Vullende tomaten-groentesoep
5

Vullende tomaten-groentesoep

  • Ingrediënten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1,5 liter water
  • 2 soepbotten
  • 1 takje verse tijm
  • 200 gr gedroogde splitlinzen
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 450 gr soepgroenten, diepvries
  • 1/2 tl Italiaanse kruiden
  • Handje verse tuinkruiden (bieslook, peterselie, selderij)
  • Peper, Keltisch zeezout, olijfolie
  • Broccolikiemen
  • Extra: staafmixer

Oorspronkelijk was dit recept niet bedoeld voor Kiwi&zo, maar ‘gewoon’ voor onszelf. Het bevat dus wat meer ingrediënten omdat ik niet heb gekeken waar ik kon schrappen, en heeft dus wat langer opgestaan dan strikt noodzakelijk, omdat ik dat praktischer vond. Maar het was zo lekker, vulde goed, is gezond dus ik dacht… Dit wil ik jullie niet onthouden 🙂

Ik schreef laatst al over dat ik weer spelt verdraag. Momenteel bak ik bijna dagelijks een speltbrood, al dan niet met zuurdesem erdoor. Ik merkte dat het beleg steeds zwaarder bewerkt begon te worden, waardoor ik zelf soep zou maken. Dit dopen wij in de soep en dan is geen beleg meer nodig.

Mocht je het je afvragen, we hebben een nieuwe salontafel! We hebben de groene mozaïektafeltjes met vrienden geruild omdat die echt niet veilig waren voor baby Marcus. Daardoor zal de ondergrond van de foto’s dus ook anders worden.


Als je dit recept maakt kom je er pas achter hoeveel zout er in kant-en-klare bouillon zit. Om dezelfde smaak te krijgen zul je in dit recept al snel 2 theelepels zout nodig hebben. Veel hè? Daarom kies ik liever wel voor betere zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout. Mocht je zoutarm willen/moeten eten is soep lastig aan te passen. Dan zul je of soeprecepten moeten maken zonder water/bouillon, of je zult een vervangende smaak moeten gebruiken zoals zeewier.

O ja, als laatste nog wat over het ingrediënt: broccolikiemen! Binnenkort komt er een special op Kiwi&zo over kiemen. Die zijn namelijk hartstikke gezond en je kan het gemakkelijk thuis doen. Zodat je die dure pakjes uit de supermarkt met tuinkers, alfalfa en dergelijke links kunt laten liggen. 1 eetlepel broccolizaad zorgt voor een pot vol kiemen. Stay tuned for more!

Recept

  • Avondeten of lunch
  • 20 minuten bereidingstijd, 4 uur wachttijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, glutenvrij, clean eating, voedselzandloper

Doe de tomatenblokjes, water, soepbotten, linzen, tijm, laurier en kruidnagel in een soeppan. Breng aan de kook en laat op het laagste vuur pruttelen. Controleer regelmatig of het niet droogkookt/aankoekt. Laat dit minstens 2 uur pruttelen of totdat je tijd hebt. Heb je minder tijd, gebruik dan bouillon in plaats van water met soepbotten en linzen uit blik.

Verwijder de soepbotten, tijmstokjes, laurierbladeren en kruidnagel uit de soep. Pureer met een staafmixer en kijk of er nog extra water bij moet. Doe er de soepgroenten, Italiaanse kruiden en peper/zout door. Proef of er meer peper of zout bij moet. Breng weer aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Doe het vuur uit en roer er fijngehakte tuinkruiden door.

Serveer met de broccolikiemen, besprenkel met olijfolie en wij aten het met zelfgemaakt speltbrood.

Tip: gebruik wat je in huis hebt. De broccolikiemen kun je weglaten of vervangen door tuinkers, de kruiden komen niet zo nauw, maar wij hebben een kruidentuin, splitlinzen kunnen ook prima witte bonen zijn, etc.


Eetmoment: Avondeten, Lunch
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

5 reacties op “Vullende tomaten-groentesoep

Plaats een reactie
  • Sanne

    Heerlijk soepje lijkt me. Dit is natuurlijk super om in grote hoeveelheden te maken en in delen in te vriezen ☺


    22 juli 2016 om 12:21 | Beantwoorden
  • Marijke

    Klinkt ontzettend lekker! Dit ga ik thuis uitproberen. Nu ik op de camping zit zonder staafmixer of blender gaat het niet lukken.
    Ik ga je site even lekker doorspitten. Ik wil meer clean gaan eten en ik zie bij jou zoveel lekkers voorbij komen!
    Groetjes Marijke


    22 juli 2016 om 20:22 | Beantwoorden
  • Ali

    Hallo lisette.
    Ik kom bij wel vaak Spelt tegen bij jou recepten en nu is mij geleerd dat daar gluten in zitten.

    En durf ik deze recepten niet te maken.
    Is dit nu wel of niet waar?

    Hrt groet Ali.


    24 september 2016 om 08:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Het klopt dat er gluten zitten in spelt. De vraag is of iedereen gluten zou moeten vermijden. Zelf heb ik 2,5 jaar lang glutenvrij gegeten, dus ook geen spelt. Toen ben ik spelt weer gaan proberen en ik voel me er goed bij. Tarwe verdraag ik nog steeds niet, krijg ik buikpijn en andere darmklachten van.


      26 september 2016 om 11:08 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten