Op 1 lijn met de natuurdiëtiste + update gewicht
30

Op 1 lijn met de natuurdiëtiste + update gewicht

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 29 april 2014

Banaan fudge

Laatst kon je lezen over mijn getwist met een diëtiste van het UMCG in Groningen. Afgelopen vrijdag had ik een afspraak met de natuurdiëtiste in Hardenberg: Karin van Diadem mocht je benieuwd zijn!

De schijf van 5
Dus daar ging ik haar kantoor in. En overal waar ik kijk, zowel op het bureau als aan de muur, posters van de schijf van 5. O oh, dacht ik bij mezelf, daar gaan we weer! Dus ik voelde me in het begin niet echt op mijn gemak. Ze vroeg me om mijn verhaal te vertellen. Dus ik vertelde, over de operatie die er aan zit te komen, dat ik te licht ben en mijn gesprek met de diëtiste van het UMCG. En vervolgens vraagt ze me hoe ik eet. Heel voorzichtig vraag ik “heb je misschien wel eens van paleo gehoord?” Ik verwacht er niet veel van. Tot mijn verbazing wordt Karin enthousiast en vertelt dat zij daar met veel van haar patiënten mee werkt. Wauw!


Mijn voeding
Ik laat haar zien wat ik de afgelopen 2 dagen heb gegeten, wat ik moest bijhouden van haar collega. En ik licht toe dat ik eigenlijk 3 warme maaltijden per dag eet met tussendoortjes. Ze wordt helemaal enthousiast, want dat zou ze wel bij meer cliënten willen zien! Ze ziet het namelijk maar nauwelijks dat cliënten aan 2 stuks fruit en 2 ons groente per dag komen, en dat zit bij mij wel goed! Dat is een aanzienlijk betere reactie dan die van haar collega uit Groningen, hihi! Ook vertel ik over de veranderingen die ik sinds dat gesprek ben gaan doorvoeren, om méér calorieën toe te voegen. Hier heeft ze weinig op aan te merken. Ze zegt nog dat ik er goed aan doe om zoveel mogelijk eiwitten te eten, noten zijn erg handig en ze stuurt me een document op met haar paleo plan.

Drinkvoeding
Ook vertelde ze me dat ze nog op zoek is gegaan naar drinkvoeding zonder zuivel en zonder gluten. En ze heeft er 1 gevonden die eigenlijk best ‘clean’ is. Maltodextrose, saccharine en erwteneiwit + een multivitamine zo uit mijn hoofd. Hier zit ik nog over na te denken of ik dit wel of niet ga doen. Aan de ene kant ben ik al mooi aan het aankomen en om dit nou hoogwaardige ingrediënten te noemen… nee. Maar aan de andere kant betwijfel of dit echt kwaad kan en wordt het wel vergoed door de zorgverzekering. Zoveel als ik nu moet eten is een flinke aanslag op de rekening, zeker als ik voor hoogwaardige ingrediënten kies (waardoor ik al regelmatig concessies doe). Ik kijk het dus nog even aan. Als ik blijf aankomen zoals ik nu aankom, denk ik dat ik het niet ga doen. Als het stagneert, ga ik het denk ik proberen.

Meting
Ook heeft ze me doorgemeten met een bio-impendatiemeting. Dit meet de samenstelling van je lichaam en schijnt het meest betrouwbare apparaat te zijn. Hieruit bleek dat ik ongeveer 2 kilo spiermassa mis en 2 kilo vet. Ook bleek dat mijn vochthuishouding prima is en ik niet ondervoed ben. Dat was wel een opluchting, dat ook al ben ik te licht, ik dus eigenlijk wel gezond ben.

Update gewicht
Tijdens mijn eerste bezoek aan het ziekenhuis in Groningen begin maart was ik 52,8 kilo. Echt veel te licht met mijn 1,78 meter. Dit was tijdens SCD, wat achteraf niet handig was om te doen als je al licht bent. Dat is ook waarom ik daar mee gestopt ben, omdat aankomen én SCD volgen erg lastig is. Tijdens mijn laatste bezoek aan Groningen 2,5 week geleden woog ik 54,6 kilo zo uit mijn hoofd. Al een mooie verbetering! Zaterdagavond voor het slapengaan woog ik 57,4 kilo en zondagavond voor het slapengaan 57,7 kilo! Het gaat momenteel dus erg goed! Dit is wel later op de dag dan de vorige metingen, dus het geeft wel een beetje een vertekend beeld maar dan nog ben ik erg erg blij mee.

Relax…
Zolang ik zo snel aan blijf komen (tot wel 300 gram per dag!) vind ik dat het hard zat gaat. Ik ga dus gewoon door met 3 grote maaltijden per dag en 2 à 3 flinke tussendoortjes. Daarnaast krachttraining om zo veel mogelijk spiermassa op te bouwen en ik denk dat ik die 60 kilo vóór juli gemakkelijk ga halen. Blijkt het toch niet zo gemakkelijk te gaan ga ik die drinkvoeding gebruiken. Ik hoef er voor mezelf dus niet meer zo kramp-achtig mee om te gaan als na het gesprek met die normale diëtiste. Ontspanning zal alleen maar helpen denk ik.

Spijsverteringsenzymen
Wat ik ook nog met Karin besproken heb is mijn misselijkheid de laatste weken. Sinds ik zoveel eet ben ik geregeld misselijk en een raar opgeblazen gevoel net onder mijn ribbenkast, midden in de buik. Wat mijn eigen research zegt is dat dit komt dat ik de hoeveelheden vetten niet kan verteren die ik nu eet voor de extra calorieën. Ze vertelt dat het misschien slim is om spijsverteringsenzymen te gaan gebruiken, hoewel ze hier geen ervaring met patiënten mee heeft. Ik ben die misselijkheid he-le-maal zat en heb dit vrijdag meteen besteld. Ik ben benieuwd!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

30 reacties op “Op 1 lijn met de natuurdiëtiste + update gewicht

Plaats een reactie
 • Lynn Vrenken

  Hey Lisette, wat goed om te horen! Ik ben serieus aan het overdenken na mijn opleiding de opleiding voor natuurdiëtiste te gaan doen 🙂 Ik vind het heel knap van je dat je in zo’n korte tijd al zo veel bent aan gekomen, ga zo door! Liefs, Lynn


  29 april 2014 om 11:19 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dank je wel! Ik heb natuurlijk geen idee of de inhoud van die studie aansluit bij hoe ik deze ene natuurdiëtiste ervaren heb, maar dat lijkt mij een erg interessante aanvulling Lynn 😀


   29 april 2014 om 11:34 | Beantwoorden
   • Karin Veltink

    Hoi Lynn,

    Ik heb na de opleiding Voeding en Dietetiek, de opleiding ‘Orthomoleculaire geneeskunde’ gedaan. Voor mij een fantastische aanvulling!

    Groetjes Karin


    29 april 2014 om 15:31 | Beantwoorden
 • meike Bleuming

  Wat fijn om te lezen dat je iemand hebt gevonden die met je mee denkt ipv tegen werkt. Bijzonder voor mij om te lezen dat jij net zoveel moeite moet doen om op een gezonde manier aan te komen als ik aan het doen ben om op een gezonde manier af te vallen!


  29 april 2014 om 12:06 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   het is inderdaad een andere kant van dezelfde munt. Het lichaam houdt niet van verandering en doet er alles aan om dit te voorkomen. Of dat nu aankomen of afvallen is 🙂


   29 april 2014 om 12:34 | Beantwoorden
 • Hillie Bos

  Fijn, zo’n positieve reactie, precies wat je nodig hebt. Dat je niet sneller dan nu wilt aankomen is ook alleen maar goed denk ik, aangezien de andere kant op, te snel afvallen uitermate slecht is voor je lichaam. Je lichaam moet zich langzaam aan je nieuwe gewicht kunnen aanpassen lijkt me. Zou me niks verbazen als je anders die extra kilo’s ook zo weer kwijt bent.


  29 april 2014 om 12:17 | Beantwoorden
 • marijksels g

  Wauw wat heb je al veel resultaten geboekt zeg! Wat heerlijk dat je met deze diëtiste niet hoeft te twisten 😉 Be proud you go girl!!!


  29 april 2014 om 12:58 | Beantwoorden
 • Meinou

  Wauw! Wat fijn voor je dat je zo’n prettig gesprek met haar had! Geeft jou ook vast een goed gevoel dat zij heeft kunnen bevestigen dat je goed bezig bent. Ik vind het ook heel knap van je dat je al zo veel bent aangekomn in een relatief korte tijd.
  Wordt een natuurdiëtist eigenlijk vergoed door de zorgverzekering? Of valt dat onder de categorie “alternatieve geneeswijzen”?


  29 april 2014 om 12:59 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dank je 🙂 was inderdaad fijn, die bevestiging. Valt onder diëtiste gelukkig, dus wordt vergoed met verwijsbrief van de huisarts (tot 3 uur per jaar of zo, afhankelijk van je verzekering)


   29 april 2014 om 14:52 | Beantwoorden
   • Karin Veltink

    Beide kan. Dietiste: 3 uur vanuit basisverzekering. En alternatieve geneeswijzen afhankelijk van pakket.


    29 april 2014 om 15:36 | Beantwoorden
 • Lot

  Wat fijn voor je dat je hier bent terecht gekomen. 300 ons per dag aankomen, ik zou er per week al tevreden mee zijn maar dan afvallen.


  29 april 2014 om 13:59 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   per week voor mij nu net iets te weinig, maar 100 gram per dag zou ik ook al blij mee zijn 🙂


   29 april 2014 om 14:49 | Beantwoorden
 • Meinou

  Is dit niet een goede aanvulling voor jou? http://www.vitaminstore.nl/Health/Speciaal/probiotica-en-vezels/Digestive-Enzymes-Solgar-spijsvertering-maag-en-darm-flora/P165684
  Ik wil geen reclame maken voor deze webshop en/of het product, maar het lijkt me erg goed.


  29 april 2014 om 16:39 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik heb inmiddels andere. In die van Solgar zit melk dus ben bang dat dit bij mij meer kwaad doet dan goed. Heb nu goedkopere gevonden, namelijk deze, zonder melk:

   http://www.bodyenfitshop.nl/vitamines/vitamines-en-mineralen/now-foods/super-enzymes/

   Ook niet om reclame te maken, maar voor als je nieuwsgierig bent 🙂


   30 april 2014 om 15:19 | Beantwoorden
   • Meinou

    En? Merk je al verschil?
    Ik gebruik nu een week deze probiotica:

    http://www.devitaminewinkel.nl/artikelen/detail/artid~7445/showpage~1/Advanced_40+_Acidophilus.html

    Ik raakte in een drogisterij in gesprek met één van de medewerksters, ze leek behoorlijk verstand van zaken te hebben op dat gebied en ik legde haar mijn probleem uit. Volgens haar was mijn darmflora uit balans. Dat klinkt ook wel logisch; sinds de ruim 3 jaar dat ik er last van heb, heb ik veel stress en 3 antibiotica kuurtjes gehad. Het belangrijkste dat ik volgens haar kan doen, is dus mijn darmflora weer in balans brengen. Op haar advies 10 dagen lang 6 capsules per dag, 2x bij ontbijt, 2x bij lunch en 2x bij diner. Dan afbouwen naar 5 stuks per dag, dan 4, enzovoort. Na 7 dagen 6 stuks per dag merk ik al verschil! Ik voel minder spanning op mijn buik, hij is dan ook minder opgezet. Ook is mijn stoelgang regelmatiger en beter. En ik heb ook al iets meer energie 🙂 Ik vind het nog te vroeg om te zeggen dat dit de oplossing is, maar het schijnt zeker te werken, joepie! En dan heb ik er wel wat eurootjes voor over, want heel goedkoop is het natuurlijk niet met 24 euro voor 60 capsules…


    6 mei 2014 om 15:19 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Wow, heftig! En wat een resultaten zo snel al! 😀

     Ik merk zeker verschil! Ik word nu niet meer misselijk na maaltijden. Nog wel na te vette tussendoortjes wanneer ik dus geen capsule slik. Mijn buik is lekker rustig na de maaltijden dus dat gaat goed 🙂


     6 mei 2014 om 16:15 | Beantwoorden
     • Meinou

      Super! Erg fijn voor je dat je niet meer misselijk bent na de maaltijden 🙂


      7 mei 2014 om 15:21 |
     • Lisette Zwiggelaar

      is inderdaad erg fijn!


      7 mei 2014 om 15:46 |
 • Brigitte

  Je bent goed bezig en dat de diëtiste op een lijn zit is echt fijn voor je. Mocht je het toch niet redden, dan weet ik een andere manier om aan te komen. Kijk maar een naar de film Supersize me op Netflix. Of dat een goede manier is? Zeker niet. Haha.


  29 april 2014 om 19:33 | Beantwoorden
 • Marijke Westrik

  wat heerlijk dat je een fijn gesprek hebt gehad! dat bevestigt je in dat wat je aan het doen bent ook gewoon goed is!!
  suc6 er mee!


  29 april 2014 om 19:43 | Beantwoorden
 • Kim

  zal wel een opluchting voor je zijn dat je een fijn gesprek hebt gehad. Want wat je zegt stress is zeker niet goed voor je gezondheid, super voor je!!


  29 april 2014 om 21:18 | Beantwoorden
 • Mariska

  Lees nu al een tijdje jouw site en wilde toch eens een berichtje achterlaten :). Goed om te lezen dat de natuurdiëtiste bevestigt dat je goed bezig bent en dat het aankomen zo goed gaat.

  Ook vind ik het super goed dat je op je site zoveel aandacht besteedt aan gezond aankomen. Enkele jaren geleden moest ik ook aankomen en helaas kreeg ik van mijn diëtiste toentertijd alleen tips over meer tussendoortjes met veel suikers (en ook nutri*). Doordat ik weinig kennis had van gezond eten (ik was 15) heb ik dat advies opgevolgd, maar nu ik wat meer weet over voeding weet ik wel beter.

  Ik vind je artikelen dan ook echt super om te lezen. En hoewel ik niet meer hoef aan te komen, maak ik je simpele maar heerlijke recepten graag (heb net een pan linzensoep gemaakt naar jouw recept, zo lekker! 🙂 ).

  Liefs en succes!


  30 april 2014 om 13:31 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wauw, dank je wel voor je lieve berichtje, daar wordt ik blij van. Fijn dat ik kan helpen en leuk om te horen dat je de recepten maakt 😀

   Liefs, Lisette


   30 april 2014 om 15:13 | Beantwoorden
 • Jolanda Blikman

  Ik heb bijna alle de superfoods uitgeprobeert en merk dat er nogal veel sulfiet/zwaveldioxide gebruikt wordt ter conservering. Ik blijk daar nogal gevoelig voor te zijn. Alles in biologisch uitvoering is nogal prijzig. Ook kwam de gedachte bij mij op dat we hier in nederland niet gewend zijn al dit soort Super eten te nuttigen omdat onze voorouders dat ook nooit deden. Het heeft niet het effect wat ik ervan verwacht en het is nogal belastend voor mijn darmen. En mijn portemonnee. Ik heb het een paar maanden uitgeprobeerd en doe nu maar gewoon met wat ik gewend ben. Wel zo gezond mogelijk. Ik zag ook dat ik qua clean voedsel al zo n 20 jaar goed zit. De symtonen van de overgang gaan hier niet van weg jammer genoeg, die worden alleen maar erger. Het zouden ook wel een de bekende kundalini energien kunnen zijn, daar hou ik het maar op. Het is wel behoorlijk heftig allemaal en hoop dat het snel klaar is.


  4 augustus 2014 om 14:57 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   goed nieuws, je hebt helemaal geen superfoods nodig om gezond te zijn 🙂 als het voor jou niet werkt, vooral niet eten! Wel vervelend dat je zoveel last van de overgang hebt. Hormonen in balans krijgen is een lastig iets weet ik uit ervaring! Ontstressen, goed slapen en veel lichte lichaamsbeweging zoals wandelen zijn een goed begin 🙂


   5 augustus 2014 om 11:04 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten