Review Tefal Actifry Express XL
7

Review Tefal Actifry Express XL

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 15 mei 2015

Toen we begonnen met de verbouwing van de keuken, moest de eetkamertafel als keuken gaan dienen. Dus gewapend met 1 inductieplaatje, oven en Actifry Mini, had ik daar alle vertrouwen in. Avond 1. Wat leuk, de pup en de kat spelen samen. Ze racen de woonkamer door en…. *kleng!* De kat vliegt over tafel, de pup volgt maar blijft steken in het snoer van de Actifry. Actifry klettert op de grond. Overal liggen stukjes van het apparaat, al snel volgde de conclusie, die is total loss.

Geluk bij een ongeluk
De Actifry werd hier meerdere keren per week gebruikt, dus ik baalde heel erg dat hij stuk is. Doordat ik hem zo vaak gebruikte, verscheen hij ook regelmatig in mijn weekmenu´s, eetdagboeken en andere artikelen op Kiwi&zo. Dus ik dacht, wie niet waagt, niet wint, ik benader Tefal hierover. Ik heb een gat in de lucht gesprongen toen er een enorme doos van Tefal binnen kwam. Ik hoopte op de Actifry Snacking variant waar een kilo aardappels in kan, en geleverd wordt met een snackmandje voor frituursnacks. Ik was enorm verrast toen ik zag dat er blijkbaar een gloednieuw model was uitgebracht: de Tefal Actifry Express XL waar 1,5 kilo aardappels inkunnen en ook het snackmandje bijzit. Wauw!

Tefal-Actifry-Express-XL


Wat is een Actifry?
Een Actifry is oorspronkelijk bedacht als gezondere variant op frituren. Er wordt hete lucht gebruikt om hetzelfde te bereiken. In plaats van enorme kannen frituurvet, heb je nu genoeg aan een eetlepel olie van jouw keuze. Je kunt bijvoorbeeld diepvriespatat erin doen met wat kokosolie en zeezout en (afhankelijk van hoeveel je erin doet) 17 minuten later heb je heerlijke, goudbruine patat. Hetzelfde kan je doen met krieltjes, die dan aan alle kanten goudbruin worden in plaats van bruin aan 2 kanten en bleek aan de zijkanten zoals in een koekenpan. Erg lekker met rozemarijn! Ook snij ik regelmatig zelf aardappels of zoete aardappels in evengrote frietjes, plakjes, blokjes of welke vorm ik maar zin in heb. Doordat er een automatische draaiarm inzit heb je er geen omkijken naar en hoef je niet tussendoor te draaien. Nooit meer olie dat overloopt van de frituurpan en niet de geur van frituur nog dagen in huis. Misschien nog wel het beste: nooit meer olie hoeven verversen van de frituurpan!

Genoeg voor 6 personen
De Actifry mini was prima voor ons beiden. Maar wanneer er visite kwam moest hij óf 2x achter elkaar lopen of er wat anders bij doen. 600 gram gebakken zoete aardappels is namelijk niet zoveel met 4 of meer personen. Met de Tefal Actifry Express XL kan je gemakkelijk 6 personen voeden, met porties van 250 gram. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat nu nog veel meer mogelijk is. 1500 gram, dan kan ik ook volledige maaltijden roerbakken voor ons tweeën. Bijvoorbeeld krieltjes, gehaktballetjes en groenten allemaal uit de Actifry! Het is hierin nog wel even zoeken naar de juiste tijdstippen om alles toe te voegen, zodat alles gaar is en niks verbrand.

Veel sneller
De Actifry mini deed 25 minuten over een zak van 600 gram minikrieltjes. De Tefal Actifry Express XL doet er 20 minuten over! Hij is dus heel veel sneller. Wel is het zo dat hoe meer er in zit, hoe langer hij er over doet. Wat natuurlijk ook wel logisch is.

Verbeteringen
Ik zit nu heel hard na te denken wat er nog meer verbeterd is. Want eigenlijk was de mini al erg goed. De knopjes om de tijd in te stellen zijn wat gevoeliger waardoor het sneller gaat. Je kunt de Tefal Actifry Express XL nu zonder pannenlap tussentijds open en dicht doen, eerder drukte ik hem dicht aan het glas aan de bovenkant en dan brandde je je vingers. Nu kan dat aan de plek van de deksel waar de openknop zit. Ook zit er geen opstaande rand meer op de pan geklikt zoals bij de mini, die bij ons toen al snel gebroken was (als iets niet loskomt, dan trek je gewoon harder is mijn man zijn filosofie…). Dit is weer een onderdeel minder om af te wassen.

Nadelen
Bij een review horen zowel sterke punten als verbeterpunten vind ik. Dit zijn de mindere punten van de Tefal Actifry Express XL naar mijn mening:

 • hij is duur. €100 duurder dan de Actifry Snacking bij Bol.com, dat is veel om 500 gram aardappels meer te kunnen bakken
 • hij is groot. Gelukkig heb ik in mijn nieuwe keuken heel veel aanrechtblad, want hij neemt veel ruimte in beslag
 • zowel bij de Mini als de Tefal Actifry Express XL is het uiteinde en de ronding van de arm nauwelijks schoon te krijgen. Met deze plekken worden de aardappels voornamelijk rondgeschoven en het koekt daar aan op een manier die wij niet met een afwasborstel schoon krijgen zonder de antiaanbaklaag te beschadigen

Eindconclusie
Ik ben echt superblij met de Tefal Actifry Express XL. Op avonden dat ik geen zin of energie heb om te koken gooi ik er een zak krieltjes in met olie, rozemarijn en zout. Dat is nog geen halve minuut werk en 20 minuten later serveer ik de lekkerste krieltjes die er zijn. Met een salade en vlees/vis een volledige maaltijd. Visite die blijft eten vraagt hier regelmatig naar de gebakken zoete aardappels omdat die zo lekker zijn uit de Actifry. Ook is het erg handig dat je alleen een stopcontact nodig hebt, bijvoorbeeld bij een verbouwing van de keuken of om mee te nemen naar de camping of een vakantiehuisje.

[bol_product_links block_id=”bol_5555f6c5226ab_selected-products” products=”9200000039991942,9200000011452700,9200000020318726″ name=”actifry express pl” sub_id=”actifry express pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Help Kiwi&zo
Mocht je besluiten om ook een Actifry te halen, bestel hem dan door via een link van Kiwi&zo naar Bol.com te gaan. Zo help je Kiwi&zo voort te bestaan!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

7 reacties op “Review Tefal Actifry Express XL

Plaats een reactie
 • Brigitte

  Wat een geluk voor je.
  Zelf ben ik van de Actifry af, nadat twee keer achter elkaar een apparaat na twee jaar kapot ging. Buiten de garantie dus en het was helemaal over toen dat bij mijn zoon ook gebeurde.
  De arm is inderdaad een ellende met schoonmaken, zeker na het bakken van kip.
  Begrijp ook niet, dat ze de onderkant niet dicht gemaakt hebben. Peuter daar de kip e.d. maar eens uit.
  Jij hebt hem nu voor niets gekregen, maar mijn zoon heeft nu de Philips Airfryer en hij is er heel tevreden over.
  Ook het schoonmaken gaat veel makkelijker, doordat er niet zo`n arm ronddraait en snacks kunnen er ook zo in.
  Waarom apparaten, maar twee jaar mee gaan is voor mij een raadsel en er is een economische levensduur, maar dat leg je toch altijd af.
  Dat heb ik een keer geprobeerd.
  De apparaten zijn zo duur, dus kies ik eieren voor mijn zuur verdiende geld en stap over naar een ander merk.
  Wat was hun slogan ook al weer?
  Jij bent in ieder geval geholpen en kunt weer vooruit. En de snoeren zijn nu voor de dieren tenminste niet meer bereikbaar.
  Heel veel bakplezier, Lisette.


  15 mei 2015 om 18:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Het is inderdaad jammer dat apparaten niet meer zoals eerder 20 jaar of langer meegaan. Tot nu toe hebben we vaak mazzel dat apparaten binnen 2 jaar stukgaan en we nog garantie hebben, hebben we nu al meerdere keren gehad. Erg zuur als het net daarna stuk gaat!


   18 mei 2015 om 15:01 | Beantwoorden
   • Brigitte

    Dat is de weggooi maatschappij, maar gelukkig zijn er meer fabrikanten.
    Als een apparaat na twee jaar afgeschreven is is het geen !80,00 waard.
    Mijn zoon probeert nu de Philips Airfryer uit en als hij tevreden is koop ik die ook.
    Op de Huishoudbeurs had ik het al aangegeven en daar werd gezegd, dat ze alleen iets doen als er nog garantie is. Lekker makkelijk.
    Ik was ook een van de eerste, die de Actifry kocht en heb hem heel veel mensen aangeraden, maar nu niet meer.
    Service is heel belangrijk.


    18 mei 2015 om 15:14 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Ik ben precies zo! Als ze me niet eerlijk behandelen ben ik er klaar mee. Daarom gebruik ik nu Open Office in plaats van Microsoft Office. Ik gun ze mijn geld niet meer…


     19 mei 2015 om 14:28 | Beantwoorden
     • Brigitte

      Met Microsoft heb ik dan nog niet zon problemen.
      Voor 9,00 heb ik nu weer Office 2013 voor een paar jaar via Surfspot.
      Dus als je iemand kent, die dit via zijn bedrijf of studie kan bestellen, dan heb je gebruiksrecht zolang diegene studeert of bij dat bedrijf werkt.


      19 mei 2015 om 16:11 |
     • Lisette Zwiggelaar

      Ik had de volle mep betaald en het werkte niet. Heel lullig behandeld door de klantenservice dus zelfs die 9 euro doe ik niet meer 😉


      19 mei 2015 om 19:52 |
 • monique

  Zelf ben ik een actrifry gebruiker van het 1 e uur, de lange wachttijd nam ik op de koop toe, 45 min voor een kilo friet, maar ja ik heb 4 monden te voeden en koken duurt ook al een half uur!
  Ook mijn pan ging stuk , gelukkig binnen de garantietermijn en we kregen een nieuwe .
  Vorig jaar verhuisd naar de USA en natuurlijk pan mee verhuisd.
  Helaas met zelfs een goede transformator , mijn pan doet het hier niet

  Aangezien het verblijf hier tijdelijk is koop ik geen nieuwe hier….


  15 mei 2015 om 19:46 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten