Zelf suikervrije appelmoes maken
21

Zelf suikervrije appelmoes maken

  • Ingrediënten
  • Goudreinetten
  • Kaneelstokje of poeder
  • Water
  • Eventueel honing of Stevia naar smaak

Bij de patat, over de rode kool, bij de bruine bonen. Iedereen heeft andere gewoonten in het gebruik van appelmoes. Maar is dat nou eigenlijk gezond? Aan de potten appelmoes uit de supermarkt is veel suiker toegevoegd. Dit is een suikervrije appelmoes, hier is geen suiker aan toegevoegd. Dus eigenlijk is deze appelmoes met kaneel en wat honing: hartstikke gezond dus!

Recept

  • Basisrecept
  • 15 minuten bereidingstijd, 30 minuten wachttijd
  • Vegetarisch, veganistisch, suikervrij, zuivelvrij, lactosevrij, glutenvrij

Zet een pan met water klaar. Schil de goudreinetten, ontdoe ze van het klokhuis en snijd in stukken. Doe deze stukken in de pan met water. Giet de appels af en vul de pan tot een kwart met water. Zet op middelhoog vuur totdat het water kookt. Zet dan het vuur lager zodat het nog net kookt. Laat dit een half uur koken, ondertussen wel regelmatig roeren. Doe dit totdat je de gewenste structuur hebt bereikt: compote, moes, of een compleet gladde massa. Het is maar net wat je het lekkerst vindt! Je kunt dit prima af laten koelen en invriezen.



Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Paleo, SCD, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

21 reacties op “Zelf suikervrije appelmoes maken

Plaats een reactie
  • Liesbeth de Jong

    Weet je wat ook lekker is in de appelmoes? een klein beetje vanille (van een stokje natuurlijk!)
    En i.p.v. honing doe ik ook er weleens een scheut appeldiksap erdoor.
    Bij zomerappels (Delbar) heb je zelfs helemaal geen suiker nodig, die appels zijn al zoet genoeg van zichzelf.
    Om het helemaal goedkoop te houden maak je natuurlijk een grote pan en doe je de appelmoes die je niet meteen opeet in (Hak)potjes. Zo kun je ze een hele poos bewaren.


    15 april 2013 om 12:53 | Beantwoorden
    • Lisette

      Goede tips allemaal!


      15 april 2013 om 14:14 | Beantwoorden
  • mariëtte

    Tip: Appels met schil in partjes met kaneel en beetje water in de magnetron 120 sec. daarna met de blender pureren.


    28 juni 2013 om 19:21 | Beantwoorden
  • Afieke

    Hoi Lisette,

    Sinds ongeveer 1,5 jaar eet ik zo natuurlijk en biologisch mogelijk en ik haal veel ideeën en recepten van internet. Ik ben dan ook helemaal verbaasd dat er zo’n leuke site als de jouwe bestaat en ik ‘m nog niet eens kende! Ik heb via google gezocht naar suikervrije appelmoes en o.a. jouw recept verscheen. Gelijk de rest van je site even doorgespit, heel leuk zeg! Ik heb ‘m bij mijn favorieten gezet 🙂

    Groetjes!


    14 augustus 2013 om 15:14 | Beantwoorden
  • Gabrielle

    Leuk recept. Echter wordt honing omgezet in suiker op het moment dat je het gaat verhitten. Je bereikt dus niet het resultaat dat je denkt te bereiken (suikervrij).

    Veel kookplezier!


    20 september 2013 om 10:13 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Volgens die logica gebeurt dat ook met appels, die bij verhitting gaan caramelliseren. Dan is suikervrije appelmoes onmogelijk 😉


      20 september 2013 om 13:40 | Beantwoorden
  • Berna

    Hallo Lisette,

    Ik heb inmiddels al een paar van je lekkere recepten uit geprobeert. Vooral de dadelcake en de overnight oats vallen bij ons erg in de smaak.

    In de appelmoes doe ik meestal een paar gedroogde abrikozen in stukjes. Dat maakt de appelmoes zoeter en dan heb je geen suiker nodig.

    Daarnaast maak ik regelmatig een “winterappelmoes”. Hier doe ik ook wat verse gemberrasp en rozijntjes bij. De kinderen vinden het heerlijk.


    22 september 2013 om 21:22 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Het water loopt me in de mond, beide combinaties heb ik nog nooit over nagedacht en het klinkt super lekker, haha! 😀


      23 september 2013 om 14:51 | Beantwoorden
  • Ilona

    Zoetstof/honing en kaneel voeg je op het eind pas toe neem ik aan,
    zo wordt de honing niet verhit.


    29 september 2013 om 14:36 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat is inderdaad wel het handigste voor de honing. Kaneel kan meteen al. Als je zoete appels gebruikt is honing of stevia vaak niet eens nodig 🙂


      29 september 2013 om 14:51 | Beantwoorden
      • Ilona

        Dat blijkt, ook de kaneel heb ik niet gebruikt.
        Maakte van de week appelmoes met Delbare appels, gekocht rechtstreeks van de appelteler en die was zóó lekker.


        2 oktober 2013 om 21:28 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Kaneel is juist zo lekker! Ook zorgt het ervoor dat je een kleinere bloedsuikerpiek hebt. Dat lijkt me zo leuk, eens bij een appelteler langsgaan. Helaas zit er hier geeneen in de buurt


          3 oktober 2013 om 12:27 | Beantwoorden
  • Ryanne

    Ik maak mijn appelmoes altijd met Elstars, dan heb je ook helemaal geen extra zoetstof nodig.

    Ook (heerlijk zoete) stoofperen maak ik zonder extra toevoegingen: giesser wildemannen schillen en met een meloenbolletjes-mesje haal ik de klokhuizen eruit (dan blijven de peerhelften mooier). Dan een klein beetje (klein glas) water erbij en een half uurtje in de snelkookpan. Dan komen ze er mooi rood uit te zien. De peren vis ik er met een schuimspaan uit, en vervolgens laat ik het vocht inkoken tot het een mooi siroopje is, dat ik weer over de peren giet. Om je vingers bij op te eten. Je kunt er evt nog kaneel bij doen, als je dat lekker vind.


    16 oktober 2013 om 16:30 | Beantwoorden
  • Atie

    ik kook de hele appels, in stukjes gesneden, dus incl. schil (met appels uit eigen tuin en bio kan dat) en klokhuis, in wat water en dan stamp ik de moes,waana ik alles door de vergiet of stomer druk. Lekker makkelijk en heerlijk smeuiig. Zeef kan ook maar wat lastiger, ook om schoon te maken….


    27 mei 2014 om 05:19 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Daar had ik nog niet aan gedacht! Dat zeeft wel alles er uit? Zeef doe ik inderdaad niet omdat het zo’n rotklus is om schoon te maken


      27 mei 2014 om 11:25 | Beantwoorden
      • Atie

        ja echt, maakt het zo makkelijk, gewoon alles in de stomer storten, eerst even prakken en dan roeren maar….:-)


        27 mei 2014 om 21:52 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          ja inderdaad!


          28 mei 2014 om 14:27 | Beantwoorden
          • Atie

            fijn dat het gelukt is! met de aardappelstamper gaat het ook goed, moest even op dat woord komen, woon al meer dan 30 jaar in Nieuw Zeeland, het land van de Kiwis…..leuk die naam van jouw website:-) ook associaties met NZ?


            28 mei 2014 om 17:44 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Mooi land om te wonen! Nee, dat was puur het fruit 🙂


            30 mei 2014 om 12:06 |

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten