Mijn ervaring met FODMAP dieet
6

Mijn ervaring met FODMAP dieet

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 15 oktober 2014

Broccoli

Met een paar dagen geen FODMAPs meer eten waren mijn Prikkelbare Darm klachten weg. Ik bleek ook gevoelig voor appelazijn en probiotica, dus dat heb ik toen ook geschrapt. Heerlijk, zo’n rustige buik! De eerste introductie was zoete aardappels. Eerst een hapje, toen 50 gram, 100 gram totdat ik weer 300 gram kon eten. Daarna avocado, zelfde verhaal totdat ik een hele avocado kon eten. En zo langzaam één voor één. Met spruitjes ging ik maanden terug de mist in. Ik dacht dat het wel goed zou gaan en at meteen een hele portie. Buikpijn, heel verschrikkelijk!

Flauwvallen door prei
En zondag weer de mist in gegaan. We aten erwtensoep bij vrienden. De ui hadden ze voor me geschrapt maar er zat wel prei in. Ik dacht dat dat wel zou kunnen inmiddels. ’s Nachts werd ik wakker met gruwelijke krampen. Ik ging naar de wc en toen ik terug liep voelde ik me licht in mijn hoofd worden. Even snel doorlopen naar het bed want dat is maar een paar stappen. Vervolgens werd ik wakker naast het bed, kermend van de pijn. Ik was dus flauwgevallen vanochtend en had het bed niet gehaald… Dus dat doen we ook niet weer 🙁


Hoe ver ik nu ben
Er vanuit gaande dat ik nu niet door de prei weer een terugslag heb, ben ik al heel ver gekomen. Ik kan nu van de FODMAP lijst eten:

 • 1 avocado
 • 300 gr zoete aardappels
 • portie broccoli, spruitjes of rode kool
 • portie druiven
 • paar blokjes watermeloen
 • 100 ml kokosmelk
 • handje amandelen
 • paar cashews of pistachenootjes
 • portie asperges
 • portie venkel
 • eetlepel honing

Ui-achtigen en knoflook lukt nog niet helaas, appels en peren moet ik voorzichtig mee zijn, net als met fruitsap en gedroogd fruit.

Wennen in het begin
In het begin vond ik het heel erg wennen. Ik ben dol op broccoli, avocado en zoete aardappel en miste dit heel erg. Het was toen warm weer en dan vind ik watermeloen en druiven erg lekker, wat dus niet kom. In het begin nam ik de lijst mee naar de supermarkt om makkelijker boodschappen te doen. Vooral wortel en courgette was in het begin echt een veelvoorkomend ingrediënt in mijn maaltijden. Maar dat wende snel. En met elke nieuwe introductie wordt het steeds makkelijker. Alleen buiten de deur is het nog lastig. Ook met bewerkte producten is het heel erg opletten want in veel kruidenmixen zit bijvoorbeeld knoflookpoeder.

Moeite zeker waard
Maar ondanks dat het wennen is en buiten de deur lastig, vind ik het heerlijk om geen buikklachten te hebben. Zeker nu ik terwijl ik dit schrijf nog klachten van de prei heb, dit heb ik niet gemist! Terwijl ik regelmatig periodes van maanden had dat ik dagelijks dit soort klachten had.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Mijn ervaring met FODMAP dieet

Plaats een reactie
 • Jolien

  Lisette,
  Goed om te horen dat Fodmap dieet jouw PDS problemen verminderen. Ben je zelf dit dieet gestart of via een dietist? Ik heb zelf ook PDS en vind het erg lastig om mijn darmproblemen onder controle te krijgen.


  23 oktober 2014 om 11:02 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Jolien,

   Dat ben ik zelf gestart maar uiteraard kan je het ook in samenwerking met een diëtist doen als je het lastig vindt. Voor mij was het alleen andere soorten groenten en fruit gaan eten maar als jouw eetpatroon bijvoorbeeld nog gebaseerd is op brood en zuivel is het een grote omslag en kan hulp fijn zijn


   23 oktober 2014 om 12:10 | Beantwoorden
 • Eleonore Demeulemeester

  Hallo lisette,

  Eet je dan helemaal geen brood meer, ook geen spelt? Of glutenvrij?
  Ikzelf liet u lang geleden weten dat ik jeuk had ( enkel anaal ) na t eten van kiwi, noten, lijnzaad, tomaten MAAR ook van zuivel en suiker, tarwebrood, dingen die tarwe bevatten (wraps). Verder heb ik een mistig ( niet helder ) hoofd na t eten van aardappelen. Ik ben nu varkensvlees aan t mijden omdat ik denk dat de ontsteking aan mijn slijmbeursontsteking thv de heupen vandaar zou komen. Dit alles weet ik na een zoektocht van een jaar of 3!
  Nu blijf ik nog met dat opgeblazen gevoel zitten na heel veel soorten ingrediënten. Dus ga ik me verdiepen in t fodmap- dieet.
  De soorten weg laten lijkt me niet zo moeilijk, maar t herstarten ervan, lukte dat vlot?
  Groetjes Eleonore


  31 januari 2016 om 20:58 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Poe, dat is nogal een lijst. Pittig hoor! Het introduceren is erg lastig. Ik lijk te reageren op ui-achtigen en peulvruchten vooral. Ook kan ik niet tegen melkproducten en gluten. Ik zou het FODMAP-dieet graag nog een keer met volledige focus willen doen om dus beter uitsluitsel te hebben over waar ik precies niet tegen kan maar tot nu toe is dat steeds spaak gelopen door een operatie, drukte met een baby en dergelijke. Ik eet soms glutenvrij brood, als ik er zin in heb. Spelt kon ik de laatste keer dat ik het testte ook niet tegen


   1 februari 2016 om 21:15 | Beantwoorden
 • Gwen

  Hallo iedereen. Ik ben sinds een kleine 2 weken gestart met het fodmap-dieet en het resultaat is nu al zo verbluffend dat ik het ook graag in een forum wil delen. Ik heb zoveel last gehad van mijn buik (ik las onlangs over mensen die flauwvallen van de krampen, dat is mij net niet overkomen, maar ik heb het toch ook zo erg meegemaakt dat ik me perfect kan inbeelden hoe zoiets kan gebeuren) dat het nu aanvoelt als een openbaring om een rustige buik te hebben! Ik wist helemaal niet meer hoe dat voelde, misschien heb ik dat zelfs voordien ook nooit gevoeld, ik kan me niet meer herinneren dat ik een dag had waarbij mijn buik niet pijn deed, opblies, rommelde enz.. (voor mij was dat eigenlijk normaal, ik dacht dat dat hoorde bij de spijsvertering, niet dus!). Ik volg het fodmap-dieet bij een diëtiste en ik ben de afgelopen 2 weken heel erg strikt geweest in het volgen ervan. Ook heb ik de speltboterhammetjes na een paar dagen geschrapt en eet ik geen paprika (had ik de eerste week nog heel erge diarree door). En na een weekje ongeveer was die eerste dag daar, buikpijn-vrij! Ongelooflijk! En sindsdien zit ik te wachten op de pijn om terug te komen, maar voorlopig gebeurt dat niet. En met die effecten is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om vol te houden. Ik vind het zelfs prettig om niet met vrienden mee op restaurant te gaan omdat ik dan tenminste weet dat ik de juiste dingen kan eten. Ik sluit dan achteraf aan voor een glaasje wijn, en dat is zeker zo gezellig want nu zit ik daar niet met een pijnlijke buik aan tafel! Voor mij werkt dit dieet dus supergoed, en ik ben alvast benieuwd naar de herintroductiefase want een aantal dingen mis ik toch (zou heel graag terug avocado eten en wat meer kunnen variëren met fruit), dus aan iedereen die zich herkent in de symptomen: ik moedig jullie aan om het uit te proberen. Als het ook werkt voor jou, is het echt de moeite waard! Groetjes!


  20 augustus 2016 om 11:41 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten