Maar ja, wat moet je nou gaan eten met Valentijnsdag? Wat dacht je van dit receptje. Als je niet bang bent voor vieze vingers is dit een simpel gerechtje. Een keukenmachine is wel zo handig. Uiteraard kun je er ook gewoon balletjes van maken.
Recept
- Bijgerecht
- 30 minuten bereidingstijd
- Vegetarisch, De Voedselzandloper
- Voor 2 personen
Laat de kikkererwten uitlekken en doe in je keukenmachine met standaard mes. Doe hier een ei bij en pureer glad. Snijd de feta in hele kleine blokjes en doe in een mengkom. Knijp de spinazie uit om van het meeste vocht te ontdoen, en doe bij de feta. Schep hier de kikkererwtenpuree bij en roer door elkaar. Schep dit op een schone snijplank. Maak er een soort grote koek van 2 cm dik van. Leg het hartvormige stekertje op een hoek en snijd uit. Maak de zijkanten vrij, schuif het hartje naar een vrij stukje, til een puntje van de vorm op en schuif er een spatel onder. Doe dit in een koekenpan op middellaag vuur. Herhaal dit totdat het hele mengsel op is. Bak ongeveer 5 minuten per kant goudbruin en draai om. Bak ook de andere kant goudbruin.
Serveertip: serveer met een sausje (knoflooksaus, chilisaus of bijvoorbeeld yoghurt met wat chilisaus erdoor) en een lekkere groene salade. Turks brood is ook lekker om er een echt broodje falafel van te maken, of geroosterde aardappeltjes passen er ook prima bij.
Variaties:
Geen spinazie: je kunt de spinazie gerust weglaten
Zuivelvrij: ook de feta kun je gerust weglaten
Kruidiger: paprikapoeder, chilipoeder, gemalen komijn: het kan allemaal
Geen ei: originele falafel gebruikt ook geen ei (is zelfs veganistisch), maar ik durf niet te garanderen dat ze dan stevige koekjes blijven
Inspiratie: Filodeegpakketjes met kikkererwt, spinazie en feta uit Jamie Oliver in 15 minuten
Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Van Gifbelt naar Tempel