“Is dit gezond?” Nou… Heb je even?
23

“Is dit gezond?” Nou… Heb je even?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 1 mei 2014

Vorige week stond ik met Kiwi&zo op een beurs. En van veel mensen kreeg ik de vraag of bepaalde dingen gezond zijn. Ik merk dat ik steeds meer moeite krijg met die vraag, want gezond is niet een simpele ja/nee kwestie.

Gezond is persoonlijk
Heb je diabetes of moet je aankomen? Dan zijn er hele andere producten die gezond voor je zijn. Zijn rode bietjes gezond? Ja! Maar als je last hebt van histamine of fodmaps dan is het niet voor jou. Volg je De Voedselzandloper? Dan is jouw idee van gezond anders dan wanneer je paleo eet. Heb je een allergie voor aardbeien? Dan zijn ze voor jou heel ongezond en voor anderen super gezond.

Gezond, gezonder, gezondst
Ook is een product niet simpelweg gezond of ongezond. Een frikandel is best wel ongezond. Het vlees is niet van goede kwaliteit en alle toevoegingen maken het een scheikunde experiment. Dan is kipfilet van een plofkip al wat gezonder. Geen rare toevoegingen maar wel bomvol omega 6 (= ontstekingsbevorderend). Een wat gezondere keuze is dan biologische kip. Dit bevat al wat meer omega 3 (= ontstekingsremmend). En dan hebben we nog de kippetjes die een natuurlijk eetpatroon volgen van groenvoer, insecten en slakken. Deze bevatten het meeste omega 3 en zijn dus de gezondste keuze.


Pijlers om te kwalificeren
Ok, dus nu weten we dat het niet simpel is om te zeggen of iets gezond is of niet. Maar er zijn wel degelijk pijlers om te kijken of iets gezond is.

Hoe reageer je er op?
Een product kan nog zo’n superfood zijn, als jij er niet goed tegen kunt, is het niet gezond voor jou. Buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, migraine, uitslag, een opgeblazen buik, acné, slijmvorming, angst of depressie zijn allemaal reacties die je zou kunnen krijgen van een product.

Zonder rare toevoegingen
Kiwi&zo is helemaal voor pure, echte voeding. Dus zonder enge E-nummers, soja-lecithine, gehydrolyseerde wat dan ook, glucose fructosestroop en alles wat je niet in de natuur vindt. Bij veel van deze toevoegingen is al wetenschappelijk bewezen dat ze niet goed voor ons zijn, zoals glucose fructosestroop. Dit wordt in verband gebracht met depressies en allerlei leverproblemen. Ken je een ingrediënt niet? Eet het dan niet!

Natuurlijke omstandigheden
Hoe natuurlijker de omstandigheden waarin een product gegroeid is, hoe gezonder het is. Dus liever een biologische kip dan een plofkip. Maar biologisch zegt alleen maar dat ze vrije uitloop hebben gehad, niet preventief antibiotica hebben toegediend gekregen en biologisch voer kregen. Maar dit kan nog steeds maïs, soja en graan geweest zijn. Terwijl kippen groenvoer en beestjes eten als ze vrij rond lopen! Dus een biologisch kippetje dat op deze manier eet is nóg weer wat gezonder.

Traditioneel
Langzaamaan bewijst de wetenschap steeds meer waarom we van oudsher dingen doen. Kijk maar naar de solanine in aardappel. Dit is de stof die groene aardappels giftig maakt. Maar het zit ook in de schil, de bruine plekjes en zelfs in het gele vruchtvlees. Daarom schillen en koken we de aardappel van oudsher, zodat er zo min mogelijk solanine in de aardappel zit. Onze oma’s doen dit nog, maar tegenwoordig begint dit in ongebruik te raken. Wil je gezond eten? Kijk dan naar de tradities. Nog een paar voorbeelden:

 • Van oudsher wordt brood gemaakt met een zuurdesem. Langzaam gerezen dus. Dit blijkt voor het minste fytinezuur te zorgen en dus aanzienlijk gezonder te zijn dan onze moderne gistbroden uit de supermarkt.
 • Salade in de winter? Erwtensoep in de zomer? Onze oma’s moeten er niets van hebben. En met reden! In de winter heeft ons lichaam warme, stevige kost nodig. Salade koelt juist af, perfect in de zomer dus.
 • Graan malen in Afrika. Je hebt vast wel eens zo’n documentaire gezien. Kansarme mensen die graan malen met een soort grote vijzel. En vervolgens het zeven zodat de vliesjes eruit gaan. Waarom zouden mensen met honger iets weggooien als dat niet hoeft? Omdat ze het niet lekker vinden? Natuurlijk niet, want honger maakt rauwe bonen zoet. Alle traditionele volkeren ontdoen tarwe van het vlies en maken dus witbrood. Maar tegenwoordig zeggen we dat het vliesje juist heel gezond is, want vezels, vitaminen en mineralen. Maar ook fytinezuur en darmproblemen. Hadden ze dan toch gelijk?
 • Rauwe cacao? Het is tegenwoordig helemaal een hype. Maar waarom eten wij hier nu rauwe cacao terwijl de originele volkeren het brandden? Wederom fytinezuur. Ik ben dus ook nog huiverig met rauwe cacao en ben er nog niet van overtuigd.

Weken, kiemen, fermenteren… Het zijn allemaal ouderwetse technieken om de verteerbaarheid van producten te vergroten. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal niet meer, en de gezondheidsproblemen nemen alleen maar toe. Toeval?

Ongemanipuleerd
Genetisch gemanipuleerd, Monsanto, waarschijnlijk heb je er wel eens iets van gehoord. In een laboratorium wordt het DNA van planten aangepast om het economisch interessanter te maken. Resistent tegen bestrijdingsmiddelen zodat zwaar vergif gebruikt kan worden die de honingbij uitroeit (en in ons lichaam komt), zodat de steel korter wordt waardoor het gewas steviger is en minder gevoelig voor noodweer, zodat de opbrengst per hectare hoger is (en de voedingswaarde per kilo minder is) en ons lichaam het niet meer als voeding herkent. Met de toename van genetisch gemanipuleerde gewassen neemt ook het percentage allergieën toe. 100 jaar geleden waren er geen mensen die allergisch waren voor maïs of soja! De meest beruchte gewassen (die je dus het liefst biologisch wilt kopen zodat het niet genetisch gemanipuleerd is) zijn maïs, soja en tarwe.

Zonder pakjes en zakjes
Pakjes en zakjes zijn economisch gezien heel erg interessant. Je neemt super goedkope ingrediënten als bloem, maïs, chemisch vervaardigde E-nummers en wat specerijen, stopt ze in een kant-en-klaar zakje en je plakt er een prijsje van een Euro op. Zo kan je ineens iets verkopen wat niemand nodig heeft! Er zitten geen calorieën in, geen vitaminen, geen mineralen… Je lichaam heeft het niet nodig! En toch koopt iedereen ze. Zelfs mensen die zeggen dat ze geen geld hebben om groente te kopen, kopen pakjes en zakjes. Applaus voor de marketingafdelingen van die fabrikanten. Wil je een maaltijd gezonder maken? Schrap dan het zakje en voeg wat kruiden of specerijen toe. Je lichaam én je portemonnee zal je dankbaar zijn. En rustig maar, je smaakpapillen zijn snel gewend aan de afwezigheid van smaakversterkers.

Zo min mogelijk geraffineerd
Hoe minder bewerkt een product is, hoe meer gezonde stoffen er nog inzitten. Ik zie je dus liever op een suikerbiet kauwen dan suiker eten 😉 Onze spijsvertering heeft vitaminen en mineralen nodig om te werken. Eigenlijk elk voedingsmiddel dat onbewerkt is komt met de vitaminen en mineralen die nodig zijn om het te verteren. Maar wanneer het geraffineerd is worden die stoffen eruit gehaald. Dan moet je lichaam ze uit haar eigen reserves halen. Eet dus liever groen steviablad dan druppels, liever honing of kokosbloesemsuiker dan kristalsuiker, liever olijven dan olijfolie, liever olijfolie dan sojaolie, liever sojaolie dan margarine (= 1 van de meest geraffineerde producten die er is).

Aanwezigheid van belangrijke stoffen
Naast de vraag of er niets ongezonds in zit, zijn er ook stoffen die juist wél goed zijn om toe te voegen aan een maaltijd. Natuurlijke probiotica, genezende kruiden zoals gember en kurkuma, voedingsmiddelen bomvol vetoplosbare vitamines (vis, orgaanvlees, eieren, rauwe zuivel), groene bladgroenten, felgekleurde groenten en fruit.

“Is dit gezond?”
Op de vraag of puntje puntje gezond is, is dus geen snel antwoord te geven. Maar met deze pijlers kun je de volgende keer dat je boodschappen gaat doen wel bewustere keuzes maken. En dan is 1 stapje beter al een hele overwinning! Laat je niet verlammen omdat je de allerbeste keuze wilt maken. Ooit kom je misschien op het punt van bio groenten en fruit uit eigen moestuin, grasgevoerd vlees, eieren van échte scharrelkippen en ga zo maar door. Maar zo niet, dan nog is elk stapje een stap in de goede richting!

Vind jij het lastig wat nou wel of niet gezond is?

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

23 reacties op ““Is dit gezond?” Nou… Heb je even?

Plaats een reactie
 • Diana

  Ja helemaal gelijk! Wat voor de één gezond is, kan voor de ander ongezond zijn. Zo heb ik een tijdlang grasgevoerde rauwe melk gedronken, en ik kreeg er migraine aanvallen van. Ik heb het (helaas) weer moeten schrappen. Terwijl anderen claimen er juist gezonder van te worden. Zo zie je maar 🙂


  1 mei 2014 om 11:22 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dan is inderdaad een perfect voorbeeld van een superfood met een donkere zijde!


   1 mei 2014 om 11:47 | Beantwoorden
  • Brigitte

   Diana, jij kunt het niet drinken en ik kan hier geen rauwe melk krijgen. ;(


   1 mei 2014 om 13:51 | Beantwoorden
   • Meinou

    Ik heb het nog nooit gedronken (shame on me, haha) Laatst zag ik dat bij ons in de buurt een boerderij is waar je melk kunt tappen, toch maar eens proberen 🙂


    1 mei 2014 om 15:10 | Beantwoorden
 • Brigitte

  Weer een heel interessante blog. In, ik meen, in Australië zijn er boeren, die hun eigen zaden niet meer mogen gebruiken en verplicht zijn dit af te nemen van Monsanto. Als ze hier tegen in gaan en toch zaad bewaren en gebruiken raken ze hun bedrijf kwijt. Zo ook met kippenfarms e.d.. Nu gaan er weer geruchten, dat ze de volkstuintjes en eigen kweek willen gaan verbieden. Je moet er niet bij stil staan, anders word je moedeloos. Het enige wat je kunt doen is voor jezelf en je gezin de vlgs jou beste keuzes maken. De film Food.inc en Hungry for change hebben zo’n indruk op mij gemaakt. Dan worden je ogen echt geopend.


  1 mei 2014 om 13:44 | Beantwoorden
  • Meinou

   Dat gerucht heb ik ook gehoord, het is toch te zot voor woorden?! Als ik voor eigen gebruik wat groente en fruit wil kweken, moet ik dat toch helemaal zelf weten? Maar nee, dat levert geen geld op in de staatskas, dus gaan we dat lekker verbieden.
   Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar die films 😉

   Lisette, ik vind dat je wederom een prachtig stuk geschreven hebt, hulde!


   1 mei 2014 om 15:08 | Beantwoorden
   • Lisette Zwiggelaar

    Dank je! Het zijn inderdaad indrukwekkende films, maar neem ze qua gezondheids info wel met een korreltje zout 😉


    1 mei 2014 om 15:17 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dank je! Australië weet ik niet, maar Amerika in ieder geval wel. Gelukkig is hier die wetswijziging tegen gehouden, net als het verbod op zelf eten verbouwen, die is laatst ook tegengehouden. Tot nu toe krijgt Monsanto hier gelukkig nog weinig voeten in de aarde 🙂


   1 mei 2014 om 15:16 | Beantwoorden
 • Anouk Vriezen

  Ik vind het, hoe meer ik bezig ben met gezondheid, hoe lastoger het wordt. Soms word je er gewoon bang van. Een tijdje geleden durfde ik bijna niets meer te kopen zelfs! Maar het gaat steeds beter en luister vooral goed naar mijn lichaam.


  1 mei 2014 om 17:48 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat heb ik ook een tijdje gehad. Maar ook bij mij lag de oplossing in luisteren naar mijn eigen lichaam 🙂


   2 mei 2014 om 14:32 | Beantwoorden
 • Luna

  Interessant artikel, zoals meer artikelen op je site. Het enige wat ik bij dit artikel wel heel erg mis, zijn bronvermeldingen. Ik ben namelijk erg benieuwd waar je de informatie vandaan hebt gehaald, ik weet dus niet of je het er nog bij kunt zetten?


  1 mei 2014 om 19:19 | Beantwoorden
 • Kim

  Wederom een fijne blog! zeer interessant en goed beschreven!!
  Wil gewoon even zeggen dat ik jouw siterregelmatig met veel plezier bezoek!


  2 mei 2014 om 18:27 | Beantwoorden
 • Caroline Postema

  Mooi geschreven. Persoonlijk vind ik het niet zo moeilijk om een gezonde, betaalbare keuze te maken, maar wat ik wel moeilijk vind zijn de vragen van anderen. Ik maak vaak keuzes op gevoel en ik ben niet zo zeer van de onderbouwde feiten. Ik denk dan, ik vraag anderen toch ook niet waarom ze uit pakjes en zakjes eten!


  3 mei 2014 om 19:29 | Beantwoorden
  • Veerle

   Ik heb net hetzelfde: een sterk ontwikkelde intuïtie maar dit overbrengen op anderen lukt niet zo goed helaas.


   4 mei 2014 om 14:42 | Beantwoorden
  • Luna

   Nou zo bedoel ik die vraag ook niet. Ik ben gewoon benieuwd naar waar ze deze informatie vandaan heeft gehaald, verder niet om kritiek op haar te geven of om zelf aan te komen zetten met allemaal punten waarom je het wel gewoon zou kunnen eten. Ik heb er zelf niet zoveel verstand van, maar vind het interessant om dan de bron te kunnen lezen waar het vandaan komt. Om het geheel te zien. Maar goed, ik neem aan dat jij de reactie ook niet zo bedoeld 😉


   4 mei 2014 om 17:38 | Beantwoorden
   • Lisette Zwiggelaar

    Ik snap je vraag helemaal hoor, maar het is lastig om 1 bron aan te wijzen. Ik luister hier meerdere podcasts per dag over, krijg veel boeken toegestuurd en lees er veel over op internet. Dit is dus een samenvatting van de mening die ik hier door de tijd over gevormd heb. Dus als je specifieke vragen hebt wil ik best voor je gaan zoeken waar ik dat vandaan heb maar voor alles is echt een onmogelijke taak! Ik zou je met liefde een lijst geven van perfecte wetenschappelijke onderzoeken waaruit onomstotelijk blijkt dat je per dag een handje walnoten moet eten, 100 gram blauwe bessen, een kop groene thee en dat je dan 110 wordt maar ik vrees dat het niet zo simpel is…


    5 mei 2014 om 13:34 | Beantwoorden
  • Meinou

   Dat herken ik wel. Mensen vragen me dan waarom ik bepaalde zaken niet eet, dan vind ik het moeilijk om daar een goed en duidelijk antwoord op te geven. Ik wil een ander ook niet voor het hoofd stoten, die weet misschien niet beter. Veel mensen denken goed bezig te zijn met een boterham met halvarine en vleeswaren dat vol zit met meerdere soorten geraffineerde suiker, E-nummers en andere troep, met daarbij een glas Opti***, zonder vet! Maar wel barstensvol aspartaam.


   5 mei 2014 om 11:57 | Beantwoorden
   • Lisette Zwiggelaar

    ik verwonder mij daar in de supermarkt altijd over, als ik in de karretjes van anderen kijk. Dan ligt daar de grootste troep in en tóch voldoet het aan de schijf van 5!


    5 mei 2014 om 13:35 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat blijf ik ook lastig vinden. Ik houd het maar zo dicht mogelijk bij mezelf. “Omdat ik mij daar het lekkerst bij voel” of ik beschrijf wat het met me doet. Energieker, helderder in mijn hoofd, gladdere huid dat soort dingen. Of wat voor klachten ik kreeg van producten die ik niet meer eet. Migraine van gluten, slijm van zuivel met chronische voorhoofdsholte ontstekingen, dat soort dingen


   5 mei 2014 om 13:29 | Beantwoorden
 • Mary

  Beste artikel, dat ik tot nu toe gelezen heb. Complimenten


  9 mei 2014 om 19:08 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten