Veel lezers van Kiwi&zo willen minder brood eten, om wat voor reden dan ook. Een goede vervanging is deze boekweitpannenkoeken. Een vriendin van mij kwam laatst voor het eerst met het idee van boekweitpannenkoeken: bedankt Marina!
En ik snap nu eindelijk waarom mensen een pannenkoeken mix zouden kopen. Al die jaren heb ik pannenkoeken gebakken van tarwe, melk en eieren. Maar met boekweit kun je daadwerkelijk richting de Franse crêpes gaan! Het plakt niet vast aan de pan, verdeeld makkelijk in hele dunne pannenkoeken, bij het keren prik je er niet door heen met je spatel en ga zo maar door!
- Avondeten, ontbijt, lunch, tussendoortje
- 45 minuten bereidingstijd? +30 minuten wachttijd
- Kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast of met beleg opgerold in vershoudfolie ingevroren
- Ingrediënten voor ongeveer 10 pannenkoeken
250 gr boekweitmeel
750 ml melk of melkvervanger (ik gebruikte ongezoete sojamelk)
1 ei
snufje zout
Olie
Recept
1. Doe de melk in je beslagkom. Doe het ei hierbij en klop met een garde. Voeg vervolgens langzaam al kloppend met de garde het meel en het snufje zout toe tot je een glad beslag hebt. Laat afgedekt 30 minuten staan.
2. Warm de koekenpan(nen) op op middelhoog vuur. Doe er een scheutje olie in en verdeel dit over de pan. Voeg een soeplepel beslag toe en verdeel dit over de hele bodem van de pan. Zet de pan op het vuur en wacht totdat de randjes loslaten van de bodem. Keer dan om en wacht nog even. De pannenkoek is klaar! Herhalen totdat het beslag op is.
Variaties:
Ander meel: Je kunt hier ook tarwe, spelt of andere meelsoorten gebruiken, maar dat zal minder makkelijk bakken dan boekweit.
Eetmoment: Avondeten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper