Zelf brood bakken met een broodbakmachine
35

Zelf brood bakken met een broodbakmachine

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 22 november 2012

Wakker worden met de geur van vers brood, ik hou er van! Ik bak nu een aantal weken mijn eigen brood, en daar heb ik geen spijt van. Het heeft een aantal voordelen: goedkoper, lekkerder en voedzamer. Helaas heeft het ook een aantal nadelen: het kost 5 minuten per dag, je moet zelf je brood snijden, het heeft een gat aan de onderkant door de deeghaak en het brood kruimelt meer.

Simpel volkorenbrood (€0,32 per brood)
Mijn recept is simpel. Je zet de pan van de broodbakmachine op een keukenweegschaal. Hier doe je eerst 175 gram water bij (ja, gram), daar doe je 250 gram volkoren meel bij. In dit meel maak je een kuiltje, waar je 3 gram gist in doet. In de hoeken doe je 3 gram zeezout (mineraalrijk), een scheutje olijfolie en een theelepel appelstroop of suiker (honing werkt niet goed). Dan draai je de pan in je broodbakmachine, stelt hem in op het volkorenprogramma, klein brood, en timet hem op de tijd dat je wekker gaat. Druk op start, en klaar is Kees! Dit brood staat gelijk aan 10 volkoren boterhammen uit de supermarkt.

Aandachtspunten
Als je het brood op de timer zet, let er dan op dat het gist met niets anders in aanraking komt dan meel. Anders rijst je brood minder goed of zelfs helemaal niet!


Dit brood is het lekkerst op de dag zelf. Soms bak ik het de avond van tevoren, maar zelfs dat proef je al. Bak dus zoveel als je in een dag op kunt. Als je over hebt, vries het dan in.

Goedkoop gist kopen
In de supermarkt heb je van die kleine zakjes gist, met 7 gram per pakje. Daar kun je dus 2 dagen brood van bakken. Ik heb een zak van een halve kilo gedroogde gist gekocht bij een winkel met lokale producten hier in Hardenberg. Natuurvoedingswinkels hebben dit ook vaak. Ik betaalde hier €5,50 voor, dus 1,1 cent per gram. Bij die pakjes uit de supermarkt betaal je ongeveer 3 cent per gram.

Tips voor het kopen van een broodbakmachine
Mijn broodbakmachine heb ik voor 40 euro bij Mediamarkt gekocht. Op Marktplaats staan ze voor minder.

Vraag ook eens in je omgeving of mensen een broodbakmachine hebben staan die ze nooit gebruiken. Facebook is hier een handig middel voor als je het hebt. Zo kom ik regelmatig voor een klein bedrag of zelfs gratis aan spullen.

Bedenk je van te voren wat je van plan bent met de broodbakmachine. Ik vind het belangrijk dat er een volkorenprogramma op zit en dat er een deegfunctie op zit. Met dat programma hoef ik alleen de ingrediënten van pizzadeeg in de machine te gooien en anderhalf uur later heb ik een perfecte bol deeg. Dat hoef ik alleen nog uit te rollen en te beleggen!

Heb jij een broodbakmachine? En gebruik je die regelmatig?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

35 reacties op “Zelf brood bakken met een broodbakmachine

Plaats een reactie
 • Annelies

  Dag Lisette,

  wat een schitterende site! Ik haal er al mijn inspiratie. Als mama probeer ik mijn dochter zo gezond mogelijk op te voeden. Naast de “dagelijkste kost” maak ik zowat alles zelf en vers (brood, koekjes,…) en jouw website is daar een ideale hulp bij. Heb je nog recepten van andere broden die in de smaak vallen en gezond zijn? Zelf durf ik al eens te experimenteren met boekweitmeel en quinoameel.

  groetjes en bedankt voor deze schitterende site!
  Annelies


  18 mei 2013 om 22:09 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Annelies,

   Dank je wel voor de complimenten! Op dit moment heb ik eigenlijk alleen nog maar brood gebakken met spelt meel. Zelfde verhoudingen. Je krijgt dan wel een minder luchtig brood, maar het werkt wel. Knap hoor, dat je eigenlijk alles zelf maakt! Boekweitmeel… Enig idee waar je dat kunt vinden?

   Groetjes,

   Lisette


   20 mei 2013 om 13:57 | Beantwoorden
 • Anke Breukel

  Ik heb net een broodbakmachine gekocht.
  Die van de Liddle. Ben nu op zoek naar een lekker speltbroodrecept, liefst met sesamzaadjes en lijnzaad of zo.


  30 augustus 2013 om 22:49 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Sorry, ik ben zelf ook nog niet zo bedreven in brood bakken. Op deze site staan wel echt alle mogelijke recepten voor brood: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/


   2 september 2013 om 14:23 | Beantwoorden
   • Anke Breukel

    Bedankt! Ik heb kant en klaar broodmix voor volkoren spelt brood gekocht, bij de molen in Groesbeek. Kost 2,49 en je kunt er 2 broden uit bakken.
    Ik heb er nog 75 gram sesamzaad, 30 gram gebroken lijnzaad en 25 gram zonnebloempitten bij gedaan. Ook nog een lepel olijfolie. Broodmachine op 1000 gram gezet en kneden en bakken maar. Het resultaat was (zeker voor een eerste keer) prima. Alleen was het wel stevig brood. Volgende keer neem ik half water, half soja melk, misschien wordt hij dan wat luchtiger


    3 september 2013 om 13:45 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Dat klinkt goed! Spelt bevat minder gluten, dus dat wordt inderdaad wat steviger. Maar door sojamelk zou het inderdaad wel wat smeuïger kunnen worden!


     3 september 2013 om 14:17 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Je hebt me weten te inspireren! Voor het eerst in maanden draait de broodbakmachine weer eens. Een simpel brood, half volkoren tarwe (omdat ik dat nog had) en half volkoren spelt 🙂


     3 september 2013 om 15:42 | Beantwoorden
 • marta

  Sinds kort heb ik een nieuwe BBM en deze bakt nog weer beter dan mijn vorige van hetzelfde merk.Het bakblik heeft een zwarte binnenkant en ook de deeghaak is zwart. Het brood komt er perfect uit en zonder groot gat, alleen een snee. Bij mijn vorige machines bleef er altijd een stuk brood aan de deeghaak zitten.
  Ook zit er nog een extra deeghaak bij voor zwaar brood zoals roggebrood.


  14 oktober 2013 om 11:12 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wauw, dat is handig! Ik hoorde laatst dat er ook bbm’s zijn met speciale programma’s voor speltmeel, ook handig


   14 oktober 2013 om 14:46 | Beantwoorden
  • T.Rozenberg

   Het probleem met het schoepje in de bak van de broodbakmachine dat je een groot gat krijgd aan de onderkant heb ik opgelost door na de piep en hij stopt met mengen haal ik het blik even uit de machine keer hem om op een broodplank bestrooit met wat meel en haal het schoepje er uit en plaats de bak met het deeg weer terug in de machine en je hept maar een klein gaatje in je gebakken brood.

   T.Rozenberg


   2 maart 2017 om 18:00 | Beantwoorden
   • Lisette Zwiggelaar

    heb ik ook een tijdje gedaan! Maar nu programmeren we de machine in dat het klaar is als we wakker worden dus dan lukt dat niet


    3 maart 2017 om 10:44 | Beantwoorden
 • Pingback: Volkorenbroodje | Goed voor vaten

 • Willemijn

  Hoi Lisette,

  Ik heb je recept gebruikt en het is erg goed gelukt. Voor 2 personen is het alleen wat weinig (ik wil het graag voor twee dagen gebruiken). Denk je dat ik de hoeveelheden gewoon kan verdubbelen om een groter brood te krijgen?


  3 maart 2014 om 13:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Leuk om te horen! Ja, dit kan, mits je niet over het maximum van je broodbakmachine gaat 🙂


   3 maart 2014 om 14:21 | Beantwoorden
  • T.Rozenberg

   Mag ik dat brood recept voor 2 personen ook even van u lenen is bestemd voor de broodmachine.

   Groeten,


   7 maart 2017 om 15:43 | Beantwoorden
 • Pingback: Zelf volkorenbrood bakken: lekker en gezond ‹ Meer Groen

 • Pingback: Zelf brood bakken – Home made bread | CaFé Liesje

 • Anna

  Beetje jammer dat er ook suiker in dit brood zit. Appelstroop is eigenlijk ook suiker.
  Ik wil voor mijn zoontje suikervrij brood bakken.


  19 februari 2016 om 12:30 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Appelstroop bevat suikers maar geen suiker 😉 Mits je een merk neemt dat puur appel is. Als je zuurdesembrood maakt heb je geen suikers nodig om het gist te activeren


   22 februari 2016 om 20:42 | Beantwoorden
  • Jos

   De suiker wordt door de gist omgezet, dus als het goed is blijft er geen suiker over in je brood.
   De gist heeft het nodig.

   Groet,
   Jos


   5 augustus 2016 om 13:31 | Beantwoorden
 • Anna

  lisette, ik hou dit schema altijd aan: http://www.consumentenbond.nl/tests/afbeeldingen/voeding-gezondheid/afvallen-en-dieten/Suikerlijst-klikbaar.png
  Daar staat in dat appelstroop wel suiker is. Gek dan toch? Ik heb wel bij de bio winkel van crombach appelstroop gevonden zonder suiker.

  Ik heb je brood gemaakt maar mijn brood was wel heel erg klein. Zal toch wel iets fout zijn gegaan dan.


  23 februari 2016 om 15:29 | Beantwoorden
 • Marlies

  Hoi Lisette,

  In de hoeken doe je 3 gram zout/scheut olijfolie/theelepel appelstroop, bedoel je dan per hoek? Of verdeel je dat over de 4 hoeken?

  Dankjewel!

  Groetjes,
  Marlies


  16 maart 2016 om 11:52 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   verdeel ik over 4 hoeken. Zout dood het gist als het er te lang mee in contact is en de appelstroop activeert het gist. Beide wil je niet als je de timer gebruikt. Als je hem direct aandoet maakt het niet uit


   17 maart 2016 om 20:40 | Beantwoorden
 • Rosanne

  Hoi lisette, de machine staat aan, ik ben benieuwd! Heb de mijn via marktplaats inderdaad. Superleuk om naar dat draaiende deeg te kijken!
  Groetjes


  24 oktober 2016 om 14:53 | Beantwoorden
 • T.Rozenberg

  Ik bak brood in een Inventum broodbakmachine die mij heel goed bevald.
  En bak met kant en klaar meel van de Liddell of van de Aldi.
  Mijn probleem is dat mijn gebakken brood aan de bovenkant is ingezakt als ik hem er uit haal.
  Heb al geexperimenteerd met meer of minder water maar tot nu toe zonder sucses.
  Kan iemand mij vertellen wat ik eventueel nog kan veranderen aan mijn bakproces.
  Ik bak broden van 285 gram en doe daar 160 gram water bij en een beetje vloeibare boter.


  2 maart 2017 om 18:33 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   is de bakmix dan wel goed?


   3 maart 2017 om 10:45 | Beantwoorden
   • T.Rozenberg

    Heb ik mij ook al afgevraagd of het meel dat ik gebruik wel goed is, Heb jaren gecorrespondeerd via de mail met een echte bakker ( hij is helaas overleden) maar die zij als je meel in de supermarkt koop dat is dood meel en moet je niet kopen ik denk nu dat hij gelijk heeft gehad.


    3 maart 2017 om 12:30 | Beantwoorden
  • Ralph

   Hallo, ik bak ook die mixen van de aldi. Geen probleem. Ik zet mijn programma op 3 uur . Die van lidl die doen t dan weer niet goed. Daar krijg ik hele platte broden van alsof de gist nauwelijks zijn werk heeft gedaan en dan terwijl hij kant en klaar is. Wat veel mensen vergeten is dat je de brood direct eruit moet halen als hij klaar is.


   10 maart 2017 om 18:55 | Beantwoorden
 • Carla

  Ik doe bij het broodmeel altijd een flinke lepel lijnzaad en een flinke lepel olijfolie en bak met meel van Aldi en het zijn super mooie broden en niet ingezakt.


  22 oktober 2017 om 15:15 | Beantwoorden
 • Peggy

  U spreekt van timer en dan om start drukken.
  Maar hoelang moet ik wachten tot ik op start mag drukken?


  16 december 2017 om 22:52 | Beantwoorden
 • Sjaak Biggelaar

  Beste Lisette.
  Is er iemand die met enkel jumbo of enkel Markant volkoren meel in de (Inventum bm 60) broodbakmachine bakt?
  gespeeld met diverse verhoudingen meel (500 gr) lauw water (280 tm 320 ml) zout/suiker boter(3 tm 7 gr) gist(5 tm7 gr) beste resultaat tot nu toe:
  500gr meel/320ml lauw water/3 gr suiker zout boter/5 gr droge gist. brood blijft echter op moment dat bakken start inzakken!


  16 maart 2018 om 21:37 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hallo Sjaak,

   Nee geen ervaring met Jumbo of Markant volkoren meel.

   Onze verhoudingen zijn momenteel:

   310ml water
   500 gr volkoren speltmeel
   2 scheutjes olijfolie
   7 gr zout
   5 gr gist
   2 el gebroken lijnzaad
   handje zonnebloempitten
   handje pompoenpitten

   Ondanks het andere soort meel, misschien heb je er toch wat aan!


   22 maart 2018 om 13:37 | Beantwoorden
 • Gera

  Precies zoals je geschreven hebt. Top broodje!


  27 januari 2019 om 15:34 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten