Gezonde chocolate chip cookies met havermout en banaan
75

Gezonde chocolate chip cookies met havermout en banaan

  • Ingrediënten
  • 3 rijpe bananen
  • 180 gr havermout
  • 20 dadels (kun je gewoon bij de Jumbo kopen)
  • 50 ml olie (ik gebruikte kokosolie, eventjes laten smelten)
  • Snufje kaneel
  • Snufje zout
  • 75 gr chocolade (ik gebruikte de 85% cacao van de Aldi)

Mijn favoriete koekjes? Chocolate chip cookies! Heerlijk vind ik die! Maar natuurlijk niet heel erg gezond. Dus toen ik dit recept tegenkwam op Weelicious, moest ik hem maken. Het zijn eigenlijk meer havermoutkoekjes met chocolade en banaan, maar dat mag de pret niet drukken!

Deze koekjes zijn lactosevrij, plantaardig, veganistisch, zonder ei, zonder boter, zonder bloem, zonder toegevoegde suiker (alleen een beetje in de chocolade die ik gebruikte) én geschikt voor De Voedselzandloper! En lekker? Zo lekker dat ik nu alweer naar de keuken loop om er eentje op te eten 😀

  • Tussendoortje
  • 30 minuten bereidingstijd
  • Kan 1 of 2 dagen bewaard worden of worden ingevroren.
  • Ingrediënten voor 28 koekjes

Doe de gepelde bananen in een ruime mengkom. Stamp ze helemaal fijn met een aardappelpureestamper of prak met een vork. Doe hier de havermout bij. Snijd de dadels over de lengte in en verwijder de pitten. Snijd vervolgens in stukjes. Doe dit in de mengkom erbij. Doe de gesmolten olie, kaneel en zout in de mengkom. Snijd de chocolade in stukjes en doe er ook bij. Roer goed door elkaar en laat 15 minuten staan.


Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Verwarm de oven voor op 180ºC. Schep een lepel van het mengsel op en plaats op de bakplaat om koekjes te maken. De koekjes spreiden niet uit tijdens het bakken zoals klassieke chocolate chip cookies, dus je hoeft er niet veel ruimte tussen te houden. Herhaal dit totdat al het beslag op is. Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin.

Tip: Kun je geen dadels vinden? Vervang ze door een flinke hand rozijnen. De chocolade kun je (gedeeltelijk) vervangen door hazelnoten of walnoten.


Eetmoment: Nagerecht, Tussendoortje
Tijdsduur: Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

75 reacties op “Gezonde chocolate chip cookies met havermout en banaan

Plaats een reactie
  • Biggi

    Wat ben je toch creatief met recepten. Ik ben dus heel blij met je site en je nieuwsbrief. En ik hoop dat je nog lang hiermee doorgaat.


    19 juli 2013 om 19:37 | Beantwoorden
  • Petra

    Klinkt weer goed! Aanvulling: Pas wel op met dadels, in sommige winkels liggen pakjes die gezoet zijn met nota bene glucose-fructosestroop! Hoe dat is bij die van Jumbo, weet ik niet.


    19 juli 2013 om 19:39 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Pfff gedoe weer! Kan nou niks gewoon onbewerkt zijn? Zal er de volgende keer op letten


      20 juli 2013 om 16:48 | Beantwoorden
      • Petra

        Sorry, Lisette… Misschien valt het mee bij de Jumbo, anders moet je naar de natuurwinkel… Ik ben er zelf een keer in getrapt, vandaar dat ik het even meld…


        20 juli 2013 om 20:15 | Beantwoorden
  • Suzanne

    Oh lekker! Ik maak ze ook regelmatig, maar iets anders. Dus deze variant ga ik zeker eens proberen.


    19 juli 2013 om 20:11 | Beantwoorden
  • Wietske

    Wat een leuk recept maar ook een vraagje Lisette…zijn dat verse of gedroogde dadels?


    19 juli 2013 om 22:02 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Uhm… Goede vraag, weet het eigenlijk niet. Ik denk gedroogd, maar ze zijn nog wel kleverig. Semi-gedroogd? 😉


      20 juli 2013 om 16:50 | Beantwoorden
  • Fimke

    Jaaa! Die ga ik maken. Omdat dadels zo duur zijn, wil ik rozijnen gebruiken. Deze laat ik even in water wellen, omdat het anders zo’n droge hap wordt. Overigens gebruik ik cacaopoeder, goedkoper dan chocola en zonder suiker. Even mengen met de gewelde rozijnen plakt dat vast lekker 🙂 Hmmm.. het water loopt me al in de mond


    20 juli 2013 om 11:16 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Bij de jumbo nog geen 70 cent voor een verpakking waar je 2x mee kunt doen. En tja, chocolade is nog een zwak punt van mij, haha!


      20 juli 2013 om 16:52 | Beantwoorden
    • Wietske

      Dan weet ik nu het antwoord Lisette, ze zijn gedroogd, voor 69 cent te koop bij de Jumbo. Deze koop ik ook altijd en ze zijn zo lekker, ik moet me echt beheersen om er niet teveel op te eten want wil ook niet teveel natuurlijke suikers binnen krijgen.
      Ga ze binnenkort maken, dat wordt vast smikkelen haha.

      Groetjes, Wietske


      20 juli 2013 om 18:47 | Beantwoorden
    • Wietske

      Fimke, je moet deze dadels echt eens proberen, ze zijn heerlijk,tenzij je 69 cent nog teveel vind. Ik eet ze ook als snack, niet teveel hoor maar als je behoefte hebt aan iets zoets voldoen dadels goed.
      Deze dadels hebben een pit, die zijn makkelijk te verwijderen.

      Gr, Wietske


      20 juli 2013 om 18:52 | Beantwoorden
  • Sofia

    Dat ziet er lekker uit! Hoeveel dadels heb je dan voor 70 cent?
    Wij kopen meestal een zak van 1kg voor ongeveer 8 euro, dus als het bij de Jumbo goedkoper is moet ik daar maar eens kijken.


    21 juli 2013 om 16:20 | Beantwoorden
  • Susanne

    Oh wat is dit weer een geniaal recept van je!
    Heb gesmuld!
    Zo makkelijk & gezond… Helemaal top.

    Dankjewel 🙂
    Groetjes Susanne


    26 juli 2013 om 19:18 | Beantwoorden
  • ria

    Hoi lisette! Bedankt voor je leuke en gezonde recepten. Ik heb de havermoutpannekoeken gemaakt maar dan niet met honing maar met een banaan erdoor. Ze waren erg lekker. Het nadeel vind ik dat je ze niet als een mooi geheel uit de pan kunt halen. Weet jij hier raad op? Alvast bedankt voor jouw advies. Gr. Ria:-)


    2 augustus 2013 om 15:01 | Beantwoorden
  • Annemieke

    Hoi Lisette,

    Allereerst van harte gefeliciteerd met het 1-jarig bestaan van Kiwi & zo. Grote complimenten! Ik lees, kijk, blader en snuffel maar wat graag op deze pagina en Facebook. Ik hoop zelfs ooit iets vergelijkbaars te kunnen maken. Je bent een grote inspiratiebron op het gebied van voeding en ondernemerschap voor mij 🙂

    Ik heb deze koekjes gisteren gebakken: heerlijk!!! Aangezien ik geen dadels in huis had, heb ik ze vervangen door een hand rozijnen en 2 vijgen. De structuur van de koekjes viel me tegen. In plaats van knapperig zijn ze zacht en buigzaam. Een beetje zoals cake. Was dat bij de jouwe ook of heb ik iets verkeerd gedaan?

    Liefs, Annemieke


    5 augustus 2013 om 12:47 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Annemieke,

      Dank je wel! De grootste tip die ik je kan geven als je ook zoiets wil gaan doen: gewoon beginnen! En gek genoeg, hoe meer tijd en liefde ik er in stop, hoe meer er uit komt 🙂

      De smaak is inderdaad heerlijk, maar de structuur is nog niet echt koek-achtig, klopt. Iets langer in de oven helpt wel, en warm zijn ze het lekkerst. Ik ben nog steeds op zoek naar een knapperig koekje, dat gezond is, maar nog niet gevonden! (en dan wel met normale ingrediënten, anders is het wel te vinden)

      Groetjes, Lisette


      6 augustus 2013 om 12:49 | Beantwoorden
      • Annemieke

        Dankjewel voor je reactie Lisette! Je hebt gelijk, ik heb gewoon een internetpagina aangemaakt en zie wel waar het schip strandt 🙂

        Ik heb onlangs een recept ‘verzonnen’ voor haverkoekjes met pecannoten en rozijnen (suikervrij). Vind je dat normale ingrediënten? Ze zijn zoooo onwijs lekker! En knapperig van buiten. Als je wilt kan ik je de link naar het recept sturen zodra die online staat.

        Liefs, Annemieke


        8 augustus 2013 om 22:21 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Super leuk! 😀

          Lijken me inderdaad normale ingrediënten, ook omdat je de pecannoten moeiteloos kunt vervangen voor walnoten 🙂 En zie graag het recept, misschien kan ik je nog aan wat bezoekers helpen 😉

          Groetjes, Lisette


          9 augustus 2013 om 12:12 | Beantwoorden
  • Lynn Vrenken

    Heey!
    Geweldige koekjes! Ik heb ze vandaag gebakken en mee naar mijn werk genomen. Mijn moeder vond ze heerlijk en de collega’s hier ook! er staan zoveel goede recepten op jouw site, vergeleken met andere… dalijk bestaat mijn site alleen maar uit recepten afkomstig van kiwi & zo 🙁 haha,..
    Nee hoor, ik zal ook wat zelf bedenken en uitproberen. maar dit recept is echt geniaal, vind je het erg als ik deze op Lyvre plaats? groetjes xx


    6 augustus 2013 om 15:22 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja he?! Geen probleem als je dit recept gebruikt, maar wel weer in eigen woorden alsjeblieft 🙂

      Groetjes, Lisette


      7 augustus 2013 om 13:20 | Beantwoorden
  • omafia

    Ik heb de koekjes net gemaakt niet met een reep chocola maar met cacao nibs, die koekjes zijn gevaarlijk lekker, heb ik gelijk 4 op toen ze warm waren, erg he, ik doe er even 2 in de viezer want ik weet niet of ze dan nog lekker smaken.

    Bedankt voor het heerlijke recept


    12 augustus 2013 om 15:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Lekker he?! Ik heb zelf ook porties in de vriezer liggen. Als er dan visite komt of ik zin heb in deze koekjes, kan ik ze 5 minuten opwarmen in de oven. Erg fijn!

      Groetjes, Lisette


      12 augustus 2013 om 16:53 | Beantwoorden
  • Heleen

    Hoi Lisette,
    Wat een ontzettend leuke site! Heel inspirerend!
    Heb vandaag de koekjes gebakken en wij zijn heel enthousiast. Zo lekker en ook eenvoudig.
    Ook mijn man, die normaal niet zo snel ‘vreet wat hij niet kent’, bleef maar naar de keuken lopen om er nog eentje te pakken.
    Ik ga gauw verder rondsnuffelen op je site.

    Groetjes, Heleen


    4 september 2013 om 22:50 | Beantwoorden
  • Rachel

    Wow, deze koekjes zijn overheerlijk! Ik kan er niet vanaf blijven!! Ik heb een paar weken geleden de andere havermoutkoekjes gemaakt en ik vroeg me af waarom deze chocolate chip cookies 25 minuten in de oven moeten en de andere koekjes maar 12 minuten.

    Gr Rachel


    8 september 2013 om 09:46 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja he, ik vries altijd meteen een gedeelte in voor later, anders eet ik me er echt misselijk aan, haha 😀 Uhm, dat is een hele goede vraag. Daarbij heb ik andere recepten als inspiratie genomen denk ik?


      9 september 2013 om 12:25 | Beantwoorden
  • Shelby

    welke olie zou je ook kunnen gebruiken ipv kokosolie?


    23 september 2013 om 15:30 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Roomboter is dan denk ik het beste alternatief qua gezondheid en resultaat!


      23 september 2013 om 17:13 | Beantwoorden
      • Lynn

        Ik gebruikte rijstolie en dat ging ook prima. Volgens de voedselzandloper is rijstolie ook goed. Ook zou lijnzaad olie een gezondere optie zijn, toevallig in duitsland bij de aldi gekocht.. 😉


        23 september 2013 om 20:57 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Lijnzaad olie kun je beter niet verhitten toch dacht ik? Maar ok, fijn dat rijstolie ook werkt 🙂


          24 september 2013 om 12:17 | Beantwoorden
          • Lynn

            Oei, echt niet! Haha dat wist ik niet.. Ik had het gebruikt in mijn worteltaart dit weekend. Vroeger gebruikte ik zonnebloem olie maar in de voedselzandloper stond toen dat het heel veel omega 6 bevatte en wij dat al zo veel binnen krijgen. Dus ik was blij met mijn gezonde vervanging van lijnzaad olie :p Dan nog meer gerechten met kokosolie maken, jammer dat het zo duur is he!


            24 september 2013 om 13:03 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Tja, dat “zeggen ze” 😉 onverzadigde vetten kunnen slecht tegen verhitten (dus omega 3), en verzadigde vetten kunnen daar veel beter tegen. Dus kokosolie of roomboter zijn dan goede opties. Maar inderdaad, jammer dat kokosolie zo duur is! Goede reden om niet te vaak koekjes, cakes en taarten te bakken, haha 😀


            24 september 2013 om 15:00 |
  • Daphne

    Horen de koekjes van binnen nog een beetje zacht te zijn?


    5 oktober 2013 om 11:39 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Zacht, als in, niet gaar, nee. Maar ze zijn niet volledig knapperig van binnen, dus dat hoort wel ja. Hopelijk kun je hier iets mee 😉


      5 oktober 2013 om 11:49 | Beantwoorden
  • peggy

    Ik lees al langer je nieuwsbrief, maar dit is het eerste recept wat ik heb gemaakt. De koekjes zijn echt heel erg lekker. Ik ben benieuwd wat de kinderen er van vinden.
    Ik ga zeker ook andere recepten proberen.
    Het volgende project zijn de muesli repen.


    14 oktober 2013 om 11:30 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Een goed recept om mee te beginnen, ik vind deze koekjes echt super lekker! De mueslirepen heb ik gisteren weer gemaakt, elke keer een succes 🙂


      14 oktober 2013 om 14:45 | Beantwoorden
  • Claudia

    Ik heb de koekjes vandaag voor de ik-weet-niet-meer-hoeveelste keer gebakken, ze zijn zó lekker!
    Hier noemen we ze overigens anders, nl. running-power.
    Mijn man neemt ze namelijk graag mee om te eten tijdens het hardlopen.
    Begin oktober heeft hij zijn eerste marathon gelopen en heb ik op zijn verzoek voor een flinke bak van deze koekjes gezorgd…
    Omdat er zoveel gezonde en verschillende voedingsstoffen inzetten werkt de energieafgifte erg goed: zowel snelle energie, wat langzamere energie als wat maagvulling in 1.
    Je koekjes zijn dus niet alleen maar super lekker!


    27 oktober 2013 om 21:10 | Beantwoorden
  • kristin

    Hallo.
    Wat zou ik kunnen gebruiken ipv dadels? Of kan ik het ook gewoon helemaal weg laten en hoeft er niks voor in de plaats?


    17 februari 2014 om 13:06 | Beantwoorden
  • Ilona

    Ik wilde dit recept graag suikervrij maken en heb de chocolade vervangen door 25gr cacao. Ze zijn echt super lekker geworden. Wat ik fijn vind is dat je met dit recept echt alle kanten op kan gaan. Bedankt, ik geniet er elke keer weer van en zo ook de mensen om mij heen.


    22 februari 2014 om 10:01 | Beantwoorden
  • Cornelia

    Hallo Lisette, ik ben toevallig op jouw site terecht gekomen, vanwege boekweitpannenkoekjes. Ik zie heel veel lekker recepten, maar er wordt veel banaan en ei gebruikt; ik neem aan als bindmiddel. Omdat ik een histamine intolerantie heb, kan ik deze niet verdragen. Heb je misschien een andere optie hiervoor. Alvast bedankt !


    8 mei 2014 om 08:50 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Cornelia,

      Vervelend! Banaan is veelal als zoetmiddel. Dit zou je dus ook door stevia of kokosbloesemsuiker kunnen vervangen. Ei vind ik lastiger omdat dit inderdaad een bindmiddel is. Het verschilt heel erg per recept. Je zou eens kunnen proberen het weg te laten en kijken of dat werkt. Een vervanger van ei is namelijk banaan, maar daar heb je dus niks aan 😉


      8 mei 2014 om 11:42 | Beantwoorden
  • Eveline

    Jammie!!! Dat is vast niet de laatste keer dat ik ze maak! Ben benieuwd wat de kinderen er morgen van zullen vinden!
    Echt heerlijk!! Bedankt voor het recept!


    28 juni 2014 om 20:10 | Beantwoorden
  • tessa

    Mijn koekjes gaan nu de oven in..eerste keer dat ik experimenteer met havermout, dus wel nog chocolade bijgevoegd 100% cacao, voor te wennen aan de smaak, ik ben benieuwd…


    15 augustus 2014 om 15:59 | Beantwoorden
  • linda

    erg lekker, wat een gave site, hoe bewaar jij deze koekjes.gewoon in een koektrommel?
    of moet dat in de koelkast?

    groetjes


    14 september 2014 om 14:28 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      vriezer of niet 😉 de enige manier hoe ik kan zorgen dat ze niet meteen opgaan is door een gedeelte in te vriezen. Anders lopen we constant naar de koektrommel of koelkast haha! Ik denk dat ik ze in de koelkast zou bewaren


      15 september 2014 om 09:41 | Beantwoorden
  • Agaath

    Leuk/lekker koekjes-recept! Kun je bij de kokosolie aangeven hoeveel gram er nodig is? Want dat weeg je als je de kokos-olie ‘lossnijdt’. Mililiter kan je pas afmeten nà het smelten. Bedankt!


    6 februari 2015 om 22:01 | Beantwoorden
  • Glynis

    Ik heb ze net gebakken en ik moet zeggen OVERHEERLIJK !! Beetje crunchie beetje chewy . Super lekker .


    14 april 2015 om 13:07 | Beantwoorden
  • Noa

    Hey
    Leuk recept ik wilde ze net gaan maken maar kan je ook minder dadels gebruiken ik heb er maar 4 :(.
    Groetjes van Noa


    25 mei 2015 om 10:18 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      gewoon proberen hihi, ik pas ook recepten aan op wat ik in huis heb. Misschien heb je wel rozijnen in huis?


      26 mei 2015 om 15:42 | Beantwoorden
  • An Mouton

    Zien er lekker uit! Kunnen de ingrediënten ook allemaal samen in de blender of wordt het dan te papperig?


    8 oktober 2015 om 07:43 | Beantwoorden
  • Meeuwes

    Kun je i plaats van normale kokosolie ook olijfolie gebruiken?


    23 oktober 2015 om 11:31 | Beantwoorden
  • Annelies

    Superreceptje! Al vond mijn man mijn tweede poging, waar ik de dadels vervangen had door gedroogde vijgen, nog lekkerder! 😉


    8 november 2015 om 14:47 | Beantwoorden
  • Karolien

    Via google op dit recept gebotsts…de koekjes deze week gemaakt en zalig lekker! Had er een vergeten chocolade sinterklaas in stukjes ingedaan en wat gehakte hazelnoten. Echt zalig! Wel helemaal laten afkoelen, nog warm vond ik ze minder.


    1 maart 2016 om 18:08 | Beantwoorden
  • Ilonka

    Heerlijke koekjes! Makkelijk te maken.
    Was alleen benieuwd naar de voedingswaarde van de koekjes.
    Iemand een tip hoe ik dit het makkelijkste kan uit rekenen.
    Al vast bedankt!


    25 april 2016 om 12:30 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten