Recensie: De Voedselzandloper
Na Michael Pollen met ‘Een pleidooi voor echt eten’ en ‘Een leven lang fit’ door Harvey Diamond denk ik dat dit boek een enorme impact gaat hebben op mijn eetpatroon. Eergisteren had ik dit boek voor het eerst in handen, gisteren had ik hem helemaal uitgelezen en ik ben meteen begonnen met de uitvoer. Interesse? Bestel De Voedselzandloper meteen! Door via deze link te bestellen help je Kiwi&zo voort te bestaan.
[bol_product_links block_id=”bol_535faec8ef781_selected-products” products=”9200000000032974″ name=”review vzl pl” sub_id=”review vzl pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Het globale idee
Dit boek is geen dieet, maar een nieuwe levenswijze. Een nieuwe manier om met eten om te gaan. Er staan weinig recepten in, en veel uitleg over de wetenschap achter de aanbevelingen. Het idee is dat je suiker, aardappels, pasta, rijst, brood, melk en yoghurt zoveel mogelijk laat staan. Hieronder staat een lijst van wat hij aanbeveelt om te eten:
– groente (groene bladgroenten, zoete aardappels, knolselderij etc.) (idealiter minstens 150 gram gekookt en 150 gram rauw)
– fruit (appels, bananen, bessen etc.)
– peulvruchten (bruine bonen, doperwten, pinda’s, kikkererwten, linzen etc.)
– havermout
– vis (2x per week een vette vis)
– gevogelte (dagelijks maximaal een stukje zo groot als de cirkel als je duim en wijsvinger elkaar raken)
– eieren (enkele per week)
– zwarte chocolade (70% cacao of meer)
– groene en witte thee (tot 6 koppen per dag)
– zwarte koffie (tot 3 koppen per dag)
– paddenstoelen en Quorn (minstens 10 gram per dag)
– soja (melk, tofoe etc. Liefst ongezoet)
– kaas (de enige vorm van zuivel die hij adviseert)
– noten (walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten etc.)
– zaden (wordt niets over gezegd, maar zou volgens zijn richtlijnen moeten mogen. Quinoa, zonnebloempitten, sesamzaad etc.)
Ok, dat is dus veel wat je wel mag! Ook adviseert hij het slikken van Vitamine D, jodium, selenium en magnesium. Vitamine D is voor iedereen aan te raden die niet veel overdag buiten komt. Verder leidt wat geGoogle ertoe dat al deze elementen ook uit bepaalde voedingsmiddelen te halen zijn.
Kritiek
Wat de arts Kris Verburgh schrijft, is op z’n zachtst gezegd controversieel te noemen. Het gaat in tegen adviezen van het Voedingscentrum en alle andere instanties. Het is dus ook niet verwonderlijk te noemen dat er veel kritiek op dit boek is. Ik ben zelf geen wetenschapper, dus het is lastig om te bepalen wie gelijk heeft.
Het hele boek is eigenlijk een samenvatting van allerlei wetenschappelijke onderzoeken die hoog staan aangeschreven. Hij weet op die manier veel vertrouwen te wekken dat wat hij schrijft ook klopt. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat het klopt.
Als je deze levensstijl (gedeeltelijk) wil gaan toepassen, zoals ik, luister dan goed naar je lichaam. De eerste week zul je afkickverschijnselen gaan krijgen van je suikerverslaving (die iedereen in meer of mindere mate heeft). Maar als je na een maand veel moe bent, pijntjes hebt die je nog niet had enzovoorts, ga dan vooral met een arts of diëtist in gesprek om dit voor jou te laten werken.
Mijn kritiek op dit boek
Er mist het één en het ander in dit boek. Het eerste is een duidelijk plan van wat je hoeveel zou moeten eten. Enkele eieren per week, zijn dat er 2 of mogen dat er meer zijn? En wat is dan het maximum? Over kaas worden ook geen hoeveelheden gegeven, en niet voor chocolade. Ook worden heel veel soorten voedsel niet genoemd, zoals de zaden (mag quinoa bijvoorbeeld?), honing, en zetmeelrijkere groenten als knolselderij, maïs en zoete aardappels.
Iets anders wat ik echt mis is de handelingen die je met het voedsel verricht, of dat ook effect heeft. Af en toe wordt hier kort over gepraat, maar niet veel. Is een magnetron bijvoorbeeld schadelijk? Klopt het wel dat je fruit met andere voedingsmiddelen vermengt (Een leven lang fit zegt wat anders)? Wat doet verhitting met producten als noten?
Mijn plan
Ik wil langzaamaan meer elementen uit dit boek gaan toepassen, zoals:
– ’s ochtends beginnen met een glas water
– een kwartier later een smoothie van groente en fruit drinken
– wanneer ik ’s ochtends honger krijg iets van havermout eten (pap, muffins, pannenkoekjes, koeken etc.)
– lunchen zonder brood, maar bijvoorbeeld met een maaltijdsalade met kikkererwten, tonijn, sla en een zelfgemaakte dressing
– avondeten ook zonder brood, pasta, rijst of aardappels. Dus bijvoorbeeld een chili con/sin carne met zoete aardappels en kidneybonen
– meer kurkuma en verse kruiden eten, wat hij als wondermiddelen beschrijft
– ’s avonds niet meer snacken (au, die wordt lastig!)
– tussendoortjes eten wanneer ik honger heb zoals fruit, noten, gedroogd fruit, zwarte chocolade of havermout producten
– geen gefrituurd eten eten (dit wordt ook lastig)
Hoe ik dit ga volhouden?
Allereerst ga ik dit niet van de één op de andere dag doen. Langzaamaan ga ik dit toepassen. Door bijvoorbeeld geen nieuwe aardappels meer te halen als het op is. Daarnaast ga ik hard experimenteren. Bijvoorbeeld in het bakken van muffins en koekjes die aan alle eisen voldoen én lekker zijn. En het belangrijkste voor de lange termijn is dat ik een cheat-dag per week ga instellen. Waarop alles gegeten mag worden! Handig voor verjaardagen, uit eten gaan etc.
Ik ga jou helpen!
Uiteraard zal ik mijn uitvindingen niet voor mezelf houden. Als ik goede nieuwe recepten gevonden/bedacht heb, zal ik ze op Kiwi&zo delen. Daarnaast zit ik er over na te denken naast de gewone weekmenu’s speciale weekmenu’s voor de Voedselzandloper te maken. Laat het me weten als je dat interessant vindt!
O ja, zijn recepten
Vergeet ik het bijna. Hij heeft zelf een heel hoofdstuk gevuld met voorbeeldmenu’s en recepten. Hij is vast een briljant arts, maar een kok is het niet. Er spat weinig creativiteit van af en echt aantrekkelijk vind ik het niet. Leuk om een idee te krijgen en vervolgens zelf te gaan brainstormen!
Pingback: Recensie: Kris Verburgh - De voedselzandloper | Ranking the Books