Recensie: De Voedselzandloper
26

Recensie: De Voedselzandloper

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 31 januari 2013

VoedselzandloperNa Michael Pollen met ‘Een pleidooi voor echt eten’ en ‘Een leven lang fit’ door Harvey Diamond denk ik dat dit boek een enorme impact gaat hebben op mijn eetpatroon. Eergisteren had ik dit boek voor het eerst in handen, gisteren had ik hem helemaal uitgelezen en ik ben meteen begonnen met de uitvoer. Interesse? Bestel De Voedselzandloper meteen! Door via deze link te bestellen help je Kiwi&zo voort te bestaan.

[bol_product_links block_id=”bol_535faec8ef781_selected-products” products=”9200000000032974″ name=”review vzl pl” sub_id=”review vzl pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het globale idee
Dit boek is geen dieet, maar een nieuwe levenswijze. Een nieuwe manier om met eten om te gaan. Er staan weinig recepten in, en veel uitleg over de wetenschap achter de aanbevelingen. Het idee is dat je suiker, aardappels, pasta, rijst, brood, melk en yoghurt zoveel mogelijk laat staan. Hieronder staat een lijst van wat hij aanbeveelt om te eten:


– groente (groene bladgroenten, zoete aardappels, knolselderij etc.) (idealiter minstens 150 gram gekookt en 150 gram rauw)
– fruit (appels, bananen, bessen etc.)
– peulvruchten (bruine bonen, doperwten, pinda’s, kikkererwten, linzen etc.)
– havermout
– vis (2x per week een vette vis)
– gevogelte (dagelijks maximaal een stukje zo groot als de cirkel als je duim en wijsvinger elkaar raken)
– eieren (enkele per week)
– zwarte chocolade (70% cacao of meer)
– groene en witte thee (tot 6 koppen per dag)
– zwarte koffie (tot 3 koppen per dag)
– paddenstoelen en Quorn (minstens 10 gram per dag)
– soja (melk, tofoe etc. Liefst ongezoet)
– kaas (de enige vorm van zuivel die hij adviseert)
– noten (walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten etc.)
– zaden (wordt niets over gezegd, maar zou volgens zijn richtlijnen moeten mogen. Quinoa, zonnebloempitten, sesamzaad etc.)

Ok, dat is dus veel wat je wel mag! Ook adviseert hij het slikken van Vitamine D, jodium, selenium en magnesium. Vitamine D is voor iedereen aan te raden die niet veel overdag buiten komt. Verder leidt wat geGoogle ertoe dat al deze elementen ook uit bepaalde voedingsmiddelen te halen zijn.

Kritiek
Wat de arts Kris Verburgh schrijft, is op z’n zachtst gezegd controversieel te noemen. Het gaat in tegen adviezen van het Voedingscentrum en alle andere instanties. Het is dus ook niet verwonderlijk te noemen dat er veel kritiek op dit boek is. Ik ben zelf geen wetenschapper, dus het is lastig om te bepalen wie gelijk heeft.

Het hele boek is eigenlijk een samenvatting van allerlei wetenschappelijke onderzoeken die hoog staan aangeschreven. Hij weet op die manier veel vertrouwen te wekken dat wat hij schrijft ook klopt. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat het klopt.

Als je deze levensstijl (gedeeltelijk) wil gaan toepassen, zoals ik, luister dan goed naar je lichaam. De eerste week zul je afkickverschijnselen gaan krijgen van je suikerverslaving (die iedereen in meer of mindere mate heeft). Maar als je na een maand veel moe bent, pijntjes hebt die je nog niet had enzovoorts, ga dan vooral met een arts of diëtist in gesprek om dit voor jou te laten werken.

Mijn kritiek op dit boek
Er mist het één en het ander in dit boek. Het eerste is een duidelijk plan van wat je hoeveel zou moeten eten. Enkele eieren per week, zijn dat er 2 of mogen dat er meer zijn? En wat is dan het maximum? Over kaas worden ook geen hoeveelheden gegeven, en niet voor chocolade. Ook worden heel veel soorten voedsel niet genoemd, zoals de zaden (mag quinoa bijvoorbeeld?), honing, en zetmeelrijkere groenten als knolselderij, maïs en zoete aardappels.

Iets anders wat ik echt mis is de handelingen die je met het voedsel verricht, of dat ook effect heeft. Af en toe wordt hier kort over gepraat, maar niet veel. Is een magnetron bijvoorbeeld schadelijk? Klopt het wel dat je fruit met andere voedingsmiddelen vermengt (Een leven lang fit zegt wat anders)? Wat doet verhitting met producten als noten?

Mijn plan
Ik wil langzaamaan meer elementen uit dit boek gaan toepassen, zoals:

– ’s ochtends beginnen met een glas water
– een kwartier later een smoothie van groente en fruit drinken
– wanneer ik ’s ochtends honger krijg iets van havermout eten (pap, muffins, pannenkoekjes, koeken etc.)
– lunchen zonder brood, maar bijvoorbeeld met een maaltijdsalade met kikkererwten, tonijn, sla en een zelfgemaakte dressing
– avondeten ook zonder brood, pasta, rijst of aardappels. Dus bijvoorbeeld een chili con/sin carne met zoete aardappels en kidneybonen
– meer kurkuma en verse kruiden eten, wat hij als wondermiddelen beschrijft
– ’s avonds niet meer snacken (au, die wordt lastig!)
– tussendoortjes eten wanneer ik honger heb zoals fruit, noten, gedroogd fruit, zwarte chocolade of havermout producten
– geen gefrituurd eten eten (dit wordt ook lastig)

Hoe ik dit ga volhouden?
Allereerst ga ik dit niet van de één op de andere dag doen. Langzaamaan ga ik dit toepassen. Door bijvoorbeeld geen nieuwe aardappels meer te halen als het op is. Daarnaast ga ik hard experimenteren. Bijvoorbeeld in het bakken van muffins en koekjes die aan alle eisen voldoen én lekker zijn. En het belangrijkste voor de lange termijn is dat ik een cheat-dag per week ga instellen. Waarop alles gegeten mag worden! Handig voor verjaardagen, uit eten gaan etc.

Ik ga jou helpen!
Uiteraard zal ik mijn uitvindingen niet voor mezelf houden. Als ik goede nieuwe recepten gevonden/bedacht heb, zal ik ze op Kiwi&zo delen. Daarnaast zit ik er over na te denken naast de gewone weekmenu’s speciale weekmenu’s voor de Voedselzandloper te maken. Laat het me weten als je dat interessant vindt!

O ja, zijn recepten
Vergeet ik het bijna. Hij heeft zelf een heel hoofdstuk gevuld met voorbeeldmenu’s en recepten. Hij is vast een briljant arts, maar een kok is het niet. Er spat weinig creativiteit van af en echt aantrekkelijk vind ik het niet. Leuk om een idee te krijgen en vervolgens zelf te gaan brainstormen!

Dit is een gesponsord artikel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

26 reacties op “Recensie: De Voedselzandloper

Plaats een reactie
 • Kina

  Hi Lisette, dapper dat je het gaat proberen. Wat ik met name lastig vind is dat verschillende boeken elkaar tegenspreken…wat is nu juist? Ken je bijvoorbeeld het boek ‘de beste dokter staat in de keuken’ van Birgit de Heij? Zij pleit ervoor soja en zuivel (en bepaalde groenten) helemaal te vermijden. Wat denk jij?


  5 februari 2013 om 09:08 | Beantwoorden
  • Lisette

   Hey Kina!

   Dat ben ik helemaal met je eens, vind ik ook erg lastig. Soja en zuivel zijn inderdaad ook mijn struikelblokken, als wetenschappers elkaar al tegenspreken, hoe moet ik dan als ‘domme consument’ de goede keuze maken? Mijn tussenweg is om te kiezen dat soja in gefermenteerde vorm prima is, omdat dit wel weer uit veel onderzoeken blijkt (sojasaus, miso en tempeh), en grote blokken tofoe en sojamelk te laten staan. Met zuivel is mijn oplossing om het uit mijn dagelijkse ritme te halen (dus niet meer standaard melk en cruesli als ontbijt of kaas als broodbeleg) maar het alleen bij uitzondering te eten (wat kaas door het avondeten, een bolletje ijs als je uit eten gaat).

   Wat ik verder vooral uit De Voedselzandloper heb gehaald is dat we veeeeel afwisselender kunnen eten dan we doen. Wellicht dat dit nog wel het beste voor ons is. Veel mensen eten nu een kilo tarwe per dag, een paar verschillende soorten groenten, veel koemelk in verschillende vormen en 3 soorten vlees (kip, koe en varken). Wat nou als we in plaats van alleen tarwe, ook havermout, rogge en boekweit gaan eten? En veel meer afwisselen met groenten? En soms koemelk, soms schaap, soms geit en soms een plantaardige variant als amandelmelk? En ook eens lam, duif, eend, kalkoen en meer vis en zeevruchten eten. En in plaats van aardappels ook regelmatig met knolselderij, pastinaak en witte bonen koken. Misschien dat we dan al dicht bij de oplossing zitten 🙂

   Het boek waar je het over hebt ken ik niet, heb jij het wel gelezen? Is het een aanrader?

   Groetjes, Lisette


   5 februari 2013 om 11:14 | Beantwoorden
   • Louise Bots

    Hai, leuk om op je site te lezen !!! Ik word er erg enthousiast van!!
    Zelf eet ik ‘ volgens amber albarda’. Bevalt goed en goede uitleg en heerlijke recepten . Juist even naar info aan het zoeken over de voedselzandloper!! En ik las iets over dokter apovian…zij last één dagje smoothies in, dat ga ik vandaag toepassen en blijf verder eten zoals ik deed 😉
    Biologisch is heerlijk maar ook duur, dus ik vind het leuk om te kijken hoe jij dit doet. ( wij zijn een gezin met 5 echt mee etende 😉 kinderen en eten hetzelfde wat ik voor mezelf kook de kookboeken van otto lenghi zij geweldig en heerlijk en gemakkelijk in te passen in eetwijze! ( soms eet ik wat minder brood , pasta ed koolhydraten heb altijd wel de volkoren, spelt variant ook brood vn spelt zuurdezem of quinoa)


    26 april 2013 om 11:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Leuk om te lezen! Allemaal nieuwe termen, zal er eens induiken. Ottolenghi is inderdaad erg leuk, heb ik hier ook een kookboek van liggen. Zo, dat zijn veel monden om te voeden zeg, respect daarvoor!


     26 april 2013 om 18:06 | Beantwoorden
 • Anne

  Leuke recensie over De Voedselzandloper! Ik heb zelf het boek nog niet gelezen, maar ik heb goed nieuws voor iedereen die graag wilt eten volgens de richtlijnen van dit boek want… er is nu ook een kookboek uit!

  Het boek heet: Lekker Lang Jong (recepten op basis van de Voedselzandloper) – Clare ten Houte de Lang & Nelleke van Linkdonk.

  Ik heb het boek onlangs gekocht en het staat vol met lekkere en makkelijke ontbijtrecepten (o.a. havermoutontbijtjes, smoothies en sapjes), heerlijke recepten met spreads & dips, zelf crackers maken, heerlijke salades en avondmaaltijden en leuke recepten voor gezond snoepen! Ik ben heel erg fan van dit boek!!


  14 maart 2013 om 20:53 | Beantwoorden
  • Lisette

   Dat is inderdaad goed nieuws! 🙂


   15 maart 2013 om 10:38 | Beantwoorden
 • Pingback: Recensie: Kris Verburgh - De voedselzandloper | Ranking the Books

 • Bram

  Kijk voor recepten voor koekjes en tussendoortjes zonder suiker ook eens op suikerwijzer.nl heb hier in het verleden veel lekkere recepten vanaf gehaald.


  4 juli 2013 om 00:03 | Beantwoorden
 • Henk

  Heb in mijn vakantie het boek de VZL gelezen. Was me, man 58 jaar, meteen duidelijk dat ik dat eens uit moest proberen en ben nu 3 weken bezig, ongeveer op de manier zoals jij beschrijft: havermout, sla en beperkt avondeten etc. Geen brood, pasta etc. Tot nu toe valt het me mee om vol te houden en wil 4 weken volmaken om het ‘experiment’ dan te evalueren. Volgens Kris moet je flink afvallen, maar ik heb het idee dat dat wel mee valt. Ik weeg me pas aan het eind van de 4 weken, meet dan ook mijn bloeddruk enz. Als de resultaten tegenvallen en ik ben bang dat dat zo is,dan stop ik ermee want ook toen ik ‘ongezond’ leefde had ik eigenlijk nergens last van, werd ook niet dikker enzo dus ja,, waarom dan doorgaan? Het enige wat ik tot nu toe vaststel is dat door de dag heen weinig honger heb en geen glucosepieken meer ken.We zullen zien.


  14 juli 2013 om 17:38 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Henk,

   Knap dat je het 4 weken aangaat! Het afvallen is voor mij juist een reden om niet helemaal over te willen stappen. Ik moet een paar kilo aankomen, en aangezien ik lactose-intolerant ben en dus geen kaas kan eten, moet ik anders de hele dag door eten om genoeg calorieën binnen te krijgen.

   Ik kan me goed voorstellen dat het teleurstellend en weinig motiverend is als de resultaten tegenvallen. Ben dan ook erg benieuwd wat de uitkomst is! Maar een constante energiestroom lijkt mij ook erg fijn! (hoewel dat ook wel met volkoren zuurdesembrood, spelt pasta en gekookte aardappelen moet lukken)

   Groetjes, Lisette


   15 juli 2013 om 13:37 | Beantwoorden
 • Herma

  Hallo Lisette,
  Blij iets positiefs over Kris Verburgh te lezen. Hij is inderdaad geen kok. Ik volg nu zo’n 6 maanden zijn voedselzandloper. Ik voel me er zeer goed bij. Ben suikerpatient en had een nieuw medicijn en nog meer moeten spuiten. De laaste keer dat ik bij de internist was, feliciteerde hij mij zelfs. Hij wist niet wat ik gedaan had maar ik moest vooral er mee door gaan. Mocht ook minderen met de oude medicijnen. Mijn pijnlijke dikke darm aanvallen zijn compleet verdwenen. Helaas ben ik er niet spectaculair van afgevallen. Kris heeft inderdaad de neiging nergens een hoeveelheid te zetten.
  Dus als hij het heeft over wat chocola of noten dan kan ik heel moeilijk maat houden. Wat is een handvol. Ik heb moeite met maathouden. Als mij precies wordt verteld wat ik mag, is het niet moeilijk voor mij. Ik heb wel al heel wat uitgedokterd wat betreft maaltijden. Brood, aardappelen etc. mis ik niet. Met het recept wat bij dit artikel staat heb ik wat moeite. Wat doe je met al die andere halfjes. Banaan kan je niet bewaren. Dat is mijn probleem met recepten. Waarom niet een boek gemaakt voor 1-persoonshuishoudens.Maar dan in de trant van Kris Verburg. Misschien een idee.
  Succes


  9 september 2013 om 21:49 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Herma,

   Wauw, wat een resultaten! Over welk recept heb je het? Het lastige is dat ik zelf vaak voor 2 kook. Recepten voor 1 persoon worden of lastig qua hoeveelheden of saai (kies je voor een halve paprika of laat je de paprika weg? Vaak het laatste). Maar met behulp van een vriezer en een koelkast valt er veel op te lossen. Vries bijvoorbeeld de rest van de blokjes paprika in, of gebruik de andere helft van het blikje tonijn morgen 🙂

   Groetjes, Lisette


   10 september 2013 om 16:08 | Beantwoorden
   • Herma

    Dank voor de snelle reactie. Kan die dingen die je voorstelt best uitproberen. Heb het boek “lekker lang jong” gekocht. Kookboek samengesteld met Kris Verburg. Zat er bij te kwijlen. Wist niet dat je zoveel met havermout kon doen. Moet alleen even op zoeken wat havervlokken zijn. Zal toch niet in een peerd veranderen???? Heb gelijk een goede stappenteller gekocht bij de sportwinkel. Wordt ik om mijn olle dag nog actief.
    groetjes
    Herma


    10 september 2013 om 17:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Het boek Lekker Lang Jong is inderdaad super! Is één van mijn lievelingskookboeken 🙂 het verschil tussen havermout en havervlokken snap ik ook nog steeds niet goed. Toen ik dit op Facebook vroeg was de reactie dat de snelkokende havermout zoals van Quaker havermout is, en de traagkokende de vlokken… Tja. Goed bezig zeg, wandelen is altijd lekker!

     Groetjes, Lisette


     11 september 2013 om 11:36 | Beantwoorden
 • Bram Brauer

  Een boek waar ook hele lekkere recepten in staan die goed in deze voedingsgewoonte passen is oersterk koken. Ik gebruik het naast Lekker lang jong.

  Een leuk recept dat hier in staat is bijvoorbeeld zelf snoepjes maken met gezeefd fruit en agaragar voor als je net als mij toch echt af en toe een zoetekauw bent.

  Ik kwam vandaag in de krant ook een artikel tegen over slimpasta.nl. Pasta en rijst gemaakt van de vezels van een plant met maar 12 kcal per 100 gr. Ga zelf eens een paar zakjes bestellen om te kijken hoe het smaakt. Af en toe zijn rijst en pasta toch wel lekker en dan is dit misschien een goede vervanging.


  11 september 2013 om 12:13 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Oersterk koken heb ik vaker van gehoord, toch maar eens naar kijken dus 🙂

   Heb je enig idee van welke plant die rijst en pasta dan is gemaakt? Ben wel benieuwd!


   11 september 2013 om 16:30 | Beantwoorden
   • Bram Brauer

    Ja van de konjac plant de vezels heten glucomannan. Op slimpasta.nl leggen ze alles uit ook dat het getest is enzo.


    11 september 2013 om 16:36 | Beantwoorden
 • Martien

  Hoi,
  Ik las ergens dat aspartaam wel gebruikt mag worden.
  Aspartaam is zeer ongezond en bovendien kankerverwekkend.
  Google maar eens op aspartaam
  Vr. gr. Martien


  28 september 2013 om 10:51 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Je bedoelt dat aspartaam mag volgens De Voedselzandloper? Dit kan ik me zo niet herinneren, volgens mij had hij het bij zoetstoffen over stevia en zo. Want inderdaad, aspartaam zou ik ook niet aanraden 😉

   Groetjes, Lisette


   28 september 2013 om 15:47 | Beantwoorden
 • Jolanda Blikman

  hoi,
  is het handiger om gewoon te eten waar je jezelf goed bij voelt.
  Je komt er snel genoeg achter denk ik, wat goed is. Al die buitenlandse superfoods, heb ik wel zo n beetje uitgeprobeert en gemerkt dat ik er niet veel beter van wordt. Sommige dingen zijn niet te pruimen en nog hardstikke duur ook.( Maca Poeder heb ik zo de vuilnisbak ingegooid en goji bessen zijn ook niet echt lekker) Onze voorouders hebben dat ook nooit gegeten en ons lichaam is daar niet op ingesteld. Verder ben ik er achter gekomen dat hoe goedkoper noten en zaden zijn hoe ouder ze zijn. Bijv. paranoten mogen een jaar oud zijn anders dan krijg je zo n vieze smaak en dat houdt in dat ze langer dan een jaar oud zijn. Ik ben nu 53 jaar en in de overgang. Ben niet ziek en eet gewoon dagelijks mijn broodjes en zuivelproducten vind ik heerlijk. Eet dagelijks een klein balletje of een stukje kip, veel fruit en wat nootjes en zaadjes. Veel voedingsmiodelen die ik eet vallen onder Clean Food maar heel veel ook niet. Ik voel me goed heb nog nooit iets gebroken en en ben 62 kg met een lengte van 1.72 m. Doe wel elke dag wat oefenigen in de ochtend en avond. Verder probeer ik vooral overal van te genieten, na 2 bijna doodervaringen in mijn leven dankbaar dat ik er nog ben en elke dag bedank, vraag aan de engelen te helpen met van alles en nog wat. Ik voel me steeds krachtiger. Heb wel wat opvliegers waar ik een weg in probeer te vinden, Soms een sauna soms een ijskast, ook daar kom ik overheen. Ik geniet overal van. Deze reactie geef ik omdat er qua voedingsadviezen zoveel tegenstrijdingheden zijn dat mensen niet meer weten waar ze goed aan doen.

  vr groetjes van Jolanda


  18 augustus 2014 om 13:30 | Beantwoorden
 • Sarah12348

  Hallo,

  Een paar vragen:
  – In ‘De Voedselzandloper” bij het gedeelte over vitamines adviseert de schrijven dat je ook naar een arts kunt gaan om je te laten adviseren over extra vitamines. Hoe noemt hij zo’n arts? “Voedingsarts”? “Preventiearts”? Zou iemand die dit boek heeft dit even willen nakijken? 🙂
  – Is Speltbrood een goede vervanging voor gewoon brood volgens de voedselzandloper?

  Bedankt alvast!


  25 september 2014 om 22:55 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Het eerste durf ik niet te zeggen aangezien ik hem niet meer in huis heb. Zelf zou ik aan een orthomoleculaire arts denken, omdat die veel met specifieke supplementen werken.

   Speltbrood is geen goede vervanging volgens de Voedselzandloper omdat het nog steeds een koolhydraatbron is en rijk is aan gluten. Hij ziet je liever een maaltijdsalade of havermoutpap eten 🙂


   26 september 2014 om 10:21 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten