Zelf groentebouillon maken
0

Zelf groentebouillon maken

  • Ingrediënten
  • Groenteresten (zie hierboven)
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 hele peperkorrels
  • Paar takjes gedroogde tijm
  • Zout naar smaak
  • 2 liter water
  • Beetje olijfolie

De basis voor veel recepten. Soepen uiteraard, maar ook voor chili con/sin carne, risotto en andere gerechten. Een veel gezonder alternatief voor bouillonblokjes en van die potten. Dit omdat daar overwegend zout en smaakversterkers in zitten, niet veel meer. Biologisch is een goed alternatief voor zelf gemaakte bouillon, maar vaak weer duurder.

Gebruik restjes
Ik heb altijd een tupperware bakje of diepvrieszakje in de diepvries voor restjes groente. De groene stelen van prei, kontjes van wortel en bleekselderij, bladeren van bloemkool, het loof van bospeen… Ik bewaar het allemaal voor de bouillon! Vaak maak ik bouillon op de dag dat ik boodschappen heb gedaan, zodat het meteen de pan in kan. Mijn bouillon is dan ook geen twee keer hetzelfde.

Soms haal ik een hele (scharrel)kip. De poten en vleugels bak ik op en de rest (zonder vel) doe ik bij de bouillon. Na een uur haal ik het uit de bouillon en haal ik het vlees van de botten en scheur dit met 2 vorken uit elkaar. Dit vries ik in porties in en kan dus zo door een maaltijd heen. De botten gaan weer terug de bouillon in. Uiteraard is het dan kippenbouillon!


Recept

  • Basisrecept
  • 10 minuten bereidingstijd en minstens 2 uur wachttijd
  • Vegetarisch, veganistisch, suikervrij
  • Voor 2 liter

Doe de olijfolie in een soeppan of anderszins grote pan. Fruit hier de groente kort in aan. Voeg hier het water aan toe, samen met de kruiden en specerijen. Breng dit net aan de kook, maar laat het niet te hard koken. Laat dit minstens 2 uur doorkoken. Hoe langer, hoe meer smaak eruit komt. Zeef de bouillon in een andere pan en zout het naar smaak. Er moet vrij veel zout in om het naar bouillon te laten smaken, dit laat wel zien hoeveel zout er normaal gesproken in bouillonblokjes zit.

Zet de pan in een afwasteiltje koud water, om het snel te laten koelen. Het is een week houdbaar in de koelkast of het kan ingevroren worden.


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 10 min, Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Paleo, SCD, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten