Terug naar het FODMAP-dieet
8

Terug naar het FODMAP-dieet

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 24 november 2015

Ik heb al eerder geschreven over dat ik het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) heb. Tijdens de zwangerschap had ik hier geen last van en dat was een verademing! Helaas, hoe langer de bevalling achter de rug is, hoe meer klachten ik weer begin te krijgen. Tijd om mijn kop uit het spreekwoordelijke zand te halen en er wat aan te doen. Ik weet dat ik 2 grote factoren heb die de PDS triggeren:

– stress
– FODMAPs

Stress
Stress is een lastige. De eerste stap waar ik de afgelopen weken op aan het oefenen ben is me geen zorgen maken over wat eigenlijk zou moeten gebeuren. Genieten van het ‘nu’ dus. Dolgelukkig zijn met mijn baby op schoot die naar me lacht dus, zonder me zorgen te maken dat ik op dat moment eigenlijk zou moeten koken/werken/was ophangen etc.


Activiteiten
De tweede grote stressor is er op uitgaan. Dan bedoel ik niet de dagelijkse lange wandeling met de hond, maar de sporadische gebeurtenissen. Naar het consultatiebureau, verjaardagen, en dergelijke. Uit ervaring weet ik dat hoe vaker ik dit doe, hoe minder stress het oplevert. Ook probeer ik het nu voor te bereiden zodat ik niet last minute alles nog moet doen. Maxi Cosi klaarzetten, luiertas pakken en dergelijke kan allemaal van tevoren.

Voeding
En dan blijft voeding over. Helaas. Want de voedingsmiddelen die voor problemen zorgen geven zoveel smaak aan het eten: ui, knoflook en kool bijvoorbeeld. Dit zijn namelijk FODMAPs. En door het FODMAP-dieet te volgen weet ik dat ik geen last heb van PDS.

Plan van aanpak
Voorbereiding is de sleutel tot succes bij elke verandering in eetpatroon. Daarom ga ik deze week een weekmenu voor volgende week maken en daar alle boodschappen voor in huis halen. Als er geen FODMAPs in huis zijn kan ik ze ook niet eten.

Hoe?
De eerste week ga ik alleen producten eten die geen klachten geven. Dus niet de producten die met mate kunnen zoals broccoli en zoete aardappel. Als ik bij anderen eet ga ik me nog even niet druk over maken. En dan de week daarna dagelijks 1 portie van wat met mate kan, de week daarna 2 en daarna kijk ik wat er gebeurt als ik die oranje producten op de groene lijst zet. Als dat allemaal goed gaat kan ik na 6 weken de rode producten in kleine hoeveelheden proberen te introduceren en zo te kijken wat een veilig eetpatroon voor me is.

Welke lijst?
En dan komt misschien nog wel het lastigste, welke lijst hou ik aan? Eerder plaatste ik deze lijst waarvan ik uit ervaring weet dat het voor mij werkt. Maar dit is niet de officiële lijst. Dit schijnt de officiële lijst te zijn. Het opbeurende is dat de verandering niet eens zo groot is als je kijkt naar wat ik op een gemiddelde dag eet. Alleen het avondeten wordt echt opletten.

Nou, vol goede moed ga ik er weer voor! Wetend dat dit werkt en de ervaring die ik al heb maakt dat ik er helemaal niet tegenop zie. Lekker in mijn lijf zitten maakt mij gelukkiger dan appels en ui kunnen eten 🙂

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

8 reacties op “Terug naar het FODMAP-dieet

Plaats een reactie
 • Lisanne

  Och wat vervelend zeg. Hopelijk kom je er gauw vanaf met dit dieet. En stress is inderdaad ook echt een “killer”. Een verdeling in het huishouden biedt vaak een uitkomst, want vaak is het toch nog steeds zo dat vrouwen het gevoel hebben de meeste taken op zich te moeten nemen, met alle stress van dien. Vooral in de eerste maanden met een baby zou ik vooral die taken doorschuiven!


  24 november 2015 om 12:45 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   nou, eerlijk gezegd ben ik heel erg gezegend met een partner die zonder mokken de taken doet waar ik niet aan toe ben gekomen 🙂


   27 november 2015 om 13:11 | Beantwoorden
 • mevr. Gewoontjes

  Kwam dat ook 6 week na de geboorte ongeveer? Ik was dr voor gewaarschuwd. Heerlijk rustige darmen tijdens de zwangerschap. Nu 5 a 6 weken, idd prut met peren. Ik kon weer meer medicijn gebruiken (en dat heeft effect, nu 16 week na bevalling) en weer beter opletten met eten. En idd, je rust pakken, erg belangrijk. Succes met alles weer op ritme krijgen!

  grt, Mevr Gewoontjes


  24 november 2015 om 13:05 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja, inderdaad! Toen werd het weer erger. Hoe gaat het bij jou met de kleine?


   27 november 2015 om 13:12 | Beantwoorden
   • mevr. Gewoontjes

    Ik moet niet teveel willen, maar ik kan steeds meer :). De dagen vliegen trouwens wel voorbij, maar ik heb op een één of andere manier meer tijd om dingen te doen. En mijn darmen worden ook weer steeds rustiger!
    De kleine meid is super vrolijk (als ze niet net een sprongetje maakt, afgelopen dagen wilde ze vooral bij mij of mijn man zijn, nu kan ze zich weer iets beter vermaken en ook weer wat beter slapen 🙂 )en groeit goed. Ze heeft wel een spreidbroekje (net als ik vroeger) voor haar heupen. Gelukkig zijn we er vroeg bij en komen haar heupen zo weer goed te staan.


    27 november 2015 om 15:27 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Klinkt goed joh! Lastig van het spreidbroekje maar inderdaad fijn dat jullie er snel bij zijn


     30 november 2015 om 14:11 | Beantwoorden
 • ria

  Hoi Lisette
  Sinds ik meer dan 12 kg afgevallen ben met koolhydraatarm eten,
  heb ik geen last meer van PDS eet nu nog altijd koolhydraatarm en eet wel weer brood maar dan ook koolhydraatarm
  Gr. Ria


  8 januari 2016 om 20:35 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten