Massale verwarring over het perfecte vrouwelijke lichaam
43

Massale verwarring over het perfecte vrouwelijke lichaam

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 6 mei 2014

Het perfecte vrouwelijke lichaam, welk beeld komt er dan in je op? De laatste tijd ben ik op een ontdekkingstocht naar het perfecte vrouwelijke lichaam. Ik ben namelijk te licht. Ik moet/wil ongeveer 2 kilo aan vet er bij en 2 kilo aan spieren. En uiteraard wil ik er dan nog steeds mooi uit zien. Dus geen raar buikje, geen bodybuilderfiguur, gewoon een mooi vrouwelijk lichaam met mooie rondingen.

Weten we wel hoe dat er uit ziet?
En hoe langer ik hier over nadenk, hoe meer ik er achter kom dat ik niet weet hoe ik er uit hoor te zien en wil zien.  Ga je googlen op ‘perfect female body‘ of 1 van de andere varianten, dan zie je 2 types foto:

 • vrouwen die nóg smaller en ongespierder dan ik zijn (en dus flink ondergewicht hebben)
 • je bent perfect zoals je bent, veelal vrouwen met overgewicht die hier vrede mee gekregen hebben

BMI-female


Kijk, dit begint nuttiger te worden. De ideale BMI schijnt 22 te zijn (aldus de Wii Balance Board 😉 ). Dat beaamt dit plaatje ook. Vóórdat ik begon met aankomen zag ik er ongeveer uit zoals de eerste vrouw op het plaatje. Te licht dus. Maar ik had zó in een tijdschrift gekunt! Inmiddels zie ik er bijna uit als het 2e plaatje. Mijn BMI is nu 18, dus dat zou wel ongeveer kloppen. Om op dat gewicht van een BMI van 18,5 te komen moet ik minstens 59 kilo zijn, nog een kleine 2 kilo er bij. Om dus op het laagste normale gewicht te komen. Als je kijkt naar dat plaatje zou ik bij American Next Top Model al onder de ‘plus size models’ vallen. Een vrouw met een maatje extra dus. Terwijl dat het minimale gezonde gewicht is!

De Dove modellen
Dus blijkbaar heeft de Dove campagne het toch aardig bij het juiste eind:

Dove-Real-Beauty-CampaignDe meeste van deze vrouwen lijken qua figuur tussen de BMI van 22 tot 25 te zitten. Perfect dus! Waarom zijn vrouwen die er zo uit zien dan tóch vaak onzeker over hun gewicht en gaan die op dieet?

Te dik of te dun, niks er tussen
Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat wij vrouwen het nooit goed kunnen doen in de ogen van andere mensen. Dat je óf opmerkingen krijgt dat je wel wat aan mag komen (zeg maar met een BMI tot 22), óf dat je opmerkingen krijgt dat er wel wat af mag (met een BMI vanaf 22). Wat doen we onszelf aan?!

Marketing ten top
En laat dit fenomeen nou briljant zijn voor bedrijven. Een perfecte vrouw kun je namelijk weinig aan verkopen. Een vrouw vol zelfvertrouwen die zich fit voelt, wat heeft zij nodig? Normaal eten waar weinig marge op zit en nieuwe kleding als ze dit wil of als iets versleten is. Maar een vrouw die niet het juiste gewicht heeft, daar kun je dieetboeken, correctiekleding, maaltijdvervangers, nieuwe kleding wanneer ze niet meer in haar vorige kleding past, drinkvoeding, tijdschriften die je laten zien dat je het mét dat nagellakje wél waard bent, make-up, nieuwe kapsels en totale make-overs aan kwijt.

Tijd voor een nieuw normaal
Bestudeer alsjeblieft dat plaatje nog eens goed. Hoe een vrouw er uit kan zien en nog in het groen valt. Dit varieert dus van slank tot ‘mollig’. Laat dit groene gebied dan ook je streven zijn, want zowel ondergewicht als overgewicht heeft risico’s zoals onvruchtbaarheid en gewrichtspijn. Maar of je nou een BMI van 18,5 hebt of 24,9, je bent perfect! En laat je alsjeblieft niets wijs maken door reclames of tijdschriften dat je hier iets aan moet veranderen. Als wij vrouwen de handen in elkaar slaan en elkaar leren wat perfectie is, en alle vormen waar dat in voorkomt, dan zouden zoveel vrouwen veel gelukkiger zijn. In de spiegel kunnen kijken en tevreden zijn met je figuur.

Laatste hart onder de riem
Vrouwen zijn heel goed om hun slechtste eigenschappen of situaties te vergelijken met de beste eigenschappen van anderen. Je staat stof te zuigen als je per ongeluk in de spiegel kijkt en bedenkt dat dit er niet zo sexy uit ziet als Marilyn Monroe (waarvan je alleen maar geposeerde foto’s ziet). Als je zit, en er komt een vetrolletje over je spijkerbroek heen, dan is het logisch dat dit er minder charmant uitziet dan een vrouw van jouw postuur die een charmante houding aanneemt en de buik inhoudt tijdens een fotoshoot. De fotograaf neemt misschien wel 100 foto’s voor die ene perfecte shot. Jij ziet alleen jouw eigen 99 shots. Wees lief voor jezelf 🙂

Deel dit plaatje vooral op Facebook en laat het aan al je vriendinnen zien. Of misschien nog wel belangrijker, aan je dochters, buurmeisjes en andere tieners. Dat zou zo veel tranen en eetstoornissen schelen!

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

43 reacties op “Massale verwarring over het perfecte vrouwelijke lichaam

Plaats een reactie
 • Lynn Vrenken

  Super geschreven Lisette!
  Ik heb soms ook moeite niet het ideaal beeld na te streven, maar gewoon als uitgangspunt gezondheid te nemen. Ik ben nooit slank geweest en heb altijd ontzag gehad voor mensen die dat wel zijn. Goed om dit artikel te lezen 🙂 Liefs, Lynn


  6 mei 2014 om 15:20 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dank je!

   Je bent een hele mooie meid Lynn, volgens mij ben jij juist helemaal het ideaal beeld 😀


   6 mei 2014 om 16:15 | Beantwoorden
 • Anouk

  Sorry voor dit hele verhaal maar je post inspireert me om hier op te reageren: Als kind was ik niet te dik. Toch zei iedereen in mijn familie (vanaf mijn pubertijd) jij wordt net als ons (te) dik. Pas maar op… Dus vanaf jongs af aan probeerde ik al af te vallen. Als ik foto’s terugkijk denk ik: maar ik was gewoon gezond! Maar toen al obsessief met eten bezig. Uiteindelijk woog ik 86 kilo, omdat ik alle diëten niet vol kon houden en dacht: ik word toch wel dik… Nu heb ik eindelijke en gezond gewicht, probeer ik zo gezond mogelijk te leven en voel ik me eindelijk een beetje goed in mijn vel. Ik zei dat ik nooit maatje 36 zou hebben, maar er hangt nu een jurkje in mijn kast van maat 36 die nog te strak zit maar al wel past! Gewoon door een positieve instelling, gezond eten en regelmatig wandelen (soms naar de sportschool). Ondergewicht heb ik geen ervaring mee maar lijkt me even vervelend als te zwaar zijn. Vaak voel je je ook zo machteloos! Vooral omdat het heersende schoonheidsideaal zo vertekent is. Toen ik een jaar of 17 was, kwamen de pro ana sites (pro anorexia sites) heel erg ‘in’. Zelfs dat heb ik als ‘dieet’ gebruikt waardoor ik een nog slechter zelfbeeld kreeg… Ik vraag me vaak af wat er gedaan kan worden zodat (jonge) meisjes een beter zelfbeeld krijgen zodat ze zekerder in het leven staan en lekkerder in hun vel zitten.


  6 mei 2014 om 15:21 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wauw Anouk, dank je wel voor het delen van je verhaal. Dat lijkt mij heel pittig om met zo’n heftige boodschap op te groeien. Knap dat je inmiddels toch je weg gevonden hebt. Dit doet me denken aan een Engelse uitspraak die ik een keer hoorde: ‘obesity doesn’t run in your family, the problem is that nobody runs in your family!’

   Ik begin zelf steeds meer te merken dat ook mijn schoonheidsideaal altijd al vertekend is geweest. Ik voldeed er juist wel aan, terwijl ik dus eigenlijk altijd ondergewicht heb gehad. Ook ik heb na de feestdagen wel eens een weekje rustig aan gedaan om weer terug te gaan naar mijn oude formaat, terwijl ik dan dus juist van een gezond gewicht naar ondergewicht ging, zonder dat ik me hier bewust van was. Stap 1 is denk ik zorgen dat moeders een juist beeld hebben van gezond gewicht en een gezonde verstandhouding met eten en beweging ontwikkelen. 1 van de belangrijkste oorzaken van eetstoornissen bij tienermeisjes schijnt te zijn doordat hun moeder altijd op dieet is en opmerkingen maakt over hoe dik ze zichzelf vinden. Kinderen gaan dat imiteren, ook al zijn ze niet te dik. Verder tv uit en tijdschriften abonnementen opzeggen en we zijn al een heel eind denk ik 😉


   6 mei 2014 om 16:22 | Beantwoorden
 • Pingback: Later word jij dik! | Groentje Gezond

 • Nicole

  Ik vind dat hele BMI nogal raar. Ik ben 1.69cm lang en weeg 56 kilo. Er zit geen grammetje vet aan mijn lichaam, heb een goede conditie, mijn spieren zijn heel goed ontwikkeld. Mijn BMI komt op 19.6 geloof ik. Prima dus, maar eigenlijk ben ik best wel dun en dat hoor ik ook vaak van mensen. Dan zeggen ze, jeetje je moet niet dunner worden hoor!

  En dan kledingmaten. Er hangt variërend van Xs tot M in mijn kast. Soms vallen dingen namelijk erg groot of erg klein/krap, afhankelijk van het merk.

  Ik denk dat zolang je zelf tevreden bent met je lichaam, je gezond en gevariëerd eet en regelmatig sport, je je helemaal niet op dieeten hoeft te focussen. En af en toe een snack (eventueel een gezondere variant ervan) zou ook helemaal geen probleem mogen zijn.
  We weten toch allemaal dat de VIP’s gefotoshopt worden en echt niet aan het zogenaamde schoonheidsideaal voldoen, want heel eerlijk gezegd doet niemand dat zonder fotoshop.


  7 mei 2014 om 09:42 | Beantwoorden
  • Meinou

   Je slaat de spijker op z’n kop! Laatst las ik nog zo’n leuke opmerking over photoshop: Stappenplan voor wie er uit wil zijn als de modellen in de bladen:
   1. maak een foto van jezelf
   2. upload deze op je pc
   3. installeer photoshop op je pc
   4. ga net zo lang die foto lopen photoshoppen totdat je jezelf niet meer herkent, maar je er wel een “perfect” uit ziet.


   7 mei 2014 om 09:48 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Het is inderdaad een raar verhaal en klopt niet meer wanneer je veel spieren kweekt. Maar dokters gebruiken het wel als maatstaf. Als je BMI binnen de marges zit (wat die van jou ruim doet) en je zit lekker in je vel, prima toch?


   7 mei 2014 om 15:53 | Beantwoorden
 • Meinou

  Wat een ontzettend interessant artikel! Tijd om anders naar mijn lijf te kijken 🙂
  Toch heeft de pessimist in mij enkele kanttekeningen 😉
  Ik vind BMI niet alleszeggend. Oké, het is een maatstaaf om na te gaan of je gezond bent of niet. Maar of ik daar aan af kan lezen of ik blij ben met mijn lijf, niet helemaal. Mijn lengte is 1.65 en mijn gewicht (vanmorgen) 61,5 kg. Mijn BMI is dus 22.6, perfect zou je zeggen! Maar zo voel ik me niet echt, ook niet als ik in de spiegel kijk. Overal zit een klein ‘laagje’, volle (Hollandse) heupen en billen, een buikje (al vertekent dat wel wat door mijn darmklachten/opgezette buik), bh’s en bikini’s zitten niet mooi, er valt altijd een randje overheen. Nu klinkt dat erg dramatisch, maar zo erg is het niet. Op de Dove reclame staan inderdaad mooi lichamen, toch vind ik het niet helemaal eerlijk. Ze zitten strak in hun lijf, hebben geen randjes en geen buikjes, de kleding zit mooi op hun lijf. Als ik flink zou gaan sporten, verlies ik vet en krijg ik er spiermassa bij. Daardoor blijft mijn gewicht zo’n beetje gelijk en dus ook mijn BMI, maar mijn spiegelbeeld verandert wel.
  Mijn conclusie na het lezen van jouw verhaal en het opratelen van mijn verhaal is dat het met mijn gewicht wel goed zit. Hooguit 1,5kg lichter, dan is mijn BMI 22. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat ik meer ga bewegen en zo spiermassa krijg, dan wordt mijn lijf steeds mooier. Mijn figuur is best mooi, al zeg ik het zelf (en manlief ook vaak), de verhoudingen zijn precies goed.


  7 mei 2014 om 09:44 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   hihi grappig om te lezen hoe je zelf met de juiste conclusie komt 😉


   7 mei 2014 om 15:52 | Beantwoorden
   • Meinou

    Ach ja, zo werkt dat bij mij. Roepen wat er in me op komt en tijdens het roepen nadenken 😉 Ik had de reactie kunnen verijderen voordat ik op OK drukte, maar ik vond het zo ook wel leuk.
    Nog een leuk detail: ik liet mijn man het plaatje met de verschillende posturen zien en vroeg hem welke ik het dichtstbij zit, hij moest echt heel eerlijk zijn van me. Tussen plaatje 2 en 3 in, was het antwoord. Toch leuk, zo’n antwoord :d


    8 mei 2014 om 13:49 | Beantwoorden
  • Sietske

   Even reageren op die dove reclame… Waarom zitten daar geen randjes?… ik denk ook voor een deel omdat deze mensen kleding aangemeten hebben gekregen die daadwerkelijk goed past… Als ik voor mezelf spreek en ik ga naar een winkel, ga ik toch liever voor dat maatje kleiner in het etiket, terwijl dat maatje groter misschien in realiteit wel net iets beter zit, maar dan denk ik, ach voor ik die bikini aantrek, dan is die extra kilo er weer af.
   Juiste kleding kan daarin veel voor mensen doen.. (en wie weet is een klein stukje van die foto ook wel geshopt, of hebben ze inderdaad 100 takes gedaan en was dit de beste take van allemaal). Wie zal het zeggen?


   9 mei 2014 om 11:03 | Beantwoorden
 • Sytske

  Ik heb dan fors ondergewicht (BMI < 15), maar ik krijg praktisch nooit opmerkingen van anderen dat ik te dun of te mager zou zijn. De huisarts noemde mij eerder 'erg tenger'.
  Mezelf spiegelen aan anderen heb ik nooit gedaan, want iedereen is anders gebouwd.
  In het verleden vond ik mijn armen en benen zelf altijd te dun vergeleken bij de rest van mijn lichaam, maar door middel van krachttraining zijn die dikker (<- lees: gespierder) geworden.
  Het gaat er inderdaad om dat je zelf tevreden bent over je lichaam en dat ben ik gelukkig ook 🙂


  7 mei 2014 om 12:47 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Helemaal waar! Ik vind het wel raar dat je arts hier niets over gezegd heeft. Mijn artsen kregen bij een hoger BMI al een rolberoerte 😉


   7 mei 2014 om 15:49 | Beantwoorden
   • Sytske

    Ik vermoed dat de huisarts er geen enkele reden toe heeft om er iets van de zeggen, want ik ben nooit ziek 😉


    9 mei 2014 om 10:10 | Beantwoorden
 • Irene

  Het meest schrikbarende is dat ik concludeer dat ik het figuur van het meisje met het normale BMI te stevig vind. Het is exact mijn figuur.
  Ik vind het erg om te concluderen dat mijn ideaalbeeld van een mooi figuur door de media zo is gevormd dat ik het figuur van het BMI 17 meisje, mooier vind dan die van BMI 22.
  Voortdurend wordt ons een beeld van vrouwen onder ogen geschoven dat niet reel is om na te streven!
  Daarnaast gelaten dat sommige meiden van nature erg smal zijn.

  Ik probeer het maar met hondenrassen te vergelijken: je kunt een hazenwindhond naast een labrador zetten die beiden een gezond, mooi gewicht hebben, maar dan nog zal de hazenwindhond veel smaller zijn dan de labrador. Ze hebben gewoon een compleet andere skeletstructuur.


  7 mei 2014 om 17:06 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Gek hè? Dat was voor mij ook even slikken. Het verbaasde mij ook te zien dat het niet alleen maar de buik is die toeneemt, maar dat het hele bovenlichaam smaller/breder wordt. Dus het is niet alleen het skeletstructuur! Ik ben dus ook erg benieuwd hoe ik er met een paar kilo meer uit ga zien 🙂 Mooie vergelijking van de hondenrassen 😀


   7 mei 2014 om 17:26 | Beantwoorden
  • Patricia

   dat heb ik nu ook! Ik zit zelf op BMI 22.6 en vind mezelf zeker niet slank. Ook niet meer te dik, maar normaal tot mollig. BMI 18.5 is mooi slank… maar dat zal ik toch nooit gaan krijgen ben ik bang (tenzij ik stop met eten, maar dat lijkt me ook niet verstandig 😉
   Ik moet maar heel vaak naar dit plaatje gaan kijken…


   14 oktober 2014 om 17:15 | Beantwoorden
   • Lisette Zwiggelaar

    dat is een perfecte BMI 🙂 Focus je dus liever op zo gezond mogelijk worden, spiermassa kweken bijvoorbeeld en je hormonen balanceren. Dan is de kans groot dat de ‘muffin top’ zich op gunstigere plekken gaat uitspreiden (vollere borsten en kont) of wordt omgezet in spieren


    15 oktober 2014 om 10:40 | Beantwoorden
   • SytskeB

    Toen ik wilde afvallen omdat ik mezelf te dik vond (dikke buik, zwembandjes, onderkin) bleek ik op dat moment, dat zag ik pas een paar maanden later, een BMI te hebben van 21,25.
    BMI zegt dus inderdaad helemaal niets.


    15 oktober 2014 om 11:32 | Beantwoorden
 • Lot

  Mijn BMI is geloof ik 28 (1.75/88 kg/maat 46) en ik zie er ook zo ergens tussen die 2 figuren uit. Ben er tevreden mee eigenlijk het is wel in verhouding, zou alleen buikplooi kwijt willen maar dat is een groter operatie.

  Ik vind dat de prinsessen er voor hun leeftijd te dun uitzien. Dat is wat mij betreft geen goed voorbeeld. Ze zijn niet allemaal van nature zo dun.


  7 mei 2014 om 20:08 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   welke prinsessen bedoel je?


   8 mei 2014 om 11:46 | Beantwoorden
   • Lot

    De meesten eigenlijk. Maxima, Laurentien, de vrouwen van de kinderen van Margriet daar weet ik niet precies de namen van.
    Ik vind ze echt te dun. Net zoals Kate van William in engeland.
    Toen ze in de families kwamen waren het in mijn ogen “normale slanke meiden” nu zijn ze echt mager.
    Beatrix heeft altijd een normaal figuur gehad voor haar leeftijd.

    Dit allemaal in mijn ogen dan hé. Wellicht denken slanke mensen er heel anders over.


    9 mei 2014 om 09:26 | Beantwoorden
    • Sytske

     Maxima, Laurentien en William vind ik absoluut niet mager, maar eerder slank. De vrouwen van de kinderen van Margriet ken ik niet, dus daar kan ik niets over zeggen.


     9 mei 2014 om 10:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     dat zou ik echt niet weten, ik moet zeggen dat ik daar helemaal niet op let!


     12 mei 2014 om 11:50 | Beantwoorden
 • Ilonka

  voor mij ben je goed zoals je bent, zolang het maar ‘gezond’ is. Een vetrandje geeft een buffertje bij zware griep, zodra het in de weg gaat zitten is het handig om er iets aan te doen. Het innerlijk is en blijft altijd belangrijker dan het uiterlijk, je kunt er perfect uitzien (perfect in de ogen van wie?), maar dat hou je niet vol tot je 80ste. Hoe je bent gaat een leven lang mee, ook al verandert dat ook in de loop van de jaren kan ik uit ervaring zeggen 🙂


  10 mei 2014 om 17:45 | Beantwoorden
 • liesbet

  Hoeveel mijn bmi juist is, weet ik niet maar ik heb wellicht ondergewicht. Ik ben 1.75 m groot en weeg 48.5 kg…. Ondanks ik vrij veel eet, ben en blijf ik mager maar dat maakt me totaal niets uit want ik ben zeer zelden ziek dus ik ben, ondanks mijn lage gewicht, gezond en da tis voor mj het voornaamste.


  13 mei 2014 om 22:30 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dat is inderdaad aan de lichte kant. Maar liever te licht dan te zwaar qua gezondheid. Dat je je goed voelt is het belangrijkste 🙂 Let er wel op mocht je menstruatie stoppen, je haar gaan uitvallen of je nagels gaan afbrokkelen. Dat zijn tekenen van ondervoeding!


   14 mei 2014 om 14:10 | Beantwoorden
  • Sytske

   Je BMI bereken je door gewicht delen door je lengte en het resultaat vervolgens nog eens te delen door je lengte. Voor jou betekent dit een BMI van 15,83 en dat is fors ondergewicht.
   Net als jij maak ik me daar niet druk over, want ik ben ook gezond en zeer zelden ziek.


   14 mei 2014 om 14:50 | Beantwoorden
 • Corina

  Dat over en ondergewicht niet goed is ….. Oke het zal maar ideaal gewicht bestaat volgens mij niet ik ben altijd flink geweest en voelde me prima. Wie bepaalt wat het beste is, jijzelf. Als je dat door hebt ga je vanzelf begrijpen waar jij je goed bij voelt niet wanneer een ander zegt dat iets moet, zolang dat niet doordringt werkt het niet. Alleen jijzelf kunt de knop omzetten en ben je gezond en tevreden met jezelf wees trots op jezelf, je mag er zijn ook zonder perfect BMI


  16 mei 2014 om 22:11 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ja en nee 😉 Stress is heel ongezond en boos zijn op jezelf nog erger denk ik. Maar als je te ver buiten de marges valt zijn de kansen op bepaalde ziektes wel groter. Op de korte termijn zal het niet zo snel kwaad kunnen maar je zet wel extra druk op je lichaam met ondergewicht of overgewicht


   19 mei 2014 om 13:44 | Beantwoorden
   • Corina

    Ik als oma probeer hiermee eigenlijk alleen aan te geven dat je in de eerste plaats tevreden met jezelf mag en moet zijn en niet een ideaalbeeld volgen. Als ik zie hoeveel jonge vrouwen opboksen tegen zichzelf dan denk ik dat daar eerst aan gewerkt moet worden tuurlijk heb jij gelijk over onder of overgewicht daarom ben ik blij jouw site te hebben gevonden en al 15 kg kwijt te zijn. Maar jongedames, wees trots op jezelf, nobody is perfect of eigenlijk every body is special.


    19 mei 2014 om 14:36 | Beantwoorden
   • Sytske

    >> Maar als je te ver buiten de marges valt zijn de kansen op bepaalde ziektes wel groter. <<
    Op welke ziekte(s) maak je meer kans puur vanwege ondergewicht?
    Dat je sneller ziek bent als je ondergewicht hebt vanwege 'slechte' eetgewoonten dat snap ik, maar als je gezond + genoeg eet dan is er toch niets aan de hand?


    19 mei 2014 om 19:53 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Grotere kans op onvruchtbaarheid en aandoeningen als PCOS (polycysteus ovarium syndroom), zelfs als je niet ondervoedt bent. Ik was ook echt te veel afgevallen de laatste tijd, terwijl ik niet ondervoed was volgens de diëtiste, maar was wel mijn menstruatie verloren. Inmiddels is die gelukkig weer terug, maar dat is echt een heel slecht teken voor een vrouw van mijn leeftijd!


     20 mei 2014 om 09:37 | Beantwoorden
 • Landa

  Heb je de documentaire van Sunny Bergman gezien? Beperkt houdbaar? Erg gaaf, over dit onderwerp. Zij is sowieso een goede op dit gebied.

  Leuk stuk!


  14 juni 2014 om 02:13 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dank je wel voor de tip, ga ik zeker kijken!


   16 juni 2014 om 11:18 | Beantwoorden
   • Sytske

    Vroeger waren de ranges voor BMI anders dan tegenwoordig, want eerder had iemand met een BMI van 20 – 27,5 een gezond gewicht. Vreemd dus dat je door die aanpassing nu opeens overgewicht hebt met een BMI tussen 25 – 27,5


    16 juni 2014 om 13:08 | Beantwoorden
 • Carla

  BMI zouden we los moeten laten. Dit is helemaal nooit bedoeld om uit te rekenen of je een gezond gewicht hebt, aangezien dat nog aan vele andere zaken kan liggen die niet onder lengte of gewicht vallen. Zie bijvoorbeeld deze http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2009/07/beyond_bmi.html over het ontstaan van de BMI-formule.


  15 juni 2014 om 09:47 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   klopt, uberhaupt gewicht is niet de beste formule die er is voor een gezond lichaam. Omtrek of hoe je er in de spiegel uitziet zegt meer. Als iemand met overgewicht het haar kort knipt en dus lichter wordt, is ze dan gezonder? Natuurlijk niet!


   16 juni 2014 om 11:07 | Beantwoorden
 • Pingback: Later word jij dik! - Groentje Gezond

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten