Tips om veel geld te besparen
21

Tips om veel geld te besparen

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 26 juli 2016

Weer eens tijd voor een ander type bericht! Omdat mijn man en ik nu beide ondernemers zijn met startende bedrijven, moeten we het nu met aanzienlijk minder geld doen. Hiervoor hebben we verschillende acties ondernomen, die voor jullie wellicht interessant zijn om te weten. Dit zijn mijn tips om veel geld te besparen.

Rij minder auto

Wij wonen in een klein dorp en dus pak je al snel de auto voor alles. 1 ritje naar de dichtstbijzijnde stad is al 15 kilometer retour dus 1 liter benzine of meer (korte ritjes hebben een hoog verbruik). In het centrum tel je daar ook nog eens parkeergeld bij op. We proberen nu dus zoveel mogelijk ritjes te combineren (met bezoek, alle boodschappen in 1x doen). Wanneer we niet veel goederen hoeven te vervoeren zoals met boodschappen doen, pakken we de fiets. Marcus en de tassen gaan dan in de fietskar en zo hebben we de laatste tijd al heel wat kilometers afgelegd op onze eigen spierkracht in plaats van benzine. Als combineren of fietsen geen optie is, is soms de conclusie dat we niet ergens naartoe kunnen gaan. We tanken voor maximaal 20 euro per week, op is op.

Voorkom parkeerkosten

Een kostenpost die ik altijd zonde vind is parkeerkosten. Ik probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen. Ik kan een Euro parkeerkosten betalen, of ik zet de auto bij de Jumbo op de parkeerplaats, haal een kilo bananen en kan gratis parkeren. Die Euro ben ik toch al kwijt, maar nu heb ik er bananen voor teruggekregen. Ook zet ik regelmatig de auto wat verder weg net buiten het centrum of het ziekenhuis. Hier in Hardenberg is het bijvoorbeeld gratis parkeren op het station. Dan loop ik die 10 minuutjes naar het centrum of ziekenhuis en heb ik toch mijn beweging gehad. Of ik pak de fiets 🙂


Meer gedroogde peulvruchten

Peulvruchten zijn goedkoop, zeker als je ze zelf weekt en kookt. Ze laten de maaltijd er als veel meer uitzien en het vult ook nog eens erg goed doordat het veel vezels bevat.

Goedkope of gratis uitjes

Hoe leuk het ook is om naar evenementen te gaan, het is vaak ook duur. Zeker aangezien we in een uithoek van Nederland wonen en evenementen vaak in het midden of westen van het land zijn. Daarom zoeken we goedkope of gratis uitjes in de buurt. De hele week bij huis zitten is niet aan ons besteed. Bijvoorbeeld:

 • bessen plukken in De Bessentuin
 • bordspelavond organiseren met vrienden
 • op visite bij familie (met de fiets!)
 • theeleuten met vriendinnen of andere moeders
 • met Marcus naar de speeltuin

Wasbare luiers

Hoewel de initiële uitgave wel hoger is, kun je veel geld besparen met wasbare luiers. Mijn voorkeur gaat inmiddels uit naar zelf hydrofiele luiers vouwen met een overbroekje er overheen. Er zijn ook hele mooi kant-en-klare wasbare luiers maar dan ga je weinig geld besparen ten opzichte van wegwerp. Inmiddels doen we dit nu 4 maanden en hebben we al ruim een kwart van de kosten weer terugverdiend ten opzichte van als we met wegwerp bezig waren geweest. Het voordeel van hydrofiele luiers is ook dat ze nog prima een 2e ronde meekunnen bij een volgend kind, zelfs als je er meer jaren tussen hebt zitten (we zullen waarschijnlijk minstens 4 jaar tussen de kinderen hebben). Elastiek uit voorgevormde luiers kan verslechteren, maar hydrofiele luiers niet! Voor een 2e kind zouden we bijna alles al hebben qua luiers.

Borstvoeding

Nog zo’n onderwerp waar de uitgave in het begin hoger is, maar op termijn zich ruimschoots terugbetaalt. We hebben aan Marcus eigenlijk alleen de extra boodschappen zoals fruit. Geen pakken kunstvoeding, geen luiers, z’n kledingkast puilt uit terwijl we maar sporadisch zelf iets voor hem kopen… Dus op af en toe bijvoorbeeld een flesje vitamine D druppels na bijvoorbeeld geen vaste kosten. Ok, autostoelen en dat soort eenmalige dingen kosten wel een rib uit het lijf. In het begin kostte het wel flink de borstvoeding: lactatiekundige was nodig terwijl het niet in ons zorgverzekeringspakket zat, huurkolf en laten koopkolf. Nu op extra voeding voor mij na, helemaal niks.

Weg met abonnementen

Alle onnodige abonnementen hebben we geschrapt. We hadden al Sim Only maar hebben nu geen 3g meer. Helaas geen Pokémon Go dus, en af en toe onderweg is het balen (ik verdwaal vaak, iets met gebrek aan ruimtelijk inzicht… ) maar verder mis ik het niet. Netflix hebben we laatst nog het nieuwste seizoen Marco Polo op gekeken en daarna opgezegd. Essent betaalden we veel te veel volgens de verbruiksmeter dus naar beneden gedaan. Kabel-tv hadden we al niet, geen tijdschriften, geen sportschool, geen Spotify. Bespaart veel in de maand!

Buffer noodzakelijk

Bij al deze onderwerpen besef ik me meer en meer dat geld op de spaarrekening een vereiste is. Als we niet het geld hadden gehad voor een fietskar, hadden we alleen de keuze gehad tussen thuisblijven of de auto pakken. Dan hadden we geen wasbare luiers kunnen nemen. Was borstvoeding waarschijnlijk niet gelukt. Zouden we hogere lasten hebben van aanslagen van de Belastingdienst of een huur-CV mocht die stuk gaan. Daarom hebben we ook voor onszelf een minimumbedrag bedacht voor als we minder dan dit bedrag hebben, dan gaan we opzoek naar een baan voor ernaast. Een buffer is noodzakelijk!

Water drinken

Wat ook veel geld bespaart in de maand is water te drinken in plaats van diksap, frisdrank of sappen. Ja, zelfs goedkoper dan ranja, thee en koffie. Onderweg nemen we zelf water mee, want drinken kopen bij een benzinestation is al helemaal erg duur.

Altijd eten mee

Ik heb de gewoonte om altijd een bakje met ongebrande noten en rozijnen mee te nemen. Dit voorkomt dat we onderweg snacks kopen.

Afval scheiden

In onze gemeente betaal je €5,63 voor het legen van een grijze container. Dit voorkomen we dus liever. De groene container wordt gratis opgehaald, net zoals plastic/blik/pakken. Glas en oud papier kunnen we zelf gratis wegbrengen. Het enige dat structureel wordt weggegooid in de grijze container is kattengrit, chipszakken, het folie van chocoladerepen en als er bouwafval is zoals zakken cement van de tuin. Dit is inmiddels zo erg ingeroest dat ik me probeer in te denken welk afval nog meer bij mensen in de grijze container belandt maar ik kan het me zo niet bedenken. Heb je dingen die bij jou echt in de grijze container moeten laat het me dan weten in een reactie hieronder! O ja, wegwerpluiers natuurlijk, tot 4 maanden terug stond daardoor de grijze container elke maand aan de weg. Nu niet meer!

Kleding

Ons kledingbudget voor de rest van het jaar is geschrapt. *Slik*. Het is dus even roeien met de riemen die we hebben. Als er echt iets moet komen gaat het van de spaarrekening af, dus liever niet. Nu zou ik graag tips geven over hoe we dit doen, maar het is eigenlijk heel simpel: niks kopen. Tja…

Simpele cadeaus

Elk jaar komen er hier meer verjaardagen bij: door baby’s die geboren worden en vrienden die partners krijgen bijvoorbeeld. Dit betekende dat we een behoorlijk bedrag per maand aan cadeaus kwijt waren. Dit is nu ook weer naar beneden geschroefd. Helaas, want zeker voor kinderverjaardagen vind ik het leuk om wat moois te geven. Voor volwassenen geven we nu meestal wat lekkers te eten of te drinken. Voor kinderen een kleiner doosje van speelgoed op hun verlanglijstje. Voor mijn verjaardag volgende week hebben we een cadeautje uit de begroting geschrapt. Dat wordt dus een leuke knutsel van Jelle en Marcus (toch, schat? *hint, hint, hint 😉 *)

Periodieke spaarrekening

1 tip die ik je echt niet wil onthouden is die om een extra spaarrekening aan te vragen. Bij de Rabobank, waar wij bij zitten, is dit gratis. Vervolgens pak je er jouw internetbankieren en een velletje papier of Excel-sheet bij. Hier schrijf je alle jaarlijks terugkerende of eventueel te verwachten kosten op met bijbehorende bedragen. Bij ons waren dit die kostenposten, voordat we alle niet-essentiële kosten eruit ging schrappen vorige maand:

 • eigen risico zorgverzekering
 • APK + verwachte reparaties
 • afschrijving auto
 • vakantie (die stond op 0 euro… Volgend jaar beter!)
 • onverwachte kosten
 • dierenarts
 • waterschapsbelasting
 • vlooienmiddel voor de katten
 • naar de sauna op onze verjaardagen
 • 200 euro voor gereedschap om te voorkomen dat je een professional moet inhuren
 • naar restaurant op ons jubileum
 • extra boodschappen voor verjaardagen
 • tuin aanpakken
 • kleding
 • cadeaus voor onze verjaardagen
 • Pasen, sinterklaas en Kerst

Al deze bedragen hebben we opgeteld en gedeeld door 12. Per maand stond dat bedrag op automatisch overschrijven van de betaalrekening naar de periodieke spaarrekening. En dat bedrag stond dus ook bij de vaste lasten. Dit haalt heel veel onverwachte kosten weg, wat bij ons eerder er voor zorgde dat we niet vooruit kwamen en alleen maar brandjes aan het blussen waren. Er mist eigenlijk nog geld om achter de hand te houden als je zo’n enorme aanslag van de Belastingdienst krijgt… De andere spaarrekening is voor een buffer opbouwen. Oftewel als het inkomen te laag is in een maand om de uitgaven die in de begroting staan te dekken. O ja, wat ook nog mist is als er apparaten kapot gaan zoals de wasmachine. Bij ons was dit vorig jaar allemaal vernieuwd door de verbouwde keuken en hebben we nu nog garantie.

We leven in luxe

We bijten niet op een houtje. Verre van. We hebben nog genoeg luxe in ons leven. Ik wil mezelf dus echt niet vergelijken met mensen die moeten rondkomen op bizar lage bedragen zoals de bijstand, dat we het net zo zwaar hebben. Als ik boven ons boodschappenbudget zit, nou ja, het zij zo. Het is niet zo dat we dan een paar dagen niks te eten hebben bijvoorbeeld, dan is de spaarrekening alleen wat sneller leeg en moeten we dus een baan zoeken naast onze bedrijven en moet Marcus de kinderopvang in. We hebben geen zorgen over of we de hypotheek wel kunnen betalen, kunnen de 2 katten nog gewoon verzorgen, kunnen nog lekker eten, hebben een auto’tje. Kortom, we hebben het prima! Zie dit dus alsjeblieft niet als klaagzang, want zo is het niet bedoeld.

Dit is dus hoe wij nu veel geld besparen. Heb ik hier onderwerpen aangestipt waar je graag meer over wilt horen of snap je niet wat ik met iets bedoel? Laat gerust een berichtje hieronder achter.

Wil je meer blogs/vlogs vinden om geld te besparen? Deze volg ik graag:

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

21 reacties op “Tips om veel geld te besparen

Plaats een reactie
 • Jelle

  Er werd gehint naar iets?


  26 juli 2016 om 17:17 | Beantwoorden
 • Ineke

  Soms is er in een kringloopwinkel voor weinig geld een mooi kledingstuk verkrijgbaar. Als je tenminste van rondsnuffelen in zo’n zaak houdt – je kan er niet heen gaan om iets dat je op dat moment nodig hebt, want dat is er dan meestal niet.
  Verder heb je nog ‘gratis af te halen’ om te bekijken of er iets van je gading bij is.


  26 juli 2016 om 17:22 | Beantwoorden
 • Christel

  Ik ben sinds een jaar of 2 gestopt met cadeaus voor verjaardagen, vind het onzin. Ik vraag ook niks voor mijn verjaardag, dat vinden sommige mensen moeilijk en dan zeg ik neem maar wat mee voor op het feestje. Maar het geeft rust in je hoofd omdat je niet wat hoeft te zoeken wat bij iemand past en de vraag wat wil je hebben kun je gewoon negeren heb nog geen klachten gehad


  26 juli 2016 om 18:44 | Beantwoorden
 • Sanne

  In mijn schoonfamilie hebben we al een poosje de afspraak dat de volwassenen niets aan elkaar geven. Die goedbedoelde cadeautjes die in een hoek belanden, zijn zo zonde van het geld. De nog thuiswonende kinderen krijgen nog wel iets, die snappen het anders natuurlijk niet. Kleintjes krijgen een kleinigheidje en iets grotere kinderen meestal een klein bedrag.
  Met mijn ouders gaan we 2x per jaar uit eten. Eén keer op onze kosten en een keer op hun kosten. Dat is veel leuker dan cadeautjes vinden wij.

  Helaas kunnen wij plastic, blik en pakken niet scheiden. Dat moet allemaal in de grijze container. Ik weet dat het milieutechnisch niets uitmaakt, maar ik moet er dus wel meer voor betalen. Hij staat nu ongeveer eens per 6 weken aan de weg. Ik ben zo nieuwsgierig hoe vaak dat zou zijn als ik alle plastic, blik en pakken apart kon inleveren. In sommige gemeenten kunnen zelfs (chips)folies bij het plastic worden ingeleverd. Dan blijft er echt zeer weinig meer over voor in de grijze container.

  Jouw tips zijn verder echt fantastisch!

  Sinds ik afgelopen mei in Oost-Europa ben geweest, besef ik me ontzettend goed hoeveel luxe wij hier in Nederland hebben. Zelfs mensen met een uitkering hebben het hier relatief goed vergeleken met daar. Als je daar niet werkt heb je pech, je ziet maar hoe je aan eten en onderdak komt. Ik heb woningen gezien waar 3 complete gezinnen moeten wonen, omdat anders de huur niet betaald kan worden. Slechts 1 badkamer en het toilet is buiten. Daar wordt (klein-, pluim-) vee gehouden om op te eten, niet omdat het leuk of gezellig is. De bank in de woonkamer is ’s nachts een slaapplaats.
  Dat relativeert echt ontzettend…


  27 juli 2016 om 12:44 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   voor geen cadeautjes is hier in de familie geen animo, maar vind ik ook niet erg 🙂 met vrienden zijn we er inmiddels wel mee gestopt. Op een gegeven moment gaf je hetzelfde briefje geld door…

   O echt balen dat je geen plastic enzo kan scheiden! Dat is bij ons dus 4 zaken per maand of iets dergelijks. Wie kiezen dus bewust voor verpakkingen die bij het plastic mogen en geen restafval. Dat scheelt veel.

   Ik ben op de middelbare school naar Roemenië geweest met school. Dat relativeerde inderdaad heel goed. Kinderen langs de weg die geen schoenen konden betalen en dergelijke. Eten wat je keer op keer opnieuw kreeg aangeboden door het gastgezin als je het niet opkreeg, dat soort dingen. En het was dan al een dure privéschool waar wij de uitwisseling mee hadden, dus dit was al de rijke groep van Boekarest


   28 juli 2016 om 09:11 | Beantwoorden
 • Willemijn

  Welke overbroekjes gebruik je voor over hydrofiele luiers? En hoe maak de hydroluiers vast? Ik ben wel nog erg op zoek naar wat ik hiermee wil (we verwachten de kleine in oktober). En hoe doe je het met die dingen wassen, iedere dag, of laat je ze in het water staan, hoe gaat het met de stank?

  Verder: mooie keuzes. Bewust leven scheelt al zoveel geld:)


  27 juli 2016 om 18:31 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ik heb momenteel overbroekjes van Little Lamb, Petit Lulu en Blümchen. Die van Blümchen vind ik het fijnste en nog het goedkoopste ook. Ik maak de hydrofielen vast met een Snappi, dat is een handig luierklemmetje. Ik was elke 3 dagen. De luieremmer staat gewoon in onze slaapkamer, ik vind het niet stinken. Nou zit er ook geen poep meer in, want dat gaat de wc in nu Marcus gewoon echte drollen heeft haha. In het begin zul je met borstvoedingspoep het gewoon mee kunnen wassen. Nee niet in water laten staan, dat is minder goed. Er is ook een Facebookgroep genaamd Wasbare Luiers, die vind ik erg leerzaam. Ook de website http://www.theclothdiaperfiles.nl/ heb ik veel aan gehad. Spannend joh, oktober! Hoe gaat de zwangerschap tot nu toe?


   28 juli 2016 om 09:17 | Beantwoorden
   • Willemijn

    Dankje! Het lijkt me wel wat, gewone hydrofiele luiers en dan die overbroekjes. Ik wil het ook gaan toepassen in combinatie met BZC (boek: je baby op het potje). Ik wil nu goed uitzoeken welke producten ik wil gaan aanschaffen en dan na de eerste weken beginnen. De kraamtijd en de eerste weken erna lijken me al hectisch genoeg zonder al die luiers enzo 😉

    Tot nu toe gaat alles goed ja 🙂 Ben lekker vanalles aan het lezen en uitzoeken over hoe en wat ik alle dingen wil gaan doen. Daarom vind ik ook juist de mama-artikelen op je blog leuk!


    28 juli 2016 om 14:32 | Beantwoorden
    • Mariska

     Spannend hoor!

     Wij hebben in de kraamweek wegwerp luiers gebruikt, maar toen die op waren overgeschakeld op de wasbare (die we dus al in huis hadden). Ging prima! Ik zou je wel echt aanraden om van te voren je goed in te lezen in de verschillende soorten luiers etc (en evt ook al wat te bestellen), want daar heb je na de bevalling niet meer zoveel tijd voor 😉 Je zou ook nog een huurpakket kunnen overwegen, dan kan je verschillende soorten uitproberen om te kijken wat het beste bij jullie past. Wij hebben trouwens vouwluiers (hoeven niet per se met snappi, kan je ook in 3en vouwen) met overbroekjes en voor de opvang hebben we kant en klare van Close pop-in. En wat Lisette zegt: borstvoedingsontlasting stinkt niet (wij wasten destijds om de dag, nu elke derde dag) en drolletjes doen we in de wc. Alleen de 1,5-2 maanden van de overgang naar vast voedsel was even wat meer werk – toen heb ik wel luiers uitgespoeld.


     28 juli 2016 om 15:30 | Beantwoorden
     • Willemijn

      Handige tips!
      Hoeveel hydrofiele luiers en hoeveel overbroekjes zal genoeg zijn denken jullie? Hoeveel per dag gebruik je er? En zijn vouwluiers hetzelfde als strikluiers?


      28 juli 2016 om 17:21 |
     • Lisette Zwiggelaar

      in het begin heb je meer nodig, dan verschoon je vaker. Maar is 1 hydrofiele luier waarschijnlijk genoeg, ik gebruik nu 2 per keer. In het begin wordt 8 tot 10 luiers per dag gerekend. Stel je wil om de dag wassen dan heb je 9 nodig voor dag 1, 9 voor de wasdag en 9 voor de droog/vouwdag. Dus 27 hydrofielen. Wil je elke 3 dagen wassen (vind ik veel fijner) 9 extra. O ja, zelf gebruik ik nu hydrofiele luiers met een kleurtje/printje voor niet-luier doeleinden, en de witten voor luiers. Ik vind het een fijner idee om dat gescheiden te houden. Voor een pasgeborene vinden veel mensen 8 tot 10 overbroekjes fijn, omdat bij spuitluiers het overbroekje vies wordt. Bij wegwerp zit het dan tot in de nek, bij wasbare luiers is dan het overbroekje alleen vies, veel fijner dus!

      Vouwluiers zijn een categorie met hydrofiele luiers, oogjesluiers, prefolds en strikluiers als ik me niet vergis


      29 juli 2016 om 10:34 |
     • Lisette Zwiggelaar

      ja, die overgang was naar! In 3-en vouwen, heb je dan prefolds? Heb je dan niet vaak poep op het overbroekje? En welke overbroekjes gebruik je dan, met een flapje waar het onder kan? Lijkt me wel handig bij plasluiers, maar bij poep komt het nu echt nooit tegen het overbroekje wat wel fijn is


      29 juli 2016 om 10:29 |
     • Mariska

      We hebben idd prefolds (of vouwluiers in NL) van bambino mio. In 3en vouwen, evt nog dunne booster aan de voorkant erbij (jongetje he ;)) Dan fleece liner erop (hij kan echt niet slapen zonder) en daarop een papieren inlegvel (die hebben we pas toegevoegd na introductie vast voedsel – borstvoedingsontlasting ging zo hup de machine in). Drolletjes blijven keurig binnen de lijntjes 😉 Met die overgang naar vast voedsel heb ik wel een tijdje de prefold zo gevouwen dat ik hem vast kon zetten met boingo’s, maar dat was nog geen garantie dat er geen poep op het overbroekje zat (het waren nogal spuitluiers met stukjes zegmaar ;)). Die spoelde ik dan uit. Wij hebben overbroekjes van Happy Flute en Blueberry coveralls (allebei met dubbele lekgootjes). Voor de nacht hebben we Motherease airflow (met zijsnaps – we hebben een buikslaper dus met deze overbroekjes blijft hij lekvrij in de ochtend). De prefold boosten we dan wel flink voor de nacht: hennep booster, dunne bamboe booster, molton inlegger en alles vastzetten met boingo. Luier is dan flink verzadigd maar dus geen lekjes. Qua aantallen: ik zou zeggen 24 luiers minimaal, 30 is relaxter qua wassen. Qua overbroekjes zou ik zeggen 7-8. We hebben tijden gehad dat we best vaak verschoonden (zeker in het begin wel 8 keer per dag). Nu verschonen we voor en na slaapjes, dus dat komt neer op 6 keer. En die facebookgroep is echt fijn! Zo handig om vragen te stellen en mee te lezen 🙂


      29 juli 2016 om 10:41 |
    • Lisette Zwiggelaar

     zo leuk! Hier staat ook al een potje maar heb momenteel niet de tijd om veel met BZC bezig te gaan. Bij een 2e zou ik juist in de kraamweek wasbare luiers gaan gebruiken, dan hoef je zelf de was niet te doen haha! Juist bij een pasgeboren baby zou ik liever de lekkere zachte en niet-chemische luiers om de bips hebben. Maar goed, ik weet nog hoe overweldigd ik bij de eerste was, dus dat is nu wellicht makkelijk praten 🙂


     29 juli 2016 om 10:26 | Beantwoorden
 • Anja

  Hoi, nog een bespaartip die niet over luiers gaat:
  Al jaren heb ik met mijn vriendinnen een doorschuifsysteem. Ontstaan in de tijd dat wij het krap hadden, maar we doen het nog steeds, het is zo leuk en kost niets.
  In een zak doe je kleding die niet goed meer past, wat verwassen is of die je beu bent. Je geeft hem door aan een zus of viendin, die pikt er wat uit en stopt er weer wat in en geeft hem door. Altijd een verrassing of er iets voor je in de zak zit. Wat overblijft, gaat naar Caritas. Daar kunnen mensen met schulden of een hele kleine beurs gratis winkelen.
  Hetzelfde doen we met tijdschriften, voor weinig geld lees ik een heleboel tijdschriften, soms wat gedateerd, maar dat maakt voor een heleboel artikelen echt niet uit.


  30 juli 2016 om 10:52 | Beantwoorden
 • Hannie Voet

  Hoi, Lisette,

  In tweede-hands-kledingwinkels kun je vaak nog best leuke (merk)kleding vinden,hoor.
  Je moet er wel even de tijd voor nemen….
  Ook trouwens op rommelmarkten, wanneer je geluk hebt.

  groetjes,
  Hannie.


  4 augustus 2016 om 20:22 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten