41

Suikervrij recept waterkefir

  • Ingrediënten
  • Waterkefir korrels
  • 1 liter water
  • 3 el diksap
  • 4 dadels
  • Klein handje rozijnen (ongezwaveld)
  • 1 citroen
  • Extra: weckpot van 1 l, fles van 1 l, schone theedoek, trechter, plastic lepel

Sinds ik het boek “Een pleidooi voor echt koken” heb gelezen, ben ik gefascineerd door gefermenteerd voedsel en de probiotische werking ervan. Daarom ben ik ook erg bij met deze waterkefir. Dit is hoe ik momenteel de waterkefir maak, hoewel ik dit nog maar een week doe, haha! Dit is mijn volledige routine, dus zowel het “oogsten” als een nieuwe lading maken. Hier kun je meer lezen over wat waterkefir is.

Recept

  • Drinken
  • 15 minuten bereidingstijd, 48 uur wachttijd
  • Enkele dagen houdbaar in de koelkast
  • Geschikt voor: Clean Eating, De Voedselzandloper, Van Gifbelt naar Tempel, Paleo, vegetarisch, veganistisch
  • Ingrediënten voor 1 liter

Er zijn 2 opties. Als je net de korrels binnen hebt gekregen hoef je veel onderstaande stappen niet te doen. Dan hoef je alleen:


Nieuwe korrels: Was de weckpot met heet water en afwasmiddel. Spoel deze goed na zodat de resten afwasmiddel eruit zijn en de pot weer koud is. Doe hier de korrels, het diksap en het gedroogde fruit in. Vul de pot aan met 1 liter water en doe de dop er op. Laat 48 uur in een zonnige vensterbank staan (niet in vol zonlicht).

Wanneer je eerste weckpot 48 uur gestaan heeft, volg je onderstaand stappenplan.

Stap 1: Maak de lege fles goed schoon met heet water en afwasmiddel. Spoel goed na zodat alle resten afwasmiddel eruit zijn en de fles weer koud is. Doe de trechter in de fles. Pers de citroen uit en doe de helft van het sap via de trechter in de fles.

Stap 2: Maak de schone theedoek nat en hang die in de trechter. Giet alle kefir uit de weckpot langzaam door de trechter. Haal alle korrels uit de weckpot.

Stap 3: Was de weckpot met heet water en afwasmiddel. Spoel ook deze goed na zodat de resten afwasmiddel eruit zijn en de pot weer koud is. Doe hier het diksap en het gedroogde fruit in, samen met de rest van de citroensap.

Stap 4: Haal het gedroogde fruit tussen de korrels vandaag. Voorzichtig om de korrels niet stuk te maken. Een plastic lepel is hier erg handig bij. Spoel de korrels af in koud water en doe die in de weckpot. Vul de pot aan met 1 liter water en doe de dop er op. Laat 48 uur in een zonnige vensterbank staan (niet in vol zonlicht). De volgende keer heb je geen citroen nodig (er hoeft maar het sap van een halve citroen per liter kefir).

Tip: Voorkom dat de kefir in aanraking komt met metaal. Dus geen metalen dop op de fles of een normale lepel gebruiken

Heb je mijn nieuwe e-book “101 tips om geld te besparen op de boodschappen” al besteld?


Eetmoment: Drinken
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Paleo, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

41 reacties op “Suikervrij recept waterkefir

Plaats een reactie
  • Meinou

    Snap ik het niet of mist er een stukje?
    Je schrijft in de eerste alinea: “Giet alle kefir uit de weckpot langzaam door de trechter. Haal alle korrels uit de weckpot”, maar ik lees nergens dat je de korrels in de weckpot moet doen.
    Kan het zijn dat dit enkel het oogsten is?


    15 november 2013 om 11:44 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik heb hem aangepast omdat er al meer verwarring over was 😉 Dit zijn de handelingen die ik uitvoer als ik met de kefir bezig ga. Dus dan heb ik al een volle weckpot die 48 uur staat. Nu staat er ook bij wat je de eerste keer doet, hopelijk is het nu logischer 🙂


      15 november 2013 om 15:50 | Beantwoorden
      • Meinou

        Ja, is stukken duidelijker zo 🙂
        Dit wil ik graag eens proberen, helemaal nu ik met die antibiotica kuur bezig ben. Kan ik de beestenboel in mijn darmen weer in balans brengen. Vraag me echter af hoeveel korrels je nodig hebt


        15 november 2013 om 16:28 | Beantwoorden
  • Totus

    Niet echt suikervrij met diksap en dadels. Het recept stikt van de suiker in de vorm van fructose.


    15 november 2013 om 19:40 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Met suikervrij bedoel ik geen geraffineerde suikers. Ik claim niet dat het fructose vrij is, maar ik zie zelf het probleem ook niet van natuurlijke vormen van fructose (niet te verwarren met glucosefructosestroop of als er los fructose op de ingrediëntenlijst staat)


      19 november 2013 om 16:32 | Beantwoorden
  • Ilona

    Ik zal mijn korrels binnenkort ook weer uit hun ruststand halen.
    Ik deed het overigens anders; omdat het meeste fruit boven in je pot terecht komt, het stijgt op naarmate de tijd verstrijkt, is ook een mooi gezicht, variatie op de lavalamp 😉 schepte ik dat er eerst uit en schonk dan de vloeistof door een Plastic zeef (kon ik er bij bestellen want een crime om die te vinden) de korrels houd je dan over in de zeef.


    15 november 2013 om 21:05 | Beantwoorden
    • Meinou

      Plastic zeef zag ik gister bij de Action liggen 🙂


      17 november 2013 om 19:32 | Beantwoorden
      • Ilona

        Echt waar?
        Bedankt voor de tip!
        Over tips gesproken: Lidl heeft de lekkere medjoul dadels momenteel,
        7euro voor een kilo.


        17 november 2013 om 19:45 | Beantwoorden
        • Meinou

          Ik heb echt mazzel gehad bij de Lidl!
          De dadels waren afgeprijsd, heb 3,96 voor een kilo betaald 😀
          Ze zijn verrukkelijk, ik kan er niet vanaf blijven, hihi


          25 november 2013 om 21:03 | Beantwoorden
          • Ilona

            Wow mazzelaar, ik heb vanavond nog twee dozen gekocht, ik heb een voorraad gesmurft.
            Ze zijn goddelijk !


            25 november 2013 om 22:09 |

          • 26 november 2013 om 10:44 |
      • Lisette Zwiggelaar

        Dank je wel voor de tip! De Xenos had het niet 😉


        19 november 2013 om 16:12 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      dat werkt wel zo snel inderdaad! En die zeef kon ik ook nog niet vinden haha. Ik las al wel ergens dat de Hema trechters met ingebouwde zeef heeft


      19 november 2013 om 16:31 | Beantwoorden
  • Marlie

    Waterkefir doet het beter op gefilterd water dan op puur kraanwater. Dus als je een Brita filter(kan) hebt, gebruik die dan voor je kefir en ook om te spoelen. Plastic vergiet is ook te koop bij Marskramer.


    20 november 2013 om 07:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat heb ik helaas niet. Maar tot nu toe doet het het prima gelukkig 🙂 Ik heb gisteren een trechter met zeefje bij de Hema gehaald, werkt ook wel goed!


      20 november 2013 om 11:07 | Beantwoorden
  • Marco

    Hoi! Het continu wassen van de weckflessen/potten waar de kefir in ‘gebrouwen’ wordt is echt niet nodig. Het brouwsel heeft we dusdanige samenstelling dat het de eigen omgeving schoon houdt.


    15 mei 2014 om 20:13 | Beantwoorden
  • Slavica

    Help: ik heb
    kefir die gewassen is met koud water
    gedroogde dadels
    sap van halve citroen
    handje vol rozijnen
    liter water
    diksap
    Alles bij elkaar, 48 uur laten staan
    Het proces gewoon steeds herhalen zolang ik het leuk vind

    Ben ik op goed op weg?


    4 mei 2015 om 10:51 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, je bent goed op weg! Mijn ervaring is alleen dat met deze samenstelling (fruit en diksap) de hoeveelheid korrels niet toeneemt, daarvoor is ook nog iets van suiker/oerzoet/palmsuiker/kokosbloesemsuiker nodig. Geen honing, dat heeft antibacteriële eigenschappen en doodt de korrels


      5 mei 2015 om 10:38 | Beantwoorden
  • P. Puck

    Als je begrijpt hoe het proces zich voltrekt kan je gewoon suiker toevoegen, overigens wel liefst ruwe rietsuiker, omdat daar nog extra mineralen in zitten.
    De waterkefir eet al je suiker op.
    Daar leeft het op, en daar groeit het van.
    Tegen de tijd dat jij je kefirwater filtert is het suikergehalte dus helemaal gekelderd, en zit er geen suiker meer in voor jou.
    Je superdure bloesemkokossuiker hieraan spenderen is zonde.


    25 oktober 2015 om 19:59 | Beantwoorden
  • Lied

    Zeef is te koop bij de exclusieve keukenzaak of bij kitch en kitchen.
    Op algavesiroop en vijgen en een beetje rietsuiker ook een prima groei.

    Vraag: bevat de waterkefir nog suiker? Want dat zou het drinken stukken ongezonder maken (bv bij diabetes)


    22 november 2015 om 07:57 | Beantwoorden
  • Henriette W.

    Ik ben een newbie met waterkefir en ik heb vragen.
    Ik heb eergisteren nieuwe kefirkorrels ontvangen en meteen in het suikerwater gezet.
    Citroen erbij en wachten maar.
    Vandaag gezeefd en citroensap erbij gedaan.
    Het is wel lekker maar gewoon water met citroen en suiker.
    Vandaag nieuwe portie gemaakt. Hoe belangrijk is de citroen?
    Ik had nog wel mandarijn liggen en 5 dadels. Gewoon proberen?
    Ik hoop dat het wat wordt.


    3 december 2015 om 19:18 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      het doet niet een beetje aan bier denken? Dat is het fermenteren wat het hoort te doen. Zitten er wel luchtbelletjes in? Alleen suiker, water en korrels zijn belangrijk, de rest is puur voor de smaak 🙂


      3 december 2015 om 20:52 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

    Citroen is niet nodig maar wel lekker. Hopelijk komt er snel meer leven in!


    4 december 2015 om 10:32 | Beantwoorden
  • Chantal

    Er zot altijd ene klein beetje suiker in dat niet fermenteerd….ongeveer zo’n 5%..dat heb ik eens samen opgemeten met iemand die dat kon meten.


    18 januari 2016 om 15:22 | Beantwoorden
  • Nathalie

    Ik heb ook een paar vraagjes.
    Die dadels zijn dus eigenlijk niet nodig? Mocht je het wel doen, eet je ze daarna nog op of moet je ze weggooien?
    En als je na 48 uur nieuwe fles maakt gebruik weer nieuwe dadels?
    En hoeveel kefir moet je gebruiken en hoeveel suiker?
    En hoeveel mag of heeft de voorkeur voor je darmen om dit te drinken op een dag?
    En hoeze heb je een volgende keer geen Citroën nodig? Is het alleen voor de smaak? Of heeft kefir de Citroën wel nodig in het begin?
    Ik moet alles nog leren en nu tolt het beetje.
    Ik hoop op antwoorden .

    Groetjes Nathalie


    25 januari 2016 om 13:17 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Die dadels zijn dus eigenlijk niet nodig?
      Nee die zijn voor de smaak
      Mocht je het wel doen, eet je ze daarna nog op of moet je ze weggooien?
      Als je dat lekker vindt kan dat inderdaad

      En als je na 48 uur nieuwe fles maakt gebruik weer nieuwe dadels?
      Ja

      En hoeveel kefir moet je gebruiken en hoeveel suiker?
      1 tot 2 eetlepels kefirkorrels en 1 eetlepel suiker gebruik ik meestal

      En hoeveel mag of heeft de voorkeur voor je darmen om dit te drinken op een dag?
      Begin langzaam, sommige mensen moeten echt met een theelepel per dag beginnen omdat ze anders buikpijn krijgen. Er is geen maximum aan, zolang je je er goed bij voelt

      En hoeze heb je een volgende keer geen Citroën nodig? Is het alleen voor de smaak? Of heeft kefir de Citroën wel nodig in het begin?
      Ook de citroen is voor de smaak. Maar als je na de eerste oogst een halve citroen uitperst in de fles, en een halve citroen in de nieuwe pot doet, hebben beide porties al citroen er in en hoef je dus maar om de 2 keer kefir maken 1 citroen te gebruiken. Dat vind ik makkelijker dan dat ik een halve citroen overhoud. Elke keer een halve citroen gebruiken kan dus ook!


      25 januari 2016 om 16:38 | Beantwoorden
  • Maria

    Voor de duidelijkheid, er blijft dus bijna geen suiker over wat je opdrinkt?
    Is dit voor zowel melkkefir en waterkefir hetzelfde?
    En hoe zit het met de lactose in de melkkefir, verandert dit ook?


    14 maart 2016 om 20:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik heb geen ervaring met melkkefir aangezien ik allergisch ben voor melk, dus dat durf ik niet te zeggen. Bij waterkefir eten de bacterieën de suikers op dus daar blijft bijna niks van over


      14 maart 2016 om 20:56 | Beantwoorden
  • Tonny v Leeuwen

    op de Haagse Markt kan je voor een prikkie kunststof zeven kopen in allerlei maten
    Marktdag op maandag woensdag vrijdag en zaterdag


    2 november 2016 om 12:22 | Beantwoorden
  • Helena

    Wat is dikke sap voor bij waterkefir te doen


    9 november 2016 om 23:07 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      diksap vindt je meestal bij het babyschap in de supermarkt. Het is 100% geconcentreerd appelsap of soms een mix met andere fruitsoorten


      11 november 2016 om 15:05 | Beantwoorden
  • Hannah

    Je kunt ook gewoon een oude katoenen zakdoek gebruiken als zeef. Gewoon lekker ouderwets!


    18 december 2016 om 11:17 | Beantwoorden
  • De Laere Magali

    Hallo
    Door mijn pre- diabetes moet ik suiker vermijden. Mijn lichaam maakt teveel insuline aan en hoe meer glucoseopname, hoe meer insulineproductie. Ik zie onder andere het diksap, maar dit mag ik zeker niet gebruiken. Is waterkefir voor mij dan geen optie?
    Met vriendelijke groeten
    Magali


    7 augustus 2017 om 11:36 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Lastig, in theorie hoort tijdens het fermenteren de glucose opgegeten te worden en dus geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Maar dat zal waarschijnlijk nooit 100% zijn en hoeveel dan wel? Dit durf ik dus niet te zeggen. Meet je je bloedsuiker? Dan kun je het testen of het effect heeft


      13 september 2017 om 20:15 | Beantwoorden
  • Jannie

    Ik maak al een poosje waterkefir en maak dit soms ipv met water, met afgekoelde thee. Met name die met gemberthee vind ik heerlijk. Met groene of witte thee ook wel overigens. Ook doe ik er regelmatig sinaasappelschillen in tijdens het fermenteren.


    31 augustus 2017 om 06:43 | Beantwoorden
  • Noortje

    Het is ook een alcoholische drankje als is het maar heel weinig
    Als je medicatie gebruikt is dat dan een probleem


    25 oktober 2017 om 19:25 | Beantwoorden
  • Gerie

    Hallo,
    Ik heb twee weken terug een tweede fermentatie gemaakt met magnoliablaadjes en
    Blauweregen bloemen.
    Probeerseltje maar het smaakte erg lekker.
    Nu een ltr gemaakt met gember en munt.

    Succes allemaal


    1 juni 2018 om 12:29 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten