Zelf gezonde(re) pindakaas maken
14

Zelf gezonde(re) pindakaas maken

  • Ingrediënten
  • 450 gr ongebrande pinda's
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • Extra: keukenmachine (normale blender werkt niet, zo'n extra krachtige blender van 500 euro misschien wel)

Pindakaas, hate it or love it. Ik vind het erg lekker. Met plakjes banaan, of jam, of om satésaus van te maken bijvoorbeeld. Alleen de pindakaas uit de supermarkt zitten ingrediënten in die ik niet nodig vind, zoals gehard plantaardig vet. Ik had nog een zak ongebrande pinda’s in de kast staan van de webshop Food=good en die leken me hier perfect voor (wat ook klopt haha). Je kunt natuurlijk ook een zakje pinda’s uit de supermarkt gebruiken, maar die zijn gebrand. En gebrand is een ander woord voor gefrituurd. Alsof je chips bij de avondmaaltijd eet want het is ook aardappel 😉 Ik gebruikte grof Keltisch zeezout in plaats van normaal zout. Dit is ongeraffineerd waardoor er naast NaCL, natriumchloride, ook magnesium, jodium, kalium en andere mineralen inzitten.

pindakaas collage

Recept


  • Broodbeleg
  • 30 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Clean Eating
  • Voor 1 pot pindakaas

Verwarm de oven voor op 160ºC. Pak een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pinda’s hierover. Bak ze in de oven totdat ze goudbruin zijn, met mijn oven duurde dat ongeveer 25 minuten. Laat de pinda’s een beetje afkoelen zodat je ze gemakkelijk aan kan raken, maar ze nog wel warm zijn, dit maakt de olie in de pinda’s vloeibaarder waardoor het makkelijker pindakaas wordt.

Doe de pinda’s in de keukenmachine. Laat draaien zolang als je het voor de motor vertrouwd. Ik liet hem steeds 30 tot 60 seconden draaien. Dan even alles losmaken met een lepel (terwijl hij uitstaat!) en de motor af kan koelen. Dan weer verder draaien. Het worden eerst korrels, begint dan wat te klonten en gaat nog een aantal fases door voordat het pindakaas is. Geduld! Waarschijnlijk zal je keukenmachine opgeteld minstens 5 minuten draaien. Als het eruit ziet als pindakaas, voeg dan zout naar smaak toe en laat de keukenmachine draaien om het erdoor te mengen. Onthoud dat je altijd meer zout kan toevoegen nadat je geproefd hebt maar het niet meer eruit kan halen als je er teveel in hebt gedaan. Doe het in een pot

Tip: Heb je graag zoete pindakaas? Voeg honing naar smaak toe. Ook kun je een gedeelte van de pinda’s vervangen door cashewnoten, walnoten, hazelnoten of andere noten.


Eetmoment: Ontbijt
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

14 reacties op “Zelf gezonde(re) pindakaas maken

Plaats een reactie
  • Otto Kalkhoven

    Weer zo’n goed idee! Dan is de overstap naar satesaus snel gemaakt. Maar hoe zit dat met de gezondheid en notenbranden?


    15 mei 2015 om 08:10 | Beantwoorden
  • Karin

    Heerlijk, en zo doe ik het idd met alle noten! 🙂 Nog een tip voor als je geen keukenmachine hebt: in de meeste AH’s en Jumbo’s is de pindakaas van Smaakt te vinden, daar zitten alleen (bio) pinda’s en zeezout in. En is niet belachelijk duur, ook fijn 😉


    15 mei 2015 om 13:07 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Die had ik nog niet gevonden, bedankt voor de tip!


      15 mei 2015 om 13:57 | Beantwoorden
    • AnnemiekeV

      En de Hoogvliet heeft het ook!


      15 mei 2015 om 21:04 | Beantwoorden
      • Sanne

        Ik koop tegenwoordig pindakaas van Jori bij de natuurwinkel bij mij in de buurt. Een pot van 650 gram kost daar 4,25. Er zit enkel bio pinda’s en zeezout in. Ik heb geen keukenmachine en met mijn staafmixer met hakmolen durf ik het niet aan 😉


        18 mei 2015 om 11:03 | Beantwoorden
  • rosanne

    net geprobeerd! echter in mijn blender zit er zo’n geul onderin, en zitten de gebogen messen op zo’n kegelvormige verhoging. ideaal voor vloeistoffen als smoothies, maar pesto’s en kleine hoeveelheden lukken hier niet mee. Nu heb ik net een staafmixer gekocht van 750watt. Helaas loopt die binnen een paar seconden vol ( I know; logisch!). Toch maar de blender. Maar ook die maalt een gat waardoor ik om de tien seconden moet losmaken met de vork. Ik had het opgegeven en met een beetje olijfolie in een potje gedaan. Dan maar met een lepeltje serveren 😛 . Je artikel heeft me nieuwe moed gegeven dus ik mix de volgende keer de hele pot vol korrelige pindakaas toch nog maar weer langer in de blender…

    een raar idee: wat nou als ik een beetje water toevoeg? en dan na het mixen de pot open laat staan om het te laten verdampen ofzo? zou dat kunnen?


    10 juli 2015 om 23:29 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      vandaar dat ik ook zei in een keukenmachine 😉 Een goedkope blender heeft echt veel vloeistof nodig om zijn werk te doen. De belachelijk dure blenders als de Vitamix (€500+) kunnen dit wel. Ik denk dus dat je zoveel water toe zou moeten voegen dat je pindasoep hebt hihi!


      13 juli 2015 om 16:00 | Beantwoorden
  • Pingback: DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief - Mama met een Blog

  • Helena

    We hebben net 3 kg pinda’s in vlies gekregen uit Malawi. Willen er nu deze heerlijke pindakaas van maken, maar moeten de vliesjes er eerst af?


    31 oktober 2017 om 11:59 | Beantwoorden
  • Helena

    Hoe haal je het makkelijkst de vliesjes eraf van rauwe pinda’s?


    8 november 2017 om 15:44 | Beantwoorden
  • Helena

    Het lukt bijna niet. Van alles geprobeerd. Geweekt, warm en koud water. Eerst roosteren en dan wrijven……monnikenwerk. En het blijkt 5 kg te zijn! Wie heeft een tip?!


    12 november 2017 om 14:29 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten