Video: zelf chocolade maken
26

Video: zelf chocolade maken

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 30 april 2014

Zelf gezonde chocolade maken

Vandaag laat ik in een video zien hoe ik zelf chocolade maak. Ik deelde al eerder het recept, mocht de beschrijving niet duidelijk zijn kun je het nu zien. Dit keer voegde ik er 2 handjes gehakte gemengde noten aan toe.

De video


Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

26 reacties op “Video: zelf chocolade maken

Plaats een reactie
 • Luna

  Ik vroeg me af, word het niet dik doordat de santen weer stevig word? Want als het niet meer verhit is, dan word het toch weer hard? Ik dacht dat het met kokosolie wel zo werkte namelijk. En als het wel ligt aan de honing, dan weet ik het niet 😉 Verder een leuk filmpje!


  1 mei 2014 om 19:12 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik heb al verschillende soorten gemaakt, en zonder honing blijft het echt vloeibaar! En met honing wordt het een deeg. Dus het ligt echt aan de honing, maar hoe dat kan? Want normaal wordt honing juist dunner door hitte…


   2 mei 2014 om 14:33 | Beantwoorden
   • Brian

    Dag Lisette,

    Ik heb net je video gezien, heel leuk! Ik kan je uitleggen waarom je massa dikker wordt nadat je honing toevoegt. Cacaopoeder heeft een heel sterk vochtbindende werking. Doe maar eens wat cacao in een kopje en voeg daar een klein beetje water aan toe, roer en kijk wat er gebeurt. Honing bevat nog wat vochtbestanddelen en dat wordt dan gebonden door de cacao. Daardoor ontstaat dus de verdikking.

    Groetjes en veel succes,
    Brian


    12 juli 2014 om 21:36 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     aaaaah! Dank je wel voor de uitleg! Zou je dan ook cacao in plaats van bloem of maizena kunnen gebruiken om een gerecht te binden? Dat biedt mogelijkheden 😀


     14 juli 2014 om 11:58 | Beantwoorden
 • Leef Bewust Gezond

  Ha wat een leuk filmpje! Je brengt me op ideeën, ik ga het ook eens proberen. Best spannend wel he!

  Leuk recept, ik gebruik ook graag santen in mijn chocolade, geeft ook een meer romige en minder pure smaak aan de chocolade. Doordat je de santen verwarmd hebt, wordt deze vloeibaar. Vervolgens zet je het vuur uit (en koelt dit dus terug) en voeg je ‘koude’ ingrediënten toe, en roer je veel. De massa koelt dus snel af, waardoor het zo snel stolt. Snel werken is de enige optie, ik wil het zelf altijd zo rauw mogelijk houden ivm de voedingswaarden. Mijn chocolade tempeer ik graag, dan krijg het die mooie glans en een snap als je ‘m breekt.

  Groetjes Claire


  2 mei 2014 om 11:13 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   leuk! Nou, ik heb evenveel ingrediënten toegevoegd zónder de honing, en dan blijft het vloeibaar. Maar mét de honing wordt het een deeg. Het is dus niet de temperatuur.


   2 mei 2014 om 14:37 | Beantwoorden
   • Leef Bewust Gezond

    Frappant hoor, ik gebruik geen honing ik zoet mijn chocolade met kokosbloesemsuiker of met yaconsiroop, dan heb ik er geen last van.. Het kan een reactie zijn van de honing op een van de andere ingrediënten dan denk ik inderdaad ook 😉


    2 mei 2014 om 14:48 | Beantwoorden
  • Louise

   Ik ben het eens met wat Claire zegt.
   Daarbij, santen is in principe geen kokosolie zoals je die in potten of emmers koopt, maar kokosmelk waar het vocht uitgehaald is. Maar er zit natuurlijk altijd olie in kokos. Je smelt de santen. Daarna zet je het vuur uit en voegt de ingrediënten toe. Inmiddels koelt de santen af en wordt weer stevig. De honing is een koude stevige vloeistof die de verharding versnelt.

   Santen is dus kokosmelk. De vorm die jij gebruikt is het vocht eruit gehaald. Je hebt ook blikjes santen. Dus de vloeibare vorm. Die zou je voor het maken van chocola niet kunnen gebruiken.
   Dit blok is dus de ingedikte vorm. Je kunt het ook in gerechten gebruiken, bijvoorbeeld soep (sajoer). Je kunt dan naar behoefte een stuk afsnijden en de rest bewaren voor een volgende keer. De santen wordt dan weer vloeibaar door de warmte. Als je de soep of het gerecht laat afkoelen en in de koelkast zet voor de volgende dag, dan zie je dat er een vetlaagje bovenop het gerecht ligt. Dit is dus het vet dat in de kokos aanwezig is..


   5 mei 2014 om 13:54 | Beantwoorden
 • Charlotte

  Zou ik de santen ook kunnen vervangen door kokoscrème? Of zou het dan niet stevig worden?
  Het lukt me tot nu toe helaas nog niet om ergens santen te vinden?


  2 mei 2014 om 20:56 | Beantwoorden
  • corina

   Hoi Charlotte, de meeste supermarkten verkopen gewoon Santen hoor. Vaak ligt het bij de indische/chinese afdeling, waar je ook ketjab, sambal en dat soort zaken vindt. Succes!


   3 mei 2014 om 20:36 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wat bedoel je met kokoscrème? Dat ken ik dan weer niet 😉 Hoewel op de santen ook geconcentreerde kokoscrème staat. Ze zouden die termen wel wat handiger mogen gebruiken de fabrikanten!


   5 mei 2014 om 13:26 | Beantwoorden
   • Charlotte

    Het is inderdaad erg verwarrend allemaal. Kokoscrème lijkt wel op een soort hele dikke kokosmelk, maar het is volgens mij dus eigenlijk santen in een andere vorm (niet geconcentreerd waarschijnlijk).


    5 mei 2014 om 17:34 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     o die! Daar kun je het dikke spul er af scheppen en opkloppen zodat je slagroom krijgt, ook erg leuk 😉


     6 mei 2014 om 12:04 | Beantwoorden
 • Pingback: Heerlijke ‘gezonde’ chocolaatjes | marjonprobeerthetuit

 • Wanda

  Hoi Lisette, Ik heb de chocolade ook gemaakt. Dank voor je recept en leuke filmpje! Het is inderdaad zo dat pas op het moment dat je de honing erbij doet, de hele massa meteen dik wordt. Ongetwijfeld zal het mengsel zonder honing uiteindelijk ook weer hard worden als het helemaal afgekoeld is, maar echt….. je moet het eens uitproberen. Echt de moeite waard en super lekker!


  5 maart 2015 om 19:49 | Beantwoorden
 • Maria

  Hoe lang kan men deze chocola bewaren en hoe


  21 augustus 2015 om 22:03 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik vries het in en hoe lang? Ik gok 3 tot 6 maanden maar zo lang heb ik er nog nooit van af kunnen blijven 😉


   24 augustus 2015 om 14:52 | Beantwoorden
 • Manon

  Hoi, een hele leuke en duidelijke video! Nu kom ik denk ik met de meest domme vraag ooit! Maar.. proeft deze chocolade dan ook naar iets van kokos? Ik zelf houd daar echt NIET van, maar mijn moeder bijvoorbeeld weer wel. Liefs Manon


  4 november 2015 om 00:50 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   lastige vraag, want ik hou van kokos 😉 Mensen die niet van kokos houden zeggen soms dat ze het niet lekker vinden en soms dat ze de kokos niet proeven, dus ik vrees dat het uitproberen de enige oplossing is


   5 november 2015 om 12:55 | Beantwoorden
 • Manon

  Thanks voor je reactie! Ik ga het zeker uitproberen. Bedankt voor je video xx


  5 november 2015 om 17:28 | Beantwoorden
 • Nancy

  Ipv cacaopoeder heb ik carobepoeder toegevoegd. Het wordt meteen een deeg. Daarna nog rijststroop erbij gedaan. Nu komt het moeilijkste gedeelte van bonbons maken! Wachten tot dat het uur voorbij is zodat ze uit de vriezer kunnen en ik ze kan proeven!


  15 september 2016 om 16:45 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten