Over mij
Hallo! Wat leuk dat je mijn website bezoekt! Ik zal me even wat beter voorstellen.
Mijn naam is Lisette Zwiggelaar en ik ben 24 jaar oud. Ik woon in Bergentheim in een rijtjeshuis samen met mijn man, zoontje Marcus, kat Pim en poes Gaia.
Ik houd van koken! Ik vind het belangrijk om gezond te leven, en ons budget is niet al te ruim. Daardoor heb ik dus veel ervaring met gezond en goedkoop koken. Deze ervaring deel ik graag met jullie!
Fascinatie voor gezonde voeding
Ik was 17 toen ik een lezing volgde over wat voor een effect voeding op je huid heeft, ik had namelijk acné. De oplossing volgens die lezing: geen chocola, geen suiker, alleen zure zuivel (yoghurt en karnemelk) en juist wel salie en lijnzaadolie. Vol enthousiasme begon ik hier aan, ook al wist ik er vrij weinig van. Mijn chocopasta verving ik door jam, want daar zat geen suiker in? Ik dronk elke ochtend saliethee, kwam er snel achter dat lijnzaadolie vies was dus dat heb ik niet vaak gedaan. Melk en kaas vond ik toen niet echt lekker dus dat was geen probleem. Geen chocola…. au!
Toch heb ik dit een half jaar volgehouden! En zeker het geen chocola heb ik heel trouw volgehouden. Totdat ik ging dromen over chocola, bonbons, en alles wat je je maar kunt bedenken. Toen ben ik het toch weer gaan eten en het hele ‘dieet’ verwaterde.
Vegetariër?
Tijdens mijn specialisatie in duurzaamheid kwam ik erachter dat als je duurzaam wilt leven, vlees de grootste dooddoener is. Hoeveel je ook doet, als je nog steeds vlees eet, is het allemaal voor niets. Althans, zo voelde het toen. Ik begon met een vleesloze dag per week. Dit hield eerlijk gezegd in, dat ik een vleesvervanger bij de aardappels en groente at. Dit was ik al snel zat, want zo lekker vond ik die droge, structuurloze dingen niet. En nu? Weer 7 dagen per week vlees? Ik hoorde altijd dat vegetariërs noodgedwongen erg creatief werden in de keuken. Dat wilde ik ook. Dus ik had me bedacht, zolang ik met deze specialisatie bezig ben, nog een maand of 2, zal ik geen vlees meer eten. En zo begon het avontuur.
Ik zat veel op internet, op zoek naar recepten en informatie, want ik wilde geen tekort oplopen. Ik ging voor het eerst koken met noten: cashewnoten door de nasi of de quiche. En met rozijnen, appel en ananas. De pannetjes werden steeds populairder, in plaats van de aardappels met groenten. Dus mijn idee werkte! Ik werd ineens creatief in de keuken. Maar na die 2 maanden, wilde ik helemaal niet stoppen. Ik voelde me er goed bij en had geen behoefte aan vlees.
Ook dit heb ik uiteindelijk een half jaar volgehouden. Toen kwam de winter, en stamppot boerenkool zonder spekjes was toch niet hetzelfde. Of snert zonder rookworst. Ik begon me te ergeren aan het vegetarisch ‘moeten’ eten. Dus zo begon ik langzaamaan weer met vlees en vis eten.
Inmiddels eet ik nog steeds aanzienlijk minder vlees dan eerder, en vaker vis. Maar helemaal vegetariër zal ik denk ik nooit meer worden, maar zeg nooit ‘nooit’.
Voltijd werken
Na een werkdag heb ik geen zin meer om drie kwartier in de keuken te staan. Dan wil ik graag in een kwartier het eten op tafel hebben. In het begin werden het al snel gerechten als broodje shoarma of een pizza in de oven, maar inmiddels vind ik het een uitdaging om zo snel mogelijk én gezond te koken.
Werkloos
Maar andere periodes was ik werkloos en hadden we niet veel geld over. Dan had ik een fascinatie voor goedkoop eten, zelfvoorzienend leven en ga zo maar door. Dit vind ik ook echt een uitdaging. Hier wil ik dan ook zeker nog veel meer over leren en dit deel ik graag met jullie.
De ultieme uitdaging
Voor mij is dan ook de ultieme uitdaging om én gezond, én lekker, én goedkoop én snel te koken. Natuurlijk zal niet elk gerecht aan alle punten kunnen voldoen, hoewel gezond, goedkoop en lekker toch een minimum vereiste zijn voor deze site. Ook zal ik het hebben over het veranderen van gewoontes, wat erg belangrijk is voor mij om gezond te leven, dus ik denk ook voor jou.
Graag hoor ik van je! Wie ben je, hoe denk jij over gezond eten en wat zou je graag willen leren?
156 reacties op “Over mij”
Plaats een reactie