Kookboek Voor Een Rustige Buik (FODMAP kookboek)
13

Kookboek Voor Een Rustige Buik (FODMAP kookboek)

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 28 januari 2016

Zelf heb ik een prikkelbare darm (PDS). En dat reageert bij mij heel goed op het FODMAP-dieet. Hoewel ik daar nog een keer echt goed mee aan de slag moet om mijn triggers te ontdekken, zodat ik niet méér voedingsmiddelen weglaat dan nodig is, vind ik deze kennis echt een uitkomst. Het is alleen een strikt dieet wat je 100% vol moet houden en veel voedingsmiddelen mogen in de eliminatiefase niet. Wat blijft er dan nog over en welke maaltijden kun je daar mee eten? Om met dit vraagstuk te helpen is er het “Kookboek voor een rustige buik”.

Eerste indruk
Wat een mooi boek! Zowel de fotografie en opmaak is prachtig, de recepten zijn vernieuwend en uitgebreid en je krijgt alle theorie die je moet weten. Voeg daar nog handige overzichten van voedingsmiddelen op de kaft aan toe en je hebt echt een goede basis voor dit dieet. Wel is het aan te raden om dit in samenwerking met een professional te doen, omdat het jammer zou zijn als je denkt dat dit niet voor je werkt, terwijl blijkt dat je het net niet helemaal goed hebt gedaan.

Kookboek voor een rustige buik


Elk moment van de dag
Voor elk moment van de dag staan er recepten in: ontbijt, lunch, soep, salade, snacks, dips, smeersels, sauzen, avondeten en zoetigheid. Met 120 bladzijdes aan recepten kun je hier zat inspiratie uit halen. Bij ons staat uit dit kookboek voor volgende week als eerste de Indiase Tikka Masala op het menu, ik ben benieuwd!

Niet per se gezond
Omdat bij een recensie ook de mindere punten genoemd horen te worden, er wordt wel suiker gebruikt in dit kookboek bijvoorbeeld. In beperkte mate is dat namelijk geen FODMAP. Klopt, maar of het je gezondheid en dus je darmen ten goede komt? Maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat af en toe iets lekkers of iets bekends het dieet beter vol te houden maakt, dus dan kan het positieve effect van het dieet groter zijn dan het negatieve effect van de ongezonde voedingsmiddelen.

Echt een aanrader!
Als ik een boek niks vind, zeg ik dat ook of komt het niet op Kiwi&zo (tot nu toe was 1 boek zó slecht dat ik geen recensie wou plaatsen). Maar dit boek vind ik echt, zonder twijfel, een aanrader voor iedereen die graag een rustige buik wil. Of je nou volledig het FODMAP-dieet wil volgen of inspiratie wil voor buikvriendelijke maaltijden.

Help Kiwi&zo!
Door het boek te bestellen via de banner hieronder help je Kiwi&zo, zonder dat het jou extra kost. De bovenste is de paperback, de onderste de e-book.

[bol_product_links block_id=”bol_56aa714c3ffc9_selected-products” products=”9200000040709908,9200000048028726″ name=”kookboek rustige buik pl” sub_id=”kookboek rustige buik pl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

13 reacties op “Kookboek Voor Een Rustige Buik (FODMAP kookboek)

Plaats een reactie
 • Sanne

  Ook ik heb een prikkelbare darm. Bij mij betekent dit een opgeblazen buik, alsof ik 5-6 maanden zwanger ben. Altijd. De hele dag. En nacht. Wat ik ook eet of drink. Als ik teveel en/of te vet eet, wordt het een 7-8 maanden zwanger buik. En heel veel (en erg onprettig geurende) winderigheid, wat dus ook erger wordt als mijn buik extreem op gaat zetten. Mijn ontlastingspatroon is in principe redelijk goed, daar klaag ik dan ook niet over.
  Sinds ik gezonder eet; nauwelijks tarwe en zuivel (enkel melkkefir) is het al stukken beter, maar ik ben nog lang niet tevreden. Het is zo ontzettend vervelend en kan er maar niet achter komen wat het probleem is. Fodmap, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, SCD, vega, vegan, geen rauwe groente en fruit, geen water bij eten…ik heb het allemaal geprobeerd, zonder gewenst resultaat. Ik ben in staat om het op te geven, het kost zoveel energie. Maar anderzijds vind het het té vervelend om op te geven.

  Sorry, het is een klaagverhaal geworden. Maar ik wilde graag zeggen dat Fodmap niet zaligmakend is bij pds


  29 januari 2016 om 12:21 | Beantwoorden
  • Marieke

   Herkenbaar Sanne! Ook blijft het volgens mij altijd lastig om uit te vinden welk voedingsmiddel nou voor problemen zorgt en misschien is dat ook wel alleen in combinatie met een of meerdere andere voedingsmiddelen. Wat ik je kan aanraden is een bezoekje te brengen aan een alternatieve arts, een homeopaat of zoek eens op Aycronto diagnose en therapie. Ik hoor daar goede berichten over. Sterkte!


   29 januari 2016 om 12:59 | Beantwoorden
   • Sanne

    Bedankt voor je reactie Marieke. Het is inderdaad lastig om de vinger op de zere plek te leggen, maar ik blijf hoop houden. Dergelijke alternatieve therapieën gaan niet samen met mijn religieuze levenswijze. Ik bedank je voor het meedenken, maar zal geen gebruik maken van je advies.


    29 januari 2016 om 15:29 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   klopt, het werkt bij 75% van de mensen met PDS. Jammer dat jij daar niet 1 van bent. Zijn andere oorzaken zoals een parasiet uitgesloten? Echt vervelend dat je er zoveel last van blijft hebben joh 🙁


   1 februari 2016 om 21:02 | Beantwoorden
   • Sanne

    Ik ben inderdaad al eens getest op parasieten, maar das wel enkele jaren geleden. Ook Coeliakie is uitgesloten, daar was ik ook niet bang voor, te lichte klachten.
    Ik weet van mezelf dat ik erg stressgevoelig ben en dat ik de neiging heb om lage buikspieren en bekkenbodem spieren licht aangespannen te hebben, in stresssituaties dus erger. Dat kunnen darmen ook erg vervelend vinden. Ik twijfel echter of dat echt get probleem is


    3 februari 2016 om 19:25 | Beantwoorden
  • Marielle

   Bij darmproblemens als PDS heb je eigenlijk een leaky gut syndroom. Je darmen zijn doorlaatbaar en dat kan op lange termijn voor auto immuunziekten zorgen zelfs ziekte MS. ongeveer 80% van je immuunsysteem ligt in de darmen. De eerste tekenen zijn vaak hooikoorts of een allergie voor stof, of huistofmijt en dit gaat dan altijd een stapje verder. Nadien kan je dan huidreacties krijgen zoals eczeem en of acne. Zoals bij mij voor melkproducten. En wanneer je dit dan toch nog af en toe blijft eten gaat het steeds erger worden (spreek uit ervaring) na een tijdje gaat je lichaam ook reageren op andere voeding zoals gluten. Nu blaas is zelfs al op van haver en spelt wat ik 2 jaar geleden perfect kon eten toen had ik wel al een caseine en lactose intolerantie. Je bent vaak moe na het eten, erg opgeblazen. En juist voor het eten heb je juist meer energie (bij mij toch) nu zijn je darmen door die leaky gut syndrom zo beschadigd dat je op zo goed als alle voeding gaat reageren door op te blazen zelfs groenten en fruit. Deze winter voor het eerst in mijn leven last gehad van het syndroom van Raynaud dat je vingers volledig wit worden en geen gevoel meer er in. Op internet staat dat dit onschuldig kan zijn maar ook wijst dit in de richting van hart en vaatziektes (het begin) omdat bij de verkeerde voeding (dat eigenlijk nu gif is voor je lichaam) je aders toe gaan. Ook heb ik astma. En wanneer ik gluten en of zuivel eet stekende hoofdpijn alsof er naalden door mijn brein gaan. Ook kraak ik extreem bij elke beweging die ik maak ben precies een oud vrouwtje (en ben nog maar 24 jaar) ook als ik door mijn knieen ga kraakt dit sterk. Dat komt omdat wanneer je blijft door gaan met voor jou de verkeerde voeding te eten zoals tarwe (vooral tarwe), gluten en melkproducten je skelet en spieren worden aangetast. Ik heb ook vaak geen kracht in mijn spieren. Mijn haar is dunner geworden sinds mijn voedselintolerantie. En ik heb aan mijn borsten eczeem vlekken, wanneer ik melkproducten eet acne op mijn kaken en kin, En ik heb op mijn buik rode vlekken (zoals een dalmatier maar dan minder vlekken ha ha) ook ongeveer 2 jaar geleden gekregen en over heel mijn huid kleine rode puntjes op internet staat hier over als je dit niet hebt van bij de geboorte dit wijst op schade aan de organen. En zeggen als ik bij de huisdokter ging voor bloedafname vorig jaar dat ie zei dat ik een ligte voedselintolerantie heb voor melkproducten. Zo zie je maar wat dat de dokter ligt noemt eigenlijk genoeg is voor veel schade aan te richten.


   22 april 2016 om 23:34 | Beantwoorden
 • Anja

  Tob net als Sanne al jaren met een prikkelbare darm. Vorig jaar op advies van een voedingsarts met het fodmap dieet begonnen. Er wordt heel veel gedaan met spelt en daar ben ik dus overgevoelig voor.
  Wat ben ik er ziek van geworden. Dus het blijft zoeken . En af en toe, nou ja vaak… ben ik daar spuugzat van.


  29 januari 2016 om 18:08 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Snap ik Anja! Spelt verdraagt helaas niet iedereen. Ik zelf de laatste keer dat ik het getest heb niet


   1 februari 2016 om 21:03 | Beantwoorden
   • Sanne

    Toen jij (Lisette) het glutenvrije experiment deed (3-4 jaar geleden) heb ik meegedaan. Ik merkte niet veel verschil met mijn darmen en ben dus ook niet verder gegaan met glutenvrij. Het is best lastig, zeker als je een druk leven leidt. Misschien moet ik het maar weer eens gaan proberen, een goede voorbereiding is natuurlijk wel verstandig. Ik denk dat ik in 2 weken al wel kan merken of het verschil maakt of niet.


    7 februari 2016 om 15:40 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Er is een Facebookgroep voor het FODMAP dieet en er zijn veel mensen die er pas na 3 tot 5 weken verbetering merken helaas… Of dat het FODMAP + zuivelvrij of suikervrij is voor die persoon bijvoorbeeld. Het blijft lastig


     8 februari 2016 om 20:50 | Beantwoorden
 • Katrien huber

  Dames, probeerden jullie al eens probiotica ?


  13 februari 2016 om 09:34 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten