Simpel gezond bananenbrood
14

Simpel gezond bananenbrood

  • Ingrediënten
  • 3 overrijpe bananen
  • 3 eieren
  • 1/4e stokje vanille
  • 150 gr havermout
  • Snufje kaneel
  • 2 tl (wijnsteenzuur)bakpoeder
  • Snufje Keltisch zeezout
  • 1 handje walnoten
  • 1 handje pompoenpitten + 1 el
  • 1 el geschaafde amandelen

Er lagen hier 3 bananen die écht op moesten. Het soort dat je niet fatsoenlijk kunt verplaatsen omdat dan de uiteindes loslaten. Dan zit er maar één ding op, en dat is bananenbrood maken. Het wordt ook wel eens op z’n Engels banana bread genoemd. Daarvoor heb je namelijk overrijpe bananen nodig! Ik wou expres eentje maken waar je geen blender, staafmixer of keukenmachine voor nodig hebt. En ik had geen zin om naar de supermarkt te gaan, dus het is een simpele versie geworden met wat ik in huis had. Het is niet super zoet waardoor het tussen cake en brood in zit. Dit recept ga ik vaker maken!

simpel gezond bananenbrood voor het bakken

Ik heb altijd ruzie met ingevette bakblikken. Om te beginnen komt het er bij mij dan nooit uit waardoor je het los moet snijden en daar wordt het lelijk van. Vervolgens sta je eindeloos te schrobben om het blik schoon te krijgen. Daarom gebruik ik liever bakpapier in een bakblik. Zoals je op de foto kunt zien laat ik dit zo goed mogelijk de vorm van het bakblik opvullen en zet het dan vast met wasknijpers terwijl ik het vul met het beslag. Wanneer het gevuld is niet vergeten de wasknijpers te verwijderen voordat je het in de oven zet! Ook knip ik het overtollige bakpapier weg voor de zekerheid.


Recept

  • Tussendoortje of ontbijt
  • 10 minuten bereidingstijd, 45 minuten oventijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, glutenvrij, suikervrij, Clean eating
  • Voor 1 cakevorm

Verwarm de oven voor op 175°C. Prak de bananen met een vork. Doe dit in een mengkom met de eieren en meng goed door elkaar. Doe de binnenste zaadjes van de vanille erbij, de havermout, bakpoeder en kaneel. Meng dit totdat een beslag ontstaat. Doe hier nog de walnoten en pompoenpitten door. Pak een cakeblik en probeer hier zo netjes mogelijk een vel bakpapier in te zetten. Zet het vast met wasknijpers. Giet het beslag erin, egaliseer en verdeel de pompoenpitten en amandelschaafsel erover als garnering. Haal de wasknijpers weg en knip het overtollige bakpapier af. Zet 45 minuten in de oven totdat je er een tandenstoker in kunt prikken die er schoon uitkomt. Laat het afkoelen voordat je het bananenbrood aansnijdt.

Tip: Uiteraard kan je als vulling gebruiken wat je lekker vindt: bosvruchten, rozijnen, appel, chocolade…


Eetmoment: Ontbijt, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 10 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

14 reacties op “Simpel gezond bananenbrood

Plaats een reactie
  • Lucinda

    Hoi, mag ik je een tip geven over bakpapier? Even nat maken, verfrommelen en weer uitvouwen maakt dat het veel makkelijker in het cakeblik te plaatsen is! En bedankt voor het lekkere recept voor bananenbrood, ga ik zeker een keer maken.


    29 april 2016 om 19:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      o echt? Dat ga ik volgende keer zeker proberen!


      29 april 2016 om 21:21 | Beantwoorden
      • sanne

        Dat is idd een goede tip, het bakpapier nat maken. Een goede optie is wellicht om een siliconen bakvorm te gebruiken. Geen geplakt en na het bakken kan je de vorm binnenste buiten vouwen. Met muffins vind ik het fantastisch werken.
        Bananen prakken vind ik vreselijk werk. Ik kneed/masser ze zachtjes totdat ze zacht worden (ja, ik realiseer me dat dit heel maf klinkt, maar het werkt). Niet te hard, dan barst de schil open. Dan de schil eraf halen en goed doorroeren, zelfde effect als prakken.


        30 april 2016 om 10:56 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          siliconen is ook een idee inderdaad, voor muffins heb ik dat wel! Van de bananen kneden wist ik niet dat dit kan :O Prakken vind ik dus echt geen moeite, terwijl ik best lui ben in de keuken hahaha


          2 mei 2016 om 20:48 | Beantwoorden
  • Shuki

    Ik ga dit recept het weekend maken. Ziet er goed uit.


    30 april 2016 om 11:59 | Beantwoorden
  • Luna

    Nog een tip; vet het bakblik in met boter en het papier plakt prachtig vast aan het bakblik! En je krijgt het ook zo schoon Want het is gewoon een laagje vet. Verder klinkt het recept lekker! Helaas geen oven, maar ik zal het zeker onthouden!


    1 mei 2016 om 08:15 | Beantwoorden
    • Conny

      Volgens mij kan het ook in een heteluchtoven
      (combymagneuron )alleen dan wat lager zetten
      ongeveer 15 minder als een gasoven
      ik doe het ook altijd zo met alle cake ..
      .Ik ga deze cake zeker ook maken lijkt me heerlij


      9 oktober 2016 om 20:56 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        ik gebruik zelf meestal de heteluchtoven stand op mijn oven, dus daar is dit recept ook op gemaakt. Ik wist niet dat het met een gasoven dus minder lang of minder heet hoeft, zal daar voortaan in recepten rekening mee houden!


        10 oktober 2016 om 14:45 | Beantwoorden
  • Hella

    Kan je het ook in de vriezer bewaren?


    17 juli 2016 om 23:12 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, heb ik ook gedaan! Ik heb het bananenbrood in plakjes gesneden en per plak ingewikkeld in vershoudfolie en ingevroren


      18 juli 2016 om 10:11 | Beantwoorden
  • JH

    Hoeveel spelt meel heb ik nodig als in plaats van havermout?


    2 januari 2017 om 09:19 | Beantwoorden
  • Trijna

    Klinkt erg lekker! Hij staat nu in de oven =)


    27 maart 2017 om 15:22 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten