Recensie: Borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen
24

Recensie: Borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 23 juli 2015

Een beladen onderwerp heb ik gemerkt: borstvoeding. Voor de mensen die Kiwi&zo volgen zal het misschien niet als verrassing komen dat ik borstvoeding wil gaan geven aan ons zoontje. Ik ben nu 30 weken zwanger, maar dat wist ik al vanaf het begin. Ik eet zelf zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk en borstvoeding is dan een logisch vervolg voor de kleine. Maar wanneer ik dit vertel, krijg ik meteen allerlei horrorverhalen te horen van mensen over hun eigen ervaring of die van een kennis. Borstontstekingen, te weinig melk, ongelukkige baby’s, tepelkloven van hier tot Tokyo, bloederige bevallingen waardoor de moeder dagenlang buiten westen was en dus geen borstvoeding kon geven… Je kent het misschien wel. En eerlijk? Wat moet ik daarmee?!

Goed voorbereiden
En dus wil ik zorgen dat ik alles kan leren theoretisch gezien wat er over te leren valt. En toen werd het boek “Borstvoeding” van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen aangeraden. Nog geen week geleden kwam het boek binnen en nu heb ik hem al uit. Wat een verademing dit boek! Ik heb er echt heel veel van geleerd en wil aanstaande moeders dit niet onthouden.

[bol_product_links block_id=”bol_55afbb5d31104_selected-products” products=”1001004005688470″ name=”borstvoeding pl” sub_id=”borstvoeding pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Het goede nieuws
Slechts 2% van de aanstaande moeders is fysiek niet in staat borstvoeding te geven. Hetzij door een borstvergroting of -verkleining of te weinig melkklieren bijvoorbeeld. Dat is maar een heel klein percentage! Uiteraard zijn er veel variabelen in het spel, maar met die 2% in het achterhoofd houdt dit in dat het grootste gedeelte van de vrouwen bij wie borstvoeding niet lukt, dit komt doordat ze verkeerde adviezen gehad hebben. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, van de kraamverzorgster, van andere moeders of van het consultatiebureau. En daar komt dit boek om de hoek kijken, want dat is dus een uitgebreide handleiding met wél de juiste adviezen.

Betrouwbaar
Ik zit zelf in een Facebookgroep voor vrouwen die lang borstvoeding (willen) geven, oftewel de vrouwen bij wie het dus lukt. En dan bedoel ik niet een paar maanden, maar 1 of 2 jaar, sommige zelfs langer. Daar zie je vaak vragen voorbij komen van vrouwen die onzeker bij het consultatiebureau wegkomen bijvoorbeeld, omdat ze zulke andere adviezen hebben gekregen dan die in die groep voorbij komen. En die adviezen uit die groep, zijn 2 handen op 1 buik met de adviezen in dit boek. Dat vind ik zelf een goede referentie dat de adviezen kloppen.

Voorbeelden van slechte adviezen
En wat zijn dan die slechte adviezen? Een greep:

 • de baby heeft veel zuigbehoefte, dus gebruik een speen
 • abnormale vorm tepel? Gebruik een tepelhoedje gedurende de hele borstvoedingsperiode
 • de baby moet in zijn eigen kamer slapen
 • rust, reinheid, regelmaat. Doe de voedingen op vaste tijdstippen
 • je kunt gerust 1 voeding vervangen door flesvoeding

Stuk voor stuk adviezen waardoor de kans groot is dat de melkproductie wegvalt en je dus te weinig melk gaat hebben.

Echt niet bedoeld als kritiek!
Elke moeder wil het beste voor haar kindje. Dit is dus ook echt niet bedoeld als kritiek naar moeders waarbij borstvoeding ‘niet gelukt’ is (hoor ik ook regelmatig bij moeders die toch 3 maanden volledig borstvoeding gegeven hebben, dus dan heb je toch ook borstvoeding gegeven…?). Dit is bedoeld als hart onder de riem voor aanstaande moeders. Alsjeblieft, voel je niet aangevallen hierdoor.

Wacht maar
En ook eentje die ik al regelmatig gehoord heb: wacht maar totdat je bevallen bent. Ik ben me er 100% van bewust dat er maar weinig te plannen is met een baby, ik me een enorme klungel ga voelen, overspoeld zal worden door hormonale emoties en twijfels, me geen raad zal weten als mijn zoontje straks krijst door krampjes etc. En misschien, heel misschien, gaat het inderdaad niet lukken. Ik snap alleen niet wat voor nut het heeft om dit tegen aanstaande moeders te zeggen. Dat wordt toch ook niet over de bevalling gezegd? “Wacht maar totdat de weeën beginnen, dan piep je wel anders?”

Dus tijd voor een ander geluid!
Mocht je overwegen om borstvoeding te gaan geven, haal dit boek en volg een borstvoedingscursus van een borstvoedingsorganisatie zoals VBN of La Leche League bijvoorbeeld zodat je je zelfverzekerd voelt. Ik weet in ieder geval dat ik heel veel geleerd heb van dit boek en dat het mij heel veel zelfvertrouwen heeft gegeven. Het mooiste hieraan? Hoe meer zelfvertrouwen je hebt dat het lukt, hoe makkelijker je oxytocine (knuffelhormoon) aanmaakt tijdens het voeden waardoor het ook daadwerkelijk gaat lukken. Win-win dus 🙂

P.S. het gebeurt niet vaak dat ik zo erg twijfel om een artikel online te zetten. Wees alsjeblieft lief voor mij en elkaar in de reacties!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

24 reacties op “Recensie: Borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen

Plaats een reactie
 • Caroline Postema

  Ik heb mijn tweeling 6 maanden borstvoeding gegeven en dit is mijn mede gelukt omdat ik me heel goed had voorbereid. Ik las alles wat los en vast zat en toen ze geboren waren was de borstvoeding mijn eerste prioriteit. Door veel rust en regelmaat en vertrouwen is het ons gelukt.


  23 juli 2015 om 16:34 | Beantwoorden
 • Karin

  ik heb mijn middelste ruim twee jaar gevoed en jongste is nu zes weken en drinkt nu aan de borst ter wijl ik typ. 😉 Bij oudste helaas gestopt na tien weken. Ondanks cursus en veel inlezen toch onzeker laten maken. Het is lastig als je omgeving het anders doet en kritiek heeft. Zoek gelijkgestemden bij bijvoorbeeld een borstvoedingscafe of op het dragen en voeden forum.


  23 juli 2015 om 19:13 | Beantwoorden
 • Veerle

  Grappig, ik heb ook net het boek gelezen en ook als een sneltrein gelezen. Ik ben 20 weken zwanger en wil net als bij mijn zoontje(3jaar) borstvoeding geven. Ik had toen borstvoeding gegeven totdat ik terug moest werken (tot 4 maanden en een half). Met dit boek te lezen zou ik deze x graag langer borstvoeding geven, alleen weet ik nog niet hoe ik dat moet doen ivm terug werken. Dat is iets dat bij ons op de afdeling (in het ziekenhuis, verpleegkundige), “nog” niet gedaan wordt en waar waarschijnlijk veel commentaar zou op komen. Als iemand tips heeft….
  Alvast veel succes!!


  23 juli 2015 om 22:20 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   bizar, juist in het ziekenhuis zou je verwachten dat hier iets voor geregeld is! Is er niet een algemene kolfruimte voor alle afdelingen of iets dergelijks? Je bent vast niet de eerste die gaat kolven daar!


   28 juli 2015 om 15:42 | Beantwoorden
 • Wietske

  Het is het mooiste en beste wat je een kind kunt geven en het meest natuurlijk ook!
  Ik ken vrouwen die geen borstvoeding geven omdat ze bang zijn dat hun borsten gaan hangen, ik begrijp daar werkelijk niks van, je wilt toch het beste voor je kind!
  Mooi dat jij er wel voor gaat.


  24 juli 2015 om 18:21 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   die heb ik ook al te vaak gehoord… Terwijl dat eventuele hangen door de zwangerschap komt, niet door de borstvoeding!


   28 juli 2015 om 15:39 | Beantwoorden
 • Anneke R

  Leuk Lisette,
  deze recensie. Ik heb mijn 3 kinderen ook borstvoeding gegeven. Daarnaast ben ik contactpersoon bij de VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) geworden dat ik onze middelste aan de borst had. Als ervaringsdeskundige vrijwilliger geef ik info aan aanstaande ouders en ouders die hun kindje borstvoeden / mama melk geven.
  Er is ook een facebook groep van borstvoeding natuurlijk, daar lezen en schrijven andere moeders, contactpersonen en lactatiekundige , je kunt daar ten alle tijden terecht met je vragen en onzekerheden, maar ook de leuke dingen delen.

  groeten Anneke


  24 juli 2015 om 20:24 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wat leuk Anneke! Ik heb eind augustus nog een borstvoedingscursus bij een contactpersoon van VBN 😀


   28 juli 2015 om 15:38 | Beantwoorden
 • Simone

  Onlangs heb ik ook een borstvoedingscursus gevolgd en bij mij is in het verleden door verkeerde adviezen het misgegaan. De grootste tips die ik heb mogen meenemen is dat het nooit pijn mag doen. Geen kloofjes of ietsdergelijks, is dit wel dan gaat het mis met aanleggen en dan kun je altijd om hulp vragen bij bijvoorbeeld een lactatiedeskundige, zij zijn hiervoor en hebben de kennis in huis. Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Ook dat je als moeder en kind door dichtbij elkaar te blijven leer je samen een ritme te krijgen. Je wordt al wakker van een kleine verandering van de baby in plaats van dat de baby moet huilen voordat het eten krijgt. De energie kan dan voor het drinken gebruikt worden ipv dat het al moe is van het huilen. Als laatste is weten hoe groot de grootte is van het maagje van een pasgeborene. Eerst een kers dan een abrikoos enzovoorts. Je moet dus niet bang zijn dat het kind te weinig eten krijgt in de eerste dagen, heb vertrouwen en geduld, stress werkt nadelig op de toevoer van melk, hormonaal moet je ontspannen zijn om voldoende melktoevoer te krijgen. Heel veel succes! En het gaat ons lukken!


  24 juli 2015 om 22:29 | Beantwoorden
 • Ankie

  Hoi Lisette mijn kinderen zijn al volwassen maar destijds heb ik tien en negen maanden borstvoeding gegeven. Wat ik je mee wil geven is te zorgen voor voldoende rust voor jezelf. Lastig bij alle verandereingen in het begin en met alle geweldige kraamvisite. Beetje plannen zodat je zelf goed kunt uitrusten. Dat komt ook de kwaliteit van je voeding ten goede. En door op te letten wat je eet heb je ook invloed op krampjes. Maar dat zal vast ook in het boek aan de orde konen. Succes en geniet van die heel speciale intieme periode samen met je lieve zoon.


  24 juli 2015 om 23:33 | Beantwoorden
 • Marianne

  Ik kan alleen maar zeggen doen!!!
  Toen mijn kinderen werden geboren was het nog redelijk normaal om borstvoeding te geven.
  Dat is iets wat niemand van je kan overnemen, alleen de moeder kan dit doen 😉 voor mij is dit altijd een voorrecht geweest.
  Toen ik uiteidelijk overging op flesvoeding was mijn man blij dat hij ook een keer kon voeden, maar tot die tijd was het mijn privilege, “ik heb de bevalling moeten doen, dus ik doe ook de voeding” zoiets:-)
  Heel veel succes straks en vooral genieten van de ‘moeder-zoon momenten’


  25 juli 2015 om 08:05 | Beantwoorden
 • Myriam

  Doen. Onze dochter geeft haar dochtertje borstvoeding. Het mooiste en beste wat je je kindje kunt geven.
  Dit zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn. Koemelk is voor kalfjes. Heel slecht voor de mens.


  25 juli 2015 om 09:42 | Beantwoorden
 • Janneke

  Idd. Goede voorlichting is het halve werk! Ik moet zeggen dat het me in het begin wel tegenviel, het was niet zo makkelijk als ik had gedacht, maar ik had een geweldige kraamverzorgster die veel verstand van borstvoeding had en inmiddels geef ik mijn dochter al ruim 2 jaar borstvoeding 🙂
  mijn ervaring is dat de aanhouder wint, geef bij problemen niet te snel op en zoek tijdig hulp van een goede lactatiekundige als zich problemen voordoen.
  Ik vind de boeken en site van Stefan Kleintjes ook super! Een leuk boek is ook “eten voor de kleintjes ” als je straks met vaste voeding gaat beginnen


  25 juli 2015 om 16:25 | Beantwoorden
 • Lucia G

  Als jij zo graag borstvoeding wilt geven en je hebt je goed ingelezen, gaat het zeker lukken! Soms kost het wat doorzettingsvermogen, maar als dit je instelling is komt dat ook goed. Alles bij elkaar heb ik onze 3 kinderen ruim 5 jaar borstvoeding gegeven, de een wat langer dan de ander. Bij de jongste werd me aangeraden te stoppen door heftige borstontsteking en kloven, maar ik wist hoe heerlijk het kon zijn als die beginperikelen voorbij waren, en heb doorgezet. Uiteindelijk zonder problemen 14 maanden de borst gegeven, tot meneertje er zelf mee stopte.
  Het is een zeer belangrijke periode in het leven van een kind én de moeder, en het was dagelijks genieten van dat lijfje zo dicht bij het mijne, voedend met de beste melk die er is. Mijn oudste en jongste kind heb ik 7 maanden gevoed zónder enige bijvoeding, en het waren grote sterke baby’s. Ook als ze tandjes krijgen kun je gewoon doorvoeden. Als ze gaan lopen en regelmatig vallen is een slokje troost bij mama genoeg om ze weer verder te laten oefenen. Ik was altijd erg blij dat ik ze dan even een troostslokje kon geven, ze waren veel sneller getroost dan andere kinderen 🙂
  Dus laat je niets aanpraten, ga je eigen weg en GENIET vooral van deze bijzondere ‘symbiose’!


  26 juli 2015 om 16:37 | Beantwoorden
 • laura

  Ha Lisette. Fijn dat je die FB groep gevonden hebt. Zelf vind ik het forum van Dragen en Voeden ook heel fijn. Tja, alles wat je wil weten over dragen, voeden en natuurlijk ouderschap, en dan niet uit een boekje, maar geschreven door (on)zekere (aanstaande) moeders. Je bent van harte welkom!


  11 augustus 2015 om 23:53 | Beantwoorden
 • Jitske

  Goed boek, en ook een super goede opvolger: Eten met de kleintjes, ook van dezelfde auteur.
  Ik heb een jaar borstvoeding gegeven en daarna onze kleine met de Rapley methode leren eten. Hij is nu 1,5 en zit elke avond gezellig bij ons aan tafel met z’n handjes (en steeds vaker met vorkje of lepel) te eten! Echt zo heerlijk!
  Succes komende periode!


  24 september 2015 om 19:35 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten