Gebakken havermout: ontbijt om mee te nemen
82

Gebakken havermout: ontbijt om mee te nemen

  • Ingrediënten
  • 225 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 el kokos
  • 2 tl gesmolten kokosolie (bakje in een bakje heet water zetten)
  • 400 ml water
  • 2 el honing (acacia honing heeft een GI van 30, agave siroop kan ook)
  • 1 ei (liefst biologisch)
  • 25 gr pure chocolade (ik gebruik 85% van de Aldi)
  • 1 handje walnoten
  • 2 bananen

Soms is de ochtend hectisch, gehaast. Je hebt je verslapen en moet meteen weg. Dan is het perfect als je gebakken havermout in muffinvormpjes achter de hand hebt, die je zo kunt pakken en onderweg of op kantoor op kunt eten. Ik vind ze erg lekker, met een krokante bovenkant, en de binnenkant nog wat ‘papperig’ alsof je toch je kommetje havermoutpap eet. Ik denk dat ik 2 van deze muffins als ontbijt zou nemen.

Recept

  • Ontbijt of tussendoortje
  • 15 minuten bereidingstijd en 35 minuten oventijd
  • Kan prima ingevroren worden, perfect om achter de hand te hebben voor gehaaste ochtenden
  • Ingrediënten voor 12 muffins

Verwarm de oven voor op 190ºC. Zet een muffinpan klaar met 12 muffinpapiertjes. Doe de havermout, bakpoeder, zout, kaneel en kokos in een kom. Voeg hier het water, ei, honing en kokosolie bij en roer goed door. Snijd de chocolade en bananen in kleine blokjes. Hak de walnoten grof. Voeg de chocolade, bananen en walnoten toe aan de kom en roer goed door. Verdeel het mengsel over de muffinpapiertjes. Bak 25-35 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.


Tip: Voeg ook eens wat blauwe bessen toe!


Eetmoment: Ontbijt, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

82 reacties op “Gebakken havermout: ontbijt om mee te nemen

Plaats een reactie
  • Sonja

    Klinkt lekker, maar zou het ook met Stevia kunnen i.p.v. met honing? En heeft bakpoeder invloed op de suikerspiegel?


    2 september 2013 om 15:38 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, dat moet kunnen, maar dan zou ik het verschil in volume aanvullen met meer sesampasta of zonnebloempitpasta. Dat is namelijk ook kleverig, net als de honing. Ik gebruik zelf wijnsteenzuurbakpoeder, dat bestaat voor 15% uit koolhydraten, waarvan 0% suikers, dus verwacht dat het niet veel invloed op de suikerspiegel heeft. Als je hier bang voor bent, zou ik een snufje meer kaneel toevoegen, wat pieken in de suikerspiegel tegengaat.


      3 september 2013 om 11:59 | Beantwoorden
  • abi

    Hoi. Leuke site! Ik vroeg me af of je meer weet over fytinezuur in havermout. Soja wat doe je eraan?

    Dank je!!


    2 september 2013 om 20:53 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Wat ik heb gelezen is dat het zo goed als weg is als je het een nacht laat weken. Dus als je de avond van tevoren al het havermout met het water mengt en in de koelkast zet, zou het geen probleem meer moeten zijn. Dat gezegd hebbende, ik heb 22 van mijn 23 jaar supermarktbrood gegeten, dus snel gerezen = veel fytinezuur. Moet zeggen dat ik me er dus nog niet heel veel zorgen over kan maken 😉


      3 september 2013 om 11:55 | Beantwoorden
  • Meinou

    Hmm, klinkt errug lekker! En makkelijk ook. Ik zit alleen met dat bakpoeder in m’n maag, het is een chemisch goedje. Zou je dat niet kunnen vervangen door zuiveringszout/baksoda/natriumbicarbonaat? Of wijnsteenbakpoeder, kun je bij de natuurwinkel kopen. Is wel erg prijzig.


    3 september 2013 om 08:14 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik gebruik ook wijnsteenbakpoeder 😉


      3 september 2013 om 11:47 | Beantwoorden
      • Meinou

        Fijn! Het gaat nu de oven in 🙂


        7 september 2013 om 14:32 | Beantwoorden
        • Roos

          je zou de volgende keer ook baksoda kunnen gebruiken hoor! Er moet dan wel iets inzitten wat zuur is. (citroensap, cacao, honing, appelazijn en dergelijke) Dus hier kan je dat gewoon vervangen!


          13 september 2013 om 10:56 | Beantwoorden
  • Wietske

    Wat een leuk recept weer Lisette…dankjewel!

    Gr, Wietske


    7 september 2013 om 01:11 | Beantwoorden
  • Wietske

    Toch nog en vraagje Lisette, bedoel je met tl een afgestreken lepel of met een kopje erop?


    7 september 2013 om 01:32 | Beantwoorden
  • Maartje

    Ik mag geen walnoten, wat zou jij adviseren als alternatief? (alle andere noten mag ik wel)


    13 september 2013 om 11:51 | Beantwoorden
  • Rebecca

    Hoi!

    Wat lijkt me dit lekker 🙂 En makkelijk! Top dus!
    Ik heb alleen nog een vraag: ik heb zelf niet zo’n muffin bakblik, maar wel siliconen vormpjes. Zouden die net zo goed werken? Ik weet zelf nooit zo goed het verschil, dus ik vraag het maar voor ik straks ingezakte prut uit mijn oven haal 😉


    23 september 2013 om 12:41 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, siliconen vormpjes zijn steviger dan de papieren, dus die hebben niet de ondersteuning van het bakblik nodig 🙂


      23 september 2013 om 14:46 | Beantwoorden
  • Joyce

    Hoi Lisette, dank je voor deze fijne site.
    Ik heb er al lekkere dingen van afgehaald en gemaakt 😉

    Ik ben nog maar een beginner…, en vroeg me af of je bij dit recept in plaats van bakmeel ook boekweitweel kunt gebruiken?

    Bedankt alvast voor je antwoord,
    Joyce


    24 september 2013 om 14:10 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Joyce,

      Bakpoeder is een rijsmiddel, zoiets als gist (maar dan anders, haha). Dus nee, dat kan niet vervangen worden door boekweitmeel, want daar rijst het niet van. Je kan bakpoeder bij elke supermarkt halen (bij de bakspullen, bijv. van Dr. Oetker zo uit mijn hoofd) of bijvoorbeeld bij een natuurvoedingswinkel wijnsteenbakpoeder. Hopelijk kun je er wat mee!

      Groetjes, Lisette


      24 september 2013 om 14:55 | Beantwoorden
  • Addie Damen (v)

    Wat een heerlijk recept!!!!!!!!!! En heel gemakkelijk te maken.
    Bedankt Lisette!


    25 september 2013 om 14:38 | Beantwoorden
  • Meinou

    Wie heeft er zin in heel hard lachen??
    Onlangs had ik 12 van deze verrukkelijke muffins gemaakt en alvast eentje opgegeten om te proeven. De andere 11 had ik in een plastic bakje in de vriezer gezet, voor snelle ochtenden. Morgen heb ik zo’n snelle ochtend, dus zojuist wilde ik 2 muffins uit de vriezer halen.
    Nou, dat was makkelijker gezegd dan gedaan; het was namelijk een grote klomp met muffins geworden! ik was dus zo onnozel geweest om ze op te stapelen en strak naast elkaar in een bakje te doen en zo in te vriezen. Tja, dan zit het aan elkaar vast…
    Ik moet zo zoveel leren, hihi
    Dus hierbij een tip voor mensen waar sommige dingen ook wel eens niet gaan zoals gewenst of echt volledig mislukken: Keihard gaan lachen en de volgende keer niet weer dezelfde fout maken 😉


    25 september 2013 om 19:16 | Beantwoorden
    • Meinou

      Overigens heb ik het met veel hak- en breekwerk voorelkaar gekregen om ze los van elkaar te krijgen. Dus toch lekkere muffins voor morgenochtend, hihi


      25 september 2013 om 19:17 | Beantwoorden
  • Hanneke

    Ik heb afgelopen week de muffins gemaakt. Ze zijn wel lekker, maar na 2 dagen 2 x 2 stuks gegeten te hebben kreeg ik ook last van mijn maag. Had ik de havermout moeten koken voordat ik de muffins ging maken of weet je een variant op het recept, zodat ze beter verteerbaar zijn. Minder op een dag zal ook beter zijn, denk ik.


    5 oktober 2013 om 16:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Eet je wel eens havermoutpap? Ik kan namelijk niet tegen rauwe havermout of overnight oats, maar met deze had ik daar geen last van. Kan het dus niet van wat anders komen?


      5 oktober 2013 om 20:13 | Beantwoorden
  • veerle

    heeft er al iemand muffins gemaakt zonder banaan erin?


    5 oktober 2013 om 20:31 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      De banaan is hierin puur als vulling, zoals je blauwe bessenmuffins en appelmuffins hebt zeg maar. Je kunt ze dus prima vervangen door wat anders, zonder dat het recept echt verandert 🙂


      6 oktober 2013 om 14:57 | Beantwoorden
  • Anja

    Hoi Lisette,

    Allereerst een compliment voor je site. Inspirerend en no-nonsens . En je bent de eerste
    die me echt met plezier aan het bakken hebt gekregen. Al twee keer de muesli koek
    gemaakt. Lekker, ook volgens anderen. Ben nu de ontbijtmuffins aan het maken. Ik wil ze
    invriezen, maar ik las wat er bij Meinou gebeurde. Mijn vraag is heb je misschien een tip,
    want het lijkt me niet handig om iedere muffin in een apart diepvrieszakje te te doen 🙂

    Groetjes Anja


    8 oktober 2013 om 16:19 | Beantwoorden
  • Moniek

    Ze liggen bij mij nu in de oven, zonder banaan maar met blauwe bessen en krenten. Ook met cacao poeder, want had geen pure choco….

    Ik ben benieuwd!


    10 oktober 2013 om 19:50 | Beantwoorden
  • Karin

    Heerlijk lijkt me, ik ha priberen met rauwe cacao ipv pure chocola, ik eet nml geen suiker. Ben benieuwd hoe het smaakt


    11 oktober 2013 om 11:48 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik heb van de week de chocolade, banaan en honing weggelaten, en vervangen door extra walnoten en blauwe bessen. Mocht wel wat zoeter, maar verder waren ze erg lekker! Rauwe cacao kan uiteraard ook, maar is het voordeel niet weg zodra je het verhit?


      11 oktober 2013 om 14:41 | Beantwoorden
      • Joke

        zou je het water kunnen vervangen door vers geperst sinaasappelsoep als alternatief zoetmiddel, ingeval je geen banaan toevoegt?


        28 februari 2015 om 20:30 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Ja denk het wel, zou kunnen dat het dan niet zoet genoeg is. Maar dat is sowieso nogal persoonlijk 🙂


          2 maart 2015 om 16:32 | Beantwoorden
        • Joke

          sap, geen soep 🙂


          7 maart 2015 om 09:20 | Beantwoorden
  • Meinou

    Ik heb er nu nog lijnzaad en rozijntjes bij gedaan, leek me ook heerlijk.
    Overigens zag ik vandaag bij de biowinkel oerzoet liggen, dat is een ongeraffineerde suiker. 2.99 voor 500 gram, van Ekoplaza. Prijs valt mij mee vergeleken met kokosbloesem- of palmsuiker. Mag je dit wel hebben tijdens de detox?


    12 oktober 2013 om 16:59 | Beantwoorden
  • Indiya Salmer

    Hi ik heb ze gisteren gemaakt maar volgens mij zou het ook met wat minder water kunnen? Het was best vloeibaar en heb jij aan twee stuks genoeg? Want ik had nog best trek erna
    maar goed dat is misschien ook persoonlijk verder smaakt het prima
    bedankt voor het recept, ik ga zeker nog eens iets proberen
    groetjes


    13 oktober 2013 om 16:48 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat zou misschien best kunnen hoor! Maar bij mij komen ze zo goed uit de oven.

      Tja, over of 2 genoeg is… Het vult genoeg, maar het vult minder dan een enorme kom havermoutpap. Dus dan lunch ik bijvoorbeeld wat vroeger. Zo los ik dat op. Maar je kunt natuurlijk ook 3 muffins eten


      14 oktober 2013 om 10:43 | Beantwoorden
      • Indiya Salmer

        Bedankt voor je antwoord heb er vanochtend drie gegeten en heb er tot nu genoeg aan terwijl ik normaal gesproken al aan een tussendoortje zou zijn begonnen dus dat is wel oké
        ik ga ook de boekweitpannenkoekjes proberen om ipv brood te eten en deze muffins hou ik er voorlopig in als ontbijt
        Thanks


        14 oktober 2013 om 10:51 | Beantwoorden
  • Natalie

    Ik ben net begonnen met de detox en dit was een van de eerste creaties…Ik vind ze heerlijk! Alleen blijven de papiertjes nogal aan de muffins plakken…iemand een tip?


    20 oktober 2013 om 12:49 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Yes, siliconen vormpjes! Werkt bij mij perfect 🙂


      20 oktober 2013 om 15:07 | Beantwoorden
      • Meinou

        Ik krijg altijd een beetje de kriebels van siliconen bakvormen, het is toch een chemisch kunststof-achtig goedje. Wordt verwarmd tot weetikhoeveel graden met voedsel erin. Mijn laatste siliconen muffinvorm ging vreselijk stinken en de muffins werden er ook niet erg lekker van. Dus toch maar een blikken muffinvorm aangeschaft en papieren vormpjes. Inderdaad heb ik nu hetzelfde ‘probleem’ als Nathalie, een heerlijke kleefbende, haha!

        Wat vind jij van siliconen? Is het veilig?
        Er zijn ook van die bakmatten (Action/Xenos) welke je ipv bakpapier kunt gebruiken, lijkt me ook zo makkelijk


        21 oktober 2013 om 08:02 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Tja, aangezien het papier er zo aan kleefde zat ik papier met kleurstoffen te eten, leek mij ook niet echt gezond 😉 Voordat ik voor de siliconen vormpjes ging, heb ik er onderzoek naar gedaan (lees: gegoogled) en kon er niets negatiefs over vinden. En met anti-aanbaklagen die ook niet gezond schijnen te zijn, blijft er anders alleen glas over om in te bakken, dat is ook nogal beperkt wat je dan kan maken!


          21 oktober 2013 om 14:12 | Beantwoorden
  • Natalie

    Ah, bedankt! Ik ga het uitproberen! Ben een beetje klaar met papier-eten 😉
    En als je het muffinbakblik invet en daar het papje ingooit? Of krijg je ze er dan niet meer uit?


    22 oktober 2013 om 11:27 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat is hier altijd een ramp. Dat heb ik met meerdere recepten uitgeprobeerd die zeiden dat het moest kunnen. Maar dan moest ik het altijd met een mes er uit snijden en had ik een gruwelijke taak om dat bakblik schoon te schrobben. Maar misschien ligt dat aan mijn bakblik en lukt het bij jou wel!


      22 oktober 2013 om 12:23 | Beantwoorden
  • Nataschja

    Mijn 1e recept van jouw site. Ze staan nu in de oven. Ik heb banaan en blauwe bessen gemaakt. Ben erg benieuwd! 🙂


    22 oktober 2013 om 11:59 | Beantwoorden
  • Ewelina

    Hallo, welke oven gebruik je elektrische oven of heteluchtoven?


    27 oktober 2013 om 20:08 | Beantwoorden
  • Ewelina

    Bedankt voor jouw antwoord. Ik heb ook een combi. Trouwens wat een leuke site. Jij bent heel goed bezig! Groetjes
    P.s. ik woon in Ommen….best grappig


    30 oktober 2013 om 17:45 | Beantwoorden
  • Pris

    Hoi hoi. Erg leuke recepten hier! Vraagje: kan bovenstaand recept ook zonder kokosolie gemaakt worden?

    Bedankt!


    10 november 2013 om 11:21 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat heb ik nog nooit geprobeerd! Maar als jij het wel probeert, laat je me dan weten hoe het ging?


      11 november 2013 om 10:30 | Beantwoorden
      • Pris

        Hoi hoi,
        Ik heb ’t zonder kokosolie geprobeerd maar met ongeveer 1 el zonnebloemolie. Werkte prima, maar volgende keer laat ik het misschien helemaal weg.

        Ik heb gelezen dat kokosolie heel gezond is maar heb ’t eigenlijk nooit in de winkel zien liggen. En is het niet erg duur?


        13 november 2013 om 22:47 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Het is inderdaad iets duurder dan olijfolie. Zeg maar vanaf 5 euro per halve liter. Steeds meer jumbo’s en AH’s krijgen het, maar sowieso hebben alle reformzaken en natuurwinkels het. Ik gebruik het voor alle warme bereidingen en wij doen super lang met 1 pot. Ik vind het dus wel de moeite waard 🙂


          14 november 2013 om 11:06 | Beantwoorden
  • Frida

    Hallo Lisette,

    Is de ei vervangbaar? Zo ja waarmee kan ik het vervangen.
    Hoor graag dank je.


    15 november 2013 om 21:58 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Misschien dat het ei niet eens nodig is. Ik zou het een keer zonder proberen. Laat je me dan weten hoe dat uitviel?


      19 november 2013 om 16:30 | Beantwoorden
  • Mijke Bressers

    Hoi,
    waar bewaar je de muffins als je ze de avond van te voren hebt gemaakt? Na afkoeling in de koelkast of afgedekt op kamertemperatuur?
    Groetjes Mijke


    18 november 2013 om 22:23 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Als je ze maar 1 dag hoeft te bewaren kan het allebei. In de koelkast zijn ze wat langer houdbaar 🙂


      19 november 2013 om 16:06 | Beantwoorden
  • Petra Tax

    Kun je deze ook glutenvrij maken?


    24 november 2013 om 23:06 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja hoor, dan gewoon glutenvrije havermout gebruiken 🙂 Van het merk Provena dacht ik dat de enige glutenvrije is


      25 november 2013 om 12:01 | Beantwoorden
  • Mariska

    Hallo Lisette,

    Wat fijn om hier allemaal lekkere en gezonde recepten te kunnen vinden!

    Moet de havermout in dit recept eerst nog weken of kan het zo in het recept (en neemt het dus het vocht op tijdens het maken).

    Groetjes


    21 januari 2014 om 10:10 | Beantwoorden
  • Charlotte

    Bedankt voor alweer een heerlijk recept. Ik heb ze gemaakt met rozijnen en stukjes appel ipv walnoten en chocolade.
    En met de helft minder water.
    Ik word steeds avontuurlijker, ha ha.


    5 april 2014 om 10:57 | Beantwoorden
  • cher

    Ben al twee uur op je website en love it! ben al een tijdje op zoek gevarieerde recepten, wat je snel kan maken of mee kan nemen naar je werk. super leuk dit


    31 juli 2014 om 16:51 | Beantwoorden
  • Joke

    Heerlijk, ik experimenteer er ondertussen op los! Ben wel af afgestapt van cupcakevormpjes, wegens te veel werk om het deeg erin te verdelen. Ik verdeel alles nu in een siliconengarfielvorm die ik nog had liggen. Gisteren ben ik na het werk nog 19 km gaan lopen, was pas om 21u10 terug thuis en heb toen nog vlug een baksel gemaakt voor deze morgen.


    7 maart 2015 om 09:24 | Beantwoorden
  • Tanja

    op t bakblik blijven ze aan de onderkant nattig en ik krijg ze niet uit t papiertje, heb ze nu even terug gezet op een rooster. Heb ik iets fout gedaan?


    11 juli 2015 om 17:59 | Beantwoorden
  • tanja

    Hè jammer hihi ik ben niet zo n keukenprinses hihi maar de papiertjes zaten helaas vast geplakt, beetje peuteren de muffin zijn wel lekker


    13 juli 2015 om 16:00 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      dat gebeurde mij ook te vaak, sindsdien gebruik ik siliconen muffinvormpjes. Nooit meer gepulk aan die papiertjes! 😀


      16 juli 2015 om 15:35 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten