Ons dagelijks brood
14

Ons dagelijks brood

  • Ingrediënten
  • 175 gr water
  • 1 el olijfolie
  • snufje zout
  • 250 gr volkoren speltmeel
  • 5 gr gedroogde gist
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • handje zonnebloempitten
  • evt. 2 el maanzaad

Een tijdje terug schreef ik over dat ik weer spelt kan eten. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad qua wat we eten op een dag in huize Zwiggelaar. De laatste tijd bak ik bijna elke dag een broodje. Het is niet het meest luchtige brood dat je ooit gezien hebt, niet het meest bijzonder maar! Het smaakt ons goed en we zitten er lekker door in ons vel. Ook niet onbelangrijk, het kost maar 5 minuutjes per dag.

Broodbakmachine
Ik heb al jaren een broodbakmachine. Ik werk namelijk graag met deeg. Een hobby die ik vergeten was door 2,5 jaar glutenvrij te leven. De juiste consistentie krijgen, bolletjes vormen of een pizzadeeg uitrollen, het heeft iets meditatiefs. Alleen die 10 minuten kneden, dat is dan weer iets wat ik niet fijn vind. En dus kwam er een broodbakmachine. Mét een deegstand. Zodat het kneden en rijzen al gebeurd is. Dan is het een kwestie van meel strooien over het schone aanrecht, kijken of het deeg nog plakt en er dus wat extra bloem op moet. In de vorm maken die je wilt (pitabroodjes, wraps, bolletjes, pizzadeeg, stokbrood) en nog een 2e keer laten rijzen voordat je het afbakt. Dit laatste is meer voor de weekenden, maar momenteel stel ik de broodbakmachine de meeste avonden in om ’s ochtends een broodje klaar te hebben. Of als ik er ’s avonds geen puf meer voor had, dan doe ik het ’s ochtends. En stiekem zijn dat de lekkerste broodjes, heet uit de broodbakmachine!

Waarom elke dag?
Je vraagt je misschien af, waarom ik niet gewoon grotere broden bak. Dat is immers veel energiezuiniger en minder werk. Na 1 dag zijn deze broodjes met speltmeel niet meer lekker. Dus daarom. Speltmeel is eigenlijk niet zo geschikt voor de broodbakmachine. De broodjes hebben ook regelmatig een holle bovenkant in plaats van een bolle omdat ze een beetje zijn ingezakt. Tarwe krijg ik buikpijn van en raken mijn darmen door van streek, dus doe ik niet. Daarom bak ik nu dagelijks een speltbroodje en neem ik de nadelen voor lief. Goed in m’n vel zitten vind ik veel belangrijker!


Zuidmolen
Laatst heb ik 25 kilo volkoren speltmeel gekocht bij de Zuidmolen (webshop). Zo kost het minder kan een euro per kilo, evenveel als wanneer je volkoren tarwemeel in de supermarkt zou kopen! Hier heb ik ook meteen gist, zonnebloempitten, maanzaad en een kilo himalayazout meebesteld.

Zuurdesem?
Laatst heb ik succesvol een zuurdesemstarter gemaakt. Alleen het succesvol ermee bakken lukt me nog niet. Ik heb 1 zuurdesembrood zonder gist gemaakt. Op een bakplaat. Die rees in de breedte in plaats van in de hoogte en smaakte ook nog eens zuur. Ook dit was maar 1 dag lekker. Onhandig! Daarna heb ik een tijdje een beetje zuurdesem aan de ingrediënten van dit recept toegevoegd. Het werkte opzich prima, de broodjes waren luchtiger. Zonder vind ik ze echter lekkerder en het scheelt ook nog 10 minuten werk per dag. Oftewel, nu maak ik dit brood bijna dagelijks, zónder zuurdesem. Dus dat project heb ik voorlopig even opgegeven, ook al vind ik de theorie en het idee achter zuurdesem geweldig.

volgorde broodbakmachine timer

Recept
Als je de ingrediënten ’s avonds in de broodbakmachine wilt doen zodat je ’s ochtends wakker wordt met de geur van vers brood, dan is de volgorde belangrijk waarop je de ingrediënten er in doet. Onderin gaat water, met de olie en zout. De zonnebloempitten en lijnzaad kunnen daar ook nog bij, dat maakt niet zoveel uit. Daarop doe je het meel in een hoopje. In dat hoopje maak je een klein kuiltje, waarvan de onderkant boven het waterniveau moet blijven. In dat kuiltje doe je het gist. Waar het om gaat is dat het gist niet in aanraking komt met het water of het zout, dan is het gist waarschijnlijk uitgewerkt tegen de tijd dat je timer afgaat. Als alles er in zit, doe je het blik in de broodbakmachine (voorzichtig zodat het hoopje meel niet instort!), zet je hem op het volkorenbroodprogramma, klein brood instelling. Vervolgens zet je de timer op de tijd dat het klaar moet zijn ’s ochtends. Als je wakker en thuis bent terwijl je het brood bakt, kun je tegen het einde van de rijstijd ook nog wat maanzaad over strooien. Of sesamzaadjes, zonnebloempitten, havervlokken: wat jij het lekkerst vindt.


Eetmoment: Lunch, Ontbijt
Ingrediënten: Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Dieet typen: Clean Eating

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

14 reacties op “Ons dagelijks brood

Plaats een reactie
  • mevr. Gewoontjes

    Doe je er ook nog gist in??

    Ik weet zelf niet goed of ik nu wel of niet tegen gist kan…


    19 augustus 2016 om 19:33 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      oei, ben ik die vergeten erbij te zetten? Ja dat doe ik. Heb je gist al getest of je er tegen kan?


      22 augustus 2016 om 10:11 | Beantwoorden
      • mevr. Gewoontjes

        🙂 ik dacht al dat dat erbij zou moeten :).
        Heb het nog niet getest. Ik maak nu steeds speltbroodjes met bakpoeder. Het bakken gaat snel (je hoeft niet te kneden). En de smaak is prima, hoewel het toch wel anders dan brood is.
        En ik bewaar het in de diepvries, maar als ik het meeneem voor een dagje weg, dan moet ik wel een droog broodje wegkanen… dan hebben we het niet over lekker, maar over voeding….

        Dus misschien toch maar eens jouw recept proberen… ik heb alles in huis, incl. de broodbakmachine (ik weet alleen niet of ik genoeg gist in huis heb…)


        22 augustus 2016 om 19:37 | Beantwoorden
  • Willemijn

    Tip: Ik bak altijd brood voor twee dagen (ook spelt), snijd alles gelijk als het klaar is (ik heb een broodsnijmachine, echt een aanrader, kost maar 30 euro!) en vries de helft in. Dan blijft het prima en scheelt een dag bakken!


    19 augustus 2016 om 20:00 | Beantwoorden
  • Barbara

    Stel dat ik dit recept toch met de hand kneed en het in de oven wil afbakken, op welke temperatuur mag dit dan en hoelang mag het in de oven? Dank je alvast!


    19 augustus 2016 om 21:14 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dan zou ik denk ik 45 tot 60 minuten op 180 graden proberen zoals bij een cake. Maar nog niet getest dus misschien zit ik er volledig naast…


      22 augustus 2016 om 10:13 | Beantwoorden
  • Hendrik

    Ik bak meestal 4 spelt broden tegelijk, daarvoor neem ik 1500 gram speltmeel (zelf gemalen).
    Het hangt er natuurlijk van af hoe groot je blikken zijn.
    Na het bakken, snijd ik de broden in plakjes en doe deze met 4 samen in een diepvrieszakje, in de vriezer.
    Zo kan ik een paar weken zonder weer te moeten bakken. Het nadeel van een broodmachine vind ik is dat je altijd een gat onder in het brood hebt.
    Het bakken doe ik met de hoogste temperatuur …zo’n 230*C na 15 minuten draai ik de temperatuur naar 185.


    19 augustus 2016 om 22:58 | Beantwoorden
  • Sanne

    Bij gebrek aan een broodmachine en kneedbehoefte (hihi) heb ik geëxperimenteerd met verschillende recepten. Inmiddels krijg ik heerlijk brood. 9 gram gedroogde gist en 1 tl honing oplossen in 450 ml handwarm water, even laten staan. Ondertussen 750 gram volkoren speltmeel mengen met 11.5 gram zout naar keuze, ik gebruik fijngemalen Keltisch zeezout. Dan water bij meel doen en goed mengen. Niet kneden maar alleen mengen. Broodblik invetten en beetje meel op zij- en onderkant doen. Deeg ik bakblik doen en afdekken met huishoudfolie. Ik maak het ’s avonds, laat het de hele nacht staan en bak het ’s ochtends, het kan natuurlijk ook andersom, als het maar minimaal 8-10 uur staat. De oven moet zo hoog mogelijk voorverwarmd worden, liefst op 250 graden. Paar ijsblokjes of koud water in een klein schaaltje in de oven zetten en het broodblik. 10 minuten bakken op deze hete stand. Oven verlagen naar 220 en nog 35 minuten bakken. Blik eventjes afkoelen en brood eruit halen (met ovenhandschoenen). Brood ik een dikke theedoek wikkelen en volledig af laten koelen. Dan in plakken snijden en invriezen. Omdat ik niet erg veel brood eet, kan ik er een paar weken mee doen.
    Het rijst er lang en langzaam, waardoor het meeste fytinezuur wordt afgebroken. Het heeft niet de vorm van een normaal brood, meer de vorm van een grote cake. Ik vind het verrukkelijk.!
    Ik ben bezig met een desemstarter, dag 3 nu en het lijkt goed te gaan. Ben heel benieuwd hoe dit afloopt ☺


    20 augustus 2016 om 09:06 | Beantwoorden
    • izerina

      Bedankt Sanne. Ik deed dat ook,maar liet het deeg in een kom rijzen. Om het in de ochtend nog eens plat te rollen, om te slaan en een tweede keer te laten rijzen. Jouw methode spaart tijd. Ik ga het proberen.


      21 augustus 2016 om 09:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      wat gaaf! Volgens mij heet dan een no knead brood toch?


      22 augustus 2016 om 10:18 | Beantwoorden
      • Sanne

        Ik weet niet precies hoe het heet. Nachtboot, overnight bread, no knead bread, niet kneden brood… Iedereen geeft er weer een andere naam aan. Ik vind het een lekker, voedzaam brood voor luie broodbakkers zoals ik, hahaha. Mijn man zit vaak vol jaloezie naar mijn brood te kijken, maar pakt vervolgens het brood van de Alber t Hij n uit de vriezer.


        22 augustus 2016 om 21:59 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten