Waterkefir: handige probiotica
16

Waterkefir: handige probiotica

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 14 november 2013

review waterkefirAl sinds ik geen zuivel meer eet, en dus geen yoghurt, vind ik eigenlijk dat ik probiotica moet gaan nemen. Maar ik slik liever geen pilletjes en capsules, dus ook niet voor probiotica. En nu eindelijk, na lange tijd, heb ik een fijne vorm gevonden: waterkefir!

Wat is het?
Waterkefir is een drank gemaakt door waterkefirkorrels en zoetmiddelen. De korrels zijn een levende bacteriëncultuur, die zich voedt met de zoetmiddelen. Bij het voeden produceren ze koolzuur, een beetje alcohol, vermenigvuldigen ze zich en zetten ze de zoete smaak om in een bitter-zure smaak.

Waarom is het een handige probioticum?
Altijd als je leest over probiotica wordt er als eerste verwezen naar rauwe zuurkool. Maar tegelijkertijd wordt er bij gezegd dat de kans groot is dat het maagzuur de bacteriën dood terwijl de maag aan het verteren is. Het voordeel van drinken is dat het meteen door de maag passeert en in de darmen verwerkt wordt. Dit gebeurt dus ook met kefir, waardoor deze vorm, op de pillen na, de grootste kans heeft om levend in de darmen aan te komen. Nog meer kans zelfs dan yoghurt of de speciale (suikerrijke) zuiveldrankjes met probiotica.


Hoe smaakt het?
Hoe de kefir smaakt is heel erg afhankelijk van de zoetmiddelen en eventuele specerijen die je gebruikt. Nou heb ik nog niet heel veel verschillende smaakmakers gebruikt, maar de afgelopen keer smaakte het een beetje naar bier (jammer genoeg houd ik niet van bier, maar het moet maar). Ik zoette het met appeldiksap, dadels en ongezwavelde rozijnen. Ik ben ook nog erg benieuwd wat er gebeurt als ik specerijen toevoeg zoals gember.

Alcohol?!
Er zit minder dan 1% alcohol in waterkefir. Tenminste, als je het 48 uur laat fermenteren. Hoe langer je dit doet, hoe meer alcohol zich zou vormen. De 48-uurs fermentatie schijnt wel prima te zijn om aan kinderen te geven, zo’n klein beetje kan geen kwaad. Nou las ik op “Eet Goed, Voel je Goed” dat zelfs een rijpe banaan een alcoholpercentage van 0,5% heeft, bijzonder hè?

Boek “Waterkefir | Melkkefir”
Bij de korrels zat ook het boekje “Waterkefir | Melkkefir”. Hierin staan basisrecepten, maar bijvoorbeeld ook een recept om zelf zuurdesembrood te maken met behulp van waterkefir. Daarnaast de geschiedenis van kefir en waarom het naast de probiotica gezond is. Zo zit er calcium, magnesium, fosfor, vitamine B1, en zelfs vitamine B12 in! Dit is één van de weinige plantaardige bronnen van B12, dat veganisten moeten bijslikken in pilvorm. Helaas staat er niets in over de hoeveelheid, dus of de supplementen compleet te vervangen zijn door waterkefir weet ik niet.

Hoe kom je er aan?
Ik heb de korrels via de kefirshop. Houd er rekening mee dat het goed is om de korrels zo snel mogelijk in gebruik te nemen na binnenkomst. Dus bestel het wanneer je alles in huis hebt om er mee aan de slag te gaan. Morgen komt een recept online om zonder geraffineerde suiker waterkefir te maken!

Dit is een gesponsord artikel

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

16 reacties op “Waterkefir: handige probiotica

Plaats een reactie
 • Meinou

  Dit is wel interessant.
  Heb al eens eerder van waterkefir gehoord, maar las dat het veel werk was en je altijd suiker moet gebruiken. Nu snap ik überhaubt de combinatie probiotica en suiker niet, maar dat terzijde.

  Ik slik probiotica in capsulevorm. Duur is het ook nog; 18,50 voor 30 dagen. Maar ja, als het werkt heb ik dat er wel voor over. Maar als waterkefir een goede vervanger is, ben ik zeer geïnteresseerd. Wacht graag je recept af 🙂


  15 november 2013 om 08:41 | Beantwoorden
 • marijke

  Als ik me niet vergis, maakte m.n moeder vroeger kefir van een yoghurtplantje. Dat is wel lang geleden. Het plantje leuk op bloemkool.
  we vonden het erg lekker en het was gezond.


  15 november 2013 om 19:35 | Beantwoorden
 • Eliserael

  Hallo..ik ben zo’n twee maanden bezig met de kefir,en het bevalt me goed.
  De vruchten die ik gebruik op 100gr kefir zijn 3 vijgen (wel zorgen dat het biologische vijgen zijn),anders heb je grote kans dat de vijgen gaan barsten.en heb je de pitjes in de kefir zitten die je vervolgens er niet meer uit krijgt.
  Ik zoet het met oerzoet,maar wil overgaan op palmsuiker. En eenmaal ingeschonken in een glas voordat je het opdrinkt,zoet ik het eventueel nog met een paar dr. stevia.
  Toevallig heb ik vanmiddag als experiment ( ik had veel kefir over.) deze in de dehydrator (droogoven) gedaan,waardoor ik nu gedroogde kefir heb en ze veel langer houdbaar zijn.
  Nu binnenkort eens proberen of ik deze gedroogde vorm weer “tot leven” kan brengen.
  Dan is m’n experiment geslaagd.
  Leuke site heb je Lisette..ik geniet altijd van je nieuwsbrieven,en ben me de raw food producten en style aan het eigen maken. p.s de dadelcake is verrukkelijk!
  Harte groet
  Eliseraël


  17 november 2013 om 20:55 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wauw, dank je wel voor het delen van jouw ervaringen en hoe jij het maakt! Dat drogen lijkt mij ook wel een goed idee voor het geval ik het een keer verpruts en de korrels doodgaan, haha. Dank je wel voor je lieve woorden. Knap hoor, raw food! Zeker zo tegen de winter


   19 november 2013 om 16:09 | Beantwoorden
 • Elly van Amstel

  Er is een groep op Facebook bomvol tips en recepten. Ik gebruik gewone suiker en tutti frutti van Dirk. En een mandarijn ipv citroen. Zalig! Devessentie: Waterkefir heeft zuur en natuurlijke zoetstoffen nodig om te gedijen. Vandaar vijgen of tutti frutti. Ik filter het water niet. Ik kook eenderde deel water en los daar 3 eetlepels suiker in op en doe er alvast de tutti frutti in en vul dan aan met koud water. Ik heb dezelfde kefir al een maand of vier vijf. Ik zet als ik geen tijd heb de pot met alles er in doodleuk in de koelkast en heb ook wat ingevroren voor het geval het mis gaat.


  20 november 2013 om 06:55 | Beantwoorden
 • Saskia

  Hoi allemaal,

  Ik vraag me af he. In hoeverre word de suiker “afgebroken” door de kefir? In hoeverre zitten er nog schadelijke gevolgen aan de afgebroken suiker in kefir? Als het namelijk allemaal word omgezet in alcohol etc. heeft ons lichaam er dan nog last van?
  Als al het suiker word afgebroken en geen schadelijke gevolgen meer heeft, dan vind ik het misschien jammer om daarvoor ruwe rietsuiker, oerzoet of palmsuiker te kopen, wat natuurlijk veel duurder is. Om de dag 75gr suiker toevoegen schiet wel op..
  Ik heb t namelijk geprobeerd met vijgen, dadels en diksap, maar mijn korrels groeiden niet echt.. Toen toch maar (3/4 van gewicht van kefir) geraffineerde suiker toegevoegd en pfff!!! De hoeveelheid verdubbelde bijna! Daarna nog een keer, weer verdubbeld. En nu zit er al een dikke laag kefir in de pot!! (ik heb er nu ook een sinaasappel in partjes in gedaan, ik las ergens dat dat smaakt naar sinas! Benieuwd dus!!)

  Ik heb de eerste week heeeeel veel buikkrampen gehad en rugpijn (nieren?) erbij. Heb toen extra veel water gedronken om mijn lichaam te helpen de afvalstoffen af te voeren. Nu gaat t veel beter. Nog wel eens kramp, maar ik heb ook ziekte van Crohn..

  Nog even een vraag; ik las in het boek van melk- & waterkefir dat je de kefirdrank in de fles nog 2 dagen moet laten nagisten. Dit heb ik nu voor het eerst gedaan en nu zit er een dikke drap onderin mijn fles met drank. Kan/moet ik dat er gewoon doorheen schudden of kan ik dat beter onderin laten zitten? Ik wil natuurlijk niet dat t gaat nagisten in mijn lichaam met alle gassen als gevolg..

  Lang verhaal, maar alvast bedankt voor het lezen en het beantwoorden!!!
  Liefs, Saskia


  6 april 2014 om 14:30 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Saskia,

   Sinds ik de korrels heb doe ik al met een halve kilo oerzoet. Dat was 2 euro nogwat, dus dat is nog wel te doen. Kokosbloesemsuiker vond ik inderdaad ook te duur. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat al het suiker omgezet is. Simpelweg omdat ik betwijfel of hier ooit onderzoek naar gedaan is. Nagisten in de fles doe ik niet. En ik merk geen verschil tussen dag 1 dat ik uit de fles drink en dag 3. Doordat je de ziekte van Crohn heb vind ik het heel lastig om je advies te geven. Ik heb dit zelf namelijk niet dus het kan zijn dat het bij jou veel preciezer aan komt. Heb je al geprobeerd om een kleiner glas kefir te drinken en te kijken of de krampen dan weg gaan? Ik heb het ook al gedronken met versgeperst sinaasappelsap en dat is erg lekker!


   7 april 2014 om 11:49 | Beantwoorden
 • Willem

  Beste, ik heb het alcohol percentage op proef gesteld in mijn school. Ik heb een destillatie uitgevoerd en kom echter op iets meer als 2% alcohol percentage (Volumepercentage). Als je interesse hebt in beeldmateriaal kan je me altijd mailen. De fermentatie heeft ook precies 48u geduurt.


  23 februari 2018 om 19:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wat goed! In een kefir Facebookgroep had iemand het professioneel laten testen en die kwam op 1,7% uit dus dat ligt dicht bij elkaar in de buurt.


   22 maart 2018 om 13:39 | Beantwoorden
 • Petra Haver

  Wie weet hoeveel cholesterol in waterkefir zit. Ik kan het wel van de melkkefir vinden. Maar kan mij voorstellen dat er verschil in zit. Groetjes Petra


  10 juli 2018 om 13:55 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Geen cholesterol, want dat zit alleen in dierlijke producten. Oftewel door de melk in melkkefir


   15 januari 2020 om 09:53 | Beantwoorden
 • Lennart

  Ja, mooie berichten allemaal.
  je hoeft dus geen suiker of zoetstof te gebruiken, doe er gewoon een aantal meer vijgen in.
  zo’n 6 a 7 op 100 gram kefir. let er wel op dat je ongezwavelde vruchten neemt, (ja zelfs biologische zijn soms gezwaveld omdat er met het biologische label ook gewoon geknoeid wordt, ik heb ze van ‘de nieuwe band’). de reden hiervoor is dat het ongezond is voor je kefir en zal minder snel groeien en of zelfs afnemen, buiten dat je er zelf ook niet zo blij van wordt. overigens kan je experimenteren met andere vruchten zoals abrikozen, sultanarozijnen en whatever. ook kan je er voor een frissere smaak een halve citroen in doen. ja ook deze bio ivm bespoten zooi uiteraard, die wil je niet in je water hebben drijven. en anders kan je altijd een halve citroen uitknijpen in je kefir extract , dan hoeft het niet perse biologisch te zijn.


  16 maart 2019 om 21:04 | Beantwoorden
 • Matty

  hoe zit het met de koolhydraten? Ik probeer koolhydraat-arm te eten maar misschien heeft waterkefir dan toch teveel koolhydraten?


  24 juli 2019 om 10:20 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten