Gezonde pepernoten (spelt)
0

Gezonde pepernoten (spelt)

  • Ingrediënten
  • 140 gr dadels, zonder pit
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder
  • 4 el speculaaskruiden
  • Snufje zeezout
  • 125 gr volkoren speltmeel
  • 50 gr kokosolie
  • Scheutje water

Het is weer die tijd van het jaar… Sinterklaas! En dit jaar was ik verheugd, aangezien ik weer spelt kan eten. En mijn glutenvrije pepernoten tot nu toe geen succes waren. Dus ging ik op zoek naar een recept voor gezonde pepernoten met speltmeel, en die heb ik gevonden van Rens Kroes. En lekker dat ze waren! Ze waren niet helemaal knapperig zoals ik van pepernoten gewend ben, meer als een krokante buitenlaag en een zacht binnenste. Hartstikke lekker alleen net niet zoals een pepernoot. De smaak was wel echt spot on pepernoot! De volgende keer probeer ik kleinere balletjes te maken, hopelijk is het dan ook qua structuur een échte pepernoot.

Recept voor gezonde pepernoten

  • Tussendoortje, snack, Sinterklaas
  • Voor 1 bakplaat vol pepernoten
  • 20 minuten bereidingstijd, 25 minuten oventijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, tarwevrij, geraffineerde suikervrij, veganistisch, vegetarisch

Doe de dadels in een kommetje met heet water om te wellen. Laat 15 minuten staan. Smelt de kokosolie (in een bakje met heet water zetten, au bain marie dus).

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar. Dus de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden, zeezout en speltmeel. Meng dit goed en druk eventuele klontjes fijn.


Giet de dadels grotendeels af en doe ze met nog een restje water in de blender en blendt tot een pasta. Schraap eventueel de wanden schoon tussendoor als er niks meer gebeurt. Doe deze pasta samen met de gesmolten kokosolie bij de droge ingrediënten en kneed tot een deeg.

Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C. Leg een bakplaat met bakpapier klaar en rol balletjes van een centimeter doorsnede. Leg ze een paar centimeter uit elkaar, ze groeien namelijk nog wat en zakken vanzelf uit in een pepernootvorm. Bak de pepernoten in 25 minuten goudbruin.

Laat afkoelen en ze zijn klaar om te smullen!

Tip: in plaats van zelf dadels weken en blenden, kun je ook dadelstroop gebruiken (te koop bij natuurwinkel en AH)


Eetmoment: Tussendoortje
Ingrediënten: Lactose-vrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten
Dieet typen: Clean Eating

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten