Wat eet ik op een dag? (na de bevalling + borstvoeding)
13

Wat eet ik op een dag? (na de bevalling + borstvoeding)

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 13 november 2015

Een jonge baby in huis hebben is best hectisch. En waarom beginnen ze meestal te huilen rond etenstijd? In het begin schoot eten er dan ook vaak bij door bij me. Maar ja, ik geef borstvoeding waardoor ik wel genoeg moet eten om de productie op gang te houden. Niet alleen wat je normaal zou eten, maar zelfs 500 kcal méér! Ik geloof heilig in variatie voor een optimaal gezond eetpatroon. Maar überhaupt eten vind ik belangrijker dan zo optimaal mogelijk eten. Daardoor zien de maaltijden er momenteel vrij monotoon uit. Door vaste volgordes en niet na te hoeven denken eet ik namelijk goed. Variatie komt binnenkort wel weer, net als uitgebreider koken. Perfect hoeft het namelijk echt niet te zijn!

Pre-ontbijt
Ik liep er tegenaan dat ik vaak gewekt werd door een hongerige baby en dus in bed moest voeden. En dan was ik hongerig! De kleine drinkt nog traag dus ik ben inclusief luier verschonen zo een uur verder voordat we naar beneden gaan. Daarom heb ik nu boven een bakje gemengde noten met rozijnen staan. Of als dit op is, een banaan.

Ontbijt
In het weekend maak ik een grote pan havermoutpap. Dit verdeel ik in bakjes en zo heb ik tot donderdag of vrijdag een kant-en-klaar ontbijt. Bakje uit de koelkast, lepel pakken en klaar. Dit kan zelfs met een baby op de arm! Plus, het is met 1 hand te eten, zodat ik kan voeden tijdens mijn ontbijt. Door chiazaad of lijnzaad toe te voegen krijg je een soort pudding als het afgekoeld is, het stijft op.


Deze week is de pap met havermout (35 gr per dag), kokosmelk, kokosolie (voor extra calorieën), geraspte kokos (lekkere structuur vind ik), cacaopoeder, banaan, kaneel en bramen. Een appeltaartversie met blokjes appel, kaneel en rozijnen is ook erg lekker!

Bij het ontbijt slik ik sinds kort vitamine D.

Tussendoor
Tussen het ontbijt en de lunch eet ik rijstwafels met pindakaas. 2 tot 4 stuks. Ik haal zelf een pindakaas waar hooguit zout aan is toegevoegd, meer niet. Geen onnodige toevoegingen dus zoals gehard plantaardig vet of iets dergelijks. Vaak eet ik er nog een stuk fruit bij, hier probeer ik wel in te variëren. Een appel, peer of mandarijn bijvoorbeeld.

Daarbij slik ik een natuurlijk ijzersupplement. Bij een bevalling verlies je veel ijzer dus dat wil ik zo snel mogelijk bijgevuld hebben. Ik denk dat dit ik hier snel mee stop omdat ik me weer energiek voel. Het ijzersupplement neem ik bij deze maaltijd omdat er geen calcium inzit, wat de opname van ijzer vertraagt. Vitamine C uit fruit verbetert juist de opname.

Lunch
Vóór de lunch doe ik de kleine in de draagdoek en neem ik de hond mee voor een lange wandeling van drie kwartier ongeveer. Wanneer we thuis komen slaapt Marcus lekker. Dan maak ik meteen lunch. Als er nog over is van het avondeten warm ik dat op, eventueel met nog 1 of 2 eieren er door als het te weinig is. Zo niet, dan maak ik een omelet van 3 eieren met een handje pompoenpitten, theelepel sesamzaad (goede bron van calcium, aangezien ik geen zuivel verdraag) en flink wat diepvriesgroenten. Denk aan reepjes paprika, sperziebonen, doperwten of tuinbonen.

Ik zet de pan trouwens op de achterste pit en doe een flap van de draagdoek over zoontje z’n hoofd, zodat het veilig is. Zowel geen hitte van de pan dat hem kan oververhitten als geen vetspetters op z’n hoofdje.

Bij de lunch slik ik een kelptabletje voor een natuurlijke jodiumbron. Aangezien ik geen brood eet (waar jodium aan toegevoegd wordt) en ik nog maar een halve schildklier heb wil ik hier geen risico mee nemen.

Tussendoortje
’s middags eet ik 1 of 2 handjes noten met rozijnen. Ik eet ongebrande noten, aangezien gebrande noten eigenlijk gefrituurde noten zijn en ik dat geen gezond tussendoortje vind (het verschil tussen een gekookte aardappel en patat). Momenteel zijn dit gemengde noten met extra walnoten toegevoegd. Walnoten zijn namelijk een bron van omega 3 en dat is goed voor mijn zoontje z’n hersenen. In het weekend komt daar een stukje extra pure chocolade bij. Heerlijke verwennerij!

Avondeten
De avondmaaltijd bestaat voor mij uit 3 onderdelen: een eiwitbron, zetmeelbron en een flinke hoeveelheid groente (minstens 200 gr per persoon). We doen momenteel weekboodschappen die we bestellen bij een de Jumbo, zo hoeft m’n man ze in het weekend alleen maar bij een pick-up point op te halen. Dat scheelt veel tijd, voorkomt impulsieve uitgaven en “het lag er écht niet!” terwijl hij bij een ander schap stond 😉 Dan bestel ik voor meerdere keren een simpel aardappelproduct zoals krieltjes die ik in de Actifry doe. Lekker met rozemarijn! Daar kan eenvoudig een eiwitbron en groente geroerbakt bij. Zoals diepvrieszalm en broccoli. Of kabeljauw met paprika en courgette. Varkenslap met doperwtjes/worteltjes. Ook bestel ik een pot kippenbouillon zonder rare ingrediënten. Zo kan ik soep maken. Met gezeefde tomaten, mihoen, soepgroenten en een paar eieren bijvoorbeeld. In het weekend probeer ik uitgebreider te koken, omdat het dan handiger is om te schillen, te snijden en te roeren doordat ik zoontje dan aan mijn man kan geven. Dan maak ik graag stamppot, ovenschotels, stoofpotten en dergelijke.

Avond
Met dit eetmoment worstel ik nog. Met de weekboodschappen komt er ook naturel chips mee, meestal is dat in het weekend op, soms eten we dit in het begin van de week nog als snack ’s avonds. Als dat op is, is het vaak wéér rijstwafels met pindakaas of noten met rozijnen. Ik kan me nog steeds niks anders bedenken wat wel calorierijk is. Dus geen worteltjes. Ik zit dan al op 3 à 4 stuks fruit op een dag dus een smoothie is ook wel overdaad. Heb je ideeën die geen uitgebreide voorbereiding nodig hebben? Ik hoor het graag in een reactie hieronder.

Over de supplementen, die schieten er regelmatig bij in. Daar kan ik me eigenlijk geen zorgen over maken, van een dagje minder krijg je niet in eens tekorten (heb je al door dat ik me eigenlijk niet zo snel zorgen maak? Hahaha). Ook gebeurt het regelmatig dat een eetmoment er bij in schiet. Bijvoorbeeld omdat het dutje langer duurt dan gepland, ik laat uit bed gekomen ben ’s ochtends als we slecht geslapen hebben of we niet thuis zijn.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

13 reacties op “Wat eet ik op een dag? (na de bevalling + borstvoeding)

Plaats een reactie
 • Simone

  Ik vind het heerlijk om savonds een halve avocado te eten. Vult goed en je hebt meteen weer goede vetten binnen!


  13 november 2015 om 19:59 | Beantwoorden
 • marielle

  Leuk te lezen! Zo’n draagdoek lijkt me fijn. Heb je voldoende energie?
  Je havermout. ..lekker wel weinig havermout…??

  Voor s avonds geb he tijd om te bakken? Een banaan of pompoenbrood met kokosmeel bijvoorbeeld?
  Eet je boekweit? Ook daar kan je wraps van makw n of van plantain?

  Ben benieuwd wat het gaat worden!

  Succes!


  13 november 2015 om 20:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja, wel voldoende energie, niet altijd genoeg mogelijkheid om dit ook te gebruiken hahaha. Meer havermout trekt mijn prikkelbare darm niet goed. Vandaar dat ik het vullend maak door kokosmelk en kokosolie

   Bakken lukt echt nog slecht, de avonden zijn druk nu. Morgenochtend hoop ik voor het eerst weer een tussendoortje te gaan maken


   14 november 2015 om 13:03 | Beantwoorden
   • Marielle

    Naar die darmen, herkenbaar.
    Misschien is boekweit een alternatief voor je?


    18 november 2015 om 14:26 | Beantwoorden
 • Annemieke

  Calorierijke hapjes: Blokjes kaas (bijv v geit/schaap), halve opgewarmde e-vrije rookworst, halve avocado, chocomousse van eetgoedvoeljegoed http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/chocolademousse-2-0-lactose-en-suikervrij/ (overdag maken), koude boerenomelet (bij lunch dubbel portie maken), makreel van de visboer, verse of gerookte zalm, ….


  13 november 2015 om 21:54 | Beantwoorden
 • ria

  goeie morgen,
  Leuk dat we op de hoogte worden gehouden over de gang van zaken in jouw gezin.
  Je schrijft dat je een natuurlijk ijzersupplement gebruikt.
  Ik ben op het ogenblik aan de chemo en ik zie mijn hb dalen van 8,3 naar 7,6…
  Ik weet niet of dat naar beneden door zal zetten, maar kan ik dat natuurlijk ijzersupplement ook gebruiken? En wat is dat dan?

  vr.gr. Ria


  14 november 2015 om 09:07 | Beantwoorden
 • Linda

  Hoi Lisette,

  Leuk om je ervaringen te lezen dit artikel! 🙂 Heb je al eens gedacht aan avocado, eventueel gepureerd met banaan of mango? Wat kokosmelk erbij is ook erg lekker. Dat vult goed en is lekker calorierijk. Snoepjes op basis van santen of kokosolie met eventueel wat notenpasta vullen ook erg goed, maar misschien is dat teveel werk voor je om te maken nu op het moment. Of gekookte eitjes! Ook vol voedingsstoffen en snel en gemakkelijk te eten. 🙂

  Groetjes, Linda


  15 november 2015 om 10:03 | Beantwoorden
 • Lot

  Ten eerste van harte gefeliciteerd met jullie mooie zoon, stoere naam ook.

  Eet je ook gedroogd fruit zoals dadels en vijgen. Ik kocht gisteren een dadelkoek bij de L..l en die zat ik net te eten.


  15 november 2015 om 15:16 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten