Is zout gezond?
9

Is zout gezond?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 15 januari 2013

Het lijkt de algemene opvatting te zijn dat zout ongezond is. Maar is dat ook zo? En is er nog verschil tussen bijvoorbeeld keukenzout en zeezout of het gezond is? Ik ben er eens ingedoken, en de conclusies zijn verrassend!

Wat is zout?
Wat we in de volksmond zout noemen, is NaCl, oftewel natriumchloride. Dit is ook niet zo gek, want dit zit in de blauwe en rode potjes zout waar we allemaal mee opgegroeid zijn. Scheikundig gezien, zijn er daarentegen veel meer soorten zout. Zouten zijn namelijk stoffen die zijn opgebouwd uit metaalatomen en niet-metaalatomen. Dus kaliumchloride is ook zout, en nog veel meer verbindingen.


Gezondheidsraad
Ik heb het advies van de Gezondheidsraad doorgespit (gruwelijke tekst!), en daar blijkt het volgende uit. Het verlagen van de hoeveelheid natrium heeft nauwelijks effect op iemands bloeddruk, dit werkt slechts bij een kleine groep ‘zoutgevoelige’ mensen. Het verhogen van de inname van magnesium en kalium daarentegen, heeft meer effect op het verlagen van de bloeddruk. Dit zijn twee elementen die in de mineraalrijke zouten zitten zoals echt zeezout. Daarnaast kan een dieet met veel groenten, fruit, magere zuivelproducten en weinig verzadigd vet leiden tot een aanzienlijke bloeddrukdaling. Wel moet er bij gebruik van andere soorten zout dan het standaard keukenzout op de jodiuminname gelet worden.

Zeezout gezonder dan keukenzout
Wat hier dus uit blijkt, is dat zeezouten en andere mineraalrijke zouten gezonder zijn dan het standaard keukenzout. Niet doordat natrium ongezond is, maar doordat de andere mineralen als magnesium en kalium zo gezond zijn.

Verschillende soorten zout
Heel lang heb ik geloofd dat er twee soorten zout zijn: keukenzout en zeezout. Zat ik even fout! Laatst kwam ik erachter dat we een winkeltje in Nederland hebben, die een uitgebreid assortiment in zouten heeft. Van dit winkeltje, Salsamentum, heb ik een aantal soorten zout gekregen om uit te proberen. Wat ben ik onder de indruk na het testen!

Geen nasmaak
Het eerste wat me opviel toen ik de smaak vergeleek met mijn standaard zeezout, is dat deze zouten niet zo’n nare nasmaak hebben als mijn zeezout. Je voelt zout in je mond, meer niet!

Soort 1: Sel fin de Guérande
Dit zout wordt ook wel Keltisch zeezout genoemd. Deze grijze zeezout heeft een hoog mineraal gehalte. Pluspunt dus. Het is erg lekker en eigenlijk alleen maar positief dus. Alleen is het wat lastiger over het eten te strooien omdat het een vochtige zout is. Wel is dit de goedkoopste die erbij zit, met €2,25 per 250 gram en €8 per kilo.

Soort 2: Coarse grain holow pyramids
Gaaf! Dit zout ziet er echt uit als de naam beschrijft. Een pyramide die hol is. De smaak is lekker, maar de textuur is een echte verrassing. Uiteraard gebruik je dit dus niet om mee te koken, maar om na te zouten, vlak voordat je een hapje in je mond doet!

Soort 3: Kala Namak
Ok, van deze variant ben ik geen fan. Het is een vulkanisch steenzout met onder andere zwavel. Zoals in de beschrijving staat, ruikt het naar gekookte eieren met ui. Lekker vind ik het in ieder geval niet. De smaak is beter dan de geur, maar ik kan me niet over de geur heenzetten.

Soort 4: Sel bleu de Pers
Ook deze soort ziet er erg bijzonder uit. Er zitten allemaal felblauwe puntjes in het zout. In dit mineraal zit natriumchloride, kaliumchloride en kleine spoortjes van koper- en/of kobaltzouten. Vooral geschikt voor het nazouten.

Soort 5: Murray river
Deze zoutsoort, afkomstig uit de Murray River, is erg mineraalrijk. Doordat het hele platte kristallen zijn, hebben ze een fijne knisper. En de smaak is ook erg lekker.

Wauw!
Er is een wereld voor mij opengegaan qua zout. Zodra al het zout dat ik nu in huis is, op is, ga ik dus eens verder kijken welke soort zout ik in huis ga halen. Maar als ik weer eens in Amsterdam ben, ga ik zeker eens die zoutkamer bezoeken, lijkt me erg interessant!

Jodium
Wat mij is geleerd, dat er jodium aan zout wordt toegevoegd voor het functioneren van de schildklier. Hoe zit dat dan als je van dat rode potje Jozo afstapt? Zolang je brood uit de supermarkt of van de bakker eet, zul je geen tekort oplopen, aangezien het hieraan is toegevoegd. In echt zeezout, zoals het Keltische zeezout, zit van nature al jodium. Daarnaast zit het in zeevis en een beetje in eieren.

Waarschuwing
Heb je advies gekregen van een arts of diëtiste? Negeer dat dan nooit! Jij zou bij die groep van zoutgevoeligen kunnen horen, waarbij het zoutgebruik wel rechtstreeks in verband staat met een hoge bloeddruk! Dit artikel is slechts bedoeld als informerend over het verschil tussen keukenzout en zeezout. Ik ben geen voedingsdeskundige, dit is dus puur een verzameling van informatie die ik gevonden heb.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Ouder

9 reacties op “Is zout gezond?

Plaats een reactie
  • Es

    Leuk weetje: Wanneer je veel (of altijd) zelf gebakken brood eet dan kun je het beste ‘Bakkers zout’ gebruiken. Hier zit wat meer jodium in. Te bestellen bij oa de Zuidmolen.
    🙂
    Leuk je blog eens te zien!


    16 januari 2013 om 16:54 | Beantwoorden
    • Lisette

      Goede tip! Leuk dat je m’n blog gevonden hebt 😀


      17 januari 2013 om 09:20 | Beantwoorden
  • Lynn Vrenken

    Hey,
    Jodium tekort komt vaak voor, daarom was ik ook benieuwd naar Keltisch zeezout. Ik heb zelf geen idee hoeveel Jodium in Keltisch zeezout zit in vergelijking met Jozo. Heb jij hier enig idee van? Ik eet bijna geen brood en ik gebruik haast geen zout. Als ik zout gebruik is dat zeezout, maar geen Jozo.

    Ik heb laatst voor school wel een literatuur studie gedaan naar zout en de gevolgen daarvan op hart- en vaatziekten. Daaruit bleek dat mindere zoutinname geen invloed heeft op het voorkomen of krijgen van hart- en vaatziekten. Wel hadden personen die een hoge bloeddruk hebben, behoefte aan het verminderen van zout in hun voeding. (Zout houdt vocht vast, daardoor meer druk op de vaten). Voor iemand met een hoge bloeddruk is het van belang te kijken naar de hoeveelheid natrium. Er zijn ook zoutsoorten die natrium arm zijn (keltisch zeezout is dat ook)..
    groetjes Lynn


    25 juli 2013 om 11:11 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Lynn,

      Jodium is inderdaad een lastige. Ik heb geen idee hoeveel jodium er in Keltisch zeezout zit, volgens mij is dit niet bekend. Het is het enige supplement dat ik overweeg. Want een tekort is wel echt ernstig. Goede toevoeging over hart- en vaatziekten!

      Groetjes, Lisette


      25 juli 2013 om 12:28 | Beantwoorden
  • Mario

    Oplossing voor de jodium: blijf gewoon ook jozo met rode wikkel gebruiken naast je zeezout. Die bevat de mineralen en de jozo de jodium.
    Voor de prijs hoef je het niet te laten. 39 cent voor een kilo jozo vergelijk dat eens met die 8 euro voor keltisch zeezout. Eigenlijk zou die laatste prijs veel lager kunnen, maar ze spelen in op de trends rond gezond zout waar mensen meer voor over hebben. De kosten voor het winnen zijn niet veel hoger. Ik zeg: fairtrade, reken mij een realistische prijs. Vergeleken met jozo, dat steenzout is (versteend voormalig zeezout), jammer dat de mineralen eruit zijn geraffineerd en dat de toegevoegde jodium waarschijnlijk synthetisch is, maar vanwege de jodium verban ik het nog niet uit mijn keukenkast!


    10 augustus 2015 om 22:14 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Daar zat ik laatst ook aan te denken inderdaad, zal meteen even kijken!

      Hmmm… Ik kan online niet vinden hoeveel jodium er in jozo zit, dus geen idee of dat genoeg zou zijn


      11 augustus 2015 om 16:01 | Beantwoorden
  • Gijs

    Heb je niks aan, dat geraffineerde keukenzout. Net als ander geraffineerde produkten waar alleen de portemonnee van de fabrikant blij van wordt. Wat zeezout betreft, het is door de natuur zo geregeld dat niemand storingen aan zijn of haar schildklier krijgt. Dit is tegenstelling tot fabriekszout waar alles uit is gehaald en syyntetisch jodium is toegevoegd, wat voor de een voldoende is kan voor gevoelige al teveel zijn. Zeezout kopen dus met alle mineralen en sporen elementen er nog in !


    7 november 2015 om 18:53 | Beantwoorden
  • Cop

    Als eenvoudige alfa ga ik me niet wagen aan dit soort reetmsonmekjes (ik word al nerveus van een blanco blad ruitjespapier) maar een andere kwestie wil ik we8l even aanstippen: komt niet alle zout – uiteindelijk – uit zee? Ik meen dat de KvW daar ooit eens een uitzending aan heeft gewijd…Overigens kan het afgebeelde pakje gezouten boter rechtstreeks de verantwoorde schappen van AH in; het klavertje staat er reeds op!


    22 februari 2016 om 13:33 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Uit die aflevering van KvW bleek dat sommige merken die zichzelf presenteren als mineraalrijk zeezout gewoon geraffineerd te zijn, dus alleen NatriumChloride (NaCl). En andere merken zijn wel ongeraffineerd, dus onbewerkt en met die sporenelementen van mineralen. Het grijze, vochtige zeezout is sowieso ongeraffineerd


      22 februari 2016 om 20:51 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten