Recensie: Lekker Lang Jong, een Voedselzandloper kookboek
21

Recensie: Lekker Lang Jong, een Voedselzandloper kookboek

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 11 juni 2013

havermoutpap_leven lang jong

 

Eindelijk heb ik hem te pakken gekregen: het Voedselzandloper kookboek Lekker Lang Jong. En hij stelt absoluut niet teleur! Veel handige basisrecepten en inspiratie voor alledag. Bijvoorbeeld voor notencrackers, energierepen, havermoutpap en verschillende dips en spreads. Bestel hem meteen bij Bol.com (en help daarmee Kiwi&zo).


[bol_product_links block_id=”bol_535fab99e41cd_selected-products” products=”9200000011516459″ name=”lekker lang jong pl” sub_id=”llj pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Inhoud
Het boek begint met een korte opfriscursus van De Voedselzandloper en wat dit inhoudt. Handig! Daarna:

  • basisrecepten (zoals onderstaand recept voor notencrackers)
  • snelle ontbijtjes
  • weekendbrunches
  • energydrinks en smoothies
  • spreads & dips
  • voor bij de borrel (verschillende groentenchips en gekruide nootjes e.d.)
  • zoete tussendoortjes
  • mooie voorgerechtjes
  • soep
  • salades
  • warme maaltijden
  • gezonde nagerechten

Zoals je ziet is het echt heel compleet, met leuke en verrassende recepten. Zie ook dit briljante recept:notencrackers lekker lang jong

 

Die ga ik zeker proberen, hopelijk lukt dit ook zonder de kaas.

Meer foto’s!
Het gebeurt maar zelden dat ik een recept zonder foto maak. Dat is ook de reden dat ik zoveel aandacht aan de fotografie op Kiwi&zo besteed. Helaas zit in dit kookboek niet bij elk recept een foto, maar wel bij de meesten. En erg mooie foto’s ook!

Erg veel noten
In deze recepten worden veel noten gebruikt. Let daar op als je De Voedselzandloper gebruikt om af te vallen. Ik probeer zelf niet meer dan 2 of bij uitzondering 3 handjes noten per dag binnen te krijgen. Dus ik moet goed opletten bij deze recepten hoe ik dat doe. Als ik zou willen afvallen (wat niet het geval is) zou ik 1 handje noten per dag eten. Kies dus voor een dag voor óf de notencrackers óf de energierepen, en niet allebei bijvoorbeeld.

Lichte avondmaaltijd
De Voedselzandloper predikt lichte avondmaaltijden. Daar zijn ook de avondmaaltijden in het kookboek naar. Het zijn simpele maaltijden naar mijn smaak, zonder ellenlange ingrediëntenlijsten.

Echt een aanrader dus
Ik heb zo het idee dat dit boek bij mij niet in de kast zal gaan verstoffen, maar in de buurt van mijn aanrecht blijft. Er staan erg veel leuke, gezonde en simpele recepten in die ik van plan ben te gaan maken. Bestel hem dus vooral!

Heb je hem al?
Ik weet van een aantal lezers dat ze het boek al hebben. Wat zijn jullie lievelingsrecepten uit dit boek?

Dit is een gesponsord artikel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

21 reacties op “Recensie: Lekker Lang Jong, een Voedselzandloper kookboek

Plaats een reactie
  • Petra

    Ja, leuk boek he! Ik doe op zich niets speciaals volgens de zandloper, maar dit is wel een heel leuk boek. Heb het uit de bieb geleend, nog niets eruit gemaakt, maar wel een aantal mij aansprekende recepten overgenomen. Goed dat je me weer even herinnert:) De notencrackers vond ik ook erg aansprekend. Heb net vanmorgen amandelmelk gemaakt, heb de pulp nog staan. Dus meteen maar de daad bij het woord voegen straks!
    Heb jij al iets gemaakt?


    14 juni 2013 om 14:17 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik heb inmiddels de energierepen gemaakt. Die zijn erg lekker. Ik wil nog steeds de koude havermoutpap maken die je ’s nachts laat weken in de koelkast maar dat vergeet ik steeds. En nog wat meer recepten inderdaad die ik wil maken


      15 juni 2013 om 11:31 | Beantwoorden
      • Petra

        Hoe waren de energierepen? Of heb je ze nog niet opgesnoept? houd ons op de hoogte he! Ik week tegenwoordig altijd de havermout een nacht. Schijnt goed te zijn om fytinezuur, wat niet zo goed is en veel in havermout zit, af te breken. ’s Avonds denk ik er altijd over na wat voor ontbijtje ik de volgende ochtend ga eten en evt voorbereidingen treffen. Is best leuk, dan kun je je er alvast op verheugen!


        15 juni 2013 om 12:26 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Die zijn erg lekker! Ook erg machtig, dus ze zijn nog lang niet op.

          Om dan van het fytinezuur af te komen, moet je het dan niet afgieten? Dat kan toch niet, of wel? Ik weet in ieder geval dat dit bij bonen wel zo is.


          16 juni 2013 om 11:04 | Beantwoorden
          • Petra

            Hohoi,
            Nog even m’n info opgezocht, en nu blijkt het nog iets ingewikkelder te liggen dan ik dacht. Maar niet onoverkomelijk. Zie:
            http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/granen-toch-nog-even-in-de-week-leggen/
            Wellicht heb je er wat aan. Gaat dus niet om vrijkomen van schadelijke stoffen, maar om een verandering in de stoffen zelf, als ik het goed begrijp. dus dan is afgieten niet nodig.
            Groetjes,
            Petra


            17 juni 2013 om 06:47 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Wow, interessant! Toch maar wat meer gaan weken dus 🙂


            17 juni 2013 om 11:10 |
  • Petra

    Zo, vanmiddag inderdaad de notencrackers, variant met zonnebloem- en pompoenpitten gemaakt. Ze zijn net niet helemaal knapperig geworden, ik denk net iets te kort gebakken. maar ze zijn erg lekker! Heb er zelf gemaakte zalmsalade op gedaan. Smullen!
    Ik zag ook nog het recept van de hazelnoten-chocoladepasta…. Binnenkort maar eens proberen.
    aanbevelenswaardig, dit mooie boek!


    14 juni 2013 om 19:09 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Oe, dat klinkt lekker! En inderdaad, die hazelnoten chocoladepasta staat hier ook nog op het to-do lijstje 😀


      15 juni 2013 om 11:29 | Beantwoorden
      • Petra

        Nou, we houden elkaar wel op de hoogte!


        15 juni 2013 om 12:27 | Beantwoorden
      • Petra

        Hoihoi,
        Vanmiddag de kaaskoekjes gemaakt. Ik had toevallig net een stukje Roquefort in huis, had het nog nooit gegeten, maar zag dat het schapenkaas is, en dat verdraag ik wel. Heerlijke koekjes! ik heb soms best behoefte aan zo’n hartig hapje. Lekker als ‘borrelhapje’ (net weer niet aan mij besteed, haha), bij je ontbijt of lunch, of als tussendoortje. En zó simpel en snel te maken!
        Smaakt naar meer uitproberen!
        Petra


        16 juni 2013 om 19:42 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Klinkt goed inderdaad!


          17 juni 2013 om 11:12 | Beantwoorden
          • Petra

            Vanmiddag de choco-hazelnootpasta gemaakt. Je wilt niet weten hoe lekker dat is!!! Ik heb het gedaan met lijnzaadolie, omdat ik geen walnotenolie in huis heb. En met sojamelk. Smaakt wel heel pure-chocolade, dus daar moet je van houden. En het is niet echt helemaal glad geworden, je proeft nog wel wat korrelige textuur.Zelf vind ik dat niet erg. Op een plakje amandelbrood gesmeerd, mmmmmm! Zal ook wel lekker smaken op de notencrackers. Of misschien op / door Lisette’s bananenijs?


            19 juni 2013 om 19:23 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Toevallig wil ik die vanmiddag ook gaan maken, en nu ik dit lees al helemaal! 😀


            20 juni 2013 om 11:43 |
          • Petra

            En, hoe is het geworden? Dit boek is echt een aanrader he. Ik was het alweer even vergeten omdat ik het uit de bieb had en alleen een aantal recepten heb overgenomen. Bedankt voor de reminder.
            Trouwens, ken jij de website/boek van Rineke Dijkinga? http://www.rinekedijkinga.nl
            Ik heb dat laatst gekocht. Veel info over gezonde voeding (allerlei producten waarom het gezond is) en heeeeeeerlijke recepten. Ik maak elke dag wel iets klaar. Vooral de info vind ik erg goed erbij. Niet altijd supersnel klaar, ook niet altijd supergoedkoop (hoewel het uiteindelijk ook wel meevalt als je alles zelf klaarmaakt en niet meer snoept van ongezonde dingen!), maar wel heeel goed voor je gezondheid!


            21 juni 2013 om 08:21 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Erg lekker! Had minder chocola in huis dan in het recept stond, dus het is wat minder een chocolade smaak, maar nog steeds heerlijk. Bieb doe ik ook vaak hoor, voor boeken!

            Nee, nog nooit van haar gehoord, ik ga haar meteen volgen, ben benieuwd 🙂


            21 juni 2013 om 13:42 |
  • Sarah den Dulk

    Leuk om te lezen hoe positief iedereen erover is!
    Mijn favo tot nu toe zijn American oatmeal pancakes met agave siroop bosbessen en soja yoghurt. Super makkelijk en super lekker! zie hier het resultaat: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1011394_10200308859472239_1749590136_n.jpg
    Sowieso at ik al vaak havermout pap maar ik kreeg vaak buikpijn ervan. Dit bleek dus door de melk te komen.. nu eet ik het gewoon iedere ochtend met soja melk en wat rozijntjes erin en ik heb nergens meer last van 😀
    Notencrackers heb ik gemaakt, waren erg lekker maar wel met iets erop sowieso anders zijn ze erg droog. Gister ook de ceasar salad gemaakt uit het boek wat goed uitkwam was dat je daar ook de crackers doorheen moet doen, en ik had er nog precies twee liggen.
    Ook de chocopasta gemaakt, was erg lekker alleen niet bij nagedacht om in de koelkast te zetten dus was snel bedorven helaas.

    Ik ben echt heel blij met dit kookboek, en mijn moeder ook! Ik was namelijk nooit echt heel erg van het koken (ben ook pas 19 jaar) maar nu heb ik zeker de smaak wel te pakken!


    4 juli 2013 om 14:19 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Sarah,

      Lekker bezig! Ach, ik ben ook pas op mijn 18e begonnen met koken, niks mis mee hoor 😉

      Groetjes, Lisette


      5 juli 2013 om 11:56 | Beantwoorden
  • mandy

    hoi lisette,

    Wat zegt het boek over fytinezuur?
    zo zie ik heel veel recepten met havermout, maar havermout schijnt boordevol fytinezuur te zitten…
    En dit moet je op een hele bijzondere manier weken, wil het fytinezuurgehalte verminderen.

    Maar..:) buiten deze vraag, ben ik wel heel wat interessants tegengekomen!
    http://www.powersupplements.nl/vraag-antwoord/voeding-training-supplementen/fytinezuur-en-beta-glucanen-2/681/
    volgens deze bron, blijkt dus de havermout van quaker fytinezuurvrij te zijn…
    toch heb ik ergens mijn twijfels erbij, wat denk jij?


    17 augustus 2013 om 12:53 | Beantwoorden
    • Petra

      Dag Mandy,
      Ik ben niet Lisette, maar heb nog wel een interessante link voor je over fytinezuur:
      http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/fytinezuur.html
      HIerin kun je dus ook lezen hoe je het fytinezuur grotendeels kunt onwerkzaam maken…
      Groetjes,
      Petra


      17 augustus 2013 om 20:39 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Het boek zegt daar niets over, en De Voedselzandloper dacht ik ook niet. Het is iets waar ik me sinds een tijdje wat meer in verdiep, maar moet zeggen dat ik me er nog niet heel erg over kan opwinden. En of dat van Quaker kan kloppen… Zou mooi zijn als het waar is! Maar meer durf ik ook niet te zeggen 😉


      28 augustus 2013 om 10:33 | Beantwoorden
  • mandy

    p.s ik heb even het belangrijkste stukje gekopieerd:
    de klantenservice van Quaker meldt: dat de havermout van Quaker vrij is van fytinezuur. Dit zou moeten komen door een gepatenteerd productieproces waarbij ze de havermout kort stomen en daarbij ontdoen van de harde schil waar dus het fytinezuur in zit. ..

    Wat denk jij? 🙂


    17 augustus 2013 om 12:55 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten