Update: 33 weken zwanger
23

Update: 33 weken zwanger

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 11 augustus 2015

Vandaag ben ik 33 weken zwanger! Dus over 7 weekjes ongeveer zal onze zoon geboren worden. Dat begint dichtbij te komen zeg, jeetje. Sinds de 30 weken grens gepasseerd is, lijkt het ineens snel te gaan.

week 33 zwangerschap buikfoto

Hoe gaat het?
Gek genoeg gaat het sinds ik de 20 weken ben gepasseerd nog elke week weer wat beter dan de vorige week. Waar ik uiteraard erg dankbaar voor ben. Ik heb meer energie (nog steeds komt het niet in de buurt van voor de zwangerschap, maar toch) en heb nauwelijks typische zwangerschapskwaaltjes. Geen constipatie, striae (nog?), brandend maagzuur, aambeien, blaasontsteking of iets dergelijks. Wel ben ik snel buiten adem en krijg ik last van mijn heupen/bekken als ik langer wandel, sta of rechtop zit.


En met de kleine?
2 weken geleden hadden we een groeiecho, wat standaard is bij mijn gynaecoloog. En we hadden niet op beter nieuws kunnen hopen, ons zoontje zit precies op de 50% lijn qua groei. Dat betekent dat hij precies gemiddeld is en niet groter of kleiner wat op complicaties kan duiden. En, ook niet onbelangrijk, het is nog steeds een jongetje. Toch voor de zekerheid nog een keertje gevraagd 😉 De laatste dagen heb ik het idee dat de baby aan het indalen is, ik voel regelmatig een hoofdje recht boven mijn blaas. Soms ook gepaard met krampen en dergelijke. Zo bijzonder hoe zowel de baby als ik zich aan het voorbereiden is lichamelijk op de bevalling! Het is een zeer actieve baby, er steekt regelmatig een punt uit mijn buik van een armpje waarschijnlijk en ook de ribben worden regelmatig geraakt door een voetje. Zelfs terwijl ik dit type is mijn buik een behoorlijke drilpudding door alle bewegingen, heerlijk!

Babykamer en uitzet
We zijn steeds verder klaar voor de komst van de baby! Hoewel het natuurlijk het beste voor hem is als hij nog minstens 5 weken blijft zitten. Het enige wat nog écht moet komen is een nieuw matras. We hebben een tweedehands ledikant gekocht en daar zit wel een matras bij, maar dat schijnt niet hygiënisch te zijn om te gebruiken. De muren zijn behangen en geschilderd, de commode staat en we hebben volgens mij alles wat echt nodig is qua kleertjes, kruiken, er staat al een box maar die moet nog geschilderd worden, we hebben het badje, heel veel poetsdoeken, kinderwagen en autostoel, draagdoek etc. Er staan nog wel wat items op het lijstje die ik wil halen, maar die zijn allemaal niet meteen noodzakelijk. Denk aan een luiertas, babyfoon en voedingskleding. O ja, wel moet er nog een lichtknop, lamp en gordijn in de babykamer. En ik wil nog wat luiers gaan inslaan.

Geitenwollensok?
Vóór de zwangerschap wist ik wel dat ik iets… groener ben dan de gemiddelde Nederlander. Maar sinds de zwangerschap voel ik me een behoorlijke hippie. Zo wil ik borstvoeding gaan geven, het liefst 2 jaar lang. Wil ik de kleine zoveel mogelijk gaan dragen in een draagdoek in plaats van eindeloos neerleggen in z’n bedje en kinderwagen. Wil ik op wasbare luiers overstappen zodra de eerste drukte en slapeloze nachten voorbij zijn. Willen we hem tot nader orde bij ons op de slaapkamer laten slapen, het liefst zolang hij nog nachtvoedingen nodig heeft. Wil ik wasbare zoogcompressen gebruiken. Uiteraard zijn dit nu de plannen, en kan straks blijken dat we het helemaal niet fijn vinden, dat is dan ook prima natuurlijk.

Zwangerschapsverlof
31 augustus is mijn eerste dag zwangerschapsverlof. Dus eigenlijk begint nu steeds meer het voorbereiden daarop. Blijkbaar heeft elke Nederlandse vrouw recht op zwangerschapsverlof, dus krijg ik als ZZP’er een zwangerschapsuitkering van het UWV. Voorwaarde is wel dat het niet toegestaan is om 4 weken vóór de uitgerekende datum tot 6 weken na de bevalling te werken, maar dat is eigenlijk ook wel fijn. Als ondernemer is het toch moeilijker om helemaal niks voor je bedrijf te doen, en dit dwingt mij om toch die (mentale) rust te pakken.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

23 reacties op “Update: 33 weken zwanger

Plaats een reactie
 • Ilonka Heideveld

  minstens 2 weken blijven zitten: graag!! Dan zijn wij terug van vakantie :-). En wasbare luiers was ook mijn plan, maar het eerste wat sneuvelde zodra de kraamhulp vertrokken was, hahaha. Sterkte met de laatste weken en geniet van je nachtrust!


  11 augustus 2015 om 16:52 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   schijnt dat de wasbare luiers enorm verbeterd zijn sinds ik een baby was hahaha. We zullen zien!


   13 augustus 2015 om 14:17 | Beantwoorden
   • Ilonka Heideveld

    ik hoop het voor je! na twee keer poep uit de luiers halen om voor te kunnen spoelen wist ik het zeker: dit is niet mijn roeping, hahahahaha


    13 augustus 2015 om 14:43 | Beantwoorden
    • Mariska

     Bij borstvoedingsontlasting kan je gewoon de hele luier met inhoud in de wasmachine doen, en voor vaste ontlasting of kunstvoedingsontlasting zijn er wegwerpinleggers. Dan schud je de inhoud met inlegger in de wc en dan de luier in de luieremmer. Schijnt easypeasy te zijn, maar moet idd nog even kijken hoe het bevalt 😉


     13 augustus 2015 om 14:56 | Beantwoorden
     • Ilonka Heideveld

      dan is er veel veranderd inmiddels, maar ja, het is ook geen 1990 meer 🙂 Dus Lisette: je mag me leren hoe het nu allemaal moet, voor als ik eens op kom passen. Deze oma in spe stapt de nieuwe tijd in, hihi. En Mariska: succes met de laatste weken, geniet van de rust voor zover je lichaam dat toelaat en vooral van de eerste weken na de bevalling, dat hele kleine is er zo snel van af (maar dat weet je misschien al)!


      13 augustus 2015 om 15:44 |
     • Lisette Zwiggelaar

      hahaha komt goed mam!


      13 augustus 2015 om 17:25 |
   • AnnemiekeV

    Hoi! Ik heb ook wasbare luiers gebruikt… van Bambino Mio. Het hele pakket tweedehands via marktpl. gekocht. Tel uit je winst 🙂
    En ja… hier en daar een vlek en je krijgt ze niet altijd 100% schoon. Maar wat maakt dat uit? Ging ik weg dan gebruikte ik wel wegwerp, maar thuis gewoon wasbaar. Bij het verschonen meteen in een weekemmer en in de wasmachine altijd een paar drupjes lavendel etherische olie, als wasverzachter wat azijn in het wasverzachtersbakje (bij een baby mag je geen wasverzachter, maar dat deed ik toch al nooit) en bio wasmiddel. Ze roken in ieder geval altijd heerlijk en lekten praktisch nooit door!


    14 augustus 2015 om 19:03 | Beantwoorden
    • Mariska

     Ik heb ook Bambino Mio tweedehands gekocht 😉

     Ik was nu met AH Puur, en blauwe Biotex in de voorwas. Ik ga de luiers niet voorweken (schijnt slecht te zijn voor de vezels) maar ga ze droog bewaren in een luieremmer met waszak. En dan om de 2-3 dagen wassen. Heb veel aan de facebookgroep “wasbare luiers” en theclothdiaperfiles.nl voor informatie en vragen stellen.


     14 augustus 2015 om 19:31 | Beantwoorden
     • AnnemiekeV

      Voorweken houdt bij mij in een emmer met lauwwarm water met een klein beetje wasmiddel. Dat las ik zelfs op de site… Maar zoals jij zegt… op internet is enorm veel informatie te vinden. En ik was er ontzettend blij mee. Wanneer er een tweede mag komen ga ik het zeker weer doen!


      14 augustus 2015 om 19:33 |
     • Lisette Zwiggelaar

      dat klinkt wel veel milieuvriendelijker dan voorweken door een voorspoelprogramma in de wasmachine die ik al voorbij zag komen als tip ergens!


      17 augustus 2015 om 14:15 |
 • Mariska

  Mooie buik hoor! Ik ben nu 37 weken, het komt nu echt dichter bij! Zitten nog wel midden in verhuisboel maar belangrijkste spullen zijn in huis. Heb van de week de klossen en ondersteek gehaald. Nu alleen wachten op nieuwe bedbodem voor ons bed 🙂 Sinds een week of 2 trouwens last van een beginnend aambeitje maar het mag geen naam hebben. Is ook wel logisch door alle druk die er nu op staat (sinds week 32 is hij ingedaald). Verder heb ik de over broekjes van de wasbare luiers gewassen- is de helft roze geworden door het rode biesje van een van de over broekjes 🙁
  Ik voel m trouwens steeds minder want er is steeds minder ruimte om te bewegen – schijnt ook normaal te zijn maar ik vind het maar niks 😉


  13 augustus 2015 om 09:34 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Echt de laatste loodjes dus, succes Mariska! En balen van het verkleuren van de luiers. Krijg je een meisje? Bij een jongen zou het dubbel zo zuur zijn…


   13 augustus 2015 om 14:15 | Beantwoorden
 • Mariska

  Nee, wordt ook een jongen! Maar heb in de facebookgroep wasbare luiers om advies gevraagd en als het goed is, moet het wel goed komen met die verkleurde overbroekjes! Ik had trouwens tweedehands (van Bambino Mio – die dus verkleurd zijn..) en nieuwe overbroekjes (van Happy Flute – eentje had een rode bies) bij elkaar gedaan in de was. Ik heb voornamelijk het tweedelige systeem met een vouwluier (of prefold) met overbroekje. Maar je kan ook kiezen voor all-in-one.

  En idd de laatste loodjes! Sinds gisteren opgezette enkels erbij gekregen, haha!


  13 augustus 2015 om 14:38 | Beantwoorden
 • Wietske

  Mooi buikje Lisette!


  14 augustus 2015 om 18:57 | Beantwoorden
 • Piata

  oh..geweldig…wat zou ik graag… 🙁

  Je bent mooi zwanger zeg!!!

  En ik kan me helemaal vinden in het “natuurlijke” moederschap!!
  Borstvoeding is zoooooo goed!!

  Succes met de laatste loodjes!!


  14 augustus 2015 om 19:56 | Beantwoorden
 • Sara

  Dag!
  Vooreerst: knappe site! Heb hem pas ontdekt in mijn zoektocht naar een doenbaar, gezonder eetpatroon voor ons gezin.
  Proficiat met je zwangerschap! Ben benieuwd te lezen hoe je je gezonde levenswijze gaat verderzetten voor je kleine man!
  Ik zou eventueel graag je boek rond de broodloze lunches willen bestellen. Als eerste stap proberen we ons brood, aardappelen, pasta en rijst te verminderen / aan te passen.
  Gezien je snel in ( verdiende! ) zwangerschapsrust gaat , vroeg ik me af of het voor jou nog mogelijk is een exemplaar te verzenden? Of ik hiermee dienbte wachten tot na je bevalling?

  Bedankt en groeten!


  14 augustus 2015 om 22:19 | Beantwoorden
 • Annie

  Sinds onze kleine twee weken oud is (nu bijna 7 maanden) gebruiken we wasbare luiers en we willen niet meer anders :)! Op bostvoeding doet dochter het goed. Wasbare zoogcompressen vind ik erg fijn net als wasbaar kraam-/maandverband. De wandelwagen hebben we geloof ik twee keer gebruikt :), lang leve het alternatieve dus!


  17 augustus 2015 om 14:03 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten