0

Tips om sneller te koken

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 21 september 2012

snijplankNiet alleen het gekozen recept zorgt voor de tijd in de keuken. Met de volgende tips wordt elk recept sneller bereid.

Wat heb je allemaal nodig?
Bedenk je wanneer je begint met de maaltijd koken wat je allemaal nodig hebt. Zet de betreffende pannen al op het fornuis, verwarm bijvoorbeeld de oven voor of leg de snijplank klaar.

Water snel koken
Het lijkt wel een eeuwigheid te duren voordat het water in die pan met aardappels kookt. Een waterkoker kan dit veel sneller! Voor bijvoorbeeld aardappels, rijst of pasta kan je het water hierin koken, dan in een pan gieten (nog van het vuur af). Zet het dan op het vuur en het kookt meteen! Alleen bij eieren werkt dit niet omdat die breken als je er kokend water over gooit.


Schuivende snijplank?
Met sommige soorten snijplank en aanrecht combinaties kun je veel last hebben van een schuivende snijplank. Dan helpt het om er een natte theedoek onder te leggen, wat Jamie Oliver altijd adviseert, maar het werkt ook om rubberen elastieken om de snijplank te binden of bijvoorbeeld een siliconen bakmat eronder te leggen.

Mise en place
De snijplank is eigenlijk helemaal vol, maar er moet nog steeds groente gesneden worden. Dit manoeuvreren op een snijplank kost nodeloos tijd. Door een bakje per groentesoort neer te zetten waar je het tijdens het snijden in kan schuiven, of een bord waar de verschillende groentes op kunnen, kun je tijd besparen.

Juiste mes voor de juiste klus
Watermeloen snijden met een aardappelschilmesje kost aanzienlijk meer tijd dan met een groot koksmes. Brood kun je het beste met een groot broodmes of een steakmes snijden ( als het maar kartels heeft). Voor zaken als bieslook, gedroogde tomaat of gedroogde abrikoos werkt een schaar het snelst.

Beperk de afwas
Jamie Oliver had een reeks om in 30 minuten een feestmaal op tafel te zetten. Lekker eten en snel op tafel! Natuurlijk heb ik dit een aantal keer geprobeerd. Prima dat het 45 minuten duurt omdat ik niet zo snel snijd en zo. Maar… Daarna was ik twee keer zo lang als normaal bezig met de afwas! 4 pannen, de keukenmachine, de blender en noem het maar op. De tijd die je dus vooraf bespaart, is achteraf weer weg. Jammer. Hoe minder afwas, hoe blijer je later bent.

Planning
Terwijl de aardappels koken bezig met de groenten en als dat op staat het vlees. Multi tasken dus. Denk na over kooktijden en zorg dat alles tegelijk klaar is. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat alles nog warm is als je aan tafel gaat.

Maak een weekmenu
Als je nog moet bedenken wat je gaat koken wanneer je thuis komt, mis je al weer kostbare minuten. Door een weekmenu te maken kan je meteen aan de slag, zeker als alle boodschappen al in huis zijn!

Dit zijn mijn tips om sneller te leren koken! Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten