Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en lastig verteerbare groenten (FODMAPs)
28

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en lastig verteerbare groenten (FODMAPs)

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 13 oktober 2014

Uien

Volgens de Prikkelbare Darm Belangenvereniging heeft zo’n 10% van de Nederlanders Prikkelbare Darm klachten. Denk aan buikpijn, diarree, verstopping en gasvorming. Op mijn 19e kreeg ik de diagnose PDS van mijn huisarts. Na heel veel experimenteren kwam ik uiteindelijk op het FODMAP dieet uit. Eindelijk iets dat werkt!

Prikkelbare Darm Syndroom
PDS is geen sexy aandoening. Verre van. Ik kan me bijvoorbeeld nog vele avonden op visite herinneren dat ik zoveel gasvorming had waarvan ik wist dat het heel erg zou stinken en ik het dus ophield. Met gruwelijke buikpijn als gevolg. En ja, ik dacht dat dit normaal was, dat iedereen dit had. Nee dus!


De ervaring van SCD
In het voorjaar volgde ik een tijdje het Specific Carbs Diet, oftewel SCD. En voor het eerst in mijn leven liet ik eigenlijk geen scheten meer. Dat was interessant! Nog naast de afwezigheid van buikpijn, niet meer naar de wc hoeven te rennen (nog iets wat ik normaal vond) en dus eigenlijk geen Prikkelbare Darm meer. Later leerde ik dat dit wellicht niet komt door de afwezigheid van zetmeel, maar doordat FODMAPs geschrapt worden in het begin van dit dieet.

FODMAPs?
En langzaamaan zag ik de term FODMAPs steeds vaker om mij heen als wondermiddel tegen een Prikkelbare Darm. Toen na mijn operatie al die klachten weer terugkwamen ben ik een FODMAP dieet gaan volgen. FODMAP is een acronym (afkorting) voor Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Dit zijn allemaal soorten koolhydraten die fermenteerbaar zijn voor de darmbacteriën. Het is dus voedsel voor de bacteriën, die in hun beurt gas uitscheiden als verteringsproduct. Wat dus voor gasvorming zorgt. Geen fermenteerbare koolhydraten staat dus grotendeels gelijk aan geen gasvorming.

Geen FODMAPs totdat de klachten weg zijn
Een FODMAP dieet bestaat uit 2 fases: geen FODMAPs meer eten totdat de klachten weg zijn, en ze dan langzaam, 1 voor 1 weer introduceren zonder dat de klachten terug komen. Als ze wel terugkomen was de reïntroductie niet succesvol en schrap je dat product weer. Het is voor sommige mensen verleidelijk om permanent geen FODMAPs meer te eten, maar dat is niet aan te raden. Aan de ene kant omdat je dan heel eenzijdig eet qua groenten en fruit en aan de andere kant omdat deze koolhydraten heel goed zijn voor je darmflora. Zolang het maar niet voor klachten zorgt, want dan doet het meer kwaad dan goed!

Morgen deel ik mijn lijst die ik gebruikte voor dit eliminatiedieet en woensdag vertel ik meer over mijn ervaringen hiermee.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

28 reacties op “Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en lastig verteerbare groenten (FODMAPs)

Plaats een reactie
 • Meinou

  Wat goed dat je hier een artikel aan hebt gewijd!

  Ik ben in augustus gestart en heb 7,5 week het eliminatiedieet gevolgd. Vorige week heb ik fructose getest, 2 theelepels honing in de thee. Ik kreeg er geen last van, jippie! Vandaag voor het eerst 10 cashewnoten gegeten, dat lijkt niet helemaal goed te gaan. Morgen rustdag en dan woensdag weer testen.

  Sinds ik het dieet volg, heb ik veel minder last van winderigheid, laat nog nauwelijks winden. Ook is mijn stoelgang echt enorm verbeterd en stinkt het niet meer zo verschrikkelijk (nee, het ruikt nog steeds niet naar bloemetjes ;)) Ik heb ook gemerkt dat ik slecht reageer op lactose vrije zuivel, ik ga vanaf nu even helemaal geen zuivel gebruiken. Enkel de roomboter gebruik ik om te bakken en heb gepoogd geklaarde boter te maken. Dit is echter ranzig geworden… Nog maar een keertje proberen.


  13 oktober 2014 om 12:46 | Beantwoorden
  • Karin

   Meinou, de boter zacht verwarmen en dan zie je de vlokken al ontstaan, soms zakken ze naar de bodem of ze drijven. afscheppen, of de olie langzaam overgieten in een glazen potje. Ik bewaar het in de koelkast en het blijft hartstikke goed. Ik gebruik biologische roomboter voor deze chee. heerlijk.


   13 oktober 2014 om 19:29 | Beantwoorden
   • Meinou

    Bedankt voor je uitleg, Karin. Ik maakte het afgelopen zondag. Deed een pakje roomboter in een steelpannetje en verwarmde het heel langzaam op het kleinste pitje. Er kwam geen schuim boven drijven, maar zag wel dat de gehele vloeistof wat korrelig/troebel was. Ook dreef er onderin wat ‘drab’. Omdat ik geen idee had hoe ik dat kon scheiden, wilde ik het filteren. Ik deed een stukje keukenpapier in een trechter en goot daar de gesmolten boter in. Het leek echter wel een koffiezet apparaat, het druppelde er zo langzaam uit. Het duurde een half uur voordat alle boter door de trechter in het potje was gedruppeld. Ik liet het zonder deksel afkoelen op kamertemperatuur en deed toen de deksel erop. Ik zette het in de voorraadkast, daar is het iets koeler dan kamertemperatuur.
    Het is heel korrelig geworden en het smaakt ook niet echt naar boter. Zou het van het langzame druppelen komen? Achteraf merkte ik dat het gezouten roomboter was (per ongeluk gekocht, ik koop altijd ongezouten), zou dat misschien het probleem kunnen zijn?


    14 oktober 2014 om 08:22 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wat goed joh! Ik ben wel heel benieuwd wat er gebeurd als je de cashewnoten met 1 per dag opvoert, of je darmen er dan aan gaan wennen? Of dat je uiteindelijk erachter komt dat je bijvoorbeeld max 8 cashewnoten kunt hebben. Dat hoor ik heel vaak over lactose vrije zuivel helaas. Ghee is ook nog een optie, dat is gefermenteerde geklaarde boter en wordt door de meeste mensen getolereerd. Wil ik over een tijdje ook gaan testen 🙂


   14 oktober 2014 om 09:46 | Beantwoorden
   • Meinou

    Ik vermoed dat lactose niet het enige probleem is bij veel mensen. Dat is dan wellicht de caseïne in de zuivel. Rauwmelkse zuivel zou ook veel beter verteerbaar moeten zijn dan gepasteuriseerde, maar dat is zo slecht verkrijgbaar. Ik heb geen boer als buurman 😉
    Al koop ik wel boerenkaas (= rauwmelks) bij de supermarkt, is zoveel lekkerder.

    Is ghee gefermenteerde boter? Voor zover ik weer is het boter dat verwarmd wordt en dan gefilterd wordt. Dan blijft er enkel zuivere boter over en dat noemt men geklaarde boter. Als je deze geklaarde boter nog eens +/- 45 minuten licht laat borrelen (af en toe een blubje), is ook al het water verdampt en dat noemt men ghee. Dit lijkt mij relatief simpel te maken. Of heb ik het niet bij het rechte eind?
    In de AH zag ik een potje ghee staan van 200 gram. Kostte € 4,99 geloof ik. Als je bedenkt dat er bij ons thuis gemiddeld 400 gram boter per week gebruikt wordt, is dat een erg dure hobby.


    15 oktober 2014 om 08:00 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     ik denk inderdaad ook dat de caseïne een probleemgeval is. Rauwe melk komt met de enzymen om het te verteren dus zorgt vaak voor minder problemen. Tenzij je immuunsysteem er dus al op reageert.

     Dat is altijd hoe ik het geleerd heb, hier bij de natuurwinkel verkopen ze het ook zo. Maar het zal geen beschermde naam zijn dus denk dat beide voorkomt. Goedkoop is het inderdaad niet, maar het kan wel een mooie tussenfase zijn, eerst ghee, dan geklaarde boter en dan boter proberen. Er zitten waardevolle mineralen in, dus liever ghee dan helemaal geen melkvet


     15 oktober 2014 om 10:45 | Beantwoorden
 • mevr. Gewoontjes

  Oh, wat goed! Ik ben heel nieuwsgierig naar het vervolg van deze artikelen. Ik herken je verhaal van winden ophouden en buikpijn heel goed. Eigenlijk altijd had ik buikpijn als ik bij anderen at. Inmiddels eet ik anders en is het veel minder tot eigenlijk niet. Ik ben benieuwd of ik onbewust de FODmaps heb weggelaten. Ik heb zelf colitus Ulcerosa, maar mijn arts neemt ook af en toe het woord prikkelbare darmsyndroom in de mond. Omdat sommige van mijn klachten daar ook op lijken.
  Van FODmaps heb ik nog nooit gehoord. Ik ben nieuwsgierig geworden welke producten daaronder vallen. (of ik ga alvast zelf op onderzoek uit 😉 )

  THanks
  Mevr. Gewoontjes


  13 oktober 2014 om 13:21 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wat ik heel bijzonder vind is dat ik als kind heel veel van die fodmaps niet lekker vond. Zeker ui en prei, gruwelijk! Inmiddels had ik mezelf dat leren eten en vond het ook erg lekker, maar mijn buik raakt er nog steeds helemaal van streek door… Heb je nog vaak last van de Colitus Ulcerosa? Dat is toch een aandoening die in vlagen erger wordt?


   14 oktober 2014 om 09:49 | Beantwoorden
   • mevr. Gewoontjes

    mm, ui & prei eet ik wel graag. Maar ik heb laatst cashewnoten gegeten en voel me daarna wat misselijk. Ik lees nu dat dat fodmaps zijn. Ik moet toch echt ff de tijd nemen om een lijstje te vinden wat allemaal fodmaps zijn 🙂 .

    Op zich is mijn Colitus niet super heftig geweest dat ik bijv. in het ziekenhuis lag (het kan erger). Maar mijn energie heeft er behoorlijk onder geleden. En dat merk ik vooral nu ik anders eet en meer energie heb. Pas na een jaar anders eten (en pogen tot afbouwen van medicijnen wat niet lukt, dus ik gebruik nu keurig een hogere dosis dan ik liever zou willen) is het eindelijk redelijk rustig. Ik heb dus nog wel ontstekingswaarden in mijn ontlasting, maar lang niet zo hoog als dat het geweest is.

    Stress slaat direct op mijn darmen. Tarwe is buikpijn en zuivel = waterige en slijmerige poep. Maar of dat allemaal van mijn colitus komt. Komt zeker door eten heb ik ontdekt.
    Je kunt inderdaad opvlammingen krijgen. Ik denk dat ik dat wel af en toe heb. Soms duurt het namelijk langer dan een dag dat ik last heb. Het is echt zoeken wat werkt. Soms zou ik willen dat ik in één keer het ideale dieet had en nergens meer last van had. Met medicijnen kon stoppen… maar helaas tis chronisch. Tegelijk ben ik super blij met hoe ik mij voel en hoeveel energie ik heb en wat ik afgelopen jaar heb uitgevonden qua voeding. Tis een zoektocht die soms ff stil ligt en dan kom je weer iets tegen wat je gaat uitproberen qua eten. Nu ben ik toch echt getriggerd door je verhaal over fodmaps. Als ik weet wat dat allemaal zijn kun je iig al kijken of je zoiets hebt gegeten als je last hebt. Ik ben iig heel blij met websites en blogs zoals die van jou. Daar heb ik veel van geleerd!


    14 oktober 2014 om 10:37 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Heftig joh! Inderdaad fijn dat ziekenhuisopnames je bespaard zijn, maar dat perfecte dieet in 1x klinkt mij ook als muziek in de oren. SCD, oftewel Specific Carb Diet is speciaal ontwikkeld voor Inflamatory Bowel Diseases zoals CU, ik weet van in ieder geval 1 van de mannen van SCD Lifestyle (http://scdlifestyle.com/) dat hij met dit eetpatroon in combinatie met fases volgens Pecanbread http://pecanbread.com/p/how/stages.html (wat eigenlijk een FODMAP dieet erbij is) zijn CU volledig in remissie is. Maar dat is een heftig dieet wat ook voor minder energie kan zorgen doordat het zetmeel schrapt.


     15 oktober 2014 om 10:19 | Beantwoorden
     • mevr. Gewoontjes

      Ik heb inderdaad best wel wat gelezen over SCD. Maar die stap voelt nog wat te groot en te lastig. Zeker omdat ik nu best hele rustige darmen heb. Het is iets wat ik wel in mijn achterhoofd hou qua mogelijk dieet. Voor nu is’t ff goed zo :).


      15 oktober 2014 om 15:13 |

     • 16 oktober 2014 om 10:37 |
 • Patricia

  ook ik ben erg nieuwsgierig naar deel 2!
  Ik heb ook regelmatig last van opgeblazen darmen, buikpijn en winderigheid. Nu is er pas ontdekt dat mijn dikke darm te lang is en te veel kronkels heeft, hetgeen de buikpijn en obstipatie ondanks > kilo groente/fruit en zeker 4 lt vocht per dag verklaart. maar die afgrijselijke gasvorming…. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik kan ze vaak niet eens ophouden!


  13 oktober 2014 om 17:48 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik wou dat de gasvorming bij mij gewoon doorliep, de laatste tijd heb ik heb wel eens het idee dat het gas vast blijft zitten ofzo. Dan heb ik gruwelijke steken op een plek, die elke keer weer anders is. Heel raar!


   14 oktober 2014 om 09:51 | Beantwoorden
 • try2behealthy; lisette

  Ik herken je verhaal direct. Ik volg ook het fodmap dieet en heb net de lactose fase afgerond. Dat ging goed gelukkig.
  Omdat ik graag mensen wil vertellen over dit dieet heb ik een facebookpagina “fodmapproof” waar het alleen over fodmap gaat, en een blog: http://www.try2behealthy.nl op deze blog staan zowel
  Fodmap recepten als niet-fodmap recepten.

  Misschien leuk om te volgen?

  Groetjes, lisette


  13 oktober 2014 om 22:15 | Beantwoorden
 • Lisette Zwiggelaar

  ja die tips heb ik ook gekregen… Werkte voor geen meter!


  14 oktober 2014 om 09:52 | Beantwoorden
 • Lies

  Even een vraagje is pds aan te tonen via bloedonderzoek?? Want in deze beschrijving herken ik veel wat mijn dochtertje heeft. Maar haar bloed was uitstekend nu wordt haar ontlasting nagekeken en krijgt ze nog een echo.

  lies


  14 oktober 2014 om 16:08 | Beantwoorden
  • Meinou

   Pds is niet in het bloed te zien. Een arts stelt de diagnosr aan de hand van de symptomen; buikpijn, gasvorming, winderigheid, obstipatie, diarree en tegenwoordig ook steeds vaker de link met bepaalde voedingsmiddelen.


   14 oktober 2014 om 17:01 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   hoe mijn huisarts het heeft uitgelegd is dat je controleert of er niks anders aan de hand is (parasiet of iets dergelijks) en zo niet terwijl je de symptomen hebt, heb je PDS. Een restcategorieziekte zeg maar…


   15 oktober 2014 om 10:38 | Beantwoorden
 • Try2behealthy; Lisette

  Ik heb me eerst jaren onbegrepen gevoeld bij verschillende dokters. Pas bij het ontdekken van dit dieet voel ik me gehoord! Bij mij helpt het ontzettend goed. Ik ben er al achter gekomen dat tarwe bij mij de grootste boosdoener is. Verder ben ik nog aan het testen.

  Als je het dieet gaat volgen, succes!


  14 oktober 2014 om 18:15 | Beantwoorden
 • SytskeB

  Bij mij werd in het verleden, naar aanleiding van een colon onderzoek, een lichte vorm van PDS geconstateerd. Het voorstel was dat ik eerst van allerlei producten zou schrappen, maar gezien mijn verleden was ik daar uitermate bang voor.
  Aangezien ik in die tijd vreselijke buikkrampen kreeg na mijn lunch ben ik eerst de melk, die ik altijd dronk bij de lunch, gaan schrappen en die bleek de boosdoener te zijn.
  Een paar jaar later hoorde ik van iemand dat ik dan vermoedelijk wel andere zuivelproducten zou kunnen nemen, zoals de zure, of warme melk, en toen ben ik weer langzamerhand zuivelproducten gaan toevoegen. Nu krijg ik nog hooguit buikkrampen na teveel gesmolten kaas (kaasfondue of racletten met kaas), maar dat duurt slechts even. Zodra ik dan naar het toilet ben geweest en mijn darmen geleegd heb is dat weer over. Aangezien ik kaas erg lekker vind en zo’n maaltijd maar heel af en toe voorkomt accepteer ik die gevolgen.


  15 oktober 2014 om 11:41 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   snap ik! Dat heb ik ook met sommige groenten of fruitsoorten, haha. Helaas slaat zuivel mij op de luchtwegen, als ik maar een klein beetje binnenkrijg heb ik de volgende dag een bijholteontsteking waardoor ik m’n bed niet uit kan komen. Dat gevolg accepteer ik niet 🙂


   16 oktober 2014 om 10:35 | Beantwoorden
   • SytskeB

    Dat je dát gevolg niet accepteert dat snap ik 😉
    Met pure chocolade, gezoet met maltitol, heb ik altijd het idee dat ik niet meer dan 2 blokjes moet nemen, dan gaat het goed, maar als ik er meer neem dat werkt dat op mijn darmen.
    Ik krijg dan géén buikkrampen, maar ik heb wel het idee dat die maltitol dan laxerend werkt.
    Als je maar goed luistert naar je lichaam dan merk je vanzelf wat je beter wel of niet kunt eten en hoevéél je daar dan van kunt eten.


    16 oktober 2014 om 10:48 | Beantwoorden
    • Meinou

     Maltitol staat bekend om de laxerende werking: http://www.amazon.com/ss/customer-reviews/B008JELLCA Lees die review maar eens. Vreselijk verhaal maar oh zo lachwekkend geschreven 🙂


     16 oktober 2014 om 10:57 | Beantwoorden
     • SytskeB

      Dat maltitol een laxerende werking heeft dat weet ik.
      Ze hebben van dat merk dezelfde chocolade die dan gezoet zou zijn met stevia, maar als ik dan bij de ingrediënten kijk dan staat daar eerst maltitol en daarna pas stevia. Zo’n reep is dan 2x zo duur…
      Voor mij is het dan een afweging van wat ik doe, want voor de rest gebruik ik geen enkele andere niet-natuurlijk zoetstof.


      16 oktober 2014 om 11:53 |
 • Marina

  Jeetje, ik wist het bestaan van fodmaps niet af. Ik ben sinds 2009 vegetariër geworden en sindsdien heb ik hele erge lasten, precies wat jij beschrijft. Ik ben door de hele molen gegaan bij een internist, uiteindelijk niets gevonden op een lichte lactosegevoeligheid na. Ik ben naar huis gestuurd met de woorden ” leer er maar mee te leven”. Wat ik nu lees dat lactosevrije melk ook de klachten kunnen geven… En ik drink al weer jaren bambukoffie waar cichorei inzit. En ik eet veel meer groenten en fruit dan voorheen. Ik heb net een lijst gedownload en daar zie ik veel staan wat ik nu juist wel eet…. Ik ga mij er meer in verdiepen!


  18 oktober 2014 om 08:22 | Beantwoorden
 • Pingback: Goede darmbacteriën: wat als je er te veel van hebt, op een plek waar ze niet horen? | Paleo Familie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten