Dag 9: Gezonde speculaas cupcakes met spijs
30

Dag 9: Gezonde speculaas cupcakes met spijs

  • Ingrediënten
  • 100 gr havermout
  • 50 gr blanke amandelen + 12 extra amandelen
  • 70 gr gedroogde abrikozen
  • 2 el water
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • 2 eieren
  • 4 druppels vloeibare stevia (Greensweet-Stevia)
  • 2 tl bakpoeder (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder)
  • Snufje zout
  • 2 el speculaaskruiden (zonder suiker of E-nummers)
  • Extra: keukenmachine

Gisteren heb ik in de supermarkt een potje koek- en speculaaskruiden gehaald. Alleen maar specerijen en sinaasappelschil. Helemaal clean eating verantwoord, detox verantwoord of welk dieet dan ook verantwoord dus! Maar wat zal ik er eens mee maken? Gisteravond in bed had ik ineens een ingeving: gevulde speculaas cupcakes! Dus vandaag de keuken in en uitgeprobeerd. En lekker dat ze zijn! Volgende keer gebruik ik wel wat meer speculaaskruiden, dat zal ik ook al in het recept verwerken.

Wat eet ik vandaag?
Uiteraard gaat mijn detox gewoon door! Vanochtend eerst een glas citroenwater gedronken. Toen kreeg ik erg buikpijn (“tijd van de maand”) dus pijnstillers geslikt en dus even geen zin om een sapje te maken. Daarna havermoutpap gemaakt (ook met de speculaaskruiden maar veel te weinig). Nog een mandarijn gegeten en als lunch een salade met quinoa erbij. Inmiddels een halve cupcake geproefd. Vanmiddag nog wat fruit, nog een cupcake waarschijnlijk 😉 en misschien nog een mueslireep als ik trek heb. Vanavond eet ik linzensoep (had ik nog in de vriezer) en dan vanavond nog iets als fruit, rijstewafels of iets dergelijks.

Recept


  • Tussendoortje
  • 30 minuten bereidingstijd, 25 minuten oventijd
  • Kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden of ingevroren
  • Geschikt voor: De Voedselzandloper, Van Gifbelt tot Tempel, Clean Eating
  • Ingrediënten voor 12 cupcakes

Doe de havermout in de keukenmachine en maal tot het bijna bloem is. Doe dit in een apart schaaltje. Doe de amandelen en abrikozen in de keukenmachine en hak in kleine stukjes. Voeg de 2 eetlepels water toe en draai de keukenmachine totdat alles samen gaat plakken. Doe dit in een apart schaaltje. Doe de havermout weer in de keukenmachine, samen met een banaan in plakjes, de appel zonder klokhuis in stukjes, de eieren, stevia, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Pureer tot een beslag.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Zet 12 muffin papiertjes in een muffin bakblik (ik gebruik siliconen muffinvormpjes). Doe een klein bodempje beslag in elke muffinvormpje. Verdeel het spijs in 12 hoeveelheden. Pak daar 1/12e van, vorm dit tot een disc die makkelijk in het muffinvormpje past (zodat er ook nog beslag omheen kan) en leg het op het beslagbodempje. Herhaal dit bij de rest van de cupcakes. Verdeel de rest van het beslag over de cupcakes en zorg dat het beslag egaal verdeeld is om en over het spijs. Leg een amandel op elke cupcake en druk iets aan. Bak ze in 25 minuten goudbruin.

Tip: Leuk met sinterklaas!


Eetmoment: Nagerecht, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 30 min

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

30 reacties op “Dag 9: Gezonde speculaas cupcakes met spijs

Plaats een reactie
  • Liesl

    Lijkt me een super receptje! Deze ga ik deze week zeker een keertje proberen!


    15 oktober 2013 om 18:53 | Beantwoorden
  • jitske

    Wat voor speculaaskruiden heb je gebruikt, kun je een merk geven of mag dat niet op de site? Ik heb in onze supermarkt namelijk niks verantwoords kunnen vinden dus ben wel benieuwd welke jij hebt! =)


    15 oktober 2013 om 21:12 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Van het merk Verstegen, in een blauw rond busje 🙂


      16 oktober 2013 om 11:34 | Beantwoorden
      • Petra

        Je kunt ze ook makkelijk en leuk zelf maken! Even googlen op ‘koekkruiden recept’ en je vindt allerlei versies. Vergelijkbaar: pumpkin spices, beetje andere accenten, maar iedereen geeft weer ander recept, gewoon uitproberen en naar eigen smaak varieren! Leuk om te maken (kost wel even tijd) én goedkoper!
        Ik heb op deze manier ook wel spijs gemaakt, deed er wat amandelessence (zonder rommel erin natuurlijk) bij. Lekker!
        Leuk recept!


        16 oktober 2013 om 23:04 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Dat kan inderdaad ook! Maar inderdaad, dat naar eigen smaak aanpassen zag ik tegen op. De eerste keer dat ik het heb gehaald, dus dan weet je nog niet hoe het hoort te ruiken en zo 🙂


          17 oktober 2013 om 10:19 | Beantwoorden
  • Anita

    Pffff, een half uurtje geleden een zoutbad genomen. Op zich heerlijk een warm bad maar dit….
    Ik weet niet of ik het nog een keer ga doen. Eenmaal uit bad, werd ik helemaal zweterig, misselijk, spugen….
    Zit nu onder een deken op de bank te zweten, want zweten moet ik ervan.
    Nu maar flink wat drinken en bijtijds naar bed.
    Breder is het nog steeds goed vol te houden. Nog bedankt voor je tips tav het drinken. Wildemhet vanavond klaar maken, maar ik kom de bank niet meer af!


    15 oktober 2013 om 21:32 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      O jeetje wat verschrikkelijk! Hopelijk voel je je inmiddels weer goed, beterschap. Je kunt niet iets verkeerds gegeten hebben? Voedselvergiftiging? Want een zoutbad lijkt me niet veel anders als zwemmen in de zee lijkt me? Want als dat ontgiftingsverschijnselen zijn, dan is dat echt niet leuk meer…


      16 oktober 2013 om 11:33 | Beantwoorden
    • Petra

      Misschien té warm? Dan gaan je bloedvaten verwijden en krijg je dus een lagere bloeddruk, en je kunt zo’n flauwval-gevoel krijgen… Vervelend is het wel!


      16 oktober 2013 om 23:06 | Beantwoorden
  • Meinou

    Klinkt heerlijk!
    Er staat bovenaan dat dit voor avondeten of lunch is, klopt dat? Een cupcake met havermout, fruit en noten als avondeten?


    16 oktober 2013 om 08:31 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Oeps, nee, dat was een knip-en-plak fout 😉 Meteen aangepast, dank je wel!


      16 oktober 2013 om 11:27 | Beantwoorden
      • Petra

        Als luxe ontbijtje zou mss wel kunnen!


        16 oktober 2013 om 23:06 | Beantwoorden
  • mandy

    ziet er super lekker uit!!


    16 oktober 2013 om 09:29 | Beantwoorden
  • Meinou

    Denk je dat ik de appel en de banaan zou kunnen vervangen door iets anders? Wil namelijk binnenkort proberen tussendoor geen fruit te eten, enkel als ontbijt. Fruitmoes, jam en gedroogd fruit kan wel. De mogelijkheden worden behoorlijk beperkt, maar als ik zaken vrij makkelijk kan vervangen, valt dat vast mee.


    16 oktober 2013 om 12:04 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik zag je inderdaad al zoiets zeggen op Voedzo 😉 De appel en banaan zijn vooral zoetigheid en smeuïgheid. Dus vetten en suikers zeg maar. Kokosolie, honing, stevia, notenpasta’s… Zou allemaal moeten kunnen maar in welke verhoudingen zou ik zo niet weten. Zo’n bakprinses ben ik helaas niet


      16 oktober 2013 om 14:59 | Beantwoorden
      • Meinou

        Whaha, big brother is watching me?! 😉
        Ik ben ook totaal geen bakprinses, maar wil dat wel graag worden! Het gaat stukje bij beetje steeds beter, tot genoegen van mijn man. Die houdt niet zo van mislukte baksels, haha.

        Ik neem aan dat de substantie zo ongeveer gelijk is aan de gebakken havermoutmiffins. Niet te dik, niet te dun, wel lekker smeuïg. Dan is het een kwestie van uitproberen. Dadels zijn natuurlijk erg zoet, misschien enkele fijnmalen en erdoor mixen.


        16 oktober 2013 om 15:28 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Zo was het niet bedoeld 😉 Is een blog dat ik volg 🙂 Haha hier is manlief ook blij met mijn nieuwe baksels. Zoals deze cupcakes. Hij kwam me er gisteren zelfs eentje brengen zodat hij er zelf ook nog eentje kon eten, haha 😀 Dat lijkt me wel over de substantie. Dadels zijn inderdaad perfect daarvoor!


          16 oktober 2013 om 16:09 | Beantwoorden
  • Miriam

    Wat een super recept…..deze cupcakes zijn echt heerlijk!


    19 oktober 2013 om 20:36 | Beantwoorden
  • Tien

    Hi lisette, leuk recept, ga ik straks maken, ik heb alleen geen stevia in huis, kan ik misschien ook honing gebruiken?


    21 oktober 2013 om 13:23 | Beantwoorden
  • angie

    ik ga ze vanavond maken. en proeven. ben benieuwd hoe het smaakt.
    groetjes Angie


    21 oktober 2013 om 18:49 | Beantwoorden
  • Jolien

    Het ruikt heerlijk in huis! Net 12 stuks gemaakt. Heb nu al zin om er van te smullen:)


    21 oktober 2013 om 21:36 | Beantwoorden
  • janneke

    Vanmorgen eindelijk gemaakt..Heerlijk!!!


    28 november 2013 om 14:40 | Beantwoorden
  • Ans

    Heerlijk recept! Blijven na ingevroren te zijn, ook nog lekker.


    6 december 2013 om 19:56 | Beantwoorden
  • Pingback: 23 Heerlijke & gezonde recepten voor Sinterklaas - FoodQuotes

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten