Vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen
6

Vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 15 augustus 2016

Kun je alle vitamines, mineralen, spoorelementen en andere micronutriënten via voeding binnenkrijgen? Lastige vraag. In mijn opleiding tot voedingsdeskundige heb ik net een hoofdstuk bestudeerd over alle vitamines en mineralen. Daar stond ook in wat de beste natuurlijke bronnen zijn. Dit leek me een leuk blogbericht voor Kiwi&zo, omdat ik dit zelf altijd zo leuk vind om te lezen op sites 🙂 .

Hoe je dit moet zien
Bij vitamine A, B, C, etc. stond allemaal een alinea met natuurlijke bronnen waar dat stofje inzit. Die heb ik allemaal overgetypt in Excel in daar een wordcloud van gemaakt zoals je in de afbeelding kunt zien. Hoe groter het woord, hoe meer verschillende micronutriënten er inzitten. Dit zijn de beste natuurlijke bronnen van die micronutriënten, maar dan nog zou de nummer 5 in de alinea aanzienlijk minder kunnen bevatten dan de nummer 1. Dat is dus niet meegenomen in dit plaatje. Ook is er niet meegenomen wat er in je lichaam gebeurt als je het eet, puur als je het voedingsmiddel in een laboratorium uit elkaar haalt wat er in zit. Het is dus absoluut niet perfect, maar wel interessant!

vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen


Meeste vitamines en mineralen

Vlees en melkproducten, dat zijn de beste natuurlijke bronnen voor de meeste verschillende vitamines en mineralen, namelijk 8. Daarna komt broccoli met 7. Eieren, melk, noten, sojabonen, spinazie en vis zijn de beste natuurlijke bronnen voor 6 verschillende vitamines en mineralen. Misschien niet wat je had verwacht? Wat ik al zei, er is geen rekening gehouden met wat het lichaam er mee doet. Melkproducten reageren veel mensen bijvoorbeeld op qua slijmproductie of huidproblemen (eczeem). En over sojabonen wordt in hetzelfde hoofdstuk van de opleiding het volgende gezegd:

Het gebruik van sojaproducten in de voeding wordt vanuit reguliere voedingsleer niet afgeraden, maar ook niet specifiek aangeraden. Echt wetenschappelijk bewijs over de werkzaamheid van isoflavonen (1 van de redenen waarom sojabonen zo hoog staat, red) ontbreekt vooralsnog. Door het onvoorspelbare effect is voorzichtigheid dan ook geboden.

Ook veel goeds

Volkorengranen, groenten, en dan met name groene groenten staan ook heel hoog, namelijk met 5 verschillende micronutriënten. Lever en tomaten volgen met 4 en eidooier, fruit, vette vis, makreel, fruit en peulvruchten 3. Heel veel voedingsmiddelen werden 1 of 2 keer genoemd, zoals je ook in het plaatje kunt zien bij de kleinste woorden.

Wat je hier mee kunt?

De meeste mensen hebben wel 1 of 2 categorieën die ze liever niet eten. Door allergieën, geen soja door onderzoeken die ze hebben gezien, geen vlees omdat ze vegetariër zijn of producten niet door een dieet/levensstijl zoals Paleo. Dat zal ik hier in het midden laten. Dan nog blijft er namelijk heel veel over, wat je voor komende week op je boodschappenlijst kunt zetten om meer variatie aan te brengen aan je eetpatroon en dus in grotere mate vitamines en mineralen binnenkrijgen. Want dat is altijd een goede zaak.

Groenten
artisjokken
asperges
bleekselderij
bloemkool
boerenkool
broccoli
groene kool
rode kool
spruiten
zuurkool
cantharellen (paddenstoelen)
champignons
courgette
pompoen
kiemen (tuinkers, alfalfa)
koolrabi
(rode) paprika
tomaten
peterselie
prei
uien
rode bieten
schorseneren
spinazie
wortels

Fruit
banaan
bosvruchten (diepvries bijvoorbeeld)
bosbessen (blauwe bessen)
bramen
frambozen
(rode) druiven
grapefruit
mandarijnen
sinaasappelen
kiwi
mango
pruimen
watermeloen

Zetmeelbronnen
aardappelen
graanproducten
rijst
roggebrood
volkorenbrood
kikkererwten
limabonen (ook wel boterbonen genoemd)
linzen
witte bonen

Eiwitten
eieren
garnalen
krab
mosselen
oesters
kabeljauw
roodbaars
schelvis
schol
tonijn
zalm
kip
vlees (gehakt, biefstuk, stoofvlees)
lever
melk
yoghurt
tofu

Vetten
notenmix, ongebrand
roomboter
kaas
haring
makreel
sardine
lijnzaad
pompoenpitten
sesamzaadjes
zonnebloempitten

Overig
groene thee
rozijnen
zwarte thee

Persoonlijk zou ik nog een aantal boodschappen aan dit lijstje toe willen voegen, die naar mijn mening missen. Namelijk:

zoete aardappels
avocado’s
knoflook
verse gember
Himalayazout
Keltisch zeezout

Heb je dan nog supplementen nodig?
Dat is niet zo simpel te zeggen. Veel mensen kunnen een vitamine D supplement gebruiken. Als je geen brood met bakkerszout eet is een jodiumsupplement het overwegen waard (lees hier meer over jodium). Verder is het maatwerk. Als je zwanger wil worden of in je eerste trimester zit is een natuurlijk foliumzuursupplement verstandig. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Persoonlijk denk ik dat het in Nederland bijna onmogelijk is om alle nutriënten voor iedere persoonlijke situatie uit natuurlijke voeding te halen. Aan de andere kant werkt de opname van vitamines en mineralen veel beter uit natuurlijke voeding dan vanuit een multi-vitaminepilletje dat je bij de gemiddelde drogist kan vinden. Dus niet op je voeding letten en dagelijks zo’n pilletje slikken is wat mij betreft geen oplossing. Dus wel: het merendeel van je voedingsstoffen uit bovenstaande voedingsmiddelen halen en de rest aanvullen met slim uitgekozen supplementen.

Over kwaliteit
Nog wel even iets over de kwaliteit van de producten die je koopt. Biologisch is het geld altijd waard als je het kunt betalen. Geen pesticiden (waar je altijd sporen van terugvind in je lichaam), meer verschillende vitamines en mineralen, gezondere vetten in vlees, geen antibiotica, diervriendelijker… Bij vis let ik altijd op wild gevangen en een MSC-keurmerk. Voor vlees is grasgevoerd het allerbeste, ook als er dan geen biologisch keurmerkje op zit.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen

Plaats een reactie
  • Caroline Postema

    Interessant Ik ben nu het boek Het voedsellabyrint van Jaap Siedell aan het lezen. Waarschijnlijk ook voor jou een goede aanvulling hier op


    15 augustus 2016 om 15:55 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      er staan nog best wat boeken op mijn te lezen-lijstje, maar eerst even me volledig focussen op m’n opleiding 🙂 De Poepdokter van de Groene Vrouw lijkt me ook nog erg interessant


      16 augustus 2016 om 10:57 | Beantwoorden
      • Sonja Luneburg

        Dan hoop ik dat ‘How not to die’ van Dokter Greger ook op je lijstje staat want dan ga je voeding op een hele andere manier bekijken. Alles wat hij schrijft is evidense based. Alle opbrengsten van zijn boek en zijn presentaties gaan ook weer naar onderzoek! Zijn website en youtube pagina heten nutritionfacts. Echt een aanrader!


        20 augustus 2016 om 00:11 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          de site ken ik, het boek niet. Deze vind ik heel erg lastig, want wat uit zijn onderzoeken blijkt staat vaak weer lijnrecht tegenover andere onderzoeken, aangezien veganisme zijn uitgangspunt is.


          22 augustus 2016 om 10:16 | Beantwoorden
  • Hannie Voet

    Hoi, Lisette,

    Dank voor de interessante info!
    Fijn, dat je dat met ons wilt delen!
    Enne……heel veel succes met de afronding van je studie, hoor!

    doei,groet,
    hannie


    22 augustus 2016 om 15:14 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten