Chocolate peanut butter fudge
9

Chocolate peanut butter fudge

  • Ingrediënten
  • 400 gr santen/geconcentreerde kokoscrème
  • 4 flinke el pindakaas
  • 80 gr cacaopoeder
  • 2 el honing

Nu ik zwanger ben, lijkt het steeds vaker of mijn lichaam beslist wat ik eet. Het is nu echt onverstandig om op Pinterest te zijn. Want dan zie ik bijvoorbeeld iets met chocolade en pindakaas langskomen, en dan móét ik daar gewoon wat mee. Zo gebeurde deze fudge gisteravond. Even nadenken over wat ik allemaal in huis heb en toen stond dit ineens in de koelkast. Helaas kon ik mijn brownievorm niet vinden en heb ik dus een te grote taartvorm gepakt waardoor het veel dunner is dan de blokjes fudge die ik wou maken. En de honing was bijna op, dus het is wat minder zoet dan ik idealiter had gewild. Maar ze zijn zo ook heerlijk!

Dubbele portie
Ik heb extra veel gemaakt zodat ik de helft in kan vriezen voor wanneer ik geen energie heb. Dan is dit echt een handig tussendoortje om achter de hand te hebben. Je kunt dus ook prima het recept halveren!

Ingrediënten
Ik heb laatst een bestelling bij de Body&Fit shop gedaan omdat ik daar het goedkoopst vierge kokosolie vond. Dus meteen meerdere potten gehaald, zodat er geen verzendkosten zijn. Ook hebben zij pindakaas met alleen geroosterde pinda’s, die heb ik hier gebruikt. En ook hun santen/geconcentreerde kokoscrème. En nee, hier krijg ik niks voor helaas, maar ik krijg vaak vragen over waar ik dit soort producten vandaan haal! Dit recept is glutenvrij, koemelkvrij en zonder geraffineerde suiker. Als je de pindakaas vervangt door een notenpasta is het zelfs paleo!


Honing verwarmen?
Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik een reactie kreeg dat honing niet verwarmd mag worden… Was ik nog steeds niet rijk geweest maar had ik wel aardig wat euro’s gehad 😉 En ja, ik verwarm honing. En nee, honing wordt door verhitting niet giftig, mineralen breken niet af of weet ik veel welke mythes er de rondte gaan. Het enige resultaat door verhitting is dat de enzymen uit de honing dood gaan, terwijl die enzymen juist zorgen voor medicinale effecten van honing. Erg spijtig natuurlijk, maar alle andere suikervervangers als kokosbloesemsuiker, stevia en ahornsiroop bevatten die enzymen sowieso al niet. Dus of je dan honing verwarmd of één van die soorten suiker maakt niks uit. En het bevat nog steeds de vitaminen en mineralen die honing onverhit bevat.

Recept

  • Tussendoortje
  • 15 minuten bereidingstijd, paar uur wachttijd
  • Geschikt voor: Clean Eating, Vegetarisch
  • Voor heel veel tussendoortjes

Doe de santen in een pannetje op laag vuur en smelt het terwijl je regelmatig roert (ook goed over de bodem). Zodra het gesmolten is, roer er de pindakaas goed doorheen. Als het een egale massa is, roer dan het cacaopoeder er doorheen en als laatste de honing. Stort het mengsel in een vorm bekleed met bakpapier of verdeel over siliconen muffinvormpjes. Ik zou het zelf niet dikker dan 2 cm maken, dus niet de hele vorm volgieten! Laat het stollen in de koelkast of vriezer. Snijd of breek in stukken en geniet! Uit de koelkast is het meer een fudge consistentie maar smelt wel snel aan je vingers. In de vriezer is het harder maar smelt het niet meteen als je het aanraakt. De keuze is aan jou!

Tip: je kunt er ook nog doorheen roeren wat jij maar lekker vindt, zoals rozijnen of noten. Zelfs besprenkelen met grof zeezout  voor een salted caramel idee kun je doen!

 


Eetmoment: Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

9 reacties op “Chocolate peanut butter fudge

Plaats een reactie
  • Brigitte

    Lekker recept.
    Dat trek hebben in bepaalde dingen tijdens de zwangerschap is normaal.
    Zelf had ik altijd zin in boterhammen met kaas en tomaten en niet echt in zoet.
    Heb toch het idee, dat je lichaam wel aan geeft welke voedingsstoffen het nodig heeft en zelfs in pindakaas en goede chocolade zitten goede stoffen.
    Gewoon lekker genieten.
    Zelf kwam ik nooit veel aan tijdens de zwangerschap en was ik daarna altijd vijf kg lichter, terwijl ik maar rond de 50 kg woog.
    Maar voor twee eten heb ik ook niet gedaan, terwijl ik wel heel actief was.
    Iedereen is anders, maar voor jou is het ook niet n=erg als je een paar kg aan komt.
    Succes met de laatste loodjes, want op een gegeven moment wil je toch graag je kindje echt zien..


    23 juli 2015 om 10:16 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      hahaha ik voel me er ook zeker niet schuldig over hoor! Het ‘scheelt’ dat ik aan heel veel cravings niet toe kan geven door allergieën. Anders zouden er momenteel veel donuts en croissantjes door heen gaan. En pizza. Dat mijn lichaam aangeeft wat het nodig heeft riep ik aan het begin ook, dus na eindeloos dromen over kaas heb ik geprobeerd weer zuivel te introduceren maar helaas. Nog hartstikke allergisch!


      23 juli 2015 om 15:24 | Beantwoorden
      • Brigitte

        Ja, dat is inderdaad jammer. Ik ben alleen allergisch voor troep.
        Wanneer ik weer eens iets met e nummers of suikers eet, dan krijg ik weer itslag op mijn benen.
        Du maar weer lekker zelf ijs en zo gemaakt.
        Smaakt trouwens ook beter.
        En zelf pizza maken met boekweitmeel en heel veel groenten is ook zo heerlijk.
        zelfs die met bloemkool bodem smaakt echt goed.
        Geen kant en klaar meer. Haha.


        23 juli 2015 om 16:45 | Beantwoorden
  • Ankie

    Is een siliconen bonbon vorm een optie?


    24 juli 2015 om 23:20 | Beantwoorden
  • Nienke

    Hoi! Ik heb eigenlijk een vraagje over het recept. Ik gebruiksanten waar geen stabilisatoren inzitten. Zodra ik de honing aan het mengsel toevoeging, lijkt het mengsel te klonteren. Dit gebeurde ook tijdens het maken van de chocolade….. Heb jij misschien een tip om het mengsel vloeibaar te houden? Ik wil liever geen product met stabilisatoren gebruiken. Groetjes nienke


    25 juli 2015 om 14:37 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik heb ook nog nooit eentje met stabilisatoren gebruikt en het wordt inderdaad snel dik als je de honing toevoegt. Dus de honing als laatste toevoegen en dan snel te werk gaan. Even gladstrijken met een lepel ofzo en dan maakt het niet uit hoe vloeibaar het is


      28 juli 2015 om 15:34 | Beantwoorden
      • Nienke

        Hoi Lisette,

        Bedankt voor jou reactie! Ik heb ook wel eens de chocolade op deze manier gemaakt. Toen ik dat de 1e keer deed, had ik toevallig kokos met stabilisatoren. Wat me opviel was de structuur. Deze was toch anders dan bij de gezondere optie. Maar voor de smaak maakt het niets uit. Super lekker!
        Groetjes,
        Nienke


        29 juli 2015 om 11:25 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten