Falafel
2

Falafel

  • Ingrediënten
  • 240 gr gekookte kikkererwten
  • Kleine ui
  • Kleine wortel
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 el havermout (of ander meel)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper
  • Snufje gemalen koriander
  • Snufje gemalen komijn
  • Peper en zout
  • 2 flinke scheuten olijfolie

Jaren terug ben ik een half jaar vegetariër geweest. Daardoor kwam ik in aanraking met falafel. Wanneer er in je studententijd shoarma gegeten wordt, eet de vegetariër falafel. Daar zat veel droge hap bij. Behalve die van Kösk in Zwolle. Tot op de dag van vandaag vind ik het zonde dat dit zaakje door een gasexplosie gesloten is en ik niet om het recept kan smeken. Het enige dat ik weet is dat er linzen, okra en veel pepers gebruikt werden. Toen ik gisteren aan het brainstormen was over het recept van vandaag was het antwoord simpel: falafel. En dan meer de traditionele versie. Niet droog, wel wat breekbaar.

Tip van de dag, frituur dit gerecht niet. Wederom in mijn studententijd heb ik dat geprobeerd. Netjes olie verschoond van de friteuze, balletjes gemaakt, in het netje en… Foetsie! Ze vielen helemaal uit elkaar waardoor we én geen falafel hadden én het frituurvet meteen weg kon. Oeps

Recept


  • Bijgerecht
  • 20 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, glutenvrij, suikervrij, Clean eating
  • Voor 19 balletjes
  • Extra benodigdheden: keukenmachine

Snipper de ui en snijd de wortel in kleine stukjes. Doe dit met alles behalve de olijfolie in een keukenmachine en laat draaien totdat het een grove korrel is. Vorm hier falafelballetjes van. Klein heeft mijn voorkeur. Doe een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Plaats hier de balletjes in en bak goudbruin. Pas op, het spettert wel. Zodra de onderkant goudbruin is na een paar minuten, draai het dan voorzichtig met 2 lepels om. Bak ook deze kant goudbruin met een flinke scheut olie. Het blijven breekbare balletjes dus voorzichtig opscheppen. Eet smakelijk!

Tip: voeg meer cayennepeper, chilipoeder of verse rode peper naar smaak toe. Lekker in een salade, op een pitabroodje, bij gebakken aardappeltjes…


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij
Tijdsduur: Tot 20 minuten
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

2 reacties op “Falafel

Plaats een reactie
  • Paula Doms

    Ik heb falafel in de Pan gebakken (dus niet gefrituurd) en nog viel het uiteen. Het zag eruit als een papje. Ik had de falafel wel in de koelkast gezet, afgedekt, voor het bakken.


    27 maart 2016 om 15:41 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten