Volkoren speltbrood uit de broodbakmachine
54

Volkoren speltbrood uit de broodbakmachine

  • Ingrediënten
  • 175 gr lauw water
  • 250 gr volkoren speltmeel
  • 3 gr gist
  • 3 gr zout
  • scheutje olijfolie
  • 1 tl appelstroop
  • 2 el zonnebloempitten

Ik vind het erg leuk om zelf brood te bakken. Het ruikt heerlijk in huis en je weet precies wat er in het brood gaat. Ok, ik ben er nog niet zo goed in (dit brood zakte bijvoorbeeld in), maar het is wel super lekker!

Recept

  • Ontbijt, lunch of bijvoorbeeld bij de soep
  • 5 minuten bereidingstijd
  • Het lekkerst om meteen te eten, kan ook ingevroren worden (wel eerst in plakjes snijden
  • Ingrediënten voor een klein brood

Doe alles behalve de zonnebloempitten in de broodbakmachine. Zet die op het volkoren stand, voor een klein brood, en een donkere korst. Voeg de zonnebloempitten toe als de piep gaat (als jouw broodbakmachine deze functie heeft).


Tip: Na dat er de laatste keer gekneed is, kun je ook nog een eetlepel sesamzaadjes over de bovenkant strooien


Eetmoment: Lunch, Ontbijt
Tijdsduur: Tot 10 min, Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

54 reacties op “Volkoren speltbrood uit de broodbakmachine

Plaats een reactie
  • Lon

    Hoi,

    Ik gebruik een maatbeker met lauw warm water en doe daar de gist, zout, olijfolie en agavesiroop ( in jouw geval appelstroop) in en laat dat even 5 minuten staan. En dan het meel erbij.
    Dan stort als het goed is het brood niet in.


    23 september 2013 om 19:00 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ah, dat is ook nog een idee! Maar dan kan je hem niet op de timer zetten, het moet toch te doen zijn met én de timer, én een niet ingezakt brood? Of heb je dan broodverbeteraar nodig of zo?


      24 september 2013 om 12:20 | Beantwoorden
      • Lon

        Ik doe het apart. Dus eerst even de maatbeker klaar maken en dan het goedje in de broodbakmachine in. En daaroverheen het meel.
        En dan gewoon het programma doen.


        24 september 2013 om 19:09 | Beantwoorden
    • Marja

      Het is beter de gist en het zout apart , en niet bij elkaar te doen Dus bijv zout onderin een laagje speltbloem En als laatst een kuiltje maken als alle ingredienten er in zitten en daar de gist in doen.
      Dan rijst het brood goed en zakt ie niet in.


      23 oktober 2013 om 11:41 | Beantwoorden
  • JAZZMASTER

    Wij zijn ook hard opzoek naar een oplossing om dat inzakken te voorkomen want dat blijft bij ons het grootste probleem. Als iemand een oplossing heeft hoor ik het graag!


    24 september 2013 om 07:37 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik dus ook! Misschien maar eens gaan experimenteren met meer of minder vocht, meer of minder zout, of gist… Volgens mij moet het aan 1 van die dingen liggen


      24 september 2013 om 12:12 | Beantwoorden
      • Marja

        Als je er bijv. havemoutvlokken , boekweitvlokken en andere vlokken in doet blijft het brood inzakken is onze ervaring. Gebruik je speltbloem dan wordt dit minder


        23 oktober 2013 om 11:44 | Beantwoorden
    • Alain

      Dit filmpje van de Engelse consumentenbond geeft uitleg over hoe je de meest voorkomende fouten bij zelf broodbakken kunt voorkomen:
      http://youtu.be/vDgiKuTv210


      18 september 2014 om 12:48 | Beantwoorden
    • Aldo Dekker

      Te veel gist kan de reden zijn dat het brood inzakt. Kijk of je met minder gist toe kan.


      26 september 2014 om 08:34 | Beantwoorden
  • mw groen

    Het sinaasappelsap erbij voegen is voor het rijzen en het blijft naar mijn inzien langer vers, en ik zet het volgende recept op timer aan en het werkt perfect en geen ingezakte brood
    500 gram speltbloem of speltmeel (of 400 gram meel + 100 gram bloem )
    150 ml sinaasappelsap + 175 ml handwarm water
    10 gram honing
    10 gram roomboter
    7 gram droge gist aan een kant van het blik zorg dat het niet in contact komt met het zout
    7 gram keltische zeezout aan een kant van het blik waar niet het gist is

    – Doe het volgens bovenstaand schema in de machine en zorg dat de gist niet gelijk in contact komt met het zout.

    Ik gebruik zoals je ziet een deel sinaasappelsap, omdat het brood beter gaat rijzen van de vitamine C die daarin zit. Je zou ook een vitamine C tablet kunnen verkruimelen en erbij doen en dan gewoon alleen water gebruiken.


    27 september 2013 om 20:02 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      dank je wel voor dit recept!


      28 september 2013 om 15:54 | Beantwoorden
    • yvonne

      Bedankt voor dit recept mw Groen! Mijn volkoren brood zakte ook steeds in. Met dit recept niet en het smaakt ook heerlijk! Ik heb het gemaakt met volkoren tarwemeel.
      Ik hoorde dat speltmeel een speciaal bakprogramma nodig heeft omdat het minder lang gekneed moet worden of korter moet rijzen oid. Ik heb het nog niet uitgezocht maar misschien kunnen jullie daar iets mee 🙂

      En Lisette, bedankt voor de lekkere recepten!


      1 oktober 2013 om 17:41 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        oh, dat klinkt wel logisch inderdaad! Enig idee welk bakprogramma toevallig? 😀


        2 oktober 2013 om 14:30 | Beantwoorden
      • JKL

        Goede dag,

        Heb het recept uitgeprobeerd.
        Speltmeel van demeter. Puur natuur!
        1ste keer in broodmachine met standaard programma, rijs- bakduur 3 uur.
        Brood is niet voldoende gerezen. Smaak is goed alleen het brood is na een aantal uren keihard.
        Daarna een tweede poging op stand 4 de zo genaamde snelstand rijs- en bakduur 2 uur. Resultaat bijna gelijk aan de 1ste keer.
        Vraag:
        Is het speltmeel van demeter geschikt voor een broodmachine?

        Welk programma van de broodmachine moet ik gebruiken?

        Welke tijdsduur is gewenst om een speltbrood te bakken?


        3 december 2014 om 12:32 | Beantwoorden
    • Christina Kaiser

      super recept eindelijk mijn Speltbrood is gelukt..had geen sinasappelsap Maar heb citroensap en manderijn gedaan..thanks


      26 oktober 2013 om 00:42 | Beantwoorden
    • corrinna

      goede avond

      ik wil weten of ik dit spelt recept ook in
      mijn broodbak machine kan doen van 650 gram
      als ik dat moet minderen hoeveel minder moet
      je dat dan doen.

      ik hoop wat van u te horen

      met vriendelijke groet

      corrinna de wit


      4 november 2013 om 20:17 | Beantwoorden
    • André Hakvoort

      Super recept! heb vanmiddag mijn moulinex broodbakmachine binnen gekregen en meteen een brood gebakken, heerlijk!

      Ik gebruikte:
      500 gram speltmeel
      150 ml water
      175 ml geperste sinaasappelsap
      10 gram roomboter
      10 gram palmsuiker
      7 gram gist uit zakje van supermarkt
      7 gram Keltisch zeezout

      Een iets te harde korst, maar een ontzettend zachte binnenkant. Nooit eerder een brood geproefd waar zoveel smaak aan zit.

      Super blij met de aanschaf!


      7 februari 2014 om 22:58 | Beantwoorden
    • Rupa

      Geweldig, eindelijk een mooi brood!
      Sinaasappelsap is dus de oplossing!
      Bedankt!


      30 september 2014 om 18:26 | Beantwoorden
  • M

    speltbrood in de machine werkte bij mijn niet! het werd heel keihard


    27 september 2013 om 20:02 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ook volgens dit recept? En wel binnen een uur na het einde van het programma eruit gehaald?


      28 september 2013 om 15:53 | Beantwoorden
  • Gon

    In plaats van boter gebruik ik altijd een flinke klodder kokosolie.
    Een theelepel korianderpoeder maakt het brood wat pittiger.
    Misschien een klein theelepel bakingsoda erbij voor wat meer rijzen.
    Succes allemaal.
    Een heerlijk brood met een harde knapperige buitenkant en soepel van binnen.


    27 september 2013 om 20:51 | Beantwoorden
  • kelly

    Staat klaar, morgenochtend weer een lekker broodje. Bedankt!


    27 september 2013 om 22:09 | Beantwoorden
  • Tineke

    Helaas, brood mislukt. Ingezakt, van buiten keihard en smakeloos. Moet verder experimenteren of het toch aan de echte bakkers overlaten maar dan weet ik niet precies wat er in zit.


    28 september 2013 om 22:27 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Oh wat gek, en je had dit recept gebruikt?


      29 september 2013 om 14:59 | Beantwoorden
      • Tineke

        Ja, ik had er ook nog een eetlepel lijnzaad door gedaan. Het was net zo ingezakt als die van jou Lisette


        29 september 2013 om 17:11 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Ja, dat zal wel aan dit recept liggen 😉 Maar dat ie keihard is, dat is wel erg raar!


          30 september 2013 om 12:29 | Beantwoorden
  • Marieke

    Vraagje: waarom moet je het brood eerst in plakjes snijden voordat je het invriest?


    6 oktober 2013 om 12:56 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Omdat bevroren brood niet te snijden valt, dus dan moet je eerst het hele brood laten ontdooien. Nu kan ik 1 plakje uit de vriezer halen als ik het nodig heb en meteen gebruiken 🙂


      6 oktober 2013 om 14:50 | Beantwoorden
  • Lecoutere christoph

    speltbrood :

    250gr speltbloem
    250 gr volkoren speltmeel
    300ml water
    6gr droge gist
    30 gr boter
    1 koffielepel zout
    1 koffielepel suiker

    http://www.elektrobuyck.be/klein-electro/keukenhulp/broodovens/panasonic-broodoven-sdzb2502bxe-stainless-pasdzb2502bxe#.UlPQ-BCSljY

    Ik bak het met deze broodbakmachine .
    Die heeft 2 programma’s voor speltbrood

    Speltbrood en vruchtenspelt (beide programma’s duren 4u30m

    Heel handige machine het heeft een aparte gist en notenstrooier .

    Een volkoren speltbrood moet ik nog even proberen .
    Maar wit speltbrood met en zonder rozijnen en bruin speltbrood zijn een groot succes


    8 oktober 2013 om 11:43 | Beantwoorden
  • Titia

    Mijn recept:
    225gr.speltbloem, 225gr.speltmeel
    270 ml.water
    1tl suiker, 1tl zout, 1tl melkpoeder
    1.5tl gist en 2eetl. olie

    Een heerlijk, knapperig, hoog broodd in bbm op gluten vrij programma


    6 november 2013 om 13:06 | Beantwoorden
  • Marlies

    Ik wil ook zelf brood gaan bakken. Wat is een goede broodbakmachine? Als ik die heb, kan ik dit recept ook uitproberen ;-). Tips zijn welkom!


    22 januari 2014 om 16:20 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik heb zelf de goedkoopste van de Mediamarkt, AFK geloof ik 🙂 Maar er zijn er ook met een speciaal speltprogramma, kan ook wel de moeite waard zijn!


      22 januari 2014 om 16:43 | Beantwoorden
  • M

    ook poging 2 een hard brood, met het juiste programma, ik wil juist alleen meel (en geen bloem) gebruiken..jammer


    22 januari 2014 om 19:56 | Beantwoorden
  • Els Poot

    ik maak ook speltbrood maar gebruik een ei en vul dat aan met water tot 320 ml,scheitje zonnebloemolie, 500 gr speltmeel en gist 7 gram en 6 gram zout.
    het gist en zout ieder apart en een hoek boven op het meel doen, het mag niet met elkaar in contact komen.
    ik heb dit recept waar ik mijn meel koop, dit is bij de molen en deze mensen bakken alles zelf (om uit te proberen) en geven vaak goede tips.
    je kan het brood ook bakken met 320 ml spa rood, dan meel, in 1 hoek gist andere hoek zout en aan de rand een klein gleufje maken en daar een scheutje zonnebloem olie in gieten.

    ik ga dit volgende week eens proberen.


    9 februari 2014 om 12:07 | Beantwoorden
  • Yo

    Wat een geweldig recept, eindelijk een lekker speltbrood uit de bakmachine. Dank je wel!


    9 februari 2014 om 14:01 | Beantwoorden
  • Marieke

    Wij bakken sinds een maand of 9 ons dagelijks brood van speltbloem gemengd met speltmeel. In plaats van gist gebruiken we een (zuur)desem, echter smaakt het in het geheel niet zurig. In het begin wel de broodbakmachine gebruikt maar omdat daar alleen een relatief klein brood (we zijn met 5 personen) van kwam zijn we overgestapt naar zelf mengen en afbakken in een groot broodbakblik in de oven…
    Het lijkt veel werk echter is het een kwestie van door elkaar roeren; ik gebruik er niet eens mijn handen voor maar gebruik een flinke eetlepel tot het een egale massa is.. Juist spelt moet niet te lang gekneed dus er kan niks mis gaan. In plaats van gist gebruik ik dus desem, ik koop het bij “mijn” molen waar ik ook het speltmeel haal, het is vloeibaar, zit in een flesje van 300 gram ofzo en ik heb er maar 40 gram per keer voor nodig.

    Hier mijn recept; omdat we een groter gezin hebben maken we het 2x en stoppen we dat samen in een groot broodbakblik.

    250 gram speltmeel
    250 gram speltbloem
    350 ml water
    8 gram zout (ik gebruik keltisch zeezout wat ik even oplos met een deel heet water, dit deel trek ik dan af van de hoeveelheid water)
    20 gram desem

    wij voegen nog pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad toe, en ter afwisseling bak ik er in plaats daarvan ook wel eens rozijnen en notenbrood van (met rozijnen, noten, appelstroop kaneel toegevoegd) om te smullen!

    Ik begin altijd met het zout in het water opgelost op de bodem, daarop het eerste deel mee, roer het een beetje door. Vervolgens het 2e deel meel erboven op waarop ik het zuurdesem giet en het een beetje door het bovenste deel roer. Op deze manier komt het zout niet in direct contact met het desem wat de rijzende werking teniet kan doen. Vervolgens het water erbij en roeren en mengen maar. Ergens in het roer en meng proces (wat maximaal 5 minuten duurt) strooi ik de gewenste extra ingredienten erbij.
    Ik laat nu het winter is het brood altijd rijzen in de oven die we van te voren even op 50 graden hebben gezet, zodra het deeg erin gaat zetten we ‘m uit. Het brood rijst zo’n 3 uur ofzo en als het voldoende hoog is bak ik het af op 230 graden voor ca 40 minuten. Ik heb dan een stevig maar lekker brood met een knapperige korst…

    Ik ga ondanks dat ik dit brood heerlijk vind ook eens sinaasappelsap toevoegen; luchtiger mag natuurlijk altijd!


    18 februari 2014 om 12:32 | Beantwoorden
  • Eveline

    Ik bak ook niet in een machine, maar met de hand en mijn 1e speltbrood werd ook keihard. Nu gebruik ik half speltmeel en speltbloem en dat gaat wel goed. Maar ik ga zeker de eerder genoemde versies proberen!


    22 februari 2014 om 23:16 | Beantwoorden
  • Laurette

    Voor het eerst met volkoren speltmeel aan de slag en brood totaal mislukt met dit recept : niet voldoende gerezen denk ik en bovenkant totaal ingezakt. Bovendien keiharde korst…
    Dus maar verder zoeken naar een beter recept….


    6 september 2016 om 08:50 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      jammer om te horen! Ik kreeg van iemand te horen dat 155 ml water, 250 gram meel, 2.5 gr gist en 3.8 gr zout betere verhoudingen zijn maar mijn broodbakmachine is deze week stuk gegaan dus kan er niet echt meer mee experimenteren


      6 september 2016 om 12:16 | Beantwoorden
      • Atie Bink

        Hoi,
        Je kunt je broodbakmachine zelf repareren, kijk bij onderdelenwinkel.nl.
        Het is wel een precies klusje waar nogal wat tijd in gaat zitten, maar ja…..
        Groeten en succes met je bakken!
        Atie


        6 oktober 2016 om 16:28 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          ik ben er vorige week mee naar het Repair Café geweest. Wat zij er mee deden had ik echt niet zelf gekund! Ook omdat ik er de apparatuur en kennis van een elektricien niet heb. Er was helaas een onderdeel stuk en kon niet meer gemaakt worden zonder dat onderdeel nieuw te halen dus we hebben hem weggebracht naar de kringloop. Het Repair Café heeft er nog wat onderdelen uitgehaald zodat ze een volgend apparaat misschien wel kunnen maken.


          7 oktober 2016 om 10:26 | Beantwoorden
  • olyvia

    hallo,
    is dit een goed recept?
    want wij hebben een broodmaker
    te leen en we willen er iets meedoen.


    25 februari 2017 om 10:35 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      wij gebruiken tegenwoordig 465ml water, 750 gr volkoren speltmeel, 7 gr gist, 7 gr zout, 3 el gebroken lijnzaad, 1 handje zonnebloempitten, 1 handje pompoenpitten en 3 el olijfolie.


      25 februari 2017 om 11:44 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten