Mijn plan voor meer variatie
19

Mijn plan voor meer variatie

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 24 februari 2016

Ik vind dat ik niet gevarieerd genoeg eet. Tijd om er wat serieuzer over na te denken hoe ik dat ga aanpakken. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat ik wel krachtvoer blijf eten, ik moet er dus niet in calorieën op achteruitgaan per dag, omdat ik niet wil afvallen. En stom genoeg gebeurt het snel dat je minder calorieën binnenkrijgt als je ‘gezonder’ gaat eten.

Dagmenu
Om meer variatie aan te kunnen brengen moet ik eerst weten waar ik nu sta. Dit is nu mijn dagmenu:

Ontbijt: havermoutpap met kokosmelk, banaan, chiazaad, kaneel, lijnzaadolie en blauwe bessen. Daarbij thee en waterkefir
Tussendoor: 2 rijstwafels met sesampasta en 1 rijstwafel met pindakaas
Lunch: restje avondeten of omelet met groenten en pompoenpitten, olijfolie, daarbij een banaan. Als ik dan nog trek heb meer rijstwafels met sesampasta of pindakaas
Tussendoor: noten met rozijnen
Avondeten: groenten, vlees/vis met (zoete) aardappels/rijst/quinoa in allerlei jasjes (wel gevarieerd dus)
Avond: meer rijstwafels, chips of iets dergelijks. Daarbij thee
Water: verder drink ik de hele dag water


Genuttigde voedingsmiddelen
Ik loop er momenteel steeds in vast dat ik wel ideeën heb voor variatie maar dat ik dat product al in een andere vorm eet. Voegt kokosolie wat toe als ik al dagelijks kokosmelk gebruik? Ik denk het persoonlijk niet. Voegt rijstepap wat toe als ik al rijstwafels en rijst bij het avondeten eet? Ik denk het niet. Dus daarom de lijst van de hele vorm wat ik nu eet:

Granen/zetmeelbronnen

 • haver
 • rijst
 • aardappels
 • zoete aardappels
 • boekweit
 • soms quinoa
 • soms amaranth

Noten en zaden

 • kokosnoot
 • lijnzaad
 • chiazaad
 • walnoot
 • amandel
 • pinda
 • sesamzaad
 • pompoenpitten

Fruit

 • banaan
 • blauwe bes
 • rozijn

Groenten

 • veel variatie

Eiwitten

 • eieren
 • zalm
 • tonijn
 • rundvlees
 • kip
 • kalkoen
 • varkensvlees

Olie

 • olijfolie

Granen/zetmeelbronnen
Ik eet glutenvrij dus tarwe, rogge en spelt vallen af. Peulvruchten reageert mijn prikkelbare darm meestal niet goed op dus gebruik ik alleen als het echt nodig is voor een recept. Maïs en soja gebruik ik nu eigenlijk niet en heeft qua voedingswaarde ook weinig meerwaarde. Bakbanaan ben ik helaas allergisch voor. Tapioca ga ik proberen toe te voegen, oftewel cassave. Ik heb nog een keer tapiocameel op de kop getikt dus daar ga ik mee experimenteren en cassave wat vaker toevoegen bij boodschappen doen. O ja, twijfelgevallen qua of het een zetmeelbron is zoals wortel en pompoen eet ik al regelmatig.

Noten en zaden
Als ik het lijstje zo zie eet ik al veel verschillende noten en zaden. Wel ga ik weer de ongebrande naturel notenmix toevoegen waar sowieso paranoten en hazelnoten inzitten. Ik dacht ook pecannoten.

Fruit
Hier valt veel te winnen want maar 2 soorten fruit is natuurlijk best sneu. De eerste stap is dat ik stop met blauwe bessen aan mijn pap toe te voegen en dit ga vervangen door bosvruchten. Dan ga ik van 1 soort fruit naar 6 soorten fruit in hetzelfde diepvriesdoosje. Daarnaast wil ik dagelijks een klein glaasje sinaasappelsap gaan drinken. Dit is een goede bron van vitamine C wat ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld ijzer uit de maaltijd beter opneemt.

Eiwitten
Momenteel eet ik eigenlijk geen witvis, terwijl dit wel vitaminen en mineralen bevat die erg waardevol zijn. Dus tijd om dit weer vaker op het menu te zetten. Ook bieden gerookte makreel, gerookte forel en sardientjes uit blik meer afwisseling.

Uiteraard is er op nog meer vlakken winst te behalen, maar ik wil het graag haalbaar houden. Kleine stapjes. Daarom houd ik het hier nu bij.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

19 reacties op “Mijn plan voor meer variatie

Plaats een reactie
 • Ge

  Ik lees graag mee over je ontdekkingstocht! Bedankt dat je dit soort dingen deelt!
  Zou boekweitmeel (of vlokken of korrels) iets toevoegen voor je?
  Pannenkoekjes (of cakejes) van boekweitmeel, eieren, plantaardige melk, appel, kaneel, chiazaad, ik kan het je aanraden! Zelfs uit de vriezer!


  24 februari 2016 om 20:43 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   goh wat dom, dat ik dat vergeten ben! Er wordt hier inderdaad wekelijks een hele stapel boekweitpannenkoeken gebakken, mmmm


   25 februari 2016 om 21:02 | Beantwoorden
 • Annemieke

  Kun je (in het kader van krachtvoer) niet een paar amandelbroden maken die je per plakje kunt beleggen. Dat geeft veel meer voedingswaarde en dus minder kans op afvallen. Rijstwafels vullen natuurlijk voor geen meter. En neem als tussendoortje ook eens lekker een stuk makreel van de visboer, of zalm… Doe ook eens wat met avocado… Een halver geprakt op je rijstwafel of amandelplak icm wat zout&speler, tomaat… Heerlijk! En ook weer super voedzaam!


  24 februari 2016 om 21:25 | Beantwoorden
  • AnnemiekeVB

   Hmmm… halver moet natuurlijk halve zijn en speler=peper. 😉
   Domme Ipad die er telkens wat anders van maakt 🙁


   25 februari 2016 om 12:32 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja, heerlijke ideeën! Ik ga alleen de laatste tijd al elke week over het boodschappenbudget heen, en dat zijn wel aanzienlijk duurdere opties… :-/ Rijstwafels zie ik meer als de drager van het beleg. Voor nog geen 30 cent per pakje is dat de kosten niet 😉


   25 februari 2016 om 21:05 | Beantwoorden
 • Lot

  Die rijstwafels verbazen me ook, daar is toch wel wat beters voor als ondergrond voor prima smeersels.


  24 februari 2016 om 22:51 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   glutenvrij is de keuze aanzienlijk minder groot. Zeker zonder de prijs enorm op te drijven, want rijstwafels zijn spotgoedkoop


   25 februari 2016 om 21:06 | Beantwoorden
 • AnnemiekeVB

  Hierbij een recept voor amandelbrood… Kun je gemakkelijk vooruit maken en invriezen…
  http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/glutenvrij-brood-amandelmeel/

  Er zijn trouwens nog veel meer recepten, google is daarbij je beste vriend 😉


  25 februari 2016 om 12:37 | Beantwoorden
 • Sanne

  Rijstwavels zijn natuurlijk goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, ik vermoed dat ze daarom op het menu staan. Ik wissel fruit in mijn havermoutpap af. Banaan, appel, peer, framboos, blauwe bes. Misschien kun je daar iets mee. Halverwege de middag nog een ander stuk fruit, bijvoorbeeld een sinaasappel. Ook en andere olie kan vrij gemakkelijk, door je havermout of als dressing. Pompoenpitten olie is heerlijk over de salade. Boekweit gebruik ik ook wel eens ipv rijst, dan moet de nootachtige smaak wel bij het gerecht passen. Boekweitgrutten met banaan en wat frambozen is ook heerlijk als ontbijt, niet meer werk dan havermoutpap. 200ml water aan de kook brengen. 40 gram grutten roerend toevoegen. Als het kookt, vuur zacht en banaan in plakjes, klein handje frambizen en snufje zout toevoegen. Zo’n 10 minuten zachtjes door laten koken.


  25 februari 2016 om 19:26 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   de prijs is inderdaad de grootste reden voor rijstwafels, en dat ik ze lekker blijf vinden 🙂 Fruit afwisselen is inderdaad een goede. Zeker straks als er weer perziken en abrikozen zijn mmmmm. Sinaasappels liggen hier nu ook inderdaad. Ik durf ze alleen niet overdag te eten, niet zo handig in combinatie met een baby als hij opgepakt wil worden of iets dergelijks dat mijn handen dan vies zijn. Boekweitmeel wordt hier wekelijks gebruikt voor pannenkoeken, dat was ik helemaal vergeten! Pompoenpitten eet ik al wel bijna dagelijks. Zal pompoenpitolie dan nog wel wat toevoegen?


   25 februari 2016 om 21:16 | Beantwoorden
 • Irene

  Is het een optie om nog peulvruchten toe te voegen, of lukt dat niet met Fodmap?


  26 februari 2016 om 06:22 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik experimenteer er regelmatig mee maar het gebeurt vaak dat ik de dag daarna veel last van mijn buik heb helaas.


   29 februari 2016 om 20:56 | Beantwoorden
 • Irene

  Ow sorry, ik had over je stukje over peulvruchten heen gelezen..
  Misschien olijven, avocado?


  26 februari 2016 om 06:24 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   avocado eet ik regelmatig bij het avondeten. Qua budget is het momenteel niet mogelijk om dagelijks avocado te eten. Zou olijven veel toevoegen dat je niet in olijfolie vindt?


   29 februari 2016 om 20:57 | Beantwoorden
 • Emmy Schoenmakers

  Misschien kan je nog aanvullen met gierst (glutenvrij) als ontbijt of graan bij de lunch.
  Ter vervanging van rijstwafels misschien een voedzame smoothie van 1 of 2 bananen met haver/amandelmelk, chia zaad, eetl pindakaas en eventueel cacao.

  Lijnzaadcrackers maken ter vervanging van rijstwafels.

  Of als tussendoortje yoghurt met zelfgemaakte granola? Eet je zuivel?


  26 februari 2016 om 10:44 | Beantwoorden
 • Maartje

  Van de boekwei kan je ook een lekkers pap maken. Overigens van bataat ook met kokosmelk.

  Je zou nog kunnen denken aan chufameel?

  Ook lekker en glutenvrij en betaalbaar is gierst.

  Succes


  27 februari 2016 om 18:05 | Beantwoorden
 • Sara

  Hallo!

  Boeiend hier te lezen!
  Mag ik vragen wat jouw mening is rond Liw Carb High Fat eten?

  Groetjes!


  6 maart 2016 om 21:14 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Mijn mening is dat er niet 1 juiste verhouding is qua macro-nutriënten. Het is heel erg per persoon afhankelijk. Wel denk ik dat low carb vaker geschikt is voor mannen dan voor vrouwen. Onze hormoonhuishouding heeft wat meer zetmeel nodig, niet elke vrouw reageert dus goed op low carb. Het afvallen gaat er vaak goed op, maar gezond zijn is méér dan alleen gewicht


   7 maart 2016 om 21:45 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten