Tarwe, meelbestelling, zuurdesem starten en meer
21

Tarwe, meelbestelling, zuurdesem starten en meer

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 30 juni 2016

Er is de laatste tijd veel gebeurt dus ik ga weer eens een dagboek-achtig verhaal delen. Dat leek mij leuker voor jullie dan dat ik losse berichten ga plaatsen of het dan maar niet vertel omdat ik de nieuwswaarde te klein vond voor een nieuw bericht.

Tarwe introductie

spelt pizza

Speltpizza met tonijn en aubergine van vorige week

Vorige week meldde ik dat de provocatie van gluten met spelt goed ging. Zondag was ik begonnen met het testen of tarwe ook goed gaat. Voor de ochtend had ik een broodje gebakken in de broodbakmachine met spelt, boekweit en wat tarwemeel. Hier merkte ik niks anders aan. ’s Avonds ging ik voor vrienden koken en heb zelf shoarma gemaakt van varkensreepjes, met gebakken aardappelschijfjes, rauwkost en zelfgemaakte pitabroodjes. Van tarwe dus. Toen ik daar naar de wc ging voelden m’n darmen al iets minder fijn aan. ’s Ochtends at ik 2 boterhammen en vlak daarna waren mijn darmen behoorlijk van streek. Echt weer een prikkelbare darm en dat was een tijd geleden. Moeten maken dat ik op de wc kom omdat ik anders te laat ben en buikpijn. Dit heeft tot gisteren aangehouden. Niet geslaagd dus deze introductie. Erg jammer! Aan de andere kant was het dus niet een extreme reactie zoals migraine of moeten overgeven. Voor buitenshuis als het heel erg onhandig is om géén tarwe te eten moet ik dus nog even bedenken wat ik ga doen. Of het de reactie waard is zeg maar.


Meelbestelling

zuidmolen meel bestellingZaterdag kreeg ik een berichtje van Mevrouw Gewoontjes dat ze een bestelling ging doen bij de Zuidmolen, of ik wou mee bestellen. Nu ik dus weer ben begonnen met brood bakken scheelt dat heel veel geld dus ja! Ik heb het vanochtend opgehaald bij haar (en natuurlijk even gezellig op visite) en heb 5 kilo volkoren speltmeel, 1 kilo volkoren roggemeel en 125 gr droge gist besteld. In totaal net iets meer dan 9 euro, daar heb je in de supermarkt nog niet eens het speltmeel voor! Zo’n grote verpakking gist heb ik eerder gehad en dat vind ik veel handiger dan die zakjes van 7 gram. En de prijs per brood gaat van 8 cent gist naar 3 cent gist.

Zuurdesem
Roggemeel schijnt de beste methode te zijn om zuurdesem te starten. In principe is meel, water, tijd en bacteriën uit de lucht genoeg om brood te laten rijzen als je het op natuurlijk wijze gaat fermenteren. Dan heb je dus geen gist nodig! Als bonus schijnt het nog gemakkelijker te verteren te worden, neem je meer vitamines en mineralen op én zitten er minder anti-nutriënten in zoals fytinezuur. Aan alle kanten een ‘win’ dus. Dit wil ik dus komende week gaan proberen te maken met het roggemeel. Het is wel een langdurig proces. Per dag kost het weinig tijd maar het zijn veel stapjes. Als het me lukt zal ik er zeker meer over vertellen! Ik heb het namelijk al vaker geprobeerd maar tot nu toe geen succes.

9 maanden, heel ander kind!

marcus staatHet ging ineens heel hard hier in huis. In een paar weken thuis is Marcus van een kleine baby naar een kind gegroeid haha. Van stil liggen op de buik kruipt hij nu, trekt zich op, staat, stapt langs de bank en tafel en verkent het hele huis. En uiteraard is z’n speelgoed nu ook niet meer interessant. Schoenen, de stofzuiger, bouwmaterialen voor de tuinverbouwing, kabels… Z’n nieuwe favoriete speelgoed. Het gaat nog niet altijd goed en hij valt daardoor regelmatig hard op z’n hoofdje, zo zielig. Even troosten en hij gaat weer vrolijk verder spelen gelukkig, maar er zitten nu behoorlijk wat blauwe plekken en schrammen op z’n hoofd. Vandaag is weer zo’n valdag, alsof hij iets nieuws aan het oefenen is. Ik ben benieuwd wat hij over een paar dagen kan doen!

Wasbare luiers
We hebben inmiddels de overstap gemaakt naar wasbare luiers. Het was even zoeken naar hoe en wat we het fijnst vonden. Inmiddels draagt hij overdag hydrofiele luiers met een handig klemmetje en waterdichte overbroekjes met leuke prints. En ’s nachts een voorgevormde bamboe luier met wolbroek. We hebben nu minder lekkage als toen hij nog wegwerp droeg, geen wekelijkse kosten meer aan luiers en het is puur natuur wat hij aan de billen heeft. Uiteraard wel iets meer werk met 2 wassen per week en het vouwen van de hydrofiele luiers, maar op zich valt het heel erg mee.

wasbare luier alien overbroekje wasbare luier hydrofiel met snappi

Nieuwe autostoel

Marcus in nieuwe autostoel

Dit is dus een onderwerp waar ik denk ik wel 20 uur research naar heb gedaan de laatste tijd: welke autostoel? Tot minstens 15 maanden oud wordt achterwaarts vervoeren geadviseerd en Marcus groeide uit de Maxi Cosi. Hij is nu 9 maanden dus het liefst nog achterwaarts. Dit leek echter niet te vinden te zijn voor minder dan 400 euro, wow… Toen hadden we dus een stoel uitgezocht die wel voorwaarts was voor 230 euro. Maar toch voelde dat niet goed, voorwaarts. Blijkbaar heb je dan 5x zoveel kans op ernstig letsel bij ongelukken dan achterwaarts. We hebben een oud auto’tje waar geen isofix in zit, en de meeste achterwaartse stoelen kunnen alleen met isofix. Uiteindelijk werd ik door iemand gewezen op de Axkid Minikid en die wist ik via een webshop te vinden voor 250 euro. Nog steeds een rib uit mijn lijf maar slechts 20 euro meer dan de andere stoel die we hadden gezien. We hebben hem nu en het is een hele fijne stoel. Marcus zit er goed in, vindt het geweldig dat hij uit het raam kan kijken en is heel stevig. Het is wel lastig installeren en kan alleen achterwaarts dus ik denk we hem eerder moeten vervangen als Marcus z’n benen te lang zijn of het niet leuk meer vindt.

Nieuw budget
Ik had nog foto’s van de boodschappen gemaakt maar daar is iets mis mee gegaan 🙁 Hoe dan ook, momenteel is ons boodschappenbudget verlaagd naar 50 euro per week. Mijn man zit nu in de WW en gaat zometeen een eigen bedrijf starten waardoor hij gekort wordt op z’n WW. Om onze dromen waar te kunnen maken (hij werk waar hij plezier in heeft en Marcus het eerste jaar niet buitenshuis in de opvang) is het resultaat dat we flink hebben moeten schrappen in onze uitgaven en boodschappen konden niet achterblijven. Het resultaat is dus dat we bijna niet meer biologisch eten terwijl we laatst juist bijna volledig biologisch aten. Jammer, maar als het goed is, is het zeer tijdelijk.

Ongezonder eten
Ik merk dat ik de laatste tijd behoorlijk ongezond eet. Vleeswaren, veel chips, patat, bewerkt vlees, veel granen en behoorlijk veel E-nummers en dergelijke. Aan de ene kant is het door het strakke budget dat we keuzes moeten maken maar ook doordat ik het zelf behoorlijk laat gaan. 2,5 jaar lang heb ik veel niet kunnen eten omdat ik er op reageerde, er ziek van werd. Momenteel kan ik veel hebben en is dus de noodzaak om heel erg gezond te eten weg. Aan de andere kant wil ik natuurlijk niet weer terugzakken qua gezondheid en ik voel me regelmatig nogal een bedrieger richting jullie 🙁 In mijn verdediging, zo ben ik ook nooit begonnen met Kiwi&zo. Toen aten we wekelijks diepvriespizza, bij de snackbar, kebab, weinig groente en fruit en dergelijke. Het begon toen met gezonde recepten plaatsen en doordat mijn gezondheid crashte ben ik toen overgestapt op een volledig gezond eetpatroon. En nu voelt het enigszins alsof ik dat vol moet houden en dat lukt nu niet. Voldoende groente en fruit eten lukt nog steeds, dat wel gelukkig. Kijk, dit bedoel ik:

forelsalade

Dan eten we een lekkere forelsalade (daar zit het nog goed) met gebakken aardappelschijfjes uit de Actifry en een klodder mayonaise erbij. Door alle kennis die ik de laatste jaren heb opgedaan kan ik over bijna alle voedingsproducten de nadelen opnoemen waardoor ook ik soms door de bomen het bos niet meer zie over wat nou eigenlijk nog gezond is. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier mee wil zeggen en heb ook niet echt een eindconclusie, maar wou het wel met jullie delen.

Nog wat maaltijden

havermoutpap met mango

De afgelopen week heb ik weer ontbeten met havermoutpap. De groene smoothies waarmee ik ontbeet waren behoorlijk prijzig (plusminus 30 euro per week) en met een budget van 50 euro voor alles lukte dat niet. Het kan ook wel goedkoper maar om genoeg te eten op een dag moest de smoothies 500 à 600 kCal per persoon per dag bevatten. Daar waren 3 bananen, een avocado, een pakje kokosmelk en nog 2 eetlepels extra olie nodig (kokosolie of lijnzaadolie). Voeg daar de groene bladgroenten en smaakmakers aan toe om het lekker te maken en je komt rond de 30 euro uit. Anyway, ik raakte afgeleid. Op de foto zie je een havermoutpap met mango en banaan. We hadden deze week de laatste biologische groente- en fruittas van Odin waar dus 2 mango’s inzaten. Lekker!

kip teriyaki met slawrap

Dit hebben we vorige week gegeten, kip teriyaki met bloemkool in een slawrap. Dat was lekker!

Ik vermoed dat ik inmiddels alleen nog voor mezelf schrijf aangezien ik bijna op 1500 woorden zit, sorry! 😮 Er is veel gebeurd de laatste tijd zoals je kunt zien. Nou, nog 1 foto om het af te leren.

visitekaartjes

Deze week heb ik mijn nieuwe huisstijl en visitekaartjes van mijn bedrijf binnengekregen, super blij mee! Het is gemaakt door Liesbeth van Prezies Ontwerp. Ook is inmiddels de Facebookpagina en LinkedIn bedrijfspagina online. Nu dus nog druk alles aan het opzetten.

1550 woorden, nu stop ik echt 😉

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

21 reacties op “Tarwe, meelbestelling, zuurdesem starten en meer

Plaats een reactie
 • mevr. Gewoontjes

  Ik ben benieuwd of je desem lukt, en hoe je dan je brood bakt (in een machine…)
  Dan ga ik je misschien wel na-apen!

  ’t was gezellig 🙂


  30 juni 2016 om 19:11 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ik ga er vanuit dat het niet gaat lukken in de broodbakmachine met desem. Dat die misschien het kneden en eerste rijs kan doen en dat het daarna in een broodblik de 2e rijs doet en dan afbakken in de oven. Maar goed, dat is niet zoveel meer werk. Maar mocht het lukken kan je natuurlijk een starter van mij krijgen, maakt het al veel makkelijker! Heb het gisteren gestart, als het goed is zou hij gebruiksklaar moeten zijn over een week.

   Was inderdaad gezellig!


   1 juli 2016 om 09:04 | Beantwoorden
   • Annemieke V

    Doe anders eens een zuurdesemworkshop bij Levine van Uit de keuken van Levine. Leer je heel veel van en je mag meteen werkende desem mee naar huis nemen.


    8 juli 2016 om 22:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     lijkt me echt erg leuk, heb ik eerder al naar gekeken inderdaad. Ze woont alleen heeeeel erg ver weg vanaf hier. Maar! Mijn desem werkt 😀


     11 juli 2016 om 09:22 | Beantwoorden
 • Sanne

  Wat een lekker uitgebreid bericht, hou ik wel van 🙂
  Ook ik ben erg benieuwd naar je desemstarter. Ik heb het één keer geprobeerd met speltmeel, maar dat ging na 3 of 4 dagen mis, ernstig stinkende zooi, hihi) Ik heb ik de planning om straks in mijn vakantie weer een nieuwe poging te wagen en dan idd met roggemeel.
  Ik vind het erg knap hoe jullie het doen met 50,00 per week, ik schaam me bijna als ik zeg dat ik bijna het dubbele uitgeef en dan niet eens erg veel biologisch… Nu wordt er ook best veel vleeswaren gegeten bij ons thuis, heb de indruk dat dat vrij prijzig is. En ook best veel tomaten en paprika’s, ook duur. Iedere week doe ik weer een poging om minder uit te geven, maar toch is het bedrag hoger dan ik zou willen.

  Echt gaaf dat jullie proberen jullie droombanen te verwezelijken en inderdaad, daarvoor moet je soms door een flink zure appel. Maar achteraf is het het vaak wel waard geweest.


  1 juli 2016 om 13:00 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja hier dus ook al een keer een mislukte zuurdesem, heel frustrerend! Hopelijk gaat het nu wel goed… Als het kon zou ik ook het dubbele of driedubbele aan boodschappen uitgeven hoor, dus schaam je vooral niet en wees blij dat het kan 🙂 Grappig, de vleeswaren, tomaten en paprika’s zijn hier juist omdat het zo goedkoop is


   4 juli 2016 om 10:53 | Beantwoorden
 • maartje

  Leuk dat je desem gaat maken, ik heb het ooit een keer gedaan toen ik nog gluten at.
  Denk je dat je roggemeel wel gaat verdragen?

  Succes met je bedrijf en wat is je zoon al groot!


  1 juli 2016 om 20:46 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   het schijnt dat het in zuurdesemvorm veel beter te verdragen is, dus hopelijk wel! Is jouw desem toen gelukt?


   4 juli 2016 om 10:54 | Beantwoorden
 • Helena

  Leuk om je blog te lezen waarin je zo vrij en eerlijk over je ervaringen vertelt.
  Misschien een idee voor je om zelf kiemen te gaan kweken?
  Van zo’n zakje kiemzaad kun je in een jampotje met bv een stukje fijn gaas ( vitrage of panty) als afgietdeksel zelf kiemen kweken.
  Gezond, makkelijk, lekker en een goedkope aanvuling op je groenten 3x per dag.
  Succes!


  1 juli 2016 om 20:52 | Beantwoorden
 • Anneleen

  Ik las laatst dat de gist in gewoon brood zorgt voor het rijzen van je brood, maar dat er van deze gist eigenlijk niets meer overblijft in het eindproduct. Heb jij hier al over gehoord?


  1 juli 2016 om 21:14 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   nee dat ken ik niet! Ik hoor regelmatig van mensen dat ze wel reageren op gistbrood (bijvoorbeeld mensen die gevoelig zijn voor histamine of candida) en niet op zuurdesem dus kan me er weinig bij voorstellen dat het zo zou zijn


   4 juli 2016 om 10:55 | Beantwoorden
 • Karin Deuling

  Lieve Lisette,
  Bedankt voor je openhartigheid, echt top!


  2 juli 2016 om 11:20 | Beantwoorden
 • helga

  ik kan o.a. niet tegen tarwe en dus ook niet tegen rogge. Klinkt heel bekend wat je beschrijft. Ik eet dus voornamelijk spelt en andere meelsoorten. Las van je bestelling. Een tip mocht je een naar Duitsland gaan doe daar dezelfde inkopen voor nog minder.


  2 juli 2016 om 14:48 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik woon dus dichtbij Duitsland en stom genoeg nog nooit de grens overgeweest voor boodschappen… Ik hou altijd van mijn vaste winkels waarbij ik weet waar alles staat, erg hè?


   4 juli 2016 om 10:57 | Beantwoorden
  • mevr. Gewoontjes

   Weet je ook namen van winkels in Duitsland waar je goed terecht kunt?


   4 juli 2016 om 20:09 | Beantwoorden
   • helga

    Ik ga heel simpel naar de Duitse Lidl, Aldi en DM en dan slaag ik eigenlijk altijd.


    11 juli 2016 om 14:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     o dat is ook al zoveel goedkoper dan de Nederlandse Lidl en Aldi? DM hoor ik inderdaad veel goeds over


     12 juli 2016 om 08:25 | Beantwoorden
 • Irene

  Zou je het recept willen plaatsen, als de zuurdesem lukt? Ik ben er erg benieuwd naar.
  Verder vond ik je website vroeger juist zo krachtig omdat je als slogan had:” gezond eten hoeft niet duur te zijn”. Ondanks dat ik het erg vervelend voor jullie vind dat jullie nu minder te besteden hebben, hoop ik stiekem dat deze periode je weer nieuwe, goedkope recepten post.

  Wat is Marcus groot aan het worden. Fijn dat hij zo goed groeit 🙂


  5 juli 2016 om 13:04 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ga ik zeker doen!

   Ik liep zelf heel erg aan tegen dat het goedkoop moest zijn allemaal, daarom heb ik het breder getrokken naar eenvoudig. Maar daar zit goedkoop nog steeds bij in wat mij betreft, net als snel, weinig ingrediënten en gemakkelijk 🙂


   5 juli 2016 om 13:17 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten