Recensie: De Tuinplanten Mix&Match Gids
8

Recensie: De Tuinplanten Mix&Match Gids

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 2 mei 2014

De TuinplantenLaatst kreeg ik dit boekje in de bus. En wat is dit een leuk idee! Het is “De Tuinplanten Mix&Match Gids van Josie Jeffrey. Ben je benieuwd? Bestel dit boek dan via de link hieronder, en help Kiwi&zo!

[bol_product_links block_id=”bol_5360fcf493fde_selected-products” products=”9200000015466817″ name=”tuinplanten pl” sub_id=”tuinplanten pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Mijn moestuin
Sinds dit jaar heb ik voor het eerst een volkstuin. En een hele grote ook. Ik schat 5 bij 20 meter. Dat is ietsjes meer dan mijn balkon! Ik ben een complete beginner als het op tuinieren aankomt. Vorig jaar heb ik voor het eerst kruiden, sla, radijsjes en aardbeien geteeld op mijn balkon. Maar dat is toch wat anders! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog veel te weinig met de moestuin bezig ben geweest. Zowel doordat ik nu erg druk ben met me voorbereiden op een operatie, maar ook omdat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe ik het moet doen (woon je in Hardenberg en lijkt het je leuk om mij het één en ander te laten zien, laat dan vooral hieronder een reactie achter!).


Biologisch-dynamisch
Dit boekje is geschreven naar de ideeën van Rudolf Steiner. Hij is de grondlegger van de bio-dynamische landbouw. Misschien heb je wel eens van het Demeter keurmerk gehoord. Dat is dit. Het houdt rekening met alle omstandigheden waarin je de planten het beste ondersteunt. Van de grond gezond houden tot de maanstanden. Erg interessant! Maar voor een beginner misschien nog iets te hoog gegrepen? Eerst maar eens leren schoffelen 😉

Mix&Match
Wat ik echt briljant vind aan dit boekje is het Mix&Match gedeelte. Dit laat goede combinatiegewassen zien. Dus welke planten boven de grond en onder de grond jouw gewassen kan helpen, en wat ze voor de plant kunnen betekenen. Zo zorgen sommige planten voor nuttige insecten, zijn ze ziektewerend of leveren ze voedingsstoffen. Dit is het grootste gedeelte van het boek.

Nuttige informatie
Ook staat er in het boek hele concrete informatie over hoe je compost maakt, zelf een vloeibare voeding voor de planten maken en nog veel meer.

Biologie-les
Gedeeltelijk voelde ik me weer terug bij de biologie-les van de middelbare school. Alle informatie over de bodem, bacteriën en dergelijke kon mijn aandacht niet heel goed vasthouden. Misschien als ik wat verder ben met tuinieren dat het ook meer voor mij gaat leven en ik het interessanter vind. Er is dus voor ieder wat wils in dit boekje!

Dit is een gesponsord artikel. Ik heb dit boek van de uitgever ontvangen om een recensie over te schrijven en ik krijg een bijdrage van Bol.com voor iedereen die via de links op deze site een bestelling plaatst.

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

8 reacties op “Recensie: De Tuinplanten Mix&Match Gids

Plaats een reactie
 • Meinou

  Klinkt interessant! Althans, voor iemand die al iets gevorderd is in het moestuinieren 😉
  Jij hebt wel een flinke moestuin voor een beginneling, verzuip je er niet in? Heb je ergens beginnersinformatie vandaan? Ik wil (later als ik groot ben, ghehe) ook graag een moestuin hebben, heb nu enkele aarbeiplantjes, een tomatenplant, een paprikaplant en wat rozemarijn in de tuin staan. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik wel en niet moet doen, dus pruts ik maar wat aan, haha. Is overigens niet bio, maar ik vertik het om pesticiden te gebruiken, dat scheelt al heel wat. Als ik een echte moestuin begin, wil ik het wel helemaal bio gaan doen (denk ik..). Met bio zaden, bio grond, organische compost/mest, etc…


  2 mei 2014 om 13:25 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja, ik verzuip er in, weet niet goed waar ik moet beginnen… We hebben inmiddels een paar fruitboompjes gepland en 2 struiken, plus er stonden al veel struiken en aardbeienplantjes. Met fruit komt het dus wel goed, maar met groente?


   2 mei 2014 om 14:38 | Beantwoorden
   • Meinou

    Nou ja, de wereld vergaat ook niet als je oogst dit jaar niet al te best is. Je hebt nu ook even belangrijkere zaken om je op te focussen. Intussen kun je misschien wat info op doen, zo zijn er makkelijke en minder makkelijke groenten. Ik meen dat courgette, ui, knoflook, kool en ijsbergsla de meest simpele groenten zijn. Ook kruiden zijn niet lastig, maar dat is niet zo handig in jouw moestuin, die heb je graag dichtbij huis.
    Op demakkelijkemoestuin.nl staan ook leuke tips!


    2 mei 2014 om 15:49 | Beantwoorden
 • Sietske

  Hoi lisette,

  Waar heb je de moestuin? (In hardenberg, daar woon ik ook namelijk) Een vriendin en ik willen er samen een gaan doen, maar moeten eerst nog een plekje zien te vinden.
  Ik ben voor nu eerst maar begonnen in mijn eigen tuin met een vierkante meter moestuin.. Heb daar nu little hem sla, rucola, radijsjes en lente-ui gezaaid… En nu maar wachten….


  4 mei 2014 om 13:03 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik heb er eentje in Heemse. Je kunt gewoon de gemeente bellen en vragen naar de persoon die gaat over de volkstuinen. Die kan je dan vertellen wat waar nog allemaal vrij is! 😀


   5 mei 2014 om 13:29 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten