dus andere eieren gaan in ieder geval niet over het wettelijk maximum heen


   27 maart 2015 om 14:32 | Beantwoorden
 • SytskeB

  Ik doe absoluut niet moeilijk over eieren, maar ik kom zeer zeker niet aan 3 eieren per week.
  Als ik het zou bijhouden dan vermoed ik dat ik gemiddeld nog niet eens aan 1 ei per week kom.


  29 maart 2015 om 14:41 | Beantwoorden
 • VeggieMo

  Ik denk dat ik wel aan twaalf eieren per week kom of nog meer.


  29 maart 2015 om 17:48 | Beantwoorden
 • Lucia G

  Mijn kinderen hebben goed in hun oren geknoopt dat ze best wel 6 eieren per week mogen eten… Dus hier staat bij de lunch eigenlijk standaard een ei op het menu 🙂

  Over die dioxine: dan mag je inderdaad ook geen eigen groente meer telen. Maar de groente die bij een boer vandaan komt, groeit ook in de open lucht. Wat mag je dan nog eten? Soms schiet het door vind ik. En onze kipjes krijgen lekker de restjes op de aarde gestrooid. Als ik het ze in een schaaltje aanbied, ligt het alsnog binnen een minuut rondgestrooid, want het zijn ontzettende troepmakers! Maar na een half uur is alles op en is de grond weer schoon 🙂


  1 april 2015 om 14:59 | Beantwoorden
 • Otto Kalkhoven

  Beste Lizette,

  Ik vindt de thema’s heerlijk om te lezen. En met betrekking tot de eieren, ik denk dat je gelijk hebt. Eieren moeten echt eens uit het foute hoekje.

  Ga zo door en succes!

  Groet,
  Otto


  8 april 2015 om 08:28 | Beantwoorden
 • SytskeB

  Hoewel ik zelf tegenwoordig duidelijk anders denk over eieren, veel positiever, blijft die vroegere waarschuwing van ‘maximaal 2 eieren per week’ mij toch nog de nodige parten spelen.


  9 april 2015 om 16:07 | Beantwoorden
 • Anneleen

  Mijn diëtiste raadde me aan om 2x per week tijdens eenzelfde maaltijd veel eieren te eten (3, 4, 5 of meer). Dat kan volgens haar absoluut geen kwaad. Je lichaam neemt bij één eiermaaltijd op wat het nodig heeft en de rest wordt gewoon afgevoerd. Héérlijk. Zo kom ik ook makkelijk aan de nodige eiwitten per week en aan de broodnodige calorieën (wat voor mij persoonlijk een uitdaging was op dat moment).


  11 april 2015 om 17:28 | Beantwoorden
 • Maurice Duerinckx

  Nu we recent weten dat eieren de cholesterol niet verhogen,en in eieren zeer vele goede zaken zitten,
  waarom geen eieren .Mary G. Enig (en die kan het weten doet al vele jaren opzoek over vetten )die zegt
  (als ge er tegen kunt) eet gerust 20 eitjes


  17 april 2015 om 22:09 | Beantwoorden
 • SytskeB

  Inmiddels weet ik dat dus ook, vandaar dat ik nu weer rustig eieren eet 😉


  20 april 2015 om 14:27 | Beantwoorden
 • Maurice Duerinckx

  Mijn hele leven is bio geweest.In mijn grote tuin won ik bijna alles(volledig bio)
  Mijn eieren waren van mijn kippen (die weer bio aten)
  Maar wat wij kochten was niet goed(Dit wisten we toen niet)
  Nu weet ik beter-geen margarine-veel te veel omega 6 en de chemische producten) geven.ontstekingen
  Over 2 jaar kocht mijn dochter het “Brood buik boek “-Om een broodje zonder tarwe te bakken 8-10
  eieren.Omdat ik zelf mijn brood bak “daarmee begonnen”
  Na een tijd viel dit tegen.
  Dan het boek ” De cholesterol Leugen ” Van Prof. Dr Walter Hartenbach ” gekocht
  Weer iets anders:eet gerust eitjes-cholesterol alleen heeft geen invloed op het ontstaan van arterioscherose en hartinfarct.-Het maakt voor de choresterol-spiegel niet het minste verschil hoeveel eieren we eten.
  Dan weer een ander boek gekocht”Feiten over vetten ” door Mary G. Enig
  Doet al meer dan 25 jaar met haar tiem opzoekwerk over vetten
  Ze is verleden jaar gehuldigd over haar opzoekwerk en dit jaar in Europa
  Eet boter met mate-geen margarine-
  Maar overal in die boeken gaat het over de -Pillen en voetsel-maffia.
  Dan begonnen met “Paleo ” van Mitchel Van Duuren
  Al zijn boeken gekocht
  Ik kook zoveel mogelijk Paleo-Maar ik moet persoonlijk nog veel bijkopen dat niet Belgisch of Nederlands is-Ze hebben nu ook wel de Vegetarische versie
  Ik eet nu zo:
  S’morgens :havervlokken met walnotenmelk met aardbeijen met chiazaad en lijnzaad jogi bessen en appel en banaanWalnoten melk maak ik zelf
  s’middags: veeeel groenten met weinig aardappelen en weinig vlees
  s’avonds: om de 2 dagen 2 eitjes -de andere dagen -bio kaas-zo weinig mogelijk suiker
  Ik moet wel vermeden dat ik mij nu super voel- Ik sta s’morgens op om 7 uur en werk de ganse dag-
  ik kook zelf daar mijn vrouw helaas 1.5 jaar geleden overleden is -Ik wordt dit jaar 78
  Graag een reactie


  20 april 2015 om 22:36 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wauw, wat heeft u er een studie van gemaakt, knap hoor! En geweldig natuurlijk dat u zich er super bij voelt


   5 mei 2015 om 10:53 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten