Wat is gezond eten?
16

Wat is gezond eten?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 7 april 2015

Wanneer je je gaat verdiepen in gezond eten, kan dat nogal verwarrend zijn. Onderzoeken spreken elkaar tegen, adviezen staan lijnrecht tegenover elkaar, goeroes claimen de absolute waarheid in pacht te hebben… Vandaag ga ik dus terug naar de basis, wat noem ik gezond eten op Kiwi&zo?

Groenten, groenten, groenten
Hoe meer groenten, hoe beter. Welke soort dan ook, op welke manier bereid dan ook. Elke soort groente heeft zo zijn eigen sterke punten qua vitaminen en mineralen. Net als elke bereidingsmethode. Wel eens afgevraagd hoe zowel mensen op paleo, een plantaardig eetpatroon, met sapvasten of groene smoothies allemaal kunnen claimen zich nog nooit zo goed hebben gevoeld? Ze eten allemaal heel veel groente. En met veel bedoel ik niet 200 gram (wat echt het absolute minimum is) maar 500 gram of zelfs 1000 gram per dag is geweldig voor je gezondheid. Zorg wel voor veel variatie, van een kilo wortels per dag elke dag kun je bijvoorbeeld oranje worden 😉

Kies de beste kwaliteit die je kan betalen
Ja, ik heb liever dat je niet-biologische groente eet dan geen groente. Maar biologische groente is gekweekt zonder pesticiden en gekweekt met compost in plaats van kunstmest. In compost zitten veel vitaminen en mineralen, in kunstmest niet. Logischerwijs kunnen gewassen geen mineralen uit de grond halen die er niet inzitten. Hetzelfde geldt voor vlees. Hoe dichter een dier bij z’n natuurlijke eetpatroon zit, hoe gezonder het is en hoe gezonder het vlees dus is. Koop dus de beste kwaliteit die je kunt betalen.


Focus op voedingsstoffen per maaltijd
Het typische Nederlandse eetpatroon bevat weinig voedingsstoffen per maaltijd. Slechts een paar procent van de Nederlanders komt aan 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Rood vlees eten is taboe (waar juist veel vitaminen en mineralen per portie in zitten, zeker orgaanvlees) en er zit weinig variëteit in (meeste calorieën uit koemelk, tarwe, tarwe en olie). Focus je daarom op hoe je het aantal voedingsstoffen per maaltijd kunt doen toenemen. Blader eens door Kiwi&zo voor vele suggesties! Een greep uit de mogelijkheden:

 • kies voor rode ui in plaats van witte ui, rucola in plaats van ijsbergsla
 • vervang bouillonblokjes (zout met smaakmakers) voor supergezonde bottenbouillon
 • zet eens orgaanvlees op het menu
 • vul de helft van je bord met groente
 • eet regelmatig bessen (bosbessen, frambozen, bramen, rode bessen etc.)
 • ontbijt hartig in plaats van zoet
 • lunch met een grote maaltijdsalade
 • sprenkel noten en zaden over salades en roerbakgerechten

Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
De paaseitjes zijn weer bijna op bij iedereen, tijd om dus weer eens aan de bloedsuikerspiegel te denken. Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zorgt voor allerlei fysieke processen die je liever niet hebt. Probeer dus de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Eet meer omega 3, minder omega 6
Vroegah, was omega 3 rijkelijk aanwezig. In groene bladgroenten zit namelijk een niet zo goed opneembare vorm van omega 3, maar gelukkig zijn er allerlei dieren die deze bladgroenten (waaronder gras en algen) voor ons opeten en in een beter opneembare vorm van omega 3 omzetten. Of stammen nou aan het water woonden en visten, of in het binnenland leefden en jaagden, ze aten dieren waardoor ze rijkelijk omega 3 binnen kregen. Omega 6 daarentegen was schaars. Dat zit in noten en zaden, maar dat zijn seizoensproducten (herfst voornamelijk). Daarom vindt ons lichaam het veel belangrijker om omega 6 op te slaan dan omega 3, en geeft hier dus de prioriteit aan. Tegenwoordig is omega 6 echter rijkelijk aanwezig. In granen en peulvruchten zit het een beetje, en dieren krijgen dit te eten. Daarom bevatten niet-grasgevoerde dieren meer omega 6 in verhouding. Ook worden die granen en peulvruchten (maïs, soja) geraffineerd tot margarine. Wat dus ook een omega 6 bom is. En dus krijgen we meer omega 6 binnen dan we nodig hebben, en veel minder omega 3! Dus, eet minder omega 6 (dierlijke producten van dieren die granen en soja eten + plantaardige olie zoals margarine en zonnebloemolie). En meer omega 3 (vette vis, grasgevoerd vlees, walnoten, lijnzaad, groene bladgroenten).

Wetenschappelijk onderzoek is de enige betrouwbare bron
Ik kijk naar de wetenschap om mijn visie op gezond eten te baseren. Niet naar officiële instanties, goeroes, alternatieve geneeswijzen of logisch verstand. Leuk dat ze in de ayurveda of het bloedgroependieet claims maken, maar als er geen wetenschap achter zit heb ik er geen boodschap aan. De Dalai Llama heeft zelfs gezegd, als de wetenschap bewijst dat het boeddhisme fout zit, dan veranderen we het boeddhisme. En zo werk ik ook met Kiwi&zo. Nou wordt het hier lastig omdat soms onderzoeken elkaar lijken tegen te spreken, maar vaak is dat alleen maar zo als je naar het nieuwsbericht kijkt, niet als je het onderzoek zelf induikt. Lees hier waarom onderzoeken elkaar tegenspreken.

Doe wat voor jouw lichaam werkt
Blauwe bessen kunnen nog zo gezond zijn, als jij er allergisch voor bent of je altijd minder lekker voelt nadat je het gegeten hebt, is het niet gezond voor jou. Sommige mensen doen het geweldig op een eetpatroon met heel veel koolhydraten, anderen doen het goed op wat meer eiwitten en gezonde vetten (daar ben ik eentje van). Knoflook en ui bevatten heel veel voedingsstoffen, maar als je een prikkelbare darm hebt is het wellicht iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Heb je geen galblaas meer? Dan zou je spijsvertering wellicht kunnen verbeteren met supplementen. En zo heeft iedereen een uniek lichaam en unieke omstandigheden waar een ander eetpatroon bij aansluit.

Voor een gezond iemand gelden andere regels dan voor iemand met gezondheidsproblemen
“Eén blokje chocolade per dag kan toch geen kwaad?” Voor iemand die blaakt van gezondheid kan het waarschijnlijk geen kwaad. En zal een 80/20 aanpak van 80% voedzame gezonde voeding en 20% zelf in te vullen prima werken. Helaas geldt dit vaak niet voor mensen met gezondheidsproblemen. Iemand met een auto-immuunaandoening zou er wellicht goed aan doen om een tijd strict het Auto Immuun Protocol te volgen, 100%. Iemand met een darmaandoening of prikkelbare darm zou eens het FODMAP-dieet kunnen volgen. Voor iemand met coeliakie (glutenallergie) kan af en toe pizza voor grote problemen zorgen.

Houd je darmen gezond
Zonder een gezonde darmflora is de kans op aandoeningen in de toekomst groot. Zo is een zogenaamde ´leaky gut´ 1 van de 3 triggers voor auto-immuunaandoeningen en verhoogd het de kans op allergieontwikkeling. Hoe je je darmen gezond houdt is een opleiding op zich en kan je hele boeken over schrijven, maar ik zal een korte samenvatting geven:

 • zorg voor een vaginale bevalling (mosterd na de maaltijd voor jezelf)
 • zorg voor volledige borstvoeding, het liefst tot 2 jaar en zonder aanvullende flesvoeding (wederom mosterd na de maaltijd)
 • geen bijvoeding tot 6 maanden oud (hoeveel mosterd wil je hebben?)
 • zorg voor probiotica zoals waterkefir, rauwe zuurkool, yoghurt, spelen in de modder als kind, supplementen
 • zo min mogelijk geraffineerde suiker eten, dit zorgt voor een disbalans in de darmen
 • eet veel oplosbare en onoplosbare vezels
 • eet prebiotica zoals zoete aardappel, asperges, ui en schorseneren

Ren weg van iedereen die claimt de waarheid in pacht te hebben
De absolute waarheid met betrekking tot gezond eten is nog niet bekend. Het is een jonge wetenschap en er moet nog veel ontdekt worden. Beweert iemand wel dat zijn/haar dieet het enige juiste is? Tijd om hard weg te rennen…

En volgens mij, hebben we dan een aardig volledig beeld waar alles weer op terugvalt!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

16 reacties op “Wat is gezond eten?

Plaats een reactie
 • SytskeB

  Wederom een uitstekend artikel waar ik me helemaal in kan vinden 😉
  Kies de beste kwaliteit die je kan betalen: ik moet nog even erg goedkoop boodschappen doen, want we hebben nog steeds 2 woningen aangezien de vorige woning nog niet is verkocht. Die andere woning kost ons het nodige aan geld, terwijl we eerder al allebei gestopt zijn met werken. Dus dat heeft er ook behoorlijk ingehakt. Maar ik doe mijn best… Meer dan dat kan ik nu even niet betalen.


  7 april 2015 om 17:01 | Beantwoorden
 • Natasja

  Gezond eten…..pffttt ik vind het niet makkelijk hoor. 1 jaar en drie maanden geleden hebben wij het roer omgegooid omdat de gezondheid en het gewicht van mijn man te wensen over liet. Paleo, voedselzandloper, koolhydraatarm vanalles is er langs gekomen en ik heb ook heel heel veel gelezen.
  Nu 15 maanden verder zijn wij nog niet veel opgeschoten helaas, mijn gezondheid gaat goed (alhoewel meer energie welkom zou zijn) maar mijn man staat nog waar hij begon. Dit weekend besloten om maar met alles te stoppen want het kost veel tijd, energie en geld tot ik jou artikel las…..zal ik dan toch nog even…. Oke ik ga zo toch maar de keuken weer in om een salade voor de lunch van morgen te maken en de havermout staat ook al klaar voor het ontbijt. Ik wil wel maar makkelijk vind ik het echt niet met een huishouden van 5 personen.


  7 april 2015 om 19:07 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dit soort situaties zijn altijd lastig! Wellicht dat een gewichtsconsulent of iets dergelijks, die naar jullie persoonlijke situatie kan kijken, helpen? Wordt vaak zelfs vergoed door de zorgverzekering


   9 april 2015 om 15:39 | Beantwoorden
   • Natasja

    Dank je wel Lisette, ik ga eens op zoek hier in de buurt


    9 april 2015 om 20:44 | Beantwoorden
    • ge

     He wat lastig.. als je in regio rotterdam woont: ik heb in 2014 de opleiding gewichtsconsulent gedaan, gewoon uit interesse en voor mezelf veel geleerd! ik wil best eens met je meekijken!


     10 april 2015 om 13:50 | Beantwoorden
  • SytskeB

   Natasja,
   Paleo, voedselzandloper, koolhydraatarm zie ik als dieetmethodes, maar gezond eten betekent voor mij iets geheel anders.
   Namelijk: veel groenten + zo min mogelijk producten van/met witte meel + zo min mogelijk bewerkte producten. Daarmee kom je al een heel eind. Biologisch kan ik niet betalen.


   9 april 2015 om 16:10 | Beantwoorden
   • Natasja

    Sytske je hebt helemaal gelijk. Pakjes, zakjes en wit meel producten evenals brood, pasta’s en frisdrank komen er bij ons niet meer in. Groente heel veel groente en fruit soms havermout en griekse yoghurt dat zijn de voornaamste producten bij ons in huis. En het woord dieet gebruiken wij ook niet omdat dat niet werkt maar een houvast zoals op deze site vind ik toch wel prettig.
    Gezond eten doet een hoop voor je lichaam dus ik hou vol 🙂


    9 april 2015 om 20:52 | Beantwoorden
 • JJ

  Hallo, bekijk eens deze reportage over bio producten: http://www.een.be/programmas/volt/zijn-bioproducten-beter
  Hier staat duidelijk dat het niet gezonder is (ook niet slechter). Voor het landbouwsysteem is het goed, maar er zijn geen extra vitaminen, mineralen etc te vinden in de bio producten. Groetjes, Jana


  9 april 2015 om 19:32 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik weet ook van onderzoeken waaruit dit wel blijkt, het verschilt echt per onderzoek. En verwarrend genoeg staan die dus lijnrecht tegenover elkaar… Dan nog blijf ik erbij dat een plant geen mineralen uit de grond kan halen die er niet inzitten. Dan is het een kwestie van hopen dat er genoeg in het zaadje zat dat er geplant is, maar dat moet ook een keer uitputten toch? (de mineralen uit 1 zaadje maken dan de hele plant en na de bloei tig andere zaadjes, dus per keer worden dan de mineralen gedeeld) Jodium zit al niet meer voldoende in de grond waardoor het aan zout toegevoegd wordt. Wellicht is het inderdaad een probleem dat pas op langere termijn ontstaat, niet in een paar jaar waarin die onderzoeken lopen.


   10 april 2015 om 15:38 | Beantwoorden
 • gerda

  Hallo Lisette, ik drink elke avond na het eten kefir met melk, nu lees ik dat jij het over water kefir hebt id dat gewoon de melk vervangen door water?. Ik maak zelf mijn kruidenmixen. Ik begin de dag met kwark en zelfgemaakte muesli. Ik kook uit de boeken van Rineke Dijkinga weten over (h) eerlijk eten. Veel groente weinig vlees.


  10 april 2015 om 22:38 | Beantwoorden
 • Marianne

  Een berichtje om weer even blij van te worden 😉 Soms weet ik gewoon niet meer wat ik wel en niet moet geloven. Op dit moment eet ik veel groente, in salades, smoothies en het voelt goed, maar echt een fantastisch gevoel zoals je vaak leest dat heb ik niet, misschien is het meer een geloof dan dat je er echt energie van krijgt, terug naar de basis is naar mijn idee altijd goed.
  Alleen als omega 3 in groene groente moeilijk opneembaar is, en het advies is om vooral groene groente te eten ga ik toch weer twijfelen of ik niets tekort kom . Er zijn inderdaad zoveel wisselende berichten van weer nieuwe onderzoeken.

  De tips voor de voedingsstoffen per maaltijd zijn handig om weer even te lezen, rode ui in plaats van witte ui wist ik niet maar ga ik zeker toepassen.
  Zo proberen we allemaal het beste ervan te maken denk ik.
  Op weg naar een gezonder en fittere toekomst 😉


  10 april 2015 om 23:13 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Groene groenten zijn geweldig, ze bevatten heel veel vitaminen, mineralen en dergelijke. Alleen voor omega 3 zijn ze niet zo’n geweldige bron


   11 april 2015 om 09:52 | Beantwoorden
 • Arianne

  Lisette, ik vind je artikel enorm goed geschreven. Ik zit met een prikkelbare darm. Mijn voedingsconsulente raadt mij aan om glutenvrij te eten. Ik neem ook de fles Resium 3x per dag een half uur voor de maaltijd. Het is wel een aanpassing. Bedankt om tamelijk veel bevindingen op je site te zetten.


  24 april 2015 om 14:38 | Beantwoorden
 • Anoniem

  Gezond eten voor mij betekent eigenlijk vooral: Puur! Twee jaar geleden ben ik gestart met gezond(er) eten, toen was ik 16. Dat was voor mij de leeftijd waarop ik veel bewustwording kreeg over bepaalde praktijken. Wat ik vooral heb geleerd en anderen ook wil meegeven is: laat je niet gek maken door al die (di)eet-boeken en andermans meningen! Vorm je eigen mening, laat je niet van de wijs brengen, houd vol en eet vooral op de manier die voor JOU werkt.

  Eerder was ik gevoeliger voor wat anderen schreven, nu niet meer zo. Volgens de Paleo leefwijze mag je bijvoorbeeld geen pinda(kaas) omdat peulvruchten niet gewenst zijn, maar noten wel. Hier heb ik een tijdje aan vast proberen te houden, maar dat kon ik gewoon echt niet weerstaan en ik snap ook eigenlijk niet waar ik toen zo moeilijk over deed. Naar mijn idee zijn pinda’s gewoon gezond, en lekker! Ook at ik een tijd geen kaas. Mijn guilty-pleasure is toch echt kaas, veeel kaas, het liefst eet ik het halve blok in één keer op. Ik weet dat dat niet gezond is, maar af en toe heb je zulke dingen gewoon omdat je ook maar gewoon een mens bent. Soms mag je jezelf daar best in toestaan zonder spijt te hebben of iets dergelijks. Ik houd van kaas! Altijd al van gehouden! 🙂


  12 juli 2015 om 20:11 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten