Pan vol nasi
1

Pan vol nasi

  • Ingrediënten
  • 500 gr rijst
  • 1 prei of 2 uien
  • 8 teentjes knoflook
  • Restjes groenten (halve zak soepgroente, 100 gram doperwten)
  • Half zakje cashewnoten
  • Olijfolie, peper, zout en kruiden

Nasi is snel te maken. Maar als ik een hele dag gewerkt heb, vind ik het vaak nog te lang duren. Daarom heb ik op mijn vrije dag 4 porties voor 2 personen gemaakt en ingevroren. Nasi invriezen kan gewoon in een diepvrieszakje of tupperware. De avond van tevoren leg je de nasi in de koelkast en als je thuis komt, wok op hoog vuur en in 5 minuten kun je aan tafel. Zonder pakjes en zakjes!

Hoofdgerecht
20 minuten bereidingstijd,
Veganistisch en dus ook vegetarisch
Ingrediënten voor 8 personen (4×2)

Kook een liter water in de waterkoker. Zet de wok op middelhoog vuur. Doe de rijst in een ruime pan met wat zout. Giet het water eroverheen zodra dit kookt en zet het op middellaag vuur. Kook dit zolang als op de verpakking staat. Snij de prei of uien en teentjes knoflook (of gebruik een pers). Doe de olijfolie in de wok, en voeg hier specerijen naar smaak aan toe. Ik gebruik kerrie, paprikapoeder en gemalen komijnzaad. Roer dit door en voeg hier de ui of prei aan toe. Fruit dit een minuut of 5 en voeg de knoflook toe. Roerbak dit een halve minuut en voeg de groenten toe. Roerbak dit ongeveer 5 minuten, totdat er geen vocht meer in de pan zit.


Giet de rijst af en laat even uitstomen (zonder deksel). Voeg dit aan het groentenmengsel toe en roer door elkaar. Doe de cashewnoten erbij en roer weer door elkaar. Ik voeg hier geen zout aan toe omdat ik gezouten cashewnoten gebruik (goedkoper dan ongezouten stomgenoeg).

Verdelen in 4 diepvrieszakjes of bakjes en af laten koelen. Zakjes dichtknopen of deksels erop doen en in de vriezer!

Serveersuggesties
Nasi is een mooie basis, maar iets erbij vind ik altijd wel lekker! Hier een aantal ideeën:

  • Bak er een ei per persoon bij (omelet of spiegelei naar smaak)
  • kroepoek
  • Garnalen kort bakken op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn
  • kleine loempia’s uit de oven erbij is ook lekker
  • Salade

Wat serveer jij altijd bij de nasi? Of eet je het zonder iets erbij?


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten
Dieet typen: Clean Eating, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

1 reactie op: “Pan vol nasi

Plaats een reactie
  • Maria

    Hoi, ik maak nasi goreng altijd zelf. Maar dat maak ik op zijn Maleis en dat is heel anders dan Chinese of Hollandse nasi goreng. Bij mij zitten er namelijk allerlei specerijen in en ook een scheut kicap manis, maar geen extra groenten (behalve ui, knoflook, 1 tomaat en enkele Spaanse pepers). Ook vind ik het beter om de gekookte rijst voor de nasi goreng bij de afhaalchinees te kopen, omdat zij een ander soort rijst gebruiken (die van mij is Thaise pandanrijst wat ik zelf te plakkerig vind om goede nasi goreng te maken). Die rijst koop ik dan en bewaar ik 4 dagen in de koelkast, in zijn eigen bakje met deksel erop. Na 4 dagen is hij lekker droog, maar niet té droog. Precies goed dus.
    Overigens, wist je dat de term “nasi” eigenlijk fout is als je het over gebakken rijst hebt? “Nasi” betekent juist gekookte (witte) rijst. In Malaysia heb je 3 woorden voor rijst: padi voor de rijstkorrels die nog aan de plant zitten, beras voor ongekookte rijst, en nasi voor gekookte rijst. Nasi goreng betekent letterlijk gebakken rijst. Dus eigenlijk moet je altijd “nasi goreng” zeggen en geen “nasi”!


    18 oktober 2018 om 17:44 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten