Zelf mayonaise maken (recept)
6

Zelf mayonaise maken (recept)

  • Ingrediënten
  • 1 eidooier
  • 1/4 tl fijn (Himalaya) zout
  • 1/4 tl Dijon mosterd
  • 1 1/2 tl citroensap
  • 1 tl wijnazijn (ik gebruikte appelazijn)
  • 150 tot 200 ml milde olijfolie (of avocado-olie of macadamia-olie)

Ook in oktober deed ik weer mee met de receptenruil! Dit keer maakte ik een recept van de blog Peachy Paleo. Eva heeft een leuke blog met veel recepten (en check dat superschattige perziklogo’tje!). De keuze was weer moeilijk, maar dit keer heb ik het recept gekozen om zelf mayonaise te maken. Mayonaise is namelijk de enige saus die wij *kuch* vaak *kuch* regelmatig eten. Dus dan hoort het ook op Kiwi&zo te staan! Zie hier het originele recept op Peachy Paleo.

Mayonaise moeilijk?
Dit is niet de eerste keer dat ik mayonaise heb gemaakt. En de eerste keer was behoorlijk rampzalig: het bleef gewoon olie, zo dun. Ik was redelijk in paniek… Dus wat doe je dan? Dan ga je Googlen. En de tips die er waren heb ik allemaal uitgevoerd: extra dooier, heel ei er bij, meer olie, meer mosterd… Het werkte allemaal niet. Maar olie kun je niet zo gemakkelijk weggooien en het als mislukt bestempeld, dus ik ging door. Ik had nog 1 tip over: pak een nieuwe kom en start opnieuw. Gebruik in plaats van olie je vorige kom met ‘mayonaise’. En wat was ik blij, het werkte! Daarna had ik alleen wel genoeg mayonaise voor een weeshuis: oeps! Dus mijn advies is, volg het recept tot op de letter en ga niet je eerste keer koppig zijn zoals ik.

Is mayonaise gezond?
Dit is immers wel een blog over gezond eten. En zoals altijd kan ik daar geen makkelijk antwoord op geven. Het is een calorieënbom. 100% waar. Waar veel sauzen nog uit tomaten, yoghurt, melk of andere calorie-arme ingrediënten bestaan, bestaat mayonaise eigenlijk volledig uit de meest calorierijke substantie per gram, namelijk olie. Door zelf mayonaise te maken kun je de gezondste ingrediënten gebruiken. Olijfolie, avocado-olie of macademia-olie in plaats van zonnebloemolie. Een dooier van een kip die lekker buiten rond scharrelt en pure smaakmakers. Olijfolie zie ik niet als ongezond, dus waarom zou deze mayonaise dat dan wel zijn?


Salmonella?
Zorgenpunt nummer 2: rauwe eieren. Dat is toch vragen om salmonella? Tenminste, zo ben ik opgevoed. Ik haal eieren direct bij de boer en daar staat een bordje dat het gegarandeerd salmonella-vrij is. Kip is berucht om salmonella. Maar dat gaat om vleeskippen. Als je niet goed doorbakken plofkip eet krijg je eigenlijk gegarandeerd een salmonellabesmetting. Maar slechts 3 op de 10.000 eieren zijn in Nederland besmet met salmonella (bron). De leghennen worden namelijk streng gecontroleerd, de vleeskippen niet. Nederlandse eieren uit de supermarkt zijn dus geen veelvoorkomende bron van salmonella. Zelfs in kiemen als alfalfa en bijvoorbeeld komkommer komt wel eens salmonella voor. Nederlanders zijn dus wat mij betreft iets te panisch als het op eieren aankomt. Op elk ei staat een stempel waarop ook de afkorting van het land van herkomst staat. Ik kies dus alleen eieren met NL er op.

Recept voor zelf mayonaise maken

  • Saus, bijgerecht
  • Voor een klein schaaltje mayonaise
  • 15 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, Paleo, glutenvrij

Zet een schone mengkom schuin in een theedoek die je opgerolt hebt. Dit is makkelijker kloppen met een garde.

zelf-mayonaise-maken-in-de-kom

Doe de eidooier, zout, mosterd, citroensap en azijn in de kom en klop dit ongeveer een halve minuut met en garde totdat het wat dikker begint te worden.

zelf-mayonaise-maken-losgeklopt

Doe er dan steeds een paar druppels olie bij terwijl je blijft kloppen, en doe er pas weer wat druppels door als het egaal opgenomen is. Herhaal dit en langzaamaan kun je steeds iets meer olie er door doen, een scheutje per keer terwijl je klopt. Ga niet te snel, want dan kan het gaan schiften. Als het de consistentie van mayonaise heeft, proef dan of het mayo naar jouw smaak is. Ik heb nog wat extra citroensap en mosterd toegevoegd.

zelf-mayonaise-maken-klaar

Tip: gebruik geen extra vierge olijfolie voor dit recept, dan wordt je mayonaise bitter. Dus ik herhaal, géén extra vierge olijfolie!!!


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 10 min
Dieet typen: Paleo

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Zelf mayonaise maken (recept)

Plaats een reactie
  • Bianca van Dalen

    Ik ga binnenkort ook maar weer eens zelf mayonaise maken. Veel lekkerder dan die uit de winkel!


    3 november 2016 om 20:24 | Beantwoorden
  • Tamar

    Een tip voor iedereen die wel graag zelfgemaakte mayonaise wilt, maar geen zin/tijd heeft om dit telkens te doen op momenten dat je het nodig hebt: maakt gefermenteerde mayonaise (met wei, dit is uitlekvocht van yoghurt). Zelf twee jaar geleden mee begonnen en heel erg blij mee. Het is relatief lang houdbaar (ongeveer een half jaar) en de smaak is super. Ik maak het ook in een keukenmachine, dan is het zo gedaan.


    10 november 2016 om 14:16 | Beantwoorden
  • H

    Dag Tamar

    dat lijkt mij wel wat. Kun je het hele recept hier vermelden?

    alvast bedankt.


    3 december 2016 om 14:51 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten