Zelf zoete chilisaus maken
8

Zelf zoete chilisaus maken

  • Ingrediënten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 2 rode pepers
  • 125 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 125 ml bloemenhoning

“Vroegah” gingen er bij ons veel flessen zoete chilisaus doorheen. Heerlijk door de vleesjus (ja echt!), over wraps en taco’s, loempia’s en eigenlijk over alles. Naarmate ik me ging verdiepen in gezond eten en dan met name puur eten, raakte de zoete chilisaus in de vergetelheid. Met een basis van glucose-fructosestroop en veel E-nummers paste dit niet echt meer. Toen kwam ik op Pinterest een recept tegen om zelf zoete chilisaus te maken en ik was geïntrigeerd. En wonder boven wonder, het proeft écht als chilisaus!

Notitie
Volgende keer dat ik dit recept ga maken doe ik er een theelepel arrowroot doorheen. Maizena kan ook. Het blijft mij namelijk te dun, ook al is de smaak echt perfect.

Recept


  • Saus
  • 30 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Clean Eating, Paleo, SCD, vegetarisch

 

Verwijder de zaadlijsten van 1,5e peper. Laat de zaadlijsten van een halve peper zitten voor een beetje pit. Hak de peper, gember en knoflook fijn. Doe dit met het water en het zout in een blender en blend fijn. Doe dit in een steelpannetje samen met de azijn en honing. Breng aan de kook op hoog vuur. Zodra het kookt, verlaag dan het vuur naar middellaag en laat 15 tot 20 minuten koken totdat het wat ingedikt is.

Tip: Houd je van scherp? Laat dan meer zaadlijsten zitten.


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Paleo, SCD, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

8 reacties op “Zelf zoete chilisaus maken

Plaats een reactie
  • Marion

    Kun je de honing ook toevoegen als je de saus hebt bereid? Als je honing boven de 40 graden verwarmd is het ook suiker en is het honing effect er af.


    12 februari 2016 om 18:56 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      dat durf ik niet te zeggen maar als je het probeert hoor ik het graag! Als je honing verhit gaan de enzymen stuk. Verder is het net zo zeer wel of niet suiker onverhit. Ja, er zitten vitaminen, mineralen en enzymen in, maar heeft ook nog steeds effect op de bloedsuikerspiegel, candida en alle andere negatieve kanten van suiker


      15 februari 2016 om 21:41 | Beantwoorden
  • Sanne

    Dit is echt een recept om op te slaan!
    Hoeveel saus heb je ongeveer?
    En hoe en hoe lang kun je het bewaren? Ik gebruik graag af en toe een klein beetje, niet erg handig als het binnen een paar dagen op moet ; -)


    13 februari 2016 om 11:59 | Beantwoorden
    • Sas

      Hi Sanne,
      Ik heb dezelfde vraag, dus ik lees even mee. Ik maak zelf ook (Jamie Oliver) ketchup en die doe ik dan in kleine potjes. Een niet geopend potje gaat langer mee en misschien geldt dat ook voor deze chilisaus.


      13 februari 2016 om 12:41 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik heb het pannetje op de foto + nog een klein diepvriesbakje. Het viel mij wel tegen hoe weinig het eigenlijk is. Dat diepvriesbakje heb ik dus ingevroren om te kijken of dat werkt. Zo ja, zou je ook zo’n ijsblokjesbakje met deksel kunnen gebruiken voor kleine hoeveelheden per keer 🙂


      15 februari 2016 om 21:43 | Beantwoorden
      • Anna

        En? Ging dat in de vriezer?
        Hoe lang zou je het in de koelkast kunnen bewaren?
        Ik ga het morgen proberen te maken.


        13 september 2017 om 17:28 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Ja, was nog precies hetzelfde na het ontdooien! In de koelkast minstens een week, langer heeft het bij ons niet in de koelkast gestaan, toen was het op haha


          13 september 2017 om 20:09 | Beantwoorden
  • Maurice

    Indien je het te weinig vind verdubbel je gewoon de hoeveelheden.


    25 augustus 2016 om 19:02 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten