Recensie: Weten van (h)eerlijk eten 2
Een tijd geleden heb ik een recensie geplaatst over Weten van (h)eerlijk eten, deel 1. Ik was erg blij met dit boek, dus toen ik hoorde dat deel 2 uitkwam, was ik erg benieuwd! En dit boek wist de verwachtingen waar te maken.
[bol_product_links block_id=”bol_535fb0def3f3c_selected-products” products=”9200000018193962″ name=”Rineke Dijkinga 2 pl” sub_id=”Rineke Dijkinga 2 pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Heerlijk
Rineke en ik delen ongeveer dezelfde visie op eten. Veel gezonde producten, weinig ongezonde producten en ook voor de milieu-kwesties. Daarom was het heerlijk om dit boek te lezen, omdat ik niet constant zuivel, bloem of suiker hoef te vervangen voor gezondere alternatieven. Vaak komt ze zelf al met een alternatief als je bijvoorbeeld geen zuivel eet of liever geen aardappels eet in verband met de bloedsuikerspiegel.
Veel interessante weetjes
Ook in dit boek deelt ze interessante weetjes over de recepten. Bijvoorbeeld:
- verwarm lijnzaad niet boven 40ºC. Dat gaat namelijk ten koste van de gezonde vetten
- doe een beetje krijt door oxaalzuurrijke groenten als spinazie en rabarber
- waterkefir is een goede probioticum (hierover binnenkort meer)
- liters water drinken is niet gezond, omdat ook veel mineralen mee wegspoelen. Liever kruidenthee of warm water (bijvoorbeeld met een lepeltje sol)
- eet niet teveel granen. Als je het wel eet, laat het lang weken zodat de fytinezuren onschadelijk gemaakt worden
Houd rekening met kwalen
Per recept staat aangegeven voor wie het geschikt is. Als preventie, voor bloedsuikerspiegelregulatie, bij darmklachten, gluten- en koemelkvrije recepten, hart- en vaatziekten, klachten van het brein en voor topsporters.
Verrassende nieuwe gerechten
Tot nu toe heb ik de ontbijtballetjes uit dit boek gemaakt, de lijnzaadcrackers en de chocopasta. De ontbijtballetjes en chocopasta zijn erg lekker, maar de lijnzaadcrackers zijn verschrikkelijk! Ik had er geen specerijen door gedaan, wat Rineke wel als suggestie geeft, en vond ze echt vies. Nou vind ik lijnzaad ook niet zo lekker, dus misschien was het ook geen slimme zet van me 😉 Verder wil ik binnenkort de ontbijtkoek nog gaan maken, de courgette-mosterdsoep, de oranje soep en nog meer.
Minpunten
Bij een recensie horen ook de minder positieve punten. De foto’s zijn mooier dan in deel 1, maar zijn nog steeds niet zo oog-strelend als bijvoorbeeld “Bespaar met Jamie” of “Het Voedselzandloper Kookboek“. Ook is dit echt een eerste druk, waar nog wat foutjes in staan. Soms mist een stap in een gerecht of een woordje (“Rabarber taart, ook als je niet vieren hebt”).
Bestellen
Ben je nieuwsgierig geworden? Bestel dan “Weten van (h)eerlijk eten 2” bij Bol.com en help zo Kiwi&zo!