Paleo auto immuun protocol
39

Paleo auto immuun protocol

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 10 december 2013

Ouderwetse groentensoep met balletjes

Zoals je gisteren al kon lezen wil ik rigoureuze veranderingen aanbrengen om mijn gezondheid te verbeteren. Dit om de ontstekingswaarden in mijn lichaam te verlagen en zo van veel kwalen af te komen. Of dat is in ieder geval het idee.

The Paleo Mom
Als aanpak hiervoor spreekt het Paleo auto immuun protocol van The Paleo Mom mij heel erg aan. Aan de ene kant omdat dit dus is ontwikkeld voor auto immuunaandoeningen. Dit is een hele brede noemer waar veel symptomen bij horen die ik gisteren beschreef. Aan de andere kant omdat het een eetpatroon is waarbij je geen tekorten oploopt. Het is dus een compleet eetpatroon. Ook is het er op gericht om je lichaam te helpen genezen en een optimale vertering te garanderen. Het is alleen wel erg strict. Nog een reden waarom mij dit aanspreekt is omdat de schrijfster van deze blog een doctoraat in de wetenschap heeft, en alle informatie direct uit wetenschappelijke bronnen haalt. Dus eigenlijk hetzelfde als Kris Verburgh van De Voedselzandloper.


Eliminatiedieet
Dit protocol is eigenlijk een eliminatiedieet. De bekendste allergenen eet je niet, dus haalt het eventuele verborgen allergieën naar boven. Het plan is om dit een maand vol te houden, en dan rustig aan, één voor één nieuwe producten te introduceren om te kijken of ik er negatief op reageer. Hier kun je meer lezen over het opnieuw introduceren van nieuwe voedingsmiddelen.

Wat is paleo?
Allereerst is dit eetpatroon paleo. Paleo heeft eigenlijk 4 pijlers waaraan voedingsmiddelen moeten voldoen:

 • whole foods, oftewel puur, écht eten
 • optimale vertering. Dus als een product niet optimaal verteert kan worden, eet je het niet
 • continue bloedsuikerspiegel. Dus geen pieken en dippen op de dag, maar een constant energiepijl
 • alleen eten wat jager-verzamelaars aten

Met de eerste 3 pijlers ben ik het helemaal eens dat dit goed voor het lichaam is en dat ik daar momenteel behoefte aan heb. De laatste ben ik nog niet helemaal van overtuigd, maar dat is voor dit programma ook niet erg.

Wat niet?
Er is een aardige lijst van middelen die niet binnen dit protocol passen, en die dus eigenlijk gedurende het programma ook vermeden moeten worden. Dus geen cheatmoment, SAS dag of guilty pleasures. Au. Zeker als we op visite gaan, ga ik dit niet leuk vinden. Wat niet mag is:

 • granen. Alle soorten, dus ook geen zilvervliesrijst
 • alles wat ‘sporen van gluten’ kan bevatten
 • peulvruchten. Verteert niet optimaal wat ook wel blijkt uit gasvorming
 • noten. Zou allergeen kunnen zijn
 • zaden. Zou ook allergeen kunnen zijn. Dus ook geen specerijen van zaden of quinoa
 • eieren. Zou allergeen kunnen zijn
 • nachtschadefamilie. Zou allergeen kunnen zijn of in ieder geval een immuunreactie uitlokken. Dus geen aardappels, tomaten, paprika (ook in specerij vorm), chilipepers, aubergine, aardkers en goji besjes
 • zuivel. Dit at ik al niet
 • geen grote hoeveelheden fruit of gedroogd fruit, dus 2 à 3 stuks per dag
 • alcohol, en caffeïnehoudende producten als cacao of koffie (thee met mate)
 • pijnstillers als paracetamol en ibuprofen (oei)
 • niet-voedzame zoetstoffen, dus ook geen stevia
 • verdikkingsmiddelen, emulgatoren en andere E-nummers
 • geen anticonceptiepil, maar die gebruikte ik al niet
 • Peperkorrels kunnen ook een reactie uitlokken dus handig om de eerste paar weken te vermijden maar kan al eerder weer getest worden

Juist wel?
Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die juist wel bevorderlijk zijn en die dus niet mogen ontbreken:

 • orgaanvlees, minstens 5 keer per week (helemaal nieuw voor mij)
 • vis en zeevruchten, minstens 3 keer per week, goede kwaliteit
 • groenten in alle kleuren, waaronder zeegroenten als zeekraal of nori-vellen voor sushi
 • vlees van hoge kwaliteit (liefst biologisch én grasgevoederd, maar dit is lastig vinden in Nederland)
 • vetten van hoge kwaliteit (van bronnen die niet in de lijst hierboven staan. Dus kokosolie, olijfolie, vette vis, dierlijke vetten)
 • fruit, liefst lokaal en met een lage Glycemische lading
 • probiotica. Sowieso zal ik elke dag een glas waterkefir drinken
 • Bouillon van mergpijp
 • mineraalrijk zout zoals Himalaya zout of Keltisch zeezout
 • zoveel mogelijk lokaal, uit het seizoen en biologisch eten
 • veel drinken (water, kruidenthee)
 • veel specerijen gebruiken die niet op de bovenstaande lijst staan. Denk aan kurkuma, kaneel, gember, knoflook, groene kruiden, laurierblad en kruidnagel.
 • genoeg eten is erg belangrijk, ondervoeding werkt negatief in een genezingsproces
 • eetlepel levertraan per dag (rijk voedingsmiddel aan vitamine A en D en gezonde vetten)

En ook
Dan zijn er ook nog producten die niet per se nodig zijn voor dit programma, maar die wel mogen. En dat zal ook wel nodig zijn om genoeg binnen te krijgen op een dag.

 • avocado’s
 • olijven (wel zoeken naar olijven zonder e-nummers en niet in ‘plantaardige olie’)
 • kokos, met mate. Denk aan santen, kokosmelk en geraspte kokos. Kokosolie mag eigenlijk onbeperkt
 • zetmeelrijke groenten (zoete aardappels, knolselderij, pompoen, pastinaak)
 • rooibos, groene en zwarte thee, azijnen met mate
 • honing, oerzoet, kokosbloesemsuiker en gedroogd fruit heel af en toe

Conclusie
Poe. Dit gaat niet gemakkelijk worden! Wat ik vooral vervelend vind is dat ik niet meer zoet kan ontbijten, bijvoorbeeld met havermoutpap. Eigenlijk wordt het nu 3x per dag een avondmaaltijd. Ook als we op visite gaan wordt dit heel lastig, laat staan als we bij iemand gaan eten of uit eten gaan. Verder moet ik heel erg mijn best gaan doen om voldoende binnen te krijgen, zodat ik in ieder geval niet afval. Ik ga jullie op de hoogte houden!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

39 reacties op “Paleo auto immuun protocol

Plaats een reactie
 • Meinou

  Wow, dat is nogal wat! Ik vind het heel erg knap van je dat je dit gaat doen, zou het zelf niet kunnen.
  Weet je overigens zeker dat je het nu gaat doen? Met de kerstdagen en oud&nieuw voor de deur? Da’s knap lastig, lijkt me


  11 december 2013 om 11:57 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ik weet het! Ben er nu bijna een week mee bezig en denk dat ik nu rond de 95% dit volg. En mijn buik wordt al rustiger, dus ja ik weet het zeker. Wel denk ik dat ik nog even prioriteiten voor mezelf moet stellen wat minder erg is als ik op visite ben. Liever chips dan gluten bijvoorbeeld, of liever vlees dan cake, dat soort dingen. Met kerst kook ik, dus dat scheelt 🙂 oud&nieuw weten we nog niet. Hoe dan ook vaker zelf iets meenemen op visite is denk ik wel handig! Wat scheelt is dat ik tot nu toe weinig trek tussen maaltijden heb, waar ik tot vorige week de hele dag door kon eten. Lijkt me een goed teken!


   11 december 2013 om 12:13 | Beantwoorden
   • Meinou

    Dat klinkt veelbelovend! Ik volg je met veel interesse!
    Heb je overigens wel eens gehoord van sole? Dat is keltisch zeezout opgelost in water. Elke dag een theelepeltje vol in een glas water zou enorme verbetering voor de gezondheid opleveren, door de hoeveelheid mineralen en spoorelementen. Bovendien zou het de zuur/basen verhouding verbeteren. Ik vind het interessant, ga er meer over opzoeken en wellicht proberen.


    11 december 2013 om 13:10 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Ik zie het inderdaad regelmatig langskomen, maar ik heb nog nergens gelezen dat dit beter is dan mineraalrijk zeezout gebruiken over je eten en dergelijke. Dit doe ik namelijk wel. Jij enig idee?


     11 december 2013 om 13:55 | Beantwoorden
     • Meinou

      http://www.voedingisgezondheid.nl/zout_Keltisch_zeezout.html
      Op deze site staat van alles en nog wat. Enkele zaken vind ik een beetje wazig, maar heb er al met al wel een goed gevoel bij. Ik ga er meer over opzoeken en eventueel proberen.
      Het schijnt te zijn dat wanneer je zeezout van een goede kwaliteit verhit, er vele mineralen verloren gaan. Dus in de keuken gebruiken lijkt me geen goed idee, dan beter op tafel achteraf.
      Ik gebruik amper zout, enkel wanneer de betreffende fabrikant het nodig vond om het toe te voegen (sojasaus, ingeblikte bonen, etc). Oh ja, als ik brood bak gebruik ik wat Himalaya zout. Dat heb ik overigens spotgoedkoop bij de Lidl kunnen scoren, in een molen ook nog 🙂


      11 december 2013 om 15:19 |
     • Lisette Zwiggelaar

      Daar ga ik eens rondkijken! Ik ben best wel fan van zout en gebruik het dus al best veel. Zowel koud als warm. Maar als je dit niet doet dan zou een sole dus wel eens heel goed voor jou kunnen werken!


      12 december 2013 om 10:10 |
 • mandy kerstjens

  wauw! goed bezig…

  Bedankt voor je bericht terug trouwens….:) ik ga vanavond even aan een uitgebreidde mail zitten voor jouhaha! (vind ik leuk ook:))
  Grappig dat Meinou jou de link: http://www.voedingisgezondheid.nl stuurt, deze site is overigens onderdeel van westonprice.nl . en door westonprice ben ik bijna van heel mijn klachtenpatroon af 🙂

  oja vraagje.. mag boekweitmeel ook niet in jou nieuwe voedingspatroon?


  11 december 2013 om 15:51 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ik ben heel benieuwd! Fijn dat jij zo’n beetje van je klachten af bent, wat heb je allemaal veranderd?

   Boekweitmeel is niet paleo dus hoort er niet in. Nou zou dit mij niet tegenhouden, behalve dan dat ik geen boekweitmeel kan vinden waar geen sporen van gluten inzitten. Boekweitmeel gaat 1 van de eerste dingen zijn die ik weer ga proberen te introduceren straks 🙂


   12 december 2013 om 10:08 | Beantwoorden
  • maartje

   Wat voor klachten had je en wat at/eet je allemaal ?? Wel granen bijv? (glutenvrij)


   20 juli 2015 om 16:09 | Beantwoorden
 • Lita

  Ik zou nog maar eens goed nagaan of 5 x per week orgaanvlees wel goed is. En dat wetenschappelijk bewezen zegt ook niet alles hoor, daar word dus ook regelmatig mee gesjoemeld/ ik zou als ik jou was dit toch even checken bij een voedseldeskundige


  11 december 2013 om 17:43 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ik denk niet dat ik aan 5x ga komen, zo lekker vind ik het niet 😉 Er zijn wereldwijd veel culturen die zoveel orgaanvlees eten, kijk maar naar de Italianen. Het is denk ik niet de bedoeling dat het een portie van 100 gram per keer is, gewoon een beetje. Dit onderzoek is juist van de meest betrouwbare op het gebied van voeding. De Weston A Price foundation.


   12 december 2013 om 10:06 | Beantwoorden
 • geke

  Kijk eens op oerkrachtvoeding.nl.
  geeft inzicht in de paleostijl.
  Daarnaast zou je eens moeten nadenken of je niet teveel hooi op de vork neemt. Ik volg je al een tijdje en als ik zeggen mag dan probeer je wel vaak verschillende voedinggewoonten uit. Dit lijkt mij nogal een aanslag op je lichaam. Als je bijvoorbeeld overstapt naar paleo dan heeft het lichaam wel een aantal maanden nodig om deze leefstijl eigen te maken
  maar ik wens je veel succes met de overstap naar de paleostijl. Ik geniet er elke dag van.


  13 december 2013 om 18:17 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Daar heb je helemaal gelijk in hoor! Maar aan de andere kant, als zo’n eetpatroon niet voor me werkt en ik me er steeds slechter bij ga voelen, moet ik dan doorgaan?


   16 december 2013 om 09:44 | Beantwoorden
 • Lizanne

  Jemig, heftig dieet! Ik ben het wel eens met mijn voorganger dat je lichaam weinig rust krijgt. Maar goed, als dit werkt en je hierbij blijft introduceer je alsnog rust 😉

  overigens, ik weet niet hoe het met je hoofd gaat, maar overbelasting kan ook veel problemen geven, wellicht kun je daar ook winst halen? Je mag altijd mailen zodat ik wat uitgebreider uit kan leggen wat ik bedoel 😉

  veel succes met dit nieuwe dieet in ieder geval!


  13 december 2013 om 21:24 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   krijgt mijn lichaam rust als het constant ontstoken is? Ik moet zeggen dat het eigenlijk rust in mijn hoofd geeft, dat ik er weer wat aan kan doen in plaats van die machteloosheid.

   Tot nu toe zijn de effecten al erg goed. Sinds ik hiermee begonnen ben heb ik al meerdere dagen gehad dat ik helemaal geen last had van mijn hoofd! Dat is voor het eerst in 8 maanden!


   16 december 2013 om 11:50 | Beantwoorden
 • Tine

  zou niks voor mij zijn als vegetariër.


  14 december 2013 om 07:56 | Beantwoorden
 • Linda

  Hi Lisette!

  Ik overweeg al een tijdje op ook een tijdje AIP te doen. Ben nog wel op zoek naar inspiratie, recepten etc. Ik werk nu 36 uur per week, dus zonder voorbereiding gaat het sowieso niet lukken…

  Heb je misschien nog goede tips voor me?

  Groetjes, Linda


  21 april 2014 om 22:36 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Linda,

   Ik kan het zeker aanbevelen als je klachten hebt waar je maar niet af komt! Mijn tips, houdt het simpel en kies voor gemakkelijk verteerbare producten. Zalm, sardientjes, gehaktballetjes zijn mijn standaard eiwitbron. Veel groenten uit de diepvries omdat het panklaar is (doperwten/worteltjes, sperziebonen, spinazie, broccoli). Met fruit is het even zoeken wat goed voor jou werkt. Bij de maaltijden of juist niet, gekookt hielp mij enorm. Denk er ook aan dat je genoeg zetmeel binnenkrijgt (zoete aardappels, pastinaak, pompoen, wortel). Het helpt mij enorm om in het weekend grote hoeveelheden van dingen klaar te maken zoals een hele pompoen roosteren in de oven en veel gehaktballetjes maken. En daarbij veel genezende voeding, zoals bottenbouillon, orgaanvlees, oesters, mosselen, sardines, gemberthee, verse muntthee. Hopelijk kun je hier wat mee!

   Groetjes, Lisette


   22 april 2014 om 11:50 | Beantwoorden
   • Linda

    Hoi Lisette,

    Dankjewel voor je antwoord, super! Ik vind het wel lastig nu ik net begonnen ben met fulltime werken. Mijn ontbijt eet ik vaak in de trein… Dus om daar nou groenten met vlees te gaan eten, vind ik ook weer zoiets. Ik ben stiekem best gevoelig voor rare blikken van anderen. Ben wel wat gewend hoor, gezien ik nu ook niet “normaal” eet volgens veel mensen, maar toch…

    Grote hoeveelheden klaarmaken in het weekend doe ik sowieso wel, anders ben ik dagelijks uren bezig! Heb jij nog tips waar ik bepaalde dingen zoals orgaanvlees het beste vandaan kan halen? Ik heb wel wat sites, maar niet alles levert tot bij ons in de buurt (Roermond). Orgaanvlees moet ik sowieso nog goed gaan leren combineren… Brr! At jij sardines gewoon uit blik trouwens? Want dan zit er natuurlijk wel weer BPA bij… At je alle groenten en fruit biologisch, of ook wel eens iets niet? Ik eet zoveel mogelijk biologisch, maar dus niet alles, beetje afhankelijk van ons budget en van de keuze in de winkel. Zoals je merkt, ik vind het nog best lastig en moet nog een en ander goed uitzoeken voor ik er zomaar aan begin 😉

    Groetjes, Linda


    22 april 2014 om 13:09 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     ik ben ook gevoelig voor rare blikken hoor, vraag me al regelmatig af of ik iets wel op instagram durf te zetten terwijl mensen mij volgen die het waarschijnlijk juist interessant vinden, haha! En als je er burgers van maakt? Ziet er misschien wat normaler uit (zalm met zoete aardappelpuree en groenten bijvoorbeeld).

     Dat soort perfectionisme probeer ik zoveel mogelijk los te laten en het zo goed mogelijk te doen met de mogelijkheden die ik heb. Het orgaanvlees haal ik bij de streekwinkel en is bio (waarschijnlijk niet grasgevoerd). En ik ben er nog niet dol op moet ik zeggen. De enige betaalbare soepbotten haal ik bij de slager. Die koeien komen wel buiten maar zijn niet bio. Ik geloof echt dat dit gezonder is dan géén bouillon. Sardines zijn een echte superfood, omdat zowel het graat er nog in zit (calcium) als de eitjes, waar superveel vitaminen en mineralen inzitten. Dan hoop ik maar dat dit het BPA teniet doet. Er zit overigens geen plastic binnenlaag in, wat juist voor het merendeel van het BPA zorgt dacht ik. En ik eet nu geen gepelde tomaten uit blik meer, dus ach 😉 Ik haal zoveel mogelijk bio wat je met schil en al opeet. Maar als ik geen avocado’s meer zou kopen omdat het bio te duur is loop ik voor mijn gevoel ook het doel voorbij. Het is ook lastig hoor om dit los te laten, maar voor mij was dit wel nodig om met dit protocol bezig te kunnen. Ik denk echt dat ook met ingrediënten van mindere kwaliteit dit nog steeds erg genezend is. Succes!

     Groetjes, Lisette


     22 april 2014 om 13:58 | Beantwoorden
     • Linda

      Grappig, ik herken heel veel in je reactie! Wel fijn, om even die herkenning te lezen. Geeft net dat beetje extra moed om er toch aan te beginnen 😉

      Nou goed.. Ik ga me nog wat beter inlezen, recepten zoeken en bedenken en voorbereiden. Dan prik ik binnenkort een datum en ga ik het waarschijnlijk een kans geven! Hopelijk houd ik het een beetje goed vol. Het lijkt me wel moeilijk hoor, ben vooral ook bang voor honger. Ik eet best veel en moet eigenlijk niet echt gaan afvallen (ik ben net als jij aan de lichte kant). Heb je nooit moeite gehad om het vol te houden, of hongergevoelens?

      Groetjes, Linda


      22 april 2014 om 14:14 |
     • Lisette Zwiggelaar

      De eerste paar weken wel hoor! Maar op een gegeven moment komt de gewoonte er in en heb je recepten waar je op terug kunt vallen (lees: je hebt zat goede ingrediënten in huis en gooit wat in de pan 😉 ). De paar keer dat ik heb gecheat zijn keihard afgestraft door mijn lichaam, dat hielp heel goed om strikt te zijn. Ik wou te snel. Na 1 maand vond ik dat ik weer moet kunnen gaan introduceren, maar nu pas, 4 maanden later merk ik dat mijn lichaam het weer aankan. Met vorige pogingen om te reïntroduceren kreeg ik meteen klachten als hoofdpijn of een algeheel gevoel dat ik niet lekker was. En ik merk hoe meer van die superfoods ik eet, zoals sardientjes, hoe minder verlangens ik heb en hoe beter ik er tegen kan als er iets langer tussen maaltijden zit 🙂


      22 april 2014 om 15:27 |
   • Katinka

    Mijn vraag is vooral voor de dingrn zoals paracetamol..moet ik helaas het maximum elke dag innemen boven op mijn medicatie dus kan niet zonder…ook ben ik allergies voor vette vis schaal en schelp dieren en orgaanvlees mag ik niet..die moeten ook gras gevoerd zijn in je dieet.. maar ook als vlees en boter..
    Ik ben nu 100% paleo AIP aan het gaan en heb binnen een paar weekjes voor 95 % alles aan gepast…maar door geen ei en rijst ect boven op mijn allergieen is het zoooo lastig om aan genoeg eiwitten te komen en dan ook zeker ommogenlijk om gevarrieerd te koken als moeder en werkende en met weinig buget.. dus wordt het als snel alleen maar kip en roerbak groenten..
    En komt een beetje erg mijn neus uit..
    Evt heeft iemand tips voor mij bugetair gezien ok eten.
    ik ben dit gaan doen voor mijn artrose die voor 80%mijn lichaam in pikt
    Ben ook lactose intolerant en heb fibromialgie al meer dsn 20 jaar ben dus klaar met alle pijn en hoop dat dit een wat betere oplossing bied.
    Ps wat anders kan ik als koffie nemen… ben namelijk gronisch vermoeid dus lastig om op te geven en vijligheid in verkeer
    groetjes Katinka een mede AIP paleo starter


    11 mei 2017 om 12:20 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Klinkt als een pittige combinatie. Misschien een idee om een therapeut hiervoor in te schakelen met ervaring met Paleo en AIP? Heb je al eens “normaal” Paleo geprobeerd? Wellicht lost dat de problemen al op, dan hoef je niet zo streng te zijn als met AIP. Dan kun je bijvoorbeeld noten, pompoenpitten en eieren eten.

     Een appel schijnt effectiever te zijn voor snelle energie ’s ochtends. Misschien een smoothie maken?


     12 mei 2017 om 12:03 | Beantwoorden
 • piata

  wat at je zoal?? heb je voorbeelden?? ik heb zoveel klachten en ziektes weet niet waar te beginnen


  17 juli 2015 om 09:39 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   groente (geen nachtschades) en vlees/vis. Met zoete aardappels, bakbananen en wat fruit erbij. En kokosproducten. Als je interesse hierin hebt is er ook een Facebookgroep genaamd “Paleo AIP België Nederland” waar veel ervaringsdeskundigen je verder kunnen helpen


   20 juli 2015 om 15:07 | Beantwoorden
   • Piata

    Dank je
    Hoe lang heb je dit uiteindelijk gevolgden welke indicaties zijner voor dit dieet?

    Overigens nog een tip voor bottenbouillon.
    Biologische kipdrumsticks (bij een in NL goed vertegenwoordigde supermarkt 😉 te krijgen, de botjes worden snel zacht en je kan ze opensnijden en het merg eruit halen en de uiteinden zelfs opeten!


    20 juli 2015 om 16:13 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Ik heb het uiteindelijk een maand of 4 of 5 moeten volgen de eerste keer totdat reïntroducties succesvol zonder klachten waren. Wat bedoel je met indicaties?

     Kip werkt inderdaad erg fijn voor bottenbouillon! Als ik een hele kip heb gebraden maak ik ook altijd bouillon moet het karkas 🙂


     21 juli 2015 om 15:24 | Beantwoorden
 • Ilse

  Waarom mag je geen havermoutpap? Ik eet bijvoorbeeld brinta havermout met amandelmelk, kaneel en blauwe bessen + frambozen. Is dit niet toegestaan volgens het PAIP?


  22 januari 2016 om 20:33 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Omdat havermout een kruisallergische reactie kan veroorzaken met gluten en dus een auto immuunreactie uitlokken. Overigens is het PAIP niet voor iedereen nodig uiteraard! Vaak wordt geadviseerd als je veel last hebt van gezondheidsproblemen, probeer eerst een paleo uit en werkt dat niet goed genoeg, ga dan voor PAIP, omdat het zo strikt is


   22 januari 2016 om 21:04 | Beantwoorden
 • Nicole

  Hallo Lisette,
  Ik heb glutenvrije haver gevonden (van Semper), zou die wel in PAIP mogen? Ben erg gehecht aan mijn havermoutpap ’s ochtends! Geeft veel energie!
  Mag amandelmelk? Ik doe vaak een flinke scheut water en klein scheutje amandelmelk.


  4 mei 2016 om 15:33 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Nee helaas mogen alle granen en noten niet, dus ook geen glutenvrije haver en amandelmelk 🙁


   9 mei 2016 om 21:35 | Beantwoorden
 • Wendy Reijnen

  Leuk om dit te lezen. Ik eet zelf al 10 jaar volgens een aangepast eetpatroon, maar dat is minder streng dan AIP, wel doeltreffend. Ik ben Wendy Reijnen 45 jr, heb 23 jr MS, maar ben al 10 jaar symptoomvrij door anders te eten. Het dieet moet vrij zijn van gluten, zuivel, eieren, peulvruchten, nachtschaden, noten, pitten, zaden, linolzuur, suiker, varkensvlees, rundvlees en te veel voedingsmiddelen met histamine. Ik eet wel zilvervliesrijst en soms andere glutenvrije granen, aangezien ik het enkele gen HLA-DQ 2.5 heb. Mensen met een dubbele HLA-DQ 2.5/2.5 kunnen geen enkele graansoort verdragen. Ik heb een boek geschreven om kennis over te dragen omtrent het ontstaan van auto-immuunziekten en wat je er tegen kunt doen. Je leven verandert binnen twee weken! Het boek heet Symptoomvrij en is te bestellen op boekenbestellen.nl


  13 mei 2017 om 18:30 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wat goed Wendy! Ken je dr. Terry Wahls ook? Klinkt een beetje hetzelfde wat jullie hebben meegemaakt 🙂


   26 mei 2017 om 11:03 | Beantwoorden
   • Wendy Reijnen

    Hoi Lisette, ja, ik ken Terry Wahls zeker, maar haar dieet is heel streng en dat is vlgs mijn inzichten niet nodig. Een bloedtest op voedselintoleranties IgG en een HLA-DQ2/DQ8 gentest verschaffen veel informatie over wat je beter wel en niet kunt eten om immuunreacties te voorkomen.


    26 mei 2017 om 15:43 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten