September Challenge: dagelijks mediteren
9

September Challenge: dagelijks mediteren

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 28 augustus 2014

Warm water met citroensap

Vanaf 1 september begin ik met een nieuwe challenge: dagelijks mediteren. Doe je mee? Ik schreef al vaker over de voordelen van mediteren maar doe het in de praktijk weinig lees: bijna nooit. Tijd om tot actie over te gaan!

Meditatie is niet religieus

Hoewel een vorm van meditatie in eigenlijk elke religie voorkomt, is het niet religieus. Je kunt het als net zoiets zien als vasten: elke oudere religie heeft een traditie van vasten (ramadan, de Katholieke vastentijd), maar je kunt ook vasten zonder dat het uit religieuze overwegingen is. Bidden is bijvoorbeeld ook een vorm van meditatie.


Het nut van meditatie

Meditatie heeft als doel dat het je uit de dagelijkse werkelijkheid haalt en je dus in zeer korte tijd ontspant. Het helpt je om je los te maken van je gedachten, zodat je merkt dat jij de baas bent over je gedachten en emoties en niet andersom.

Vormen van meditatie

Er is geen goede of juiste vorm van meditatie. Je kunt dus een vorm kiezen die bij je past. Er zijn een aantal standaard vormen waar je gemakkelijk mee kunt beginnen.

Ademhaling volgen
De meest standaard vorm van meditatie is door je ademhaling te volgen en verder proberen nergens anders aan te denken (is moeilijk maar zal steeds beter gaan). Ga ontspannen zitten met je ogen dicht. Je kunt in het begin bijvoorbeeld in gedachten zeggen “adem in, adem uit” op het ritme van je ademhaling.

Bewust ademhalen
Een vorm van meditatie die erg geschikt is als je gestresst of paniekerig bent is door bewust adem te halen. Ga ontspannen zitten met je ogen dicht. Adem 4 seconden rustig in, houdt je adem 2 seconden vast, adem 4 seconden uit en houdt weer 2 seconden vast. Let er op dat je naar je buik ademt en door je neus ademt. Als je gestresst bent gaat je ademhaling sneller en door op deze manier rustig te ademen geef je het lichaam het teken dat het kan ontspannen en niet meer paniekerig hoeft te zijn.

Dankbaarheidsmeditatie
Dankbaarheid wordt ook wel de sleutel naar geluk genoemd. Door je meer te focussen op alles waar je dankbaar voor bent in plaats van op alles wat je nog niet bereikt hebt wordt je automatisch gelukkiger. Ga ontspannen zitten met je ogen dicht en ga alles opnoemen waar je dankbaar voor bent: dat je vanochtend weer wakker geworden bent, dat er voeding was om te ontbijten, dat je kunt ademen, lopen, zitten, denken, mediteren, fietsen en koken. Alle liefhebbende mensen en dieren om je heen, dat je een dak boven het hoofd hebt en ga zo maar door.

De challenge

Om succesvol een nieuwe gewoonte aan te leren zijn er een paar hulpmiddelen.

Kies een begindatum
Aangezien ‘morgen’ nooit komt, is het belangrijk om te zeggen ‘vanaf morgen ga ik puntje, puntje, puntje doen’. Dus kies een begindatum. Dit zal 1 september zijn. Het voordeel hiervan is dat het een maandag is, dus dat je 5 dagen hebt om te beginnen met de gewoonte voordat het weekend is waarin ik een ander ritme heb.

Ik zal 1 september beginnen

Neem een afgebakende tijdzone
‘Voor altijd’ duurt heel erg lang en werkt demotiverend. Door een challenge te doen voor bepaalde tijd is het dus veel gemakkelijker om te beginnen. Niet zozeer om na die tijd te stoppen, maar om te beginnen. Daarom zal ik deze challenge gedurende september doen en daarna verder kijken of het bevalt, wat ik aan ga passen en wat ik dan ga doen.

Ik zal in september elke dag mediteren

Begin klein
Als ik meteen 20 minuten moet gaan zitten mediteren is het een gigantische taak die je gaat uitstellen. In week 1 ga ik 1 minuut mediteren, in week 2 2 minuten tot 5 minuten in de laatste week.

In week 1 mediteer ik elke dag 1 minuut, week 2 2 minuten, tot 5 minuten in de laatste halve week. Ik ga een timer op mijn mobiel zetten zodat ik niet tussendoor op de klok hoef te kijken

Vast moment op de dag
Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk om een vast moment op de dag uit te kiezen. Dan bedoel ik niet ‘elke dag om 10 uur ’s ochtends’, want dan is het moment voorbij als je uitslaapt in het weekend. Daarom is het handiger om een handeling te kiezen die je elke dag doet, ook in het weekend of als je het druk hebt en de nieuwe gewoonte daar voor of daarna te doen. Denk aan: opstaan ’s ochtends, ontbijten, tandenpoetsen, avondeten of naar bed gaan.

Ik ga elke dag direct na het ontbijt mediteren

Maak het concreet
Als je op dat moment nog dingen moet gaan bedenken, is de kans groter dat je afhaakt. Daarom is het belangrijk om alles zo concreet mogelijk te maken. Waar ga je zitten? Welke vorm van meditatie ga je doen? Wat als je partner of kinderen in huis zijn? Heb je speciale kleding of een kussen nodig? Ga je zitten of liggen?

Ik ga op het bed zitten tegen het hoofdbord aan zodat ik altijd privacy heb en mijn rug ondersteund wordt. Mocht mijn man nog in bed liggen mediteer ik op de bank. Ik ga de 2e vorm van meditatie doen, de bewuste ademhaling. 

Consequenties
En wat als ik het niet doe? Bedenk je wat voor jou motivatie genoeg is om dit vol te houden. Dan kan een financiële prikkel zijn of een sociale. Houdt er rekening mee dat je een consequentie bedenkt die elke opvolgende dag dat je het niet doet erger wordt, zodat het geen optie is om dit niet te doen. Ben je bang dat je hier zelf niet de verantwoordelijkheid voor neemt? Zoek een buddy waarmee je dagelijks contact hebt die jou de consequentie laat uitvoeren als je het niet gedaan hebt. Ik zal mijzelf een financiële prikkel geven, maar je zou jezelf ook kunnen verplichten een bericht op Facebook te plaatsen dat je gefaald hebt.

Als ik een dag me niet aan de challenge houdt geef ik 5 euro aan een goed doel. Voor elke opvolgende dag dat ik het niet doe verdubbelt dit bedrag. Op dit blog zal ik verantwoordelijkheid afleggen en een foto van de bankoverschrijving plaatsen van het bedrag mocht ik me niet aan de challenge houden.

Ja maar…!

De kans is groot dat je al met allerlei smoesjes komt. Bijvoorbeeld:

 • ik heb geen tijd. Heb je echt niet 1 tot 5 minuten? Die kan iedereen missen of de wekker eerder voor zetten
 • ik kan mijn gedachten niet stil krijgen. Juist dan is meditatie belangrijk! Ook al komen er gedachten boven, wat in het begin zeker vaak zal gebeuren, dan nog is het waardevol. Dit is niet iets waarbij je perfectionistisch hoeft te zijn. Vindt je dit gevoel van ‘falen’ echt heel vervelend (hoewel je niet kúnt falen in meditatie, behalve door het niet te doen) kies dan een vorm waarbij je mag denken zoals de dankbaarheidsmeditatie.

Bedenk je dus liever hoe je het wél kunt gaan doen met de omstandigheden waar je in zat. Het is maar 1 maand 1 tot 5 minuutjes per dag. Wat heb je te verliezen?

Facebook groep!

Doe je mee? Meldt je dan aan voor de Kiwi&zo challenge Facebook groep! Een handige manier om elkaar te motiveren, verantwoordelijkheid af te leggen en zo de challenge vol te houden. Dit is nieuw dus ik ben benieuwd 😀 Ik zie je daar!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

9 reacties op “September Challenge: dagelijks mediteren

Plaats een reactie
 • Meinou

  Dit is er eentje om over na te denken…
  Ik ben christen en bid (dat staat voor mij gelijk aan mediteren) geregeld, maar moet toegeven dat dat niet altijd dagelijks gebeurt. Zo’n challenge zal wel eens heel goed voor mijn gebedsleven kunnen zijn, maar ook voor mijn eigen innerlijke rust. Maar -ja, daar is ie al- ik ga in september verhuizen en heb het dus nogal druk. Ik vrees dat ik die challenge niet ga halen. Aan de andere kant zou het juist wel eens heel goed voor me kunnen zijn in deze stressvolle periode.
  Pfff..wat kunnen keuzes soms toch moeilijk zijn. Hahaha!


  28 augustus 2014 om 14:43 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat zie ik ook als hetzelfde hoor! Zeker als we het over dankbeden hebben. Als je alles gaat opnoemen wat je graag anders zou willen zien (bidden voor zieken om je heen, jouw eigen toekomst, etc.) zou het daarentegen juist voor méér stress kunnen zorgen dus bedenk je goed hoe je het gaat aanpakken. Inderdaad, juist met een verhuizing zou dit heel waardevol kunnen zijn. Opstaan moet je toch, net als eten. Een dankgebedje voor het eten heb je altijd tijd voor bijvoorbeeld 🙂


   28 augustus 2014 om 16:39 | Beantwoorden
 • Hanneke

  Ik doe met je mee! Wat een goed idee! Ik doe ook al mee aan de 30-day-yoga-challenge (echt een geweldige aanrader, elke dag, 30 dagen lang, een yoga-“instructie” van ca 10 minuten), maar hier ga ik ook aan meedoen. Ik ben geen fan van fb, dus ga je niet volgen via die manier. Maar …count me in.


  28 augustus 2014 om 15:28 | Beantwoorden
 • Nadine

  Wat goed! En toevallig want ik ben nu al een week dagelijks aan het mediteren dankzij een tip van mijn zus. Deze tip wil ik alle beginners meegeven: als je denkt dat het moeilijk is, of je kijkt er tegenop, probeer dan eens ‘guided meditation’. Er zijn allerlei (gratis!) apps voor op je telefoon die je een meditatie aanbieden voor een bepaalde tijd (van een paar minuten tot drie kwartier). Wanneer je luistert naar iemand ontspannen stem die je verteld wat te doen, schakel je automatisch al je gedachten uit en meestal is er een mooi muziekje of natuurgeluiden op de achtergrond.ook voor gevorderden zijn er specifieke meditaties. Voor mij haalde deze geleide meditatie de drempel weg en ik vind het heerlijk om te doen. Ik merk zelfs al dat het effect doorwerkt in mijn dagelijks leven (samen met andere inzichten. Ik doe dus niet mee met de challenge maar voor jou, Lisette, en iedereen die mee doet: succes en geniet!


  28 augustus 2014 om 20:21 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   goed bezig Nadine en bedankt voor de tip!


   29 augustus 2014 om 11:05 | Beantwoorden
  • Meinou

   Zo’n app is inderdaad wel een goed idee! Helaas werkt mijn telefoon niet op Android of Windows en heb ik ook geen Iphone, dus werken die apps niet op mijn telefoon. Er zijn vast ook wel ergens mp3 bestanden te downloaden 🙂


   29 augustus 2014 om 11:41 | Beantwoorden
 • Pingback: Nieuwe uitdaging(en) september! | Groentje Gezond

 • Pingback: Nieuwe uitdaging(en) september! - Groentje Gezond

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten