Weerstand opbouwen na ziekte
6

Weerstand opbouwen na ziekte

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 27 januari 2017

Een goede weerstand is belangrijk. We weten het allemaal, en de reclames herhalen dit nog tig keer per dag in de winter. Na 4 weken ziek te zijn geweest is weerstand opbouwen nu een grote prioriteit voor me. Vandaag vertel ik hoe ik dat ga doen.

Bijna longontsteking

Vond jij het ook zo stil op Kiwi&zo? Dat was met een reden. De vrijdag voor kerst werd in namelijk geveld door een flinke verkoudheid, waarschijnlijk RS-virus waardoor ik zoveel hoestte dat er een spiertje scheurde tussen mijn ribben. Dit deed zoveel pijn dat ik het slijm niet meer goed kon ophoesten en toen ik de dinsdag na kerst naar de huisarts ging testte ze me op een longontsteking en de waardes waren te hoog. Nadat ik de week ervoor nog aan Serious Request doneerde tegen longontsteking, moest ik zelf aan een antibioticakuur. Wat luchtte dat op! Letterlijk en figuurlijk, ik kon weer ademhalen. Het herstel was wel traag. Nog steeds hoest ik wat slijm op.

Buikgriep

Toen ik 2 weken laten weer begon te functioneren en net weer 2 dagen op mijn werk was, stak Marcus mij aan met een buikgriep. Mijn conditie was al 0,0 en dit was de genadeklap. Mijn bloedsuikerspiegel kon ik niet meer stabiel houden en eten lukte ook niet, ook al was ik niet meer misselijk. Alsof mijn maag en darmen het niet meer deden, zo voelde het. Ik zat 5 kilo onder de ondergewichtgrens en ik zag echt even niet meer hoe ik er uit moest komen. Toen ben ik een dag mezelf gaan dwingen om te eten, maar wel licht verteerbaar. Smoothie, soep en wat verder maar goed klonk. Aan het einde van die dag ging het weer beter en 2 dagen later kon ik weer aan het werk. Dat was vorige week donderdag. Dus eindelijk kan ik weer gaan opbouwen!


Goede nachtrust

De huisarts zei al dat verkoudheid eigenlijk alleen maar zo uit de hand loopt bij bejaarden en zuigelingen. Oef, dat was niet leuk om te horen. Mijn vermoeden is dat de grootste reden dat mijn weerstand zo laag was, door de gebroken nachten komt. Marcus dronk nog 2 tot 5 keer per nacht bij me, soms met horror-nachten dat het wel non-stop leek. Als de wekker ging was ik regelmatig gebroken. Vóór deze baan kon ik me nog een keer omdraaien. Nu moest ik er toch echt uit.

Tijdens de buikgriep heb ik dus de beslissing gemaakt te stoppen met de nachtvoedingen. Marcus is 16 maanden. Ik weet dat het heel normaal en natuurlijk is om op deze leeftijd nog ’s nachts om borstvoeding te vragen, maar een gezonde moeder is óók belangrijk voor een kind. En dus krijgt hij van 11 tot 6 geen voedingen meer. Mijn man troost hem als hij wakker wordt en op tot nu toe 2 keer na, slaapt hij weer lekker verder. Mijn nachten zijn nu zoveel beter! Echt heel fijn 🙂 Overigens ben ik niet gestopt met borstvoeding en hoop ik nog steeds het advies van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) op te volgen om minimaal 2 jaar borstvoeding te mogen geven.

Gezond eten

Eind vorig jaar vertelde ik al dat ik wat ongezonder was gaan eten. Daar probeer ik weer meer op te letten. Alleen chips in het weekend, minder niet-bio vlees, 2x per week vis, veel groente, fruit, lijnzaad, volkoren granen, noten en eieren. Oftewel weer echt terug naar gezond doordeweeks, en wat minder opletten in het weekend. Mijn man maakt vaak een groene smoothie in de ochtend waardoor ik de dag meteen kan beginnen met extra fruit en groene bladgroenten. Dan ontbijt ik meestal met havermoutpap of brood uit de broodbakmachine. Halverwege de ochtend fruit, lunchen met speltbrood, als 4-uurtje noten, rozijnen en een blokje 85% chocolade en gezond avondeten. ’s Avonds meestal nog een paar rijstwafels met pindakaas (puur pinda met snufje zeezout) of kokosolie en honing. Mmmmm 🙂

Beweging

Mijn goede voornemen voor 2017 is om meer te gaan bewegen en sporten. Helaas begon ik 2017 ziek op de bank, maar inmiddels begin ik het wel op te pakken. Afgelopen zondag zouden we voor het eerst gaan zwemmen maar helaas was Marcus ziek. Toen zijn we in plaats van zwemmen gaan wandelen. Sowieso wandel ik eigenlijk elke dag een half uurtje. Afgelopen week heb ik voor het eerst wat krachttraining gedaan (sit ups, squats en push ups). Voor sportschool of iets dergelijks is momenteel geen geld dus proberen we het zo op te lossen. Hardlopen en touwtje springen wil ik over een tijdje gaan oppakken.

Supplementen

Ironisch genoeg sloeg de verkoudheid door toen mijn potje multivitamine op was en de buikgriep toen ik de multi een paar dagen vergeten was. Momenteel slik ik dus trouw wat ik in mijn opleiding tot voedingsdeskundige geleerd heb: een mulitivitamine, 1 gram vitamine C en nu na de antibiotica een probioticakuur. De afgelopen maanden heb ik vaak getwijfeld over of je wel supplementen nodig hebt als je gezond eet, maar deze afgelopen maand heeft voor mij bevestigd dat ik het nu wel echt nodig heb. Misschien dat het in de zomer voor mij minder belangrijk is maar voor nu ga ik door.

Stress

Ook probeer ik bewust te letten op het verlagen van mijn stress-niveau. Stress verlaagt de weerstand en ik ben nogal goed in stressen 😉 Ik heb de laatste weken een aantal keer gemediteerd, probeer los te laten waar ik geen invloed op heb en ook bewegen helpt tegen stress.

Homeopathie?

Vroeger greep ik ook meteen naar homeopathie als ik ziek was. Bijvoorbeeld echinacea of een consult bij een homeopaat. Toen ik een keertje voor Kiwi&zo research deed om een artikel te schrijven over echinacea stuitte ik op dit bericht. Sindsdien heb ik het niet meer gebruikt. Een tijdje later was er een Zondag met Lubach over homeopathie. Ik weet inmiddels echt niet meer wat ik er over moet vinden. Meestal baseer ik me op wetenschappelijke onderzoeken bij het maken van keuzes en dat lukt juist niet bij homeopathie. Omdat niet de klacht maar de persoon behandeld wordt en het afhangt van hoe de persoon is welk middel gebruikt wordt. Ja ik heb er in het verleden baat bij gehad, maar de behandeling had natuurlijk ook net plaats kunnen vinden op het moment dat het toch al beter zou gaan. Lastig dus, ik weet het niet.

Dit zijn dus de punten die wat mij betreft het belangrijkst zijn om een hoge weerstand op te bouwen. Wat doe jij voor je weerstand?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Weerstand opbouwen na ziekte

Plaats een reactie
 • Hannah

  Hi Lisette, wat een herkenbaar verhaal. Ik voed mijn dochter nu 13 mnd en mijn weerstand is dramatisch. Ze ligt bij ons in bed en wil nog heel vaak drinken. Heb jij de jay gordon methode toegepast? En hoe is dat gegaan? Je man troost hem nu, wat doet Marcus als hij jou ziet? Gebruiken jullie de cosleeper nog wel? Ben erg benieuwd naar je reactie! Hoe is het nu met je weerstand?


  6 juli 2017 om 11:26 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wel inspiratie opgedaan van Jay Gordon maar eigenlijk vrij rigoureus… Van 11 tot 6 niet drinken. Cosleeper hebben we het hekje nu omhoog zodat het hoofdeinde verhoogd kon worden ivm oorontstekingen. Dus hij moest in zelf in slaap leren vallen in zijn eigen bedje. Dit hebben we met 18 maanden gedaan en vanaf de eerste keer ging dat goed! Paar minuten hard gehuild met mij erbij en toen sliep hij. Inmiddels is dit dus de nieuwe normaal maar geen idee of hij hier met 13 maanden ook al aan toe was geweest. Door ziekte heb ik dus de eerste nachten er niet bij geslapen en dat maakte het makkelijker. Maar hij wil nu ook zelf in zijn eigen bedje slapen en vraagt niet meer om melk ’s nachts. Ik kan hem nu dus ook troosten. Marcus heeft echt behoefte aan duidelijkheid en consequent zijn, dus deze ‘regels’ verbreken we eigenlijk alleen bij koorts ofzo


   7 juli 2017 om 10:37 | Beantwoorden
   • Hannah

    Dank voor je reactie en wat fijn dat het zo goed gegaan is :).


    7 juli 2017 om 11:49 | Beantwoorden
 • Joan

  Hi Lisette,

  Ik ben aan het opknappen van longonsteking en heb ook een AB kuren gekregen.
  Twee, want de 1e hielp niet. Ik ben buitenaards moe, wat zou jij mij adviseren en welke probiotica gebruik jij?

  Lieve groetjes, Joan


  14 januari 2018 om 21:01 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dat buitenaards vermoeide hoort helaas bij herstellen na een longontsteking. De ontsteking is weg maar beter ben je nog niet. Helaas… Dus wees lief voor jezelf en geef het tijd.

   De probiotica die ik meestal haal is de It’s Pure Biotiflor Advanced, die vind ik de beste prijs/kwaliteitverhouding bij onze Gezond&Wel in de stad


   22 maart 2018 om 13:42 | Beantwoorden
 • Suzanne

  Bedankt voor dit artikel! In deze periode vooral is weerstand opbouwen erg belangrijk.


  25 juni 2020 om 21:47 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten