Weekmenu met veel groenten
6

Weekmenu met veel groenten

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 5 mei 2017

Wist je dat het lastig is om te bloggen over gezond eten als je zelf nog nauwelijks kookt? Ik wist dit niet in ieder geval… Wat op papier een enorme luxe is, dat het eten voor me klaar staat als ik uit mijn werk kom, is in de praktijk niet zo handig voor Kiwi&zo. Want in het weekend kookte ik vaak erg simpel, en nu kook ik op mijn vrije dagen óf niet, óf simpel, óf wil ik gewoon even lekker rustgevend koken. Dus zonder precies bij te houden hoeveel gram van wat ik er in doe om een recept op te kunnen schrijven.

Glutenvrije kibbeling

Dus dacht ik deze week, dan maak ik voor het blogbericht van deze week een weekmenu met boodschappenlijstje. Goed idee toch? Tot dat ik vanochtend wakker werd na lekker uitgeslapen te hebben en we beslisten naar Hardenberg te gaan om kibbeling te eten. De viszaak Theun de Jong heeft namelijk op vrijdag tot 11:00 uur glutenvrije en melkvrije gebakken vis! Hup, hup, hup snel die kant op want het was al 10:30. Ik zag mijn man de boodschappentassen pakken maar het drong nog niet tot me door. Tot hij het had over parkeren bij de Lidl… O nee, hij wil boodschappen doen! Daar gaat wéér een artikel voor Kiwi&zo niet door 🙁

Toch een weekmenu

Dus, ook al zijn de boodschappen al in huis van de Lidl (we moeten nog even naar de Plus hier in het dorp voor wat de Lidl niet heeft), dan nog ga ik een weekmenu maken met wat we al in huis hebben. Ik merk dat mijn man het moeilijk vindt om alle groenten op te gebruiken waardoor er nu aanzienlijk meer weggegooid wordt. Hopelijk helpt een weekmenu hem.


Vrijdag: gestoomd vispakketje

Eerder deelde ik op Kiwi&zo al mijn recept voor gestoomde vispakketjes. Vanavond ga ik een variant hierop maken met groene asperges, zeekraal (in de aanbieding bij de Lidl!) en wilde zalm uit de diepvries (ontdooid). Daarbij ga ik zoete aardappel in partjes snijden en ook in de oven of bakken in de pan.

Zaterdag: shoarma met spelt pita’s

Tegenwoordig hebben ze bij de Jumbo pita’s zonder tarwe, gemaakt van spelt! Sindsdien gebruiken we dat wel eens. Lekker met shoarma. Echt een ongezonde zaterdagmaaltijd haha! Ja, dit keer hebben we zelfs de voorgekruide shoarma uit de supermarkt meegenomen, meestal kruid ik het zelf. Met rauwkost zoals radijsjes, worteltjes, tomaat en komkommer erbij. Meestal gooi ik ook nog extra paprika en ui door de shoarma en soms nog kidneybonen, maar dat laatste heb ik geloof ik niet in huis.

Zondag: lente-lasagne

Het avondeten voor zondag heb ik nog niet volledig doordacht. Er komen vrienden eten en er staat me iets bij van Jamie Oliver van een lente-lasagne. Ik heb alleen geen veganistische “kaas” in huis, dus een echte lasagne kan het niet worden. Door koemelkallergie is normale kaas voor mij geen optie. Maar, met courgette, doperwten, broccoli en dergelijke kan je een lekker frisse lasagne maken. Ik heb nog wat lasagnebladen in huis op basis van peulvruchten. En dan misschien om het af te dekken iets van aardappelpuree maken. O, ik heb ook nog knolselderij in huis, dus misschien dat ook nog door de aardappelpuree? En als vleesvervanger wou ik splitlinzen door de groenten doen voor extra eiwitten.

Maandag: Tuinbonen-pannetje

Tuinbonen en spekjes, ik ben echt dol op die combinatie! En ook een lekker makkelijke maaltijd om op een weekavond te maken. Dus hier het recept, speciaal voor jou Jelle, zodat de spekjes lekker knapperig zijn, en de tuinbonen en krieltjes gaar 😉

Doe de spekjes in de wok met wat olijfolie op middelhoog vuur totdat ze echt beginnen te bakken. Dus dat het vet eruit loopt en al wat bruin wordt. Doe dan de krieltjes erbij. Bak dit ook mee totdat de krieltjes bruin beginnen te worden en de spekjes nog verder uitbakken. Ik denk dat de krieltjes 10 minuten nodig hebben om dit punt te bereiken. Tussendoor wel een paar keer roeren hè? Doe dan de tuinbonen uit de diepvries in de pan. Ja, het hele pak, anders komen we niet aan 250 gram groente per persoon per dag. Roer goed door elkaar en doe de deksel op de pan. Ook dit heeft denk ik nog een minuut of 10 nodig met af en toe roeren.

Ga naar de tuin en knip een bosje bieslook af. Dat zijn die lange groene sprieten met een ui-achtige smaak. Spoel dit schoon, schud het meeste water er vanaf en knip dit in kleine stukjes boven de pan (ja, eerst de deksel er af wijsneus). Nee echt, kleine stukjes van max 2 millimeter, niet van 2 centimeter, dat eet niet zo fijn. Roer nog een keer goed door elkaar, doe de deksel er weer op en laat nog een minuutje bakken. Proef een krieltje en een tuinboon of ze gaar zijn. Zo niet, nog wat langer in de pan laten. Als je wilt, kun je nog wat cajun kruiden in de pan doen, ik denk dat dit er erg lekker bij smaakt.

Ik hou van je schat 😉

Dinsdag: Krieltjes met left-over groentes en groenteballetjes

Ok, hoeveel groente er inmiddels nog over is vind ik moeilijk inschatten. Dus daarom vandaag een restjesdag. We hebben als het goed is nu nog een zak krieltjes over, die kunnen in 1 pan met groenteballetjes van de Ikea. In die vriezers bij de uitgang van de Ikea hebben ze groenteballetjes waar geen gluten, geen melk, geen soja. Vooral groente, kikkererwten en wat hulpmiddelen (e-nummers, zout en suiker). Ik vind ze erg lekker dus sinds ik die deze zomer ontdekt heb, eten we ze regelmatig. Bijna wekelijks denk ik. Daarbij dus de groenten die over zijn. Gestoomd misschien?

Woensdag: Nasi uit de vriezer met satésaus

We hebben nog een bak nasi in de vriezer maar die was nogal saai. Daar moet dus satésaus bij om het lekker te maken. Laatst vonden we bij de Plus pindasaus die zowaar melkvrij en glutenvrij is! Dus een keertje meegenomen. Maar wat een saaie smaak en dan ook nog belachelijk veel suiker. Rond de 37%! “Wil je nog wat suikerklontjes bij je nasi?” Mijn eigen satésaus is lekkerder! Vind ik dan hè? 😉 Die maak ik ongeveer zo:

 • 250 ml rijstmelk
 • 4 el pindakaas van alleen maar pinda’s en een snufje zout
 • Scheut tamari (glutenvrije sojasaus)
 • Snufje korianderzaad, komijnzaad, gemberpoeder en uipoeder

Doe dit alles in het kleinste pannetje, breng aan de kook terwijl je regelmatig roert. Zodra het eenmaal kookt dikt het in. Doe het vuur uit zodra het de gewenste dikte heeft. Proef of het lekker is en doe er eventueel nog meer tamari of specerijen bij.

Donderdag: Pasta uit de vriezer

En ook donderdag lekker simpel, we hebben nog een maaltijd penne met tomatensaus, groentes en gehakt in de vriezer. Even lekker kant-en-klaar uit eigen keuken dus.

Nog te halen bij de Plus

Als ik dit bekijk, hebben we het volgende nog nodig bij de Plus (even een lijstje voor eigen gebruik):

 • pindakaas
 • rijstmelk
 • rozijnen (bijna op)

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Weekmenu met veel groenten

Plaats een reactie
 • De betreffende Jelle

  …ik weet wat bieslook is hoor.


  5 mei 2017 om 17:26 | Beantwoorden
 • Sanne

  Wat een luxe heb jij! Een man die kookt. Het enige dat mijn man ‘kookt’ zijn echte mannendingen; pizza, patat, pannenkoeken, ei en bbq. En dan is het ook alleen het bakwerk, snijden, kruiden, mixen etc doe ik. Die vent van mij is dus absoluut geen kok. Gelukkig is ie heel goed in andere dingen als grasmaaien, auto repareren en kippenhok schoonmaken 😀 Ik moest heel hard lachen om jouw recept voor Jelle, laat je weten of het gelukt is?
  Zonder weekend loopt alles hier in het honderd. Van alles blijft over of er mist van alles. Of van beide wat. Ik vind het iedere keer weer vervelend en hik er ook telkens wat tegenaan. Maar man, wat werkt het heerlijk ontspannen als je na een werkdag thuis komt er er al op papier staat wat er gekookt moet worden. Ik zou echt nooit meer zonder willen!
  Nog een paar credits voor jou: deze week staan jouw Italiaanse visschotel met kabeljauw, tomaten, courgette en wortel en jouw zoete aardappel met zalm, boontjes en avocado op het menu.


  6 mei 2017 om 09:46 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja, is inderdaad heerlijk om allebei te kunnen koken nu en dat na een werkdag het eten klaar staat! En het recept is gelukt 😀 Was erg lekker. Weekmenu is inderdaad ideaal. Wat leuk dat mijn recepten bij jullie op het menu staan 😀


   12 mei 2017 om 11:59 | Beantwoorden
 • Sanne

  Er bestaat ook daslook, ken je dat?
  Het heeft vrij brede groene bladeren en er komen mooie witte bloemen uit. Voordat het plantje gaat bloeien, kun je de stengels eraf knippen en als bieslook gebruiken. Het ruikt en smaakt zo ongeveer als knoflook. Schijnt het. Wij hebben het in de tuin, en nu het bloeit kom ik erachter dat het dus eetbaar is, hihi.


  16 mei 2017 om 12:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ja ken ik! Maar eigenlijk alleen maar als wildplukplant en ben het nog nooit in het bos ofzo tegen gekomen. In eigen tuin is luxe zeg 😉 Jammer dat het net te laat is hahaha


   26 mei 2017 om 11:01 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten